zaterdag 11 juni 2022

Playlist 10 Juni 2022 Hemel

Beste Draaivrienden,

In veel religies wordt de vrome gelovige als troost voor een onvolmaakt leven een paradijselijk verblijf in de dood beloofd. Hij (m/v) komt dan in de hemel, waar hij, afhankelijk van zijn denominatie eeuwig psalmen in oude berijming en op hele noten mag zingen, of in de Andes wordt wedergeboren als alpaca, of zal ontwaken in een weelderige tuin met rivieren van melk, honing, en wijn waar hij niet dronken van wordt, of elke dag een voetbalfinale bijwoont die altijd door Feyenoord gewonnen wordt, of eeuwig over een meubelboulevard mag rondslenteren, of toch oneindig mag blijven slapen. Ja, de hemel is prachtig, maar wie zijn ogen goed de kost geeft, kan ook op aarde veel moois zien. In huis : een tenentafel met een feestelijke fruitschaal, een stabiel staande schemerlamp op een veelkleurig vloerkleed, of een frappante foto in een scheluwe schilderijlijst. En dan naar buiten : zachtjes in de wind deinende boomtakken met zwaaiende bladeren, onverstoorbaar rinkelende en rammelende trams die soepel en soeverein door het verkeer glijden, levendige, bonte parkeerterreinen, en mensen en dieren in alle maten en staten: flitsende fietskoeriers, blije honden met hun baasje, schreeuwmeeuwen, schuifelende bejaarden, scharrelkauwtjes, hijgende joggers op een sukkeldraf, ratelende rolkoffertoeristen, ratelreproducerende rolkofferspreeuwen, en vrolijke, onlangs schielijk met de noorderzon vertrokken balalaika orkestjes. Iedere stap etaleert nieuwe, enerverende details en vergezichten waar helaas niet voortdurend bij stilgestaan kan worden. Stilstaan moet natuurlijk wel wanneer wij de blik hemelwaarts richten om aanvankelijk de weersgesteldheid te peilen, maar vervolgens plotseling betoverd worden door wat daar te zien is : een enkele keer peilloos blauw, dan weer kolkende wolken als aanrollende golven of juist bedaard zwevend als veertjes of vogels, bliksemschichten, sterren en planeten, sneeuwjachten, of een kleurenwazige zonsopgang. Hemelse pracht waardoor de fantasie van menig toeschouwer op hol kan slaan. Vergeleken met het deprimerende tranendal op aarde lijkt de hemel dan een superieure gelegenheid om te vertoeven. Polsstokken, luchtballonnen, zeppelins, vliegtuigen, en wolkenkrabbers verheffen ons weliswaar van de aarde, maar slechts voor korte, of iets langere tijd. Ook roemruchtige geleerden als Wernher von Braun en Timothy Leary, die talloze succesvolle pogingen hebben ondernomen om de aarde te ontstijgen, zijn daar toch steeds weer op wedergekeerd. De zwaartekracht en de bovenkamer bleken tot dan toe ook voor hen bij leven ondergeschikt aan onwrikbare natuurwetten. Sinds hun verscheiden in respectievelijk 1977 en 1996 lijkt de hemelverkenning op dood spoor te staan. Hoogste tijd dus dat wij er gisteravond muzikaal aandacht aan besteedden en ons met de volgende luisterrijke Plaatjes in de hemel op aarde waanden:


Paul Weller  -  Above the clouds (live)  -  2003  -  André V

Stef Bos  -  De hemel  -  1994  -  Mirjam

John Travolta  -  Greased Lightnin’ -  1978 -  Vera

Pretenders  -  Heaven in your eyes  -  1957  -  Sjaak

Bill Nelson  -  Maid in heaven  -  2011  -  Irene

Yellow Balloon  -  The yellow balloon  -  1967  -  Jan

Willy DeVille  -  Heaven stood still  -  1993  -  Kees

Taliking Heads  -  Heaven  -  1979  -  Maarten

Bay City Rollers  -  Money honey  -  1976  -  Bert

Rolling Stones  -  Heaven  -  1981  -  Joke

Shangri-Las  -  Heaven only knows  -  1965  -  André S

Tony Bennet & Lady Gaga  -  Cheek to cheek  -  2014  -  Leonard

John Lennon  -  Imagine  -  1971  -  Karin

Kiek now us  -  Hemel zonder bier  -  2014  -  Harry

Eddie Cochran  -  Three steps to heaven  -  1960  -  Pierre

Percy Mayfield  -  Please send me someone to love  -  1950  -  Erik M

Paul Anka  -  Smells like teen spirit  -  2005  -  Albert


Wilco  -  Airline to heaven  -  2000  -  André V

Tavares  -  Heaven must be missing an angel  -  1976  -  Mirjam, Vera

Bryan Adams  -  Heaven  -  1983  -  Sjaak

Golden Earring  -  Holy holy life (live)  -  1971  -  Irene

Raymond Froggat  -  Callow la vita  -  1968  -  Jan

16 Horsepower  -  For heaven’s sake  -  1997  -  Kees

Amen Corner  -  If paradise is half as nice  -  1969  -  Maarten

Chicory Tip  -  Son of my father  -  1972  -  Bert

Bee Gees  -  Too much heaven  -  1978  -  Joke

Sparks  -  Here in heaven  -  1974  -  André S

Notting Hillbillies  -  Feels like going home  -  1990  -  Leonard

Ray Charles  -  Georgia on my mind (live)  -  1960  -  Karin

Herman Finkers  -  Daarboven in de hemel  -  2014  -  Harry

Ozark  -  If you want to get to heaven  -  1973  -  Pierre

Jimi Hendrix  -  Angel  -  1971  -  Erik M

Overdrive Duo  -  Paradise city  -  2020  -  Albert


Vijftien fysiek en twee virtueel aanwezige muziekvrienden Draaiden gisteravond in een lichtelijk gewijde sfeer, maar tegelijkertijd werelds decor hun zorgvuldig op hemelse kwaliteit en inhoud geselecteerde Plaatjes, waarvan de tekstuele inhoud zowel de zekerweters als de twijfelaars omtrent het al of niet bestaan van de hemel, en daarmee een hiernamaals, een stem gaf. Sommige menen daar al hun geliefden weer te zien, anderen hopen op een gratis en eeuwig stromende biertap, terwijl Percy Mayfield hier op aarde de hemel al smeekt hem gelukkig te maken, een lied waarmee hij overigens moeiteloos voor Erik M de Wisselschijf  bemachtigde.

Onze volgende zitting zal zijn op 24 juni, wanneer het thema RIVIER zal worden behandeld. Helaas kan ik er wegens vakantieverplichtingen niet bij zijn, zodat mijn taken die avond serieus en adequaat door André S en Jan zullen worden waargenomen. Veel plezier dus op 24 juni.

Groet,  Kees




Geen opmerkingen:

Een reactie posten