zondag 29 mei 2022

Playlist 27 Mei 2022 Tranen

 Beste Plaatgenoten,

Wie het geluk heeft wel eens door de slappe lach te worden overrompeld, weet dat lachen en huilen uit dezelfde diepe bron putten. Niet zelden eindigt het op drift geraakt geschater in tranen. Dit lachen lijkt daardoor verdacht veel op huilen, maar dan wel van escalerend plezier. Toch ontlenen tranen hun goede naam voornamelijk aan het betuigen van verdriet, waaraan in ons tranendal nooit een gebrek lijkt te zijn. Hoewel het stilaan slijt, neemt de hoeveelheid niet af, maar wordt onophoudelijk aangevuld. Pech, flops, afknappers, teleurstellingen, desillusies, tegenslagen, catastrofes, en tragedies zijn de dagelijkse kost die wij voor de kiezen krijgen om de traanklieren aan het werk zetten. De ogen gaan branden, de stem raakt verstikt, de blik vertroebelt, de bril beslaat, de klieren doen wat ze kunnen en de afvoerbuizen kunnen de vloed niet meer aan. Ondanks verbeten gepink, geknipper en geslik bolt op de onderste oogleden traanvocht op, om al gauw als een kleine vloedgolf over de wangen weg te biggelen, waardoor indien gewenst, langs de neus weg troost en medeleven van omstanders kan worden afgedwongen. Maar soms wordt daarbij geveinsde oprechtheid geconstateerd en blijkt dus sprake te zijn van zogenaamde krokodillentranen, vaak geplengd bij spijtbetuigingen, excuses, biechten, bekentenissen, en verdronken kalveren. In plaats van bemoediging en bekommernis oogst de schijnheilige dan spot en verachting. Zoals bekend huilen kinderen graag en veel. Verschijnen er tranen op hun gezicht, dan worden die waterlanders genoemd, een lichtvoetig woord dat soms het snikken en snotteren in een aarzelend gegiechel kan omtoveren. Niet alleen plezier, verdriet, en gewiekstheid verwekken tranen, ook wanneer de daartoe geïnstalleerde wimpers niet in staat blijken stof, vliegjes, pollen, en uiensluier bijtijds weg te knipperen, kunnen wij dat niet met droge ogen aanzien. Als je dat zou willen, is er dus elke dag wel een aanleiding voor een tranenvloed te vinden. En voor wie niet genoeg heeft aan verdriet, hooikoorts, traangas, en tegenwind, is er dan nog de tranentrekker, die met melodramatische films, foto’s, verhalen, gedichten, praatjes, en liedjes geheel vrijblijvend genoeglijke nep-ellende met bijkomend gesnotter kan oproepen. Wij hielden het gisteravond ternauwernood droog met de volgende traanPlaatjes:



UB 40  -  Blue eyes crying in the rain  -  2013  -  Leonard

Lesley Gore  -  It’s my party  -  1963  -  Vera

Pretenders  -  I’ll stand by you  -  1994  -  Sjaak

Tom Waits  -  Yesterday is here  -  1987  -  Kees

Chicken Shack  -  Tears in the wind  - 1969  -  Jan

Neil Young  -  Don’t cry no tears  -  1975  -  Dave

Roy Orbison  -  Crying  -  1961  -  Irene

Everly Brothers  -  Crying in the rain  -  1962  -  Pierre

Julio Iglesias  -  Caruso  -  1994  -  Ramon

Imelda May  -  Black tears  -  2003  -  Erik M

2 Pac  -  So many tears  -  1995  -  Juanita

Rolling Stones  -  Cry to me  -  1965  -  Joke

Joan Armatrading  -  Show some emotion  -  1977  -  André S

Ozzy Osbourne  -  No more tears  -  1991  -  Harry

Prince  -  4 the tears in your eyes  -  1993  -  Mirjam

Teskey Brothers  -  Crying shame  -  2017  -  André V



Labi Siffre  -  Crying, laughing, loving, lying  -  1972  -  Leonard

Julie London  -  Cry me a river  -  1955  -  Vera

Pretenders  -  Brass in pocket  -  1993  -  Sjaak

Elmore James  -  The sky is crying  -  1959  -  Kees

Lesley Gore  -  Judy’s turn to cry  -  1963  -  Jan

Johnny Cash  -  Cry cry cry  -  1957  -  Dave

Ray Charles  -  Crying time  -  1966  -  Irene

Buoys  -  Give up your guns  -  1971  -  Pierre

Irma Thomas & Allen Toussaint  -  Gonna cry  -  1989  -  Erik M

Willem  -  Achter de wolken  -  2018  -  Juanita

Aphrodite’s child  -  Rain and tears  -  1968  -  Joke

Michel Polnareff  -  La saule pleureur  -  1973  -  André S

Doors  -  Unhappy girl  -  1967  -  Harry

Clouseau  -  Droog je tranen (live)  -  2016  -  Mirjam

Marc Broussard  -  Cry to me  -  2016  -  André V



Eerst vijftien, toen veertien, en één virtueel aanwezige medeDraaier onthaalden ons op 31 droevige liedjes. De weliswaar smaakvolle, maar vanwege het thema treurigstemmende muziek bleek, samen met r de ruim verstrekte zoet- en zoutigheden toch moeiteloos in staat een opgewekte stemming te scheppen. De afgelopen woensdag vergoten tranen na de ten onrechte verloren finale leken al weer vergeten. Ook in de Dirk Smitsstraat werden gisteravond vele beste beentjes voorgezet en leverden gezamenlijk een veelzijdige, en mede daardoor fascinerende draailijst op. Wij werden onder andere vergast op twee liedjes van de ongekunstelde en verrukkelijke Lesley Gore, groenblijvers van dino’s als Roy Orbison, Neil Young, en de Stones, de zwoele, doorrookte stem van Julie London, en rauwe, snerpende blues van Elmore James. De wisselschijf ging naar André V voor de verrassende Teskey Brothers, een tot gisteravond voor de meeste Draaiers onbekend gebleven, maar inmiddels in het hart gesloten muzikaal gezelschap uit het steeds weer cultureel opzienbarende Australië. Op 10 juni komen wij weer bij elkaar en zullen dan pogen de hemel muzikaal verbeelden. Misschien tot dan.

Groet,  Kees








zondag 15 mei 2022

Playlist 13 Mei 2022 Happy

 Beste MedeDraaiers,

Ondanks de voortdurende vooruitgang is er nog altijd, net als in het verleden, veel ellende in de wereld. Waren het voorheen oorlogen, natuurrampen, angst voor het onverklaarbare, en ziekte en dood in verschillende gedaanten, tegenwoordig zijn het oorlogen, natuurrampen, angst voor het onverklaarbare, en ziekte en dood in verschillende gedaanten die onze onontbeerlijke opgewektheid proberen te ondermijnen. Door talloze gedrukte en elektronische media onophoudelijk en gedetailleerd geïnformeerd, kunnen wij niet anders dan, door af en toe een oogje dicht te knijpen, een roze bril op te zetten, en het één en ander door de vingers te zien, tegen beter weten in blind optimistisch blijven. Mits terughoudend toegepast lijkt deze weloverwogen bekrompenheid een algemeen aanvaarde kunstgreep om ons prettig te kunnen voelen te midden van razernij en rampspoed. De wereld lijkt in brand te staan, de zeespiegel stijgt, kwalijke virussen en valse profeten waren rond, maar wij kunnen ons happy voelen. Hoewel dit van oorsprong Engelse woord gewoon blij, opgetogen, plezierig, vrolijk, monter, tevreden, en gelukkig  betekent, heeft het in het Nederlands wegens commercieel en levensbeschouwelijk misbruik een enigszins halfzachte bijklank gekregen. Happy Hair, Happy Tosti, Happy Socks, Happy Underwear, Happy Yoga, Happy Meal, Happy Sushi, Happy Kiddo, Happy Alpaca, Happy Kinderopvang, en Happy Clappy, wekken de suggestie iedereen helemaal heppie te kunnen maken. Als je dat zou willen kun je vanaf je Happy Birthing, grootgebracht via Happy Meal, Happy Kiddo, en Happy School, een fijne baan dankzij Happy Job en Happy Consulting, en zorg aan huis door Happy HomeCare je leven lang heppie zijn. En nog is het niet afgelopen, want tenslotte kunnen de professionals van Happy Funeral op efficiënte, maar respectabele wijze een gedenkwaardig happy end voor jou en je nabestaanden verzorgen. Vanzelfsprekend is een nauwkeurig afgewogen dosis kortzichtigheid voor deze comfortabele manier van leven essentieel. Vooral honden hebben zich, dankzij hun inherent opportunisme  in de loop van de beschaving hierin tot in de perfectie bekwaamd. Natje, droogje, onderdak, ziektekostenverzekering, en onvoorwaardelijke liefde van het baasje worden verkregen door de blik op het oneindige te richten en van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat de staart te laten kwispelen, waardoor niet alleen ongelimiteerde happiness overtuigend wordt gedemonstreerd, maar ook door de omstanders wordt ervaren. Wij voelden ons gisteravond blij, opgetogen, plezierig, vrolijk, monter, tevreden, en gelukkig bij het horen van de volgende Plaatjes :


Turtles  -  Happy together  -  1967  -  Dave

C 2 C  -  Happy  -  2012  -  Harry

Uriah Heep  -  Firefly  -  1977  -  Karin

Alanis Morisette  -  Hand in my pocket  -  1995  -  Leonard

Ed Sheeran  -  Happier  -  2017  -  Vera

Raymond van het Groenwoud  -  Schandalig content  -  2015  -  Eric B

The Nice  -  Happy Freuds  -  1968  -  André S

Koot & Bie (De Positivoos)  -  Onze god  -  1984  -  Kees

Ramones  -  Gimme gimme shock treatment  -  1978  -  Jan

Beatles  -  Happiness is a warm gun  -  1968  -  Gerard

Rolling Stones  -  Happy  -  1972  -  Joke

The Who  -  Happy Jack  -  1966  -  Pierre

Blood Sweat & Tears  -  You make me so very happy  -  1968  -  Irene

Helen Sjoholm  -  Gabriella’s song  -  2004  -  Juanita

Ted Hawkins  -  Happy hour  -  1986  -  Erik M


Bobby McFerrin  -  Don t worry be happy  -  1988  -  Dave

Lana del Rey  -  Happiness is a butterfly  -  2019  -  Harry

Jethro Tull  -  Living in the past  -  1972  -  Karin

Mavericks  -  Dance the night away  -  1998  -  Leonard

Olivia Rodrigo  -  Happier  -  2021  -  Vera

Nina Hagen  -  I want to be happy  -  2003  -  Eric B

Slap Happy  -  A worm is at work  -  1975  -  André S

Dr. Feelgood  -  Going back home (Live Pithiviers France)  -  1976  -  Kees

Monkees -  She makes me laugh  -  2016  -  Jan

Koot & Bie  -  Toen was geluk heel gewoon  -  1972  -  Gerard

Ricky Nelson  -  A happy guy  -  1964  -  Joke

Joost Nuissl  -  Ik ben blij dat ik je niet vergeten ben  -  1975  -  Pierre

Amina  -  C’est le dernier qui a parlé   -  1991  -  Irene

Stevie Wonder  -  Happy birthday  -  1980  -  Juanita

Staple Singers  -  Heavy makes you happy  -  1971  -  Erik M


 

Maar liefst vijftien muziekvrienden persten zich gisteravond in ons Draaizaaltje om weer een verrassende en onderhoudende avond te midden van geestverwanten te beleven. Dankzij het stevige, maar tegelijkertijd ontwapenende optreden van de organisatie en het uitgelaten, maar beheerste gedrag van de aanwezigen werden moeiteloos twee Draairondes gerealiseerd. Dat de artistieke kwaliteit en het divertissement van de geDraaide nummers zich daarbij ook nog op een zelden vertoond hoog niveau bevond, was ook nog mooi meegenomen. De verkiezing van het fijnste nummer van de avond verdeelde de punten dan ook over veel Plaatjes : Ted Hawkins, Blood, Sweat & Tears, Raymond van het Groenewoud, en de Stones haalden ieder één stem, Jethro Tull en de in 2016 herrezen Monkees ieder twee, drie waren er voor het onbekende, maar prettig verrassende C 2 C, en Alanis Morisette haalde voor Leonard vier punten binnen. Onze volgende zitting zal zijn op 27 mei, het thema is dan : ‘TRANEN’. Voordat het zo ver is gaan we eerst nog op zaterdag 21 mei eindelijk de tweede editie van het door corona drie maal uitgestelde ‘Pop op het Doek’ draaien. Vanaf 13.30 uur is de inloop, de eerste film start om 14.00 uur. Hopelijk tot dan, zo niet dan tot 27 mei.

Groet,  Kees





  •  

maandag 2 mei 2022

Playlist 22 April 2022 Zon

Beste Plaatgenoten,

Naast veel gas, puin, Magelhaense wolken, ruimteschroot, zwarte gaten, sterrennevels, en vooral volkomen ledigheid vinden wij in het vooralsnog grenzeloze heelal ontelbaar veel hemellichamen, waarvan de aarde vooralsnog het mentale middelpunt vormt. Van al deze planeten, dwaalsterren, supernova’s, witte dwergen, en meteorieten is het zonnetje ons het meest geliefd. Bestendig schenkt zij ons overdag licht en warmte. De hele wereld kent haar en richt het dagelijks leven op haar in. In haar dageraad worden tanden gepoetst, bussen gestart, winkels, fabrieken, bloemen en musea geopend, kranten bezorgd, blazen geleegd, vogelgeluiden verstaan, veters gestrikt, en koffie gezet. Kortom, de wereld draait, net als de aarde, om de zon. Haar dag is de zondag, sinds het begin van de beschaving de dag om de afgelopen week rond te maken en zich schrap te zetten voor de komende, waarin wij opnieuw routine en onvoorspelbare voorvallen het hoofd moeten bieden. Bezoek aan Nivon, kerk, Kuip, café, en kerkhof kunnen hierbij steun, troost, en inspiratie verschaffen. Bij uitstek de zomer is haar seizoen. Op terrassen en stranden, in parken en achtertuinen sudderen de zonaanbidders, een zonnebril op de gok, factor 30 op de pens. Zij wentelen zich regelmatig, om zich aan alle kanten gelijkmatig te verwarmen en het vocht in de huid te laten verdampen teneinde het vel zo krokant mogelijk te krijgen, waarbij de baktijd uiteraard afhankelijk is van de dikte. Geleidelijk worden ook de inwendige organen gekookt, die gezellig borrelen en pruttelen onder het gespannen buikspek. Slechts koud bier of een verfrissend zeebad kan hier nog redding brengen.

De zon is er altijd, maar laat zich niet altijd zien. Dan weten wij haar achter de wolken of onder de kim. En heel soms kan het gebeuren dat door een ontwerpfout in ons zonnestelsel de maan zich overdag tussen zon en aarde wurmt en het voor ons bedoelde zonlicht verdonkeremaant, ons in een ongewoon en geheimzinnig schijnsel plaatsend. In de winter, wanneer zij niet veel tijd heeft en gekweld wordt door bewolking, laat ze zich nauwelijks zien, maar verwent buiten ons blikveld verre tegenvoeters met haar zomerse gunsten, terwijl wij blauw zien van kou en  groen van jaloezie. Op de avond van al weer een zonnige vrijdag Draaiden wij gisteren de volgende lijf- en hartverwarmende zonnePlaatjes :


Psychotic Youth  -  It won’t be long  -  1992  -  Jan

Lou Bandy  -  Zoek de zon op  -  1936  -  Gerard

Joan Baez  -  House of the rising sun  -  1960  -  Leonard

Hair  -  Let the sunshine in  -  1969  -  Dave

Bobby Hebb  -  Sunny  -  1966  -  Vera

Sam Cooke  -  Sitting in the sun  -  1963  -  Juanita

Madness  -  Sun and rain  -  1983  -  Harry

Lucille Starr  -  The french song  -  1965  -  Irene

Beach Boys  -  Good vibrations  -  1966  -  Karin

Terry Jacks  -  Seasons in the sun  -  1974  -  Pierre

Cream  -  Sunshine of your love ( live )  -  1968  -  Joke

Dr.Feelgood  -  Route 66  -  1975  -  Bert

Oasis  -  Turn up the sun  -  2005  -  Kees



Kinks  -  Sitting in the midday sun  -  1973  -  Jan

Donovan  -  Sunshine superman  -  1966  -  Gerard

Paul Simon, Graham Nash, David Crosby  -  Here comes the sun  -  2009  -  Leonard

Big Bill Broonzy  -  In the evening  -  1957  -  Dave

Billy Holiday  -  On the sunny side of the street  -  1944  -  Vera

Nik Kershaw  -  I won’t let the sun go down on me  -  1983  -  Juanita

The Magician  -  Sunlight  -  2014  -  Harry

Doors  -  Waiting for the sun  -  1970  -  Irene

Uriah heep  -  Sunrise  -  1973  -  Karin

Katrina & the Waves  -  Walking on sunshine  -  1985  -  Pierre

Bill Withers  -  Aint no sunshine  -  1972  -  Joke

Ike & Tina Turner  -  River deep, mountain high  -  1965  -  Bert

Moby  -  Find my baby ( Hotel tour )  -  2005  -  Kees


Dertien Draaiers beleefden een boeiende avond waarop geanimeerd sociaal verkeer ons tijd voor slechts twee Draairondes vergunde, waarin zoals gewoonlijk verrassende muzikale contrasten elkaar in bedaard tempo afwisselden. Psychotic Youth, Lou Bandy, en Joan Baez vormden nog maar de aanloop voor de muzikale achtbaan die ons te wachten stond en waarin het weer moeilijk bleek een favoriet te selecteren. De stemmen staakten, waardoor Joke met Bill Withers, en Dave met Big Bill Broonzy de Wisselschijf komende drie weken zullen moeten delen. Om deze bijna onafzienbare periode te overbruggen wordt op vrijdag 29 april op onze schrikkelvrijdagpopmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken een heerlijke film geDraaid. Vertoond zal worden  ‘ Jazz on a Summer’s Day '. Opgenomen tijdens het Newport Jazzfestival in Rhode Island in 1958, te zien in de bioscoop in 1960 en, digitaal opgepoetst, weer te zien in de zomer van 2021. En op 29 april 2022 om 20.00 uur dus in het Plaatjes Draaienzaaltje van het Nivon Gebouw. Wil je 85 minuten in 1958 vertoeven en onder andere Chuck Berry, Dinah Washington, Theolonious Monk, Mahalia Jackson en Louis Armstrong aan het werk zien, kom dan naar deze film. De Plaatjes gaan weer Draaien op 13 mei, het thema is dan ‘HAPPY’. Tot dan !

Groet,  Kees