zaterdag 19 december 2020

Playlist 18 December 2020 Hemelse Muziek

Beste Draailanders,

Wie meent dat de aarde groot is, werpe eens de blik omhoog. Daar prijkt, tot in het oneindige, het hemelgewelf waarin, naar men zegt, de doden voortleven. Volgens berekeningen van Horst Tappert, de getalenteerde rechterhand van doctor Wernher von Braun van het Mathematisch Instituut te Peenemünde, hebben er tot nu toe ongeveer honderd miljard mensen geleefd, waarvan in elk geval alle harpisten, en verder het overgrote deel van de ontslapenen, een welverdiend gerieflijk en zorgeloos leventje na de dood leiden. Ook honden, katten, sommige paarden, en vanzelfsprekend alle zangvogels vinden er te zijner tijd een gastvrij, warm nest. Het spreekt vanzelf dat er in zo’n onmetelijk en menigvuldig bevolkt gebied een omvangrijke bedrijfsvoering om de hoek komt kijken. Gelukkig bestaan ter plaatse geen aardse behoeften, zodat eten, drinken, scheergerei, wc-rollen, waterleiding, riolering, en andere infrastructurele werken geen probleem vormen. Niettemin is alleen al het correct bijhouden van de HBA, de Hemelse Basis Administratie, een opgave die het uiterste vergt van de desbetreffende functionarissen, die per dag ongeveer 160.000 sterfgevallen moeten verwerken. Omdat de automatisering ter plekke nog in de kinderschoenen staat, moet elke mutatie manueel worden geregistreerd. Monnikenwerk, dat bij de talloze in de loop der eeuwen overleden kloosterlingen in gewetensvolle en accurate handen is. Rijen kaartenbakken zo ver het oog reikt, met daartussen honderden heen en weer schrijdende zwart- en bruingerokte geestelijken die de kaarten lichten om de gegevens handmatig te actualiseren, bieden een surrealistische aanblik. Gewichtig werk, want hoewel bijna iedereen, zeker na het tonen van berouw over dwalingen en bedreven zonden, naar binnen mag, zijn er ook dwarsliggers die illegaal toegang proberen te krijgen. Deze hele, bijna megalomane administratie is opgezet om te voorkomen dat deze halsstarrigen de harmonieuze ambiance komen vergallen. Zij mogen er wel in, maar uitsluitend via de dienstingang, en worden te werk gesteld in het ketelhuis, waar zij de hemelverwarming eeuwig op een aangename 20 graden moeten houden. Niet helemaal toevallig de temperatuur die gisteravond ook in Nivon zou heersen, als wij daar de volgende Plaatjes geDraaid zouden hebben : 


 

Kinks - Sitting in the midday sun - 1973 - Jan
Dave Brubeck - Take five - 1959 - André V
Mink DeVille - Heaven stood still - 1979 - Erik M
Aphrodite’s child - I want to live - 1969 - André S
Norman Greenbaum - Spirit in the sky - 1969 - Kees
Typhoon - De hemel valt - 2014 - Ruben
Tavares - Heaven must be missing an angel - 1976 - Hans
John & Yoko + Plastic Ono Band - So this is Xmas (War is over) - 1972 - Karin
Israel Kamakawiwoóle - Somewhere over the rainbow - 1993 - Ria
Friction Factory - Feels like heaven - 1983 - Pierre
Chuck Berry - Wee wee hours - 1957 - Eric L




Marvin, Welch & Farrar - Faithful - 1971 - Jan
Ali Farka Touré & Ry Cooder - Diaraby - 1994 - André V
Jerry Butler - I stop by heaven - 1968 - Erik M
Michel Polnareff - On ira tous a paradis - 1972 - André S
Bee Gees - Spirits having flown - 1979 - Irene
Roxy Music - In every dreamhome a heartache - 1973 - Kees
Boudewijn de Groot - Achter de hemelpoort - 2007 - Ruben
Talikng Heads - Heaven - 1979 - Hans
Jethro Tull - Christmas song - 1972 - Karin
Boney M - Little drummer boy - 1981 -- Ria
Eric Clapton - Tears in heaven - 1992 - Pierre
Roy Orbison - Rockhouse - 1961 - Eric L




Lovin’Spoonful - You didn’t have to be so nice - 1966 - Jan
Jimi Hendrix - Hey Joe - 19657 - André V
Dexy’s midnight runners - Jackie Wilson said - 1982 - Erik M
Donovan - Breezes of Patchuli - 1966 - André S
Joe Egan - Back on the road - 1979 - Irene
Itzhak Perlman - Meditation (Jules Massanet) - 1990 - Manfred
Massive Attack - Angel - 1998 - Kees
Marillion - Cover my eyes - 1991 - Ruben
Sex Pistols - God save the queen - 1977 - Hans
Earth & Fire - Seasons - 1969 - Karin
Boney M - Mary’s boy child - 1978 - Ria
Led Zeppelin - Stairway to heaven - 1971 - Pierre
Ricky Nelson - Boppin’the blues - 1957 - Eric L




Thuis met thee en kerstkrans voerden de muzikale bijdragen van 13 Draaiers ons in vredige, verheven sferen, die bijna onze onbehaaglijke afzondering deden vergeten. Bijna, want alleen in huis met een kerstkrans is vragen om narigheid, waarover ik uit esthetische overwegingen niet zal uitweiden. Onze muzikale keuze was zoals gebruikelijk weer zeer divers, en consequent van een aangrijpend en hoog artistiek gehalte. Erik zal de Draailijst weer onverwijld op het Youtube-kanaal en in het blog plaatsen, zodat de Plaatjes integraal te beluisteren zullen zijn voor hen die er niet bij waren. Speciale aandacht graag voor het filmpje van Michel Polnareff, die zich hiervoor kennelijk heeft laten inspireren door de Fred Haché Shows uit 1971 en 72. Wat mij betreft mag de Gouden Schijf hiervoor naar André S die deze opname van de vergetelheid heeft gered. Onze volgende zitting zal helaas opnieuw thuis moeten plaatsvinden, en wel op 8 januari 2021. Het thema die avond zal zijn : de Nacht. Aanmelden is voor de thuiseditie uiteraard niet nodig, wel zie ik uit naar de muzikale suggesties waarmee de Draailijst van 8 januari zal worden samengesteld. Tot ziens later.

Groet, Kees

zaterdag 5 december 2020

Playlist 4 December 2020 - Fiets

Beste MedeDraaiers,

Er zijn vele manieren van voortbewegen. Sommige dieren kunnen beter rennen dan de mens, er zijn er die beter kunnen vliegen, en er zijn er die beter kunnen zwemmen. Maar geen enkel dier kan beter fietsen dan de mens, al hebben sommige ouderen onder ons ooit wel een aap zien pedaleren, want in minder politiek correcte tijden immers mochten chimpansees niet alleen nog radslagen maken en paardrijden, maar ook rondjes fietsen in de circustent, hun wankele evenwicht bewarend door het manipuleren met een uitgeklapte paraplu. Sinds deze artiesten werkloos geraakt zijn hebben zij zich teruggetrokken in verre regenwouden, waar hun paraplu’s dagelijks nog goede diensten bewijzen, maar hun fietsen, door het ontbreken van behoorlijke rijwielpaden en -stallingen, op inmiddels lege banden staan weg te roesten. Zo vervliegt de door deze mensapen met veel moeite verworven beschaving jammerlijk in de dampende rimboe.

De fiets wordt ook wel het stalen ros genoemd. Sinds het begin van de civilisatie is het paard altijd een trouwe metgezel van de mens geweest. Ridders, polospelers, schillenboeren, cowboys, koeriers, en sinterklazen moesten zich voor de uitvinding van het stalen ros en de ijzeren hond behelpen met paarden van vlees en bloed. Na de uitvinding van de fiets raakte het paard zijn vooraanstaande positie in de grotemensenwereld snel kwijt. Alleen sinterklazen, jonge meisjes, en paardenslagers bleven er dol op, waardoor dit edele dier inmiddels de risee van de dierenwereld is geworden, wat een gevoelige aderlating voor de suikerklontjesindustrie betekent.  Het stalen ros intussen, is aan een tot voor kort onvoorstelbare opmars bezig. Talloze, door grote geleerden als doctor Wernher von Braun en Josef Dettelbacher gelanceerde baanbrekende vindingen hebben rijwielen tot op de dag van vandaag de wijdst verspreide en meest gewaardeerde transportmiddelen op aarde gemaakt. Zo zijn ouderen en andere indolenten massaal overgestapt op de elektrisch aangedreven fiets, sportievelingen trappen zich fit op een fiets-hometrainer, origamisten zweren bij een vouwfiets, fantasten bij een luchtfiets, gedetineerden en grappenmakers bij een bakfiets, en Britse toeristen en andere feestvarkens zwieren zich zat op de bierfiets. Gisteravond gingen wij aan de rol met de volgende Plaatjes :



Mark Ronson  -  The bike song  -  2010  -  Harry

Tomorrow  -  My white bicycle  -  1967  -  Jan

Kraftwerk  -  Tour de france  -  1983  -  Kees

Vantha Naal Muthal  -  Paava Mannippu  -  1961  -  Marit

Kishore Kumar  -  Yeh dosti hum nahi todengo  -  1975  -  Ramon

Yves Montand  -  La bicyclette  -  1968  -  André S

The Smiths  -  Charming man  -  1984  -  Karin


 

IFHT  -  I’m faster than you  -  2013  -  Harry

Kippington lodge  -  Lady on a bicycle  -  1967  -  Jan

Handsome family  -  My beautiful bride  -  2000  -  Kees

British sea power  -  Machineries of joy  -  2013  - Marit

Doe maar  -  Pa  -  1983  -  Ramon

Spinvis  -  Bagagedrager  -  2002  -  André S

Queen  -  Bicycle race  -  1979  -   Karin

Ronnie Ruysdael & de Sjonnies  -  M’n fiets is gejat  -  2007  -  Manfred

Eddy Cristiani  -  Spring maar achterop  -  1952  -  Ria


 

Amber Liu  -  Ready fort he ride  -  2019  -  Harry

Chris Spedding  -  Motorbikin’ -  1975  -  Jan

Skik  -  Op fietse  -  1997  -  Kees, Pierre, Ria

Mark Olson  -  Bicycle  -  2008  -  Marit

Katie Melua  -  Nine million bicycles  -  2005  -  Ramon, Pierre

Pink Floyd  -  bike  -  1967  -  André S, Pierre

Boudewijn de Groot  -  Jimmy  -  1973  -  Karin, Manfred


 

Kruidnoten en snorrende kachels zorgden gisteravond voor een behaaglijke en feestelijke stemming. In het schrijven van een sinterklaasgedicht gaat toch altijd meer tijd zitten dan aanvankelijk gedacht. Veel Draaiers waren daarom waarschijnlijk thuisgebleven om de laatste puntjes op de i ’s te zetten. 3 Rondes met in totaal 21 nummers werden er in een bedaard tempo doorgeDraaid., nog aangevuld met de keuze van drie virtuele Draaiers, waarbij het liedje van Ronnie Ruysdael wellicht enige toelichting vereist. Zowel Ronnie, als de keuze voor dit nummer komen uit het oosten des lands. Als wij de tekst van het liedje serieus nemen, en waarom zouden we dat niet doen, worden daar veel fietsen gestolen. In Rotterdam en omstreken is deze wantoestand gelukkig onbekend. Sinds vele jaren is fietsen stelen hier verboden, en gelukkig houdt iedereen zich ook daaraan. De wisseltrofee ging deze keer, mijns inziens terecht, naar Kees voor de Handsome Family met My Beautiful Bride een gewelddadige tekst op een weemoedige melodie, geïllustreerd met een nostalgisch fietsfilmpje. 18 december Draaien we weer, het thema is dan Hemelse Muziek. Het belooft een zalige avond te worden, nog wel steeds met maximaal 10 Draaiers, dus graag weer aanmelden via mail.

Groet,  Kees

zaterdag 28 november 2020

Playlist 27 November 2020 - Grenzen

 Beste Draailanders,

Vroeg of laat wordt iedereen geconfronteerd met de gevreesde, wijkende haargrens. Meestal ontstaat vanuit het kruintje een zich steeds verder uitbreidende, aanvankelijk uitdunnende, en uiteindelijk kale plek op het hoofd, die al snel de tegelijkertijd zich terugtrekkende haargrens van het voorhoofd bereikt. Via ingewikkeld knip- en plakwerk en goed gecamoufleerde haarspelden kan nog, zij het niet alleen op medelijden, maar ook spot en hoon oproepende wijze, de plaatselijk ontstane kaalheid worden verhuld. Tenslotte zit er voor de getroffene niets anders op dan onverschrokken de wereld zijn ware, onbedekte schedel te tonen. Hij kan zich troosten met de wetenschap dat op zekere leeftijd op talloze andere plekken op het lichaam spontaan stevige haargroei ontstaat, waarbij vooral neus en oren een in het oog springende rol spelen. Van de nood een deugd makend kunnen daar best nog leuke dingen mee gedaan worden. Met enig geduld kan het weelderige oor- en neushaar tot minieme staartjes gevlochten worden, die het hoofd een subtiele, gesoigneerde aanblik zullen geven. Zo bezien wordt ouderdom nog iets om verlangend naar uit te kijken.

Grenzen zijn  overal : de deur tussen binnen en buiten, de jaarwisseling tussen oud en nieuw, de lamp tussen licht en donker, de hartslag tussen leven en dood, koffietijd tussen ontbijt en lunch, de stap tussen hier en daar, de evenaar tussen noord en zuid, en het dagelijks terugkerende, maar nog altijd ondoorgrondelijke schemergebied tussen waken en slapen. Ondanks de in vele jaren opgebouwde routine, blijft het altijd even zoeken naar de meest comfortabele slaaphouding, maar eenmaal gevonden kan het gebruikelijke schaapjes tellen beginnen. Van links naar rechts huppelen ze één voor één over de dam en op het droge, en brengen zo ongemerkt de vermoeide rustzoeker in het elke nacht opnieuw verrassende en grenzeloze dromenland, waar tijd en ruimte niet bestaan. Plotseling blijkt het kinderlijk eenvoudig om zonder hulpmiddelen te vliegen, op verschillende plekken tegelijk te zijn, alle talen te verstaan of juist geen enkele, met de doden te spreken, duizenden  jaren stil te staan, of in een paar tellen het gehele oneindige universum te bereizen. En dat ook nog eens geheel kosteloos ! Vergeleken met dromen is reizen dan toch maar een gebrekkige, moeizame en prijzige wijze van grenzen overschrijden. Muzikale grenzen overschreden wij gisteravond middels de volgende Plaatjes :



Golden Earring  -  When the lady smiles  -  1984  -  Kees

Alicia Keys  -  Underdog  -  2020  -  Juanita

Travis Scott  -  Stop trying to be god  -  2019  -  Marit

Maradona Bangla Song  -  2018  -  Ramon

Richard + Linda Thompson  -  When I get to the border  -  1974  -  André S

Willy DeVille  -  Across the borderline  -  1999  -  Erik M

Plastic Ono Band  -  Instant karma  -  1970  -  Karin

Al Stewart  -  Om the border (live)  -  2012  -  Harry

The Turbans  -  When you dance  -  1955  -  Bert

First crow tot he moon  -  The sun lights up  -  1967  -  Jan

Herbert Gronemeyer  -  Der Weg  -  2002  André V

Doors  -  Break on through  -  1966  -  Pierre



Loudon Wainwright + Kate McGarrigle  -  Over the hill  -  1975  -  Kees

Logic  -  1-800-273-8255 (live)  -  2017  -  Juanita

Sam Fender  -  The borders  -  2019  -  Marit

Survivor  -  Burning heart  -  1985  -  Ramon

Bob Dylan  -  Love minus zero/no limit  -  1965  -  André S

Elton John + Aretha Franklin  -  Border song (Holy Moses)  -  1993

Jethro Tull  -  My god  -  1969  -  Karin

Black Sabbath  -  Falling off the edge of the world  -  1981

Johnny Hoes  -  De smokkelaar  -  1968  -  Bert

Rolling Stones  -  In another land  -  1967  -  Jan

Ricky Nelson  -  Garden Party  -  1972  -  André V

Christopher Cross  -  Ride like the wind  -  1980  -  Pierre


 

Terwijl een menigte koopjesjagers de nabije winkelstraten onveilig maakte, Draaiden wij onze Plaatjes met gepaste afstand en niet met Black Friday korting, maar geheel gratis. Het tijdelijk maximale aantal van 10 personen was aanwezig, terwijl André V en Pierre deze keer virtueel hun muzikale bijdrage hadden geleverd. De grens bleek een lastig thema, wat veel vindingrijkheid en associatievermogen van de Draaiers vergde. De daardoor opgeroepen, soms verhitte gedachtewisselingen zorgden ervoor dat slechts twee rondes geDraaid konden worden, overigens nog wel gevolgd door een razendsnelle, maar muzikaal  evengoed interessante twee-minutenronde. Gré Braadslee, hoofdhappende kamelen, grensoverschrijdend gedrag,  Huub Stapel, en Hocus Pocus zijn slechts enkele van de besproken kwesties. Ouderwets gezellig werd het bij De Smokkelaar van Johnny Hoes, waarbij spontaan, maar uiteraard met anderhalve meter onderlinge afstand werd ingehaakt. De Gouden Wisselschijf kon worden uitgereikt aan Karin voor de Plastic Ono Band met Instant Karma. Volgende week reeds, op 4 december dus, zal zij de wisselprijs verdedigen wanneer wij het door Pierre ingebrachte thema Fiets zullen behandelen.

Aanmelden voor de komende editie graag weer via mijn mailadres.

Groet,   Kees

zaterdag 21 november 2020

Playlist Vrijdag de 13e November 2020 - Eenzaamheid

Beste Muziekvrienden,

Er zijn best veel saaie zaken in het leven, zoals in de wachtkamer van de tandarts Elseviers Weekblad van zeven maanden geleden lezen, een hele dubbel-cd van Leonard Cohen beluisteren, filerijden, naar een blinde muur staren, en eenzaam zitten wezen. Ik ken niemand, en niemand kent mij, denkt de eenzame, die dat nooit hardop zal uitspreken, want hij kent niemand, en niemand kent hem, dus wie zou hem moeten horen ? Niemand kennen is al akelig, maar door niemand gekend worden is nog erger. Eenzaamheid is oneerlijk verdeeld : Isolement is voor hen die menen dat ze geleefd worden een aanlokkelijke, maar meestal onbereikbare wensdroom, maar voor hen die  niet gekend worden een hardnekkige en angstaanjagende nachtmerrie. Dat heeft veel te maken met imago. Eenzaamheid wordt al gauw geassocieerd met achter de geraniums zitten, een dag en nacht en ook altijd te hard spelend televisietoestel, vroeg naar bed en laat op, een stoffige telefoon met vaste aansluiting, en voor wat aanspraak een zingende kanarie in een kooi, kortom een leven in de slaapstand. In het dagelijks leven worden steeds meer gebruikelijke activiteiten als een boswandeling, museumbezoek, wachten bij een geopende brug, winkelen, een keuken kopen, of restaurantbezoek, met simpele hulpmiddelen tot een belevenis omgetoverd. Vanouds een probaat middel om van eenzaamheid zo’n belevenis te maken is het aanleggen van verzamelingen van bijvoorbeeld suikerzakjes, spaarvarkens, autoplaatjes van Full-Speed sigarettendoosjes, om die later in de albums ‘de geschiedenis van de automobiel ‘en ‘de auto in de moderne tijd ‘ te plakken, zwaar verzilverde theelepeltjes met provinciewapens, gehaakte kabouters, opgezette weidevogels, erotische ansichtkaarten, en sigarenbandjes. Op het eerste gezicht lijkt verzamelen een solitaire liefhebberij, maar wil men de collectie compleet krijgen, en welke verzamelaar wil dat niet, dan zal intensief contact met geestverwanten niet alleen noodzakelijk blijken, maar tegelijkertijd vergezichten openen op een veelzijdig sociaal en veelbewogen bestaan binnen een interessante subcultuur. Zo wordt eenzaamheid van een saaie aangelegenheid, een enerverend gebeuren. Om de wegens Corona steeds verder om zich heen grijpende eenzaamheid op maatschappelijk en esthetisch verantwoorde wijze te bestrijden, lijkt het op korte termijn instellen van een Ministerie van Saaie Zaken geen overbodige luxe. Gisteravond beluisterden wij in ons eigen Ministerie voor Fijne Plaatjes de volgende prachtmuziek:



Foundations  -  Any old time  -  1967  -  Irene

Neil Young  -  A man needs a maid (BBC)  -  1971  -  Kees

Pink Floyd  -  Wish you were here  -  1975  -  Vera

Chicago  -  loneliness is just a word  -  1971  -  Jan

Sarah Shook and the Disarmers  -  Sidelong  -  2017  -  Meike

Don Gibson  -  Oh lonesome me  -  1958  -  André S

Gilbert O’Sullivan  -  Alone again  -  1971  -  Mirjam

Junior Kimbrough  -  Sad days, lonely nights  -  1994  -  André V

Police  -  Message in a bottle  -  1979  -  Pierre

Irma Thomas  -  I needed somebody  -  1986  -  Erik M

Avril Lavigne  -  When you’re gone  -  2007  -  Harry

Police  -  So lonely  -  1978  -  Eric L

Yes  -  Owner of a lonely heart  -  1983  -  Jeroen



Bee Gees  -  Lonely days  -  1970  -  Irene

Flamin’ Groovies  -  I’ll cry alone  -  1976  -  Kees

T bone Burnett  -  When the night falls  -  1983  -  Vera

Love  -  Alone again or  -  1967  -  Jan

Cowboy Junkies  -  Lonely sinking feeling  -  1996  -  Meike

Roy Orbison  -  Only the lonely  -  1961  -  Ria

Golden Earring  -  She flies on strange wings  -  1971  -  Manfred

Randy Newman  -  Lonely at the top  -  1972  -  André S

2 Brothers on the 4th floor  -  Never alone  -  1973  -  Mirjam

Mississippi John Hurt  -  Nobody cares for me  -  1966  -  André V

Bobby Vinton  -  Mr.Lonely  -  1962  -  Pierre

The Dirty Mac  -  Yer blues  -  1968  -  Erik M

Marvin Sease  -  Please take me  -  1996  -  Harry

Shakin’Stevens  -  Lonely blue boy  -  1981  -  Eric L

Black Keys  -  lonely boy  -  2005  -  Jeroen


 

Laura Pausini  -  La solitudine  -  1993  -  Irene

Terry Allen  -  Death of the last stripper  -  2020  -  Frank R

Johnny Cash  -  Solitary man  -  2000  -  Kees

Simon and Garfunkel  -  Bridge over troubled water  -  1970  -  Vera

Kaye sisters  -  Alone  -  1958  -  Jan

Greenday  -  Boulevard of broken dreams  -  2004  -  Meike

Nina Simone  -  Sinnerman  -  1962  -  Ria

Machine  -  Lonesome tree  -  1970  -  Manfred

Rolling Stones  -  2000 lightyears from home  -  1967  -  André S

Brendan Croker  -  Lonely boy in town  -  1990  -  André V

Heart  -  Alone  -  1987  -  Pierre, Mirjam

Jackie Wilson  -  Lonely teardrops  -  1959  -  Erik M

Pink Floyd  -  Is there anybody out there  -  1979  -  Harry

Ruby and the Romantics  -  Lonely people do foolish things  -  1963  -  Eric L

Iron Maiden  -  The loneliness of the long distance runner  -  1986  -  Jeroen


 

Opnieuw leverde een virtuele aflevering van Plaatjes Draaien weer een afgeladen Draailijst op. In maar liefst 43 nummers werd de eenzaamheid bezongen. Geheel in overeenstemming met de heersende omstandigheden Draaide ieder voor zich onder eigen dak de door de Muziekvrienden geboden muzikale troost. Ook mochten wij, zij het ingebeeld, weer enkele oude (on)bekenden welkom heten, waardoor deze editie, dankzij corona, warempel op een reünie begon te lijken. Om een verwarrende en eindeloze mailwisseling te voorkomen schiet de toekenning van de Gouden Wisselschijf er deze keer bij in. Hopelijk kunnen wij die de volgende keer weer in persoon uitreiken. Komende week zal duidelijk worden of wij 27 november weer in de Dirk Smitsstraat zullen Draaien, of dat wij wederom een virtuele editie moeten meemaken. Zodra één en ander duidelijk is zal dat uiteraard via mail bekend gemaakt worden. Het thema voor die avond is opgeworpen door Irene : Grenzen.  Voor de liefhebber, en wie van ons is dat niet, wordt er vanavond vanaf 22.40 uur op NPO 3 de hoogmis van onze liefhebberij uitgezonden,  de Nacht van de Popmuziek, met daarin  vermakelijke anekdotes, interessante weetjes, en boeiende live-registraties. Mis het niet !

Groet,  Kees

Playlist 23 Oktober 2020 - Regen

Beste MedeDraaiers,

Afhankelijk van waar, waarom, wanneer, en op wiens hoofd het valt, wordt regen aanbeden, vervloekt, of gelaten verdragen. In ons klimaat heeft regen een slecht imago. Het mist de onbezoedelde en sprookjesachtige schoonheid van sneeuw, de pittige frisheid van vrieskou, het opwindende geweld van een razende storm, de aangenaam slepende loomheid van een hete, eindeloze zomerdag, de monumentale woede van onweer, en de geheimzinnige stilte en verlatenheid van dikke mist. Regen wordt daarentegen geassocieerd met grijze kilte, koud licht, verlaten straten, geruis van autobanden die plassen doen opspatten tegen de pantalon van de enkele, argeloze voetganger, zweterige regenpakken, beslagen ramen, en plassen op de vloer onder uitdruipende zuidwesters. Goed dat er papaplu’s bestaan, die niet alleen bescherming bieden tegen regen, maar met hun vaak vrolijke kleuren het mistroostige schouwspel toch nog dragelijk weten te maken en op deze wijze een niet te onderschatten rol spelen op het gebied van de geestelijke volksgezondheid. Ongedocumenteerde innovaties hebben al vaak een geruchtenmachine op gang gebracht, en dat was bij de uitvinding van de paraplu niet anders, maar doorgaans wordt aangenomen dat de door doctor Wernher von Braun ontwikkelde rakettechnologie ook de voor die tijd hoogwaardige techniek verschafte die de wereldwijde opkomst van de paraplu mogelijk maakte. Tot halverwege de zestiger jaren van de vorige eeuw waren deze compacte regenschermen voor de meeste mensen nog onbetaalbaar. Men behielp zich door een opgevouwen krant boven het hoofd te houden, hard te lopen, of een opengeknipte vuilniszak over het hoofd te trekken, daarmee het deprimerende straatbeeld nog verder vergrauwend.  Voor wie zich dat kon veroorloven waren elegante, lange regenjassen in diverse neutrale kleuren leverbaar. Zeker in combinatie met de inmiddels ook al gedateerde hoed met een brede rand vormde deze een stijlvolle en doeltreffende beschutting tegen het destijds ook nog door kernproeven en chemische industrie vergiftigde hemelwater. Tegelijkertijd bood dit type jas een uitnemende gelegenheid voor het zogenoemde potloodventen, een in minder preutse tijden geliefd en onschuldig vermaak voor en door exhibitionisten, maar dat in de loop der jaren door het uit de mode raken van de lange regenjas inmiddels een bijna vergeten cultureel erfgoed is geworden. Het volgende muzikale erfgoed Draaiden wij gisteravond :



Jet en Gerrit  -  Samen met u onder een paraplu  -  2002  -  Kees

Rihanna  -  Umbrella  -  2008  -  Harry

Mary J Blige  -  Rainy dayz  -  2001  -  Juanita

Yiruma  -  Kiss the rain  -  2003  -  Marit

Germaine Jackson + Pia Zadora  -  When the rain begins to fall  -  1985  -  Ramon

Uriah Heep  -  Rain  -  1972  -  Karin

Ronettes  -  Walking in the rain  -  1964  -  Andre S

Shane MacGowan + Sharon Shannon  -  Rainy night in Soho  -  2009  -  Andre V

The Band  -  The weight  -  1968  -  Bert

Chicken Shack  -  Tears in the wind  -  1969  -  Jan



Ann Peebles  -  I can’t stand the rain (unplugged)  -  1992  -  Kees

Randy Crawford  -  Rainy night in Georgia  -  1981  -  Harry

Bakker + Duinker  -  Want het regent  -  2020  -  Juanita

Hybrid winds  -  Summer rain  -  2014  -  Marit

Johnny Hallyday  -  Diego libre  -  1991  -  Ramon

Gazebo  -  Rainy nights  -  1983  -  Karin

Frank Zappa  -  Little umbrellas  -  1969  -  Andre S

The Scene  -  Brandende regen  -  2003  -  Andre V

Turtles  -  It aint me babe  -  1965  -  Bert

Tages  -  Every raindrop  -  1967  -  Jan



J.J. Cale  -  Feels like rain  -  1990  -  Kees

John Prine  -  Blue umbrella  -  1973  -  Harry

Sampha  -  Piano  -  2017  -  Juanita

Adele  -  Set fire tot he rain  -  2011  -  Marit

Guns ’n roses  -  November rain  -  1991  - Ramon

Rory Gallagher  -  Rain  -  1985  -  Karin

Lovin Spoonful  -  Rain on the roof  -  Andre S

Bob Dylan  -  A hard rain ’s gonna fall  -  1963  -  Andre V

Sonny and Cher  -  All I ever need is you  -  1970  -  Bert

Creedence Clearwater Revival  -  Have you ever seen the rain  -  1970  -  Jan



 

Nadat Onmisbare Harry om 19.59 uur de laatste technische euvelen elimineerde, beleefden wij weer een mooie avond. Bert’ s met gepeperde snacks gegarneerde pittige Introquiz vormde een welkome afwisseling tussen alle muzikale regenbuien door. Moeiteloos werden drie rondes geDraaid waarna in twee stemrondes Kees de Wisselschijf mee naar huis mocht nemen voor Ann Peebles’ I can’t stand the rain, terwijl het hartverscheurende Blue umbrella van de onlangs aan corona overleden John Prine met een tweede plaats genoegen moest nemen. Vanwege diezelfde corona is het nog steeds nodig je komst naar de volgende editie via mail bij mij aan te melden. Als dat doorgaat, wat afhankelijk is van de dan geldende coronamaatregelen, zal dat zijn op 13 november, het thema is dan ‘Eenzaamheid’. Tot dan graag.

Groet,  Kees

vrijdag 20 november 2020

Playlist 9 Oktober 2020 - Vakantie

Beste Draaivrienden,

De rustgevende routine van het dagelijks leven wordt steeds vaker onderbroken door vakanties. Terwijl de laatste zomervakantiegangers terugkeren, vertrekken de eerste herfstvakantiegangers al weer, die bij hun thuiskomst de eerste zwaarbepakte en –bezakte wintersportliefhebbers zien afreizen. Dan volgt nog de voorjaarsvakantie, en daarna is het al weer zomer. Steeds meer mensen komen door het onophoudelijk op vakantie moeten gaan niet meer aan hun broodnodige regelmaat toe. Het in de vakanties onvermijdelijke geluiwammes, terras zitten, uitslapen, vervelen, bier drinken, geslenter, cultuur proeven, verdwalen, zweten, en het ervaren van onbekende, nieuwe prikkels is uitputtend voor lichaam en geest. Om dat te voorkomen heeft zich langzamerhand een nieuwe dienstverlener ontwikkeld: de wisseltoerist, die onder het motto : ’Bekijk de wereld met andere ogen’ zijn (m/v) zintuigen verhuurt aan de harde werker die er graag ook eens uit zou willen, maar nog liever gewoon door buffelt. In opdracht van, en dik betaald door zijn (m/v) opdrachtgever beleeft de wisseltoerist de vakantie die zijn naar orde en Arbeidsvitaminen hunkerende cliënt zo graag aan zich voorbij laat gaan. Die blijft lekker aan het werk terwijl zijn invaller onvermoeibaar vakantie viert. Op de door zijn cliënt gewenste locatie luiwammest hij, zit op een terras, slaapt uit, verveelt zich, drinkt bier, slentert, proeft cultuur, verdwaalt, zweet, en ervaart onbekende, nieuwe prikkels. Dagelijks brengt hij op elektronische wijze via beeld, geluid, en geschreven woord verslag uit aan zijn opdrachtgever, die de berichten een-op-een doorzet naar Facebook en eventueel andere sociale media, waar vervolgens de uitwisseling van vakantieverhalen van zowel echte vakantiegangers als wisseltoeristen kan plaatsvinden. Dat deze gang van zaken voor de thuisblijver een kostbare aangelegenheid is moge duidelijk zijn. Veel beter betaalbaar zijn de virtuele groepsreizen die door zogenaamde droomreisbureaus worden aangeboden. Hierbij viert één wisseltoerist vakantie voor een groep(je) thuisblijvers. En net als bij een echte vakantie is er keuze uit voordelige busreisjes langs de Moezel, maar zijn ook peperdure wereldcruises en avontuurlijke rondreizen door tropische of arctische oorden verkrijgbaar. Op deze wijze is er voor elke beurs een droomvakantie te regelen. De voordelen zijn talrijk : Men wordt niet uit de dagelijkse routine gehaald, beperkt zijn jaarlijkse CO2 voetafdruk, krijgt geen buikloop, wordt niet opgelicht, verdwaalt niet, raakt niet in Babylonische spraakverwarring verstrikt, en kan zich gewoon elke dag muzikaal door Arbeidsvitaminen laten verrassen. Wie had nog maar enkele jaren geleden kunnen denken dat er binnen zo korte tijd een nieuwe, eerder onvoorstelbare tak van moderne dienstverlening tot bloei zou komen ? Ouderwets vakantiegevoel schetsten wij gisteravond met de volgende Plaatjes :




Bob Marley  -  Sun is shining  -  1971  -  Irene

Leonora Gonzalez Mina  -  Navidad negra  -  1991 -  Erik M

Toto  -  Stop loving you  -  1988  -  Bert

The Cyrkle  -  Turn down day  -  1966  -  Jan

Madcaps  -  Moon night  -  2015  -  Kees

DD Company  -  Tsjoe tsjoe wa wa wa  -  2016  -  Juanita***

Petit biscuit  -  Sunset lover  -  2014  -  Marit

Challa  -  Jab tak hai jaan -  2012  -  Ramon

Alice Cooper  -  School ’s out  -  1972  -  Pierre

Hector Lavoe  -  El cantante  -  1978  -  Karin

*** Het is door Youtube niet toegestaan om deze in een playlist op te nemen, daarom linkt het nummer direkt naar de clip, ook handig als je dit nummer van de zomer op het strand wil meedoen!



 

Colin Blunstone  -  Andorra  -  1972  -  Irene

Mose Allison  -  Your mind is on vacation  -  1976  -  Erik M

Hot house flowers  -  Don’t go  -  1988  -  Bert

Paul Rishell  -  Blues on a holiday  -  2008  -  Harry

Brian Eno  -  Ambient 1  -  1978  -  Karin

Dead Kennedys  -  Holiday in Cambodia  -  1979  -  Jan

White Stripes  -  Hotel Yorba  -  2001  -  Kees

Jayh  -  Mooie dag  -  2014  -  Juanita

Hollow Coves  -  The woods  -  2017  -  Marit

Brianna  -  Lost in Istanbul  -  2018  -  Ramon

Bette Midler  -  Mele kalikimaka  -  2006  -  Pierre



 

Makkers  -  Zomerzon  -  1973  -  Irene

Admiral Freebee  -  Let it shine  -  2016  -  Erik M

Lyle Lovett  -  Simple song  -  1987  -  Bert

Charles Trenet  -  La mer  (Mr.Bean)  -  1943  -  Harry

Dr. Hook  -  Sylvia’s monther  -  1972  -  Karin

Kinks  -  Wonderboy  -  1968  -  Jan

The Fall  -  I’m going to Spain  -  1993  -  Kees

Beverly Craven  -  Promise me  -  1990  -  Juanita

Xavier Rudd  -  Follow the sun  -  2012  -  Marit

Charles Asnavour  -  La boheme  -  1965  -  Ramon

Drifters  -  Under the boardwalk  -  1964  -  Pierre



 

Vakantie bleek een veelbezongen thema, zodat wij een in ruimte en tijd  ver uiteenlopend programma te horen kregen. Wij werden getrakteerd op de bijna vergeten Charles Trenet uit 1943 en maakten aangenaam kennis met de in Nederland volslagen onbekende, maar in Puerto Rico aanbeden Hector Lavoe. In zacht licht gedompelde herinneringen werden opgeroepen door Alice Cooper, Colin Blunstoen, Dr.Hook, en de Kinks, wiens Wonderboy de wisseltrofee veroverde. Weer zo’n oorwurm waar Ray Davies ooit het recept voor lijkt te hebben uitgevonden. In mijn hoofd Draait het op dit moment elk geval nog steeds door. Ons volgend Draaifeest, met als thema : Regen, zal zijn op 23 oktober, dan weer om de gebruikelijke tijd, 20.00 uur. E.e.a. natuurlijk afhankelijk van eventuele op corona betrekking hebbende overheidsbesluiten. Graag ook nog steeds aanmelden via mijn mailadres. Tot 23 oktober !

Groet,  Kees

Playlist 25 September 2020 - Filmmuziek

Beste MedeDraaiers,

Wie ooit een hunebed gezien heeft, zal zich zeker hebben afgevraagd hoe daarop geslapen moest worden. Schots en scheef leunen de stenen tegen elkaar, met hier en daar enorme gaten en kieren ertussen. Een ongeriefelijker slaapplaats is nauwelijks voor te stellen. Het is keihard, steenkoud, en hobbeliger dan een Belgische kasseienweg. Noodgedwongen sliepen de meeste mensen daarom nog staande. Vreemd genoeg heeft het tientallen eeuwen geduurd voor er behoorlijke matrassen op de markt kwamen die een redelijke nachtrust op de inmiddels archaïsche hunebedden mogelijk maakten. Maar toen was het al te laat : lattenbodems, box-springs en spiraalbodems, belegd met matrassen van polyether, koudschuim, pocketvering, kapok, lucht, kamelenhaar, of zelfs water hebben de hunebedden tot winkeldochters gemaakt, die vooral in het noordoosten van ons land in groten getale door radeloze beddenverkopers in de bossen gedumpt zijn. Een triest voorbeeld van een uitvinding die te vroeg was, eerst het hunebed, pas veel te laat de bijpassende matras. Iets dergelijks, maar dan in een geslaagde versie, zien wij in de muziek. Al in de vroege middeleeuwen werd er filmmuziek geschreven die eeuwenlang op de plank bleef liggen, tot het pas vele eeuwen later met succes een toepassing vond als ondersteuning van filmbeelden. De vraag naar deze soort muziek is intussen zelfs zo groot dat filmmakers, tot genoegen van PlaatjesDraaiers, steeds vaker hun toevlucht moeten nemen tot bestaande popmuziek om hun schepping van muzikale bijstand te voorzien.

Wie zich voor de spiegel staat te scheren, in een lift stapt, door een onverlichte gang loopt, of deelneemt aan het verkeer, hoort daar nooit onheilspellende muziek bij, terwijl al deze handelingen toch tot catastrofale rampspoed zouden kunnen leiden. Tijdens filmkijken kunnen wij ons door de angstaanjagende muziek die het aanstaande slachtoffer niet hoort, maar wij wel, al vast voorbereiden op een doorschietend scheermes, een bodemloze lift, een onvoorziene aframmeling, of een met sirene en zwaailicht voortspoedende en daarom spookrijdende brandweerauto op onze weghelft. Puristen die realiteit in films op prijs stellen gruwen van deze te nadrukkelijk gestuurde emoties, terwijl anderen zich met genoegen en vol overgave laten meeslepen om zich willoos in het verhaal te verliezen. Om de verschillende filmliefhebbers niet weg te jagen moet filmmuziek zo onopvallend zijn dat de luisteraar het niet bewust opmerkt, maar wel het effect ervan ondervindt. Hoort hij de muziek wel, dan spreken wij niet van filmmuziek, maar van een muziekfilm. Gisteravond luisterden wij alert en met gespitste oren naar de volgende Plaatjes die wij soms onbewust eerder hoorden, maar toch niet kenden :




 Elton John  -  Pinball wizard (Tommy) -  1975  -  Pierre

Miles Davis  -  L’ascenseur pour l’echafaud  -  1958  -  Erik M

Dennis Lloyd  -  Leftovers  -  2017  -  Juanita

Frank Zappa  -  Magic fingers (200 motels)  -  1971  -  Harry

Annie McEnroe  -  Dream operator (True stories)  -  1986  -  Kees

Toots & Maytals  -  Pressure drop (The harder they come)  -  1972  -  Andre S

Yardbirds  -  Stroll on (Blow up)  -  1966  -  Jan

Bird York  -  In the deep (Crash)  -  2004  -  Mirjam

Horst Krause  -  Schultze gets the blues  -  2003  -  Andre V

Nancy Sinatra  -  You only live twice  -  1967  -  Irene




 Dick Dale  -  Misirlou (Pulp fiction)  -  1963  -  Pierre

Billy Holiday/Louis Armstrong  -  The blues are brewing (New Orleans)  -  1947  -  Erik M

Jack Savoretti  -  Only you  -  2016  -  Juanita

David Bowie  -  Underground (Labyrinth)  -  1986  -  Harry

Jefferson Airplane  -  Somebody to love (A serious man) -  1967  -  Kees

Johnny Thunder  -  I’m alive (Misbehaviour)  -  1969  -  Andre S

Beatles  -  A hard day’s night  -  1964  -  Jan

Alberto Iglesias  -  Talk to her (Hable con ella)  -  2002  -  Mirjam

Sixto Rodriguez  -  Like Janis (Sugarman)  -  2012  -  Andre V

Eddie Vedder  -  Guaranteed (Into the wild)  -  2007  -  Irene





Sting  -  Shape of my heart (Leon)  -  1994  -  Pierre
Dramatics  -  Whatcha see Is Whatcha Get (WattStax)  -  1973  -  Erik M

Alt J  -  Taro  -  2012  -  Juanita

Laurens van Rooyen  -  Rembrandt  -  1991  -  Harry

Simon & Garfunkel  -  Sound of silence (The graduate)  -  1967  -  Kees

Quincy Jones  -  Ironside  -  1971  -  Andre S

Los Shakers  -  Only you  -  1965  -  Jan

Yann Tiersen  -  Amelie  -  2001  -  Mirjam

Franz Ferdinand  -  Jacqueline  -  Andre V

Bert Kaempfert  -  Living it up (Kapitein Zeppos)  -  1963  -  Irene





Meer nog dan andere muziek spreekt filmmuziek voor zichzelf, zodat de Draaiers er zelf weinig aan toe te voegen hadden en wij maar liefst 30 nummers hebben kunnen Draaien. Wij werden verrast, raakten meegesleept en ontroerd, of plooiden het gelaat tot een glimlach bij de snelle aaneenschakeling van de emoties die over ons werden uitgestrooid. In een enkele stemronde bleek Irene de Wisseltrofee te bemachtigen voor Eddie Vedder met Guaranteed, uit de film Into the wild. Op 9 oktober Draaien we opnieuw Plaatjes, met als thema : Vakantie. Maar eerst zien wij elkaar wellicht op zaterdag 3 oktober bij Pop op het Doek. Tot dan graag.

Groet,  Kees

donderdag 19 november 2020

Playlist 11 September 2020 - Eigen Naam

Geachte Draaiers, 

 

De werkgroep Popmuziek van het Nivon (Nederlands Instituut voor Volksontwikkeling en Natuurvriendenwerk) presenteerde ook op vrijdagavond 11 september weer het tweemaandelijkse Plaatjesdraaien. 

 

Het thema was 'De eigen naam' dus er werd in het gezellige filmzaaltje van het Nivon-gebouw aan namedropping gedaan of het een lieve lust was. 

 

Quod Nomen Est en Nomen est Omen zeiden de oude Latijnen al. Hoe waar! 

 

De aanvankelijk uitgelaten stemming zakte wat in toen Harry met de sombere mededeling kwam dat de naam Harry spoedig zal uitsterven. Het is een kwestie van tijd. Koester dus iedere Harry die binnen handbereik komt. Het kan de laatste zijn. 

 

Dit is wat we draaiden :




 

- Eerste ronde 

 

George Kirby - Goodnight Irene - '66 - Irene ('Vrede') *

Imran Khan PTI - Saath Hai terre (women tribute) - 2017 - Ramon ('Sterkte beschermer') 

Marit Larsen - Var beste dag - 2011 - Marit ('Parel' , 'Dochter van de zee' , 'Kind van het licht') 

Wulf - Al things under the sun - 2018 - Juanita ('God is genadig') 

The Hunters - Janosh - '66 - Jan ('God is genadig') 

Barbara ( Monique Andrée Serf) - L' aigle noir - '70 - André S. ('Mannelijk', 'Dapper') 

Sarah Mc Lachlan - Angel - '97 - Bert ('Stralend', 'Schitterend') 

Miriam Makeba - Pata Pata (aanraking) - '67 - Mirjam ( de betekenis is niet zeker. De schrijfwijze kan afgeleid zijn van woorden als : optillen (hariem), verzet (mrie) of bitter (Mar)) 

Andres Segovia - Capricho Arabe - '73 - André V ('Mannelijk', 'Dapper') 

Harry Styles - Watermelon sugar - 2019 - Harry ('Heerser van het Thuisland'. De teloorgang van die naam zou Thierry ('Volk') Baudet een doorn in het oog moeten zijn maar daar hoor je hem dan weer niet over)



 

 - Tweede ronde 

 

Alex Harvey -  To make my life beautiful - '72 - Irene 

Peter Tosh -  Johnny B goode - '83 - Pierre 

Brett Aldrich - Raymond - 2013 - Ramon 

Carla Bruni - J' arrive a toi - 2013 - Carla ('Sterk', 'Dapper', 'Vrij')

2 Pac feat. Zara Larsson - Baby please don't cry - 2017 - Juanita

Jan and Dean - Fan tan - '67 - Jan

Johan - Tumble and fall - 2001 - Johan (' God is genadig ')

Anne Mc Cue - Bright light of the day - 2006 - Bert

Nick en Simon - Marianne - 2013 - Mirjam

Andy Tielman - Blue bayou -'98 - André V. 

Drukwerk (met Harry Slinger) - Marianneke -'84 - Harry



 

 Er volgde nog een ouderwetse twee minuten ronde waar de aangevraagde nummers, waar langer dan 2 minuten, liefdevol werden uitgefaded door' God is genadig' (Jan). 

 

Het was een genoeglijke avond. Er werd wat gebakkeleid over wie nou Jan was en wie nou Dean, en over Nick en Simon die met het nummer dat we vanavond van hen draaiden wel veel meisjes en vrouwen bedienden maar als het om jongensnamen ging niet thuis gaven. ( heren, heren toch!) 

Kortom de rauwe werkelijkheid van het dagelijks leven werd met succes buiten de deur gehouden. 

 

In één ronde werd het steengoeie gouwe ouwe 'Hocus-pocus' van Focus tot favoriet van de avond gebombardeerd. Pierre mag de komende weken het plaatje poetsen. 

 

De volgende aflevering is op vrijdag 25 september. Het thema is dan 'Filmmuziek /Muziek uit films' . Het thema werd mede gekozen om 'Pop op het Doek' dat de week daarop (zaterdag 3 oktober) plaatsvindt in de verf te zetten. 

Opgeven gaat weer via Kees ('De Gehoornde') adsl422656@telfort.nl 

 

Hopenlijk tot 25 september. 

Ook namens Dean van Velzen en Kees Kooiman, 

 

Uw correspondent van dienst, 

 

Andre Johan Smilde


* YouTube kan geen versie van Goodnight Irene van George Kirby, deze is vervangen door de originele versie van Leadbelly - Erik