vrijdag 20 november 2020

Playlist 9 Oktober 2020 - Vakantie

Beste Draaivrienden,

De rustgevende routine van het dagelijks leven wordt steeds vaker onderbroken door vakanties. Terwijl de laatste zomervakantiegangers terugkeren, vertrekken de eerste herfstvakantiegangers al weer, die bij hun thuiskomst de eerste zwaarbepakte en –bezakte wintersportliefhebbers zien afreizen. Dan volgt nog de voorjaarsvakantie, en daarna is het al weer zomer. Steeds meer mensen komen door het onophoudelijk op vakantie moeten gaan niet meer aan hun broodnodige regelmaat toe. Het in de vakanties onvermijdelijke geluiwammes, terras zitten, uitslapen, vervelen, bier drinken, geslenter, cultuur proeven, verdwalen, zweten, en het ervaren van onbekende, nieuwe prikkels is uitputtend voor lichaam en geest. Om dat te voorkomen heeft zich langzamerhand een nieuwe dienstverlener ontwikkeld: de wisseltoerist, die onder het motto : ’Bekijk de wereld met andere ogen’ zijn (m/v) zintuigen verhuurt aan de harde werker die er graag ook eens uit zou willen, maar nog liever gewoon door buffelt. In opdracht van, en dik betaald door zijn (m/v) opdrachtgever beleeft de wisseltoerist de vakantie die zijn naar orde en Arbeidsvitaminen hunkerende cliënt zo graag aan zich voorbij laat gaan. Die blijft lekker aan het werk terwijl zijn invaller onvermoeibaar vakantie viert. Op de door zijn cliënt gewenste locatie luiwammest hij, zit op een terras, slaapt uit, verveelt zich, drinkt bier, slentert, proeft cultuur, verdwaalt, zweet, en ervaart onbekende, nieuwe prikkels. Dagelijks brengt hij op elektronische wijze via beeld, geluid, en geschreven woord verslag uit aan zijn opdrachtgever, die de berichten een-op-een doorzet naar Facebook en eventueel andere sociale media, waar vervolgens de uitwisseling van vakantieverhalen van zowel echte vakantiegangers als wisseltoeristen kan plaatsvinden. Dat deze gang van zaken voor de thuisblijver een kostbare aangelegenheid is moge duidelijk zijn. Veel beter betaalbaar zijn de virtuele groepsreizen die door zogenaamde droomreisbureaus worden aangeboden. Hierbij viert één wisseltoerist vakantie voor een groep(je) thuisblijvers. En net als bij een echte vakantie is er keuze uit voordelige busreisjes langs de Moezel, maar zijn ook peperdure wereldcruises en avontuurlijke rondreizen door tropische of arctische oorden verkrijgbaar. Op deze wijze is er voor elke beurs een droomvakantie te regelen. De voordelen zijn talrijk : Men wordt niet uit de dagelijkse routine gehaald, beperkt zijn jaarlijkse CO2 voetafdruk, krijgt geen buikloop, wordt niet opgelicht, verdwaalt niet, raakt niet in Babylonische spraakverwarring verstrikt, en kan zich gewoon elke dag muzikaal door Arbeidsvitaminen laten verrassen. Wie had nog maar enkele jaren geleden kunnen denken dat er binnen zo korte tijd een nieuwe, eerder onvoorstelbare tak van moderne dienstverlening tot bloei zou komen ? Ouderwets vakantiegevoel schetsten wij gisteravond met de volgende Plaatjes :




Bob Marley  -  Sun is shining  -  1971  -  Irene

Leonora Gonzalez Mina  -  Navidad negra  -  1991 -  Erik M

Toto  -  Stop loving you  -  1988  -  Bert

The Cyrkle  -  Turn down day  -  1966  -  Jan

Madcaps  -  Moon night  -  2015  -  Kees

DD Company  -  Tsjoe tsjoe wa wa wa  -  2016  -  Juanita***

Petit biscuit  -  Sunset lover  -  2014  -  Marit

Challa  -  Jab tak hai jaan -  2012  -  Ramon

Alice Cooper  -  School ’s out  -  1972  -  Pierre

Hector Lavoe  -  El cantante  -  1978  -  Karin

*** Het is door Youtube niet toegestaan om deze in een playlist op te nemen, daarom linkt het nummer direkt naar de clip, ook handig als je dit nummer van de zomer op het strand wil meedoen!



 

Colin Blunstone  -  Andorra  -  1972  -  Irene

Mose Allison  -  Your mind is on vacation  -  1976  -  Erik M

Hot house flowers  -  Don’t go  -  1988  -  Bert

Paul Rishell  -  Blues on a holiday  -  2008  -  Harry

Brian Eno  -  Ambient 1  -  1978  -  Karin

Dead Kennedys  -  Holiday in Cambodia  -  1979  -  Jan

White Stripes  -  Hotel Yorba  -  2001  -  Kees

Jayh  -  Mooie dag  -  2014  -  Juanita

Hollow Coves  -  The woods  -  2017  -  Marit

Brianna  -  Lost in Istanbul  -  2018  -  Ramon

Bette Midler  -  Mele kalikimaka  -  2006  -  Pierre



 

Makkers  -  Zomerzon  -  1973  -  Irene

Admiral Freebee  -  Let it shine  -  2016  -  Erik M

Lyle Lovett  -  Simple song  -  1987  -  Bert

Charles Trenet  -  La mer  (Mr.Bean)  -  1943  -  Harry

Dr. Hook  -  Sylvia’s monther  -  1972  -  Karin

Kinks  -  Wonderboy  -  1968  -  Jan

The Fall  -  I’m going to Spain  -  1993  -  Kees

Beverly Craven  -  Promise me  -  1990  -  Juanita

Xavier Rudd  -  Follow the sun  -  2012  -  Marit

Charles Asnavour  -  La boheme  -  1965  -  Ramon

Drifters  -  Under the boardwalk  -  1964  -  Pierre



 

Vakantie bleek een veelbezongen thema, zodat wij een in ruimte en tijd  ver uiteenlopend programma te horen kregen. Wij werden getrakteerd op de bijna vergeten Charles Trenet uit 1943 en maakten aangenaam kennis met de in Nederland volslagen onbekende, maar in Puerto Rico aanbeden Hector Lavoe. In zacht licht gedompelde herinneringen werden opgeroepen door Alice Cooper, Colin Blunstoen, Dr.Hook, en de Kinks, wiens Wonderboy de wisseltrofee veroverde. Weer zo’n oorwurm waar Ray Davies ooit het recept voor lijkt te hebben uitgevonden. In mijn hoofd Draait het op dit moment elk geval nog steeds door. Ons volgend Draaifeest, met als thema : Regen, zal zijn op 23 oktober, dan weer om de gebruikelijke tijd, 20.00 uur. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van eventuele op corona betrekking hebbende overheidsbesluiten. Graag ook nog steeds aanmelden via mijn mailadres. Tot 23 oktober !

Groet,  Kees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten