zaterdag 5 december 2020

Playlist 4 December 2020 - Fiets

Beste MedeDraaiers,

Er zijn vele manieren van voortbewegen. Sommige dieren kunnen beter rennen dan de mens, er zijn er die beter kunnen vliegen, en er zijn er die beter kunnen zwemmen. Maar geen enkel dier kan beter fietsen dan de mens, al hebben sommige ouderen onder ons ooit wel een aap zien pedaleren, want in minder politiek correcte tijden immers mochten chimpansees niet alleen nog radslagen maken en paardrijden, maar ook rondjes fietsen in de circustent, hun wankele evenwicht bewarend door het manipuleren met een uitgeklapte paraplu. Sinds deze artiesten werkloos geraakt zijn hebben zij zich teruggetrokken in verre regenwouden, waar hun paraplu’s dagelijks nog goede diensten bewijzen, maar hun fietsen, door het ontbreken van behoorlijke rijwielpaden en -stallingen, op inmiddels lege banden staan weg te roesten. Zo vervliegt de door deze mensapen met veel moeite verworven beschaving jammerlijk in de dampende rimboe.

De fiets wordt ook wel het stalen ros genoemd. Sinds het begin van de civilisatie is het paard altijd een trouwe metgezel van de mens geweest. Ridders, polospelers, schillenboeren, cowboys, koeriers, en sinterklazen moesten zich voor de uitvinding van het stalen ros en de ijzeren hond behelpen met paarden van vlees en bloed. Na de uitvinding van de fiets raakte het paard zijn vooraanstaande positie in de grotemensenwereld snel kwijt. Alleen sinterklazen, jonge meisjes, en paardenslagers bleven er dol op, waardoor dit edele dier inmiddels de risee van de dierenwereld is geworden, wat een gevoelige aderlating voor de suikerklontjesindustrie betekent.  Het stalen ros intussen, is aan een tot voor kort onvoorstelbare opmars bezig. Talloze, door grote geleerden als doctor Wernher von Braun en Josef Dettelbacher gelanceerde baanbrekende vindingen hebben rijwielen tot op de dag van vandaag de wijdst verspreide en meest gewaardeerde transportmiddelen op aarde gemaakt. Zo zijn ouderen en andere indolenten massaal overgestapt op de elektrisch aangedreven fiets, sportievelingen trappen zich fit op een fiets-hometrainer, origamisten zweren bij een vouwfiets, fantasten bij een luchtfiets, gedetineerden en grappenmakers bij een bakfiets, en Britse toeristen en andere feestvarkens zwieren zich zat op de bierfiets. Gisteravond gingen wij aan de rol met de volgende Plaatjes :



Mark Ronson  -  The bike song  -  2010  -  Harry

Tomorrow  -  My white bicycle  -  1967  -  Jan

Kraftwerk  -  Tour de france  -  1983  -  Kees

Vantha Naal Muthal  -  Paava Mannippu  -  1961  -  Marit

Kishore Kumar  -  Yeh dosti hum nahi todengo  -  1975  -  Ramon

Yves Montand  -  La bicyclette  -  1968  -  André S

The Smiths  -  Charming man  -  1984  -  Karin


 

IFHT  -  I’m faster than you  -  2013  -  Harry

Kippington lodge  -  Lady on a bicycle  -  1967  -  Jan

Handsome family  -  My beautiful bride  -  2000  -  Kees

British sea power  -  Machineries of joy  -  2013  - Marit

Doe maar  -  Pa  -  1983  -  Ramon

Spinvis  -  Bagagedrager  -  2002  -  André S

Queen  -  Bicycle race  -  1979  -   Karin

Ronnie Ruysdael & de Sjonnies  -  M’n fiets is gejat  -  2007  -  Manfred

Eddy Cristiani  -  Spring maar achterop  -  1952  -  Ria


 

Amber Liu  -  Ready fort he ride  -  2019  -  Harry

Chris Spedding  -  Motorbikin’ -  1975  -  Jan

Skik  -  Op fietse  -  1997  -  Kees, Pierre, Ria

Mark Olson  -  Bicycle  -  2008  -  Marit

Katie Melua  -  Nine million bicycles  -  2005  -  Ramon, Pierre

Pink Floyd  -  bike  -  1967  -  André S, Pierre

Boudewijn de Groot  -  Jimmy  -  1973  -  Karin, Manfred


 

Kruidnoten en snorrende kachels zorgden gisteravond voor een behaaglijke en feestelijke stemming. In het schrijven van een sinterklaasgedicht gaat toch altijd meer tijd zitten dan aanvankelijk gedacht. Veel Draaiers waren daarom waarschijnlijk thuisgebleven om de laatste puntjes op de i ’s te zetten. 3 Rondes met in totaal 21 nummers werden er in een bedaard tempo doorgeDraaid., nog aangevuld met de keuze van drie virtuele Draaiers, waarbij het liedje van Ronnie Ruysdael wellicht enige toelichting vereist. Zowel Ronnie, als de keuze voor dit nummer komen uit het oosten des lands. Als wij de tekst van het liedje serieus nemen, en waarom zouden we dat niet doen, worden daar veel fietsen gestolen. In Rotterdam en omstreken is deze wantoestand gelukkig onbekend. Sinds vele jaren is fietsen stelen hier verboden, en gelukkig houdt iedereen zich ook daaraan. De wisseltrofee ging deze keer, mijns inziens terecht, naar Kees voor de Handsome Family met My Beautiful Bride een gewelddadige tekst op een weemoedige melodie, geïllustreerd met een nostalgisch fietsfilmpje. 18 december Draaien we weer, het thema is dan Hemelse Muziek. Het belooft een zalige avond te worden, nog wel steeds met maximaal 10 Draaiers, dus graag weer aanmelden via mail.

Groet,  Kees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten