zaterdag 28 november 2020

Playlist 27 November 2020 - Grenzen

 Beste Draailanders,

Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met de gevreesde, wijkende haargrens. Meestal ontstaat vanuit het kruintje een zich steeds verder uitbreidende, aanvankelijk uitdunnende, en uiteindelijk kale plek op het hoofd, die al snel de tegelijkertijd zich terugtrekkende haargrens van het voorhoofd bereikt. Via ingewikkeld knip- en plakwerk en goed gecamoufleerde haarspelden kan nog, zij het niet alleen op medelijden, maar ook spot en hoon oproepende wijze, de plaatselijk ontstane kaalheid worden verhuld. Tenslotte zit er voor de getroffene niets anders op dan onverschrokken de wereld zijn ware, onbedekte schedel te tonen. Hij kan zich troosten met de wetenschap dat op zekere leeftijd op talloze andere plekken op het lichaam spontaan stevige haargroei ontstaat, waarbij vooral neus en oren een in het oog springende rol spelen. Van de nood een deugd makend kunnen daar best nog leuke dingen mee gedaan worden. Met enig geduld kan het weelderige oor- en neushaar tot minieme staartjes gevlochten worden, die het hoofd een subtiele, gesoigneerde aanblik zullen geven. Zo bezien wordt ouderdom nog iets om verlangend naar uit te kijken.

Grenzen zijn  overal : de deur tussen binnen en buiten, de jaarwisseling tussen oud en nieuw, de lamp tussen licht en donker, de hartslag tussen leven en dood, koffietijd tussen ontbijt en lunch, de stap tussen hier en daar, de evenaar tussen noord en zuid, en het dagelijks terugkerende, maar nog altijd ondoorgrondelijke schemergebied tussen waken en slapen. Ondanks de in vele jaren opgebouwde routine, blijft het altijd even zoeken naar de meest comfortabele slaaphouding, maar eenmaal gevonden kan het gebruikelijke schaapjes tellen beginnen. Van links naar rechts huppelen ze één voor één over de dam en op het droge, en brengen zo ongemerkt de vermoeide rustzoeker in het elke nacht opnieuw verrassende en grenzeloze dromenland, waar tijd en ruimte niet bestaan. Plotseling blijkt het kinderlijk eenvoudig om zonder hulpmiddelen te vliegen, op verschillende plekken tegelijk te zijn, alle talen te verstaan of juist geen enkele, met de doden te spreken, duizenden  jaren stil te staan, of in een paar tellen het gehele oneindige universum te bereizen. En dat ook nog eens geheel kosteloos ! Vergeleken met dromen is reizen dan toch maar een gebrekkige, moeizame en prijzige wijze van grenzen overschrijden. Muzikale grenzen overschreden wij gisteravond middels de volgende Plaatjes :



Golden Earring  -  When the lady smiles  -  1984  -  Kees

Alicia Keys  -  Underdog  -  2020  -  Juanita

Travis Scott  -  Stop trying to be god  -  2019  -  Marit

Maradona Bangla Song  -  2018  -  Ramon

Richard + Linda Thompson  -  When I get to the border  -  1974  -  André S

Willy DeVille  -  Across the borderline  -  1999  -  Erik M

Plastic Ono Band  -  Instant karma  -  1970  -  Karin

Al Stewart  -  Om the border (live)  -  2012  -  Harry

The Turbans  -  When you dance  -  1955  -  Bert

First crow tot he moon  -  The sun lights up  -  1967  -  Jan

Herbert Gronemeyer  -  Der Weg  -  2002  André V

Doors  -  Break on through  -  1966  -  Pierre



Loudon Wainwright + Kate McGarrigle  -  Over the hill  -  1975  -  Kees

Logic  -  1-800-273-8255 (live)  -  2017  -  Juanita

Sam Fender  -  The borders  -  2019  -  Marit

Survivor  -  Burning heart  -  1985  -  Ramon

Bob Dylan  -  Love minus zero/no limit  -  1965  -  André S

Elton John + Aretha Franklin  -  Border song (Holy Moses)  -  1993

Jethro Tull  -  My god  -  1969  -  Karin

Black Sabbath  -  Falling off the edge of the world  -  1981

Johnny Hoes  -  De smokkelaar  -  1968  -  Bert

Rolling Stones  -  In another land  -  1967  -  Jan

Ricky Nelson  -  Garden Party  -  1972  -  André V

Christopher Cross  -  Ride like the wind  -  1980  -  Pierre


 

Terwijl een menigte koopjesjagers de nabije winkelstraten onveilig maakte, Draaiden wij onze Plaatjes met gepaste afstand en niet met Black Friday korting, maar geheel gratis. Het tijdelijk maximale aantal van 10 personen was aanwezig, terwijl André V en Pierre deze keer virtueel hun muzikale bijdrage hadden geleverd. De grens bleek een lastig thema, wat veel vindingrijkheid en associatievermogen van de Draaiers vergde. De daardoor opgeroepen, soms verhitte gedachtewisselingen zorgden ervoor dat slechts twee rondes geDraaid konden worden, overigens nog wel gevolgd door een razendsnelle, maar muzikaal  evengoed interessante twee-minutenronde. Gré Braadslee, hoofdhappende kamelen, grensoverschrijdend gedrag,  Huub Stapel, en Hocus Pocus zijn slechts enkele van de besproken kwesties. Ouderwets gezellig werd het bij De Smokkelaar van Johnny Hoes, waarbij spontaan, maar uiteraard met anderhalve meter onderlinge afstand werd ingehaakt. De Gouden Wisselschijf kon worden uitgereikt aan Karin voor de Plastic Ono Band met Instant Karma. Volgende week reeds, op 4 december dus, zal zij de wisselprijs verdedigen wanneer wij het door Pierre ingebrachte thema Fiets zullen behandelen.

Aanmelden voor de komende editie graag weer via mijn mailadres.

Groet,   Kees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten