maandag 2 mei 2022

Playlist 22 April 2022 Zon

Beste Plaatgenoten,

Naast veel gas, puin, Magelhaense wolken, ruimteschroot, zwarte gaten, sterrennevels, en vooral volkomen ledigheid vinden wij in het vooralsnog grenzeloze heelal ontelbaar veel hemellichamen, waarvan de aarde vooralsnog het mentale middelpunt vormt. Van al deze planeten, dwaalsterren, supernova’s, witte dwergen, en meteorieten is het zonnetje ons het meest geliefd. Bestendig schenkt zij ons overdag licht en warmte. De hele wereld kent haar en richt het dagelijks leven op haar in. In haar dageraad worden tanden gepoetst, bussen gestart, winkels, fabrieken, bloemen en musea geopend, kranten bezorgd, blazen geleegd, vogelgeluiden verstaan, veters gestrikt, en koffie gezet. Kortom, de wereld draait, net als de aarde, om de zon. Haar dag is de zondag, sinds het begin van de beschaving de dag om de afgelopen week rond te maken en zich schrap te zetten voor de komende, waarin wij opnieuw routine en onvoorspelbare voorvallen het hoofd moeten bieden. Bezoek aan Nivon, kerk, Kuip, cafĂ©, en kerkhof kunnen hierbij steun, troost, en inspiratie verschaffen. Bij uitstek de zomer is haar seizoen. Op terrassen en stranden, in parken en achtertuinen sudderen de zonaanbidders, een zonnebril op de gok, factor 30 op de pens. Zij wentelen zich regelmatig, om zich aan alle kanten gelijkmatig te verwarmen en het vocht in de huid te laten verdampen teneinde het vel zo krokant mogelijk te krijgen, waarbij de baktijd uiteraard afhankelijk is van de dikte. Geleidelijk worden ook de inwendige organen gekookt, die gezellig borrelen en pruttelen onder het gespannen buikspek. Slechts koud bier of een verfrissend zeebad kan hier nog redding brengen.

De zon is er altijd, maar laat zich niet altijd zien. Dan weten wij haar achter de wolken of onder de kim. En heel soms kan het gebeuren dat door een ontwerpfout in ons zonnestelsel de maan zich overdag tussen zon en aarde wurmt en het voor ons bedoelde zonlicht verdonkeremaant, ons in een ongewoon en geheimzinnig schijnsel plaatsend. In de winter, wanneer zij niet veel tijd heeft en gekweld wordt door bewolking, laat ze zich nauwelijks zien, maar verwent buiten ons blikveld verre tegenvoeters met haar zomerse gunsten, terwijl wij blauw zien van kou en  groen van jaloezie. Op de avond van al weer een zonnige vrijdag Draaiden wij gisteren de volgende lijf- en hartverwarmende zonnePlaatjes :


Psychotic Youth  -  It won’t be long  -  1992  -  Jan

Lou Bandy  -  Zoek de zon op  -  1936  -  Gerard

Joan Baez  -  House of the rising sun  -  1960  -  Leonard

Hair  -  Let the sunshine in  -  1969  -  Dave

Bobby Hebb  -  Sunny  -  1966  -  Vera

Sam Cooke  -  Sitting in the sun  -  1963  -  Juanita

Madness  -  Sun and rain  -  1983  -  Harry

Lucille Starr  -  The french song  -  1965  -  Irene

Beach Boys  -  Good vibrations  -  1966  -  Karin

Terry Jacks  -  Seasons in the sun  -  1974  -  Pierre

Cream  -  Sunshine of your love ( live )  -  1968  -  Joke

Dr.Feelgood  -  Route 66  -  1975  -  Bert

Oasis  -  Turn up the sun  -  2005  -  Kees



Kinks  -  Sitting in the midday sun  -  1973  -  Jan

Donovan  -  Sunshine superman  -  1966  -  Gerard

Paul Simon, Graham Nash, David Crosby  -  Here comes the sun  -  2009  -  Leonard

Big Bill Broonzy  -  In the evening  -  1957  -  Dave

Billy Holiday  -  On the sunny side of the street  -  1944  -  Vera

Nik Kershaw  -  I won’t let the sun go down on me  -  1983  -  Juanita

The Magician  -  Sunlight  -  2014  -  Harry

Doors  -  Waiting for the sun  -  1970  -  Irene

Uriah heep  -  Sunrise  -  1973  -  Karin

Katrina & the Waves  -  Walking on sunshine  -  1985  -  Pierre

Bill Withers  -  Aint no sunshine  -  1972  -  Joke

Ike & Tina Turner  -  River deep, mountain high  -  1965  -  Bert

Moby  -  Find my baby ( Hotel tour )  -  2005  -  Kees


Dertien Draaiers beleefden een boeiende avond waarop geanimeerd sociaal verkeer ons tijd voor slechts twee Draairondes vergunde, waarin zoals gewoonlijk verrassende muzikale contrasten elkaar in bedaard tempo afwisselden. Psychotic Youth, Lou Bandy, en Joan Baez vormden nog maar de aanloop voor de muzikale achtbaan die ons te wachten stond en waarin het weer moeilijk bleek een favoriet te selecteren. De stemmen staakten, waardoor Joke met Bill Withers, en Dave met Big Bill Broonzy de Wisselschijf komende drie weken zullen moeten delen. Om deze bijna onafzienbare periode te overbruggen wordt op vrijdag 29 april op onze schrikkelvrijdagpopmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken een heerlijke film geDraaid. Vertoond zal worden  ‘ Jazz on a Summer’s Day '. Opgenomen tijdens het Newport Jazzfestival in Rhode Island in 1958, te zien in de bioscoop in 1960 en, digitaal opgepoetst, weer te zien in de zomer van 2021. En op 29 april 2022 om 20.00 uur dus in het Plaatjes Draaienzaaltje van het Nivon Gebouw. Wil je 85 minuten in 1958 vertoeven en onder andere Chuck Berry, Dinah Washington, Theolonious Monk, Mahalia Jackson en Louis Armstrong aan het werk zien, kom dan naar deze film. De Plaatjes gaan weer Draaien op 13 mei, het thema is dan ‘HAPPY’. Tot dan !

Groet,  Kees





Geen opmerkingen:

Een reactie posten