zaterdag 23 oktober 2021

Playlist 22 Oktober 2021 Dromen

 Beste Muziekvrienden,

Als je dat zou willen, kun je dag en nacht dromen. Tijdens een dagdroom mag je fantaseren wat je wilt. De wereld redden bijvoorbeeld, of van gedachten wisselen met Timothy Leary en Wernher von Braun, vliegen zonder vliegtuig, praten met dieren, voorgoed Olrik, Rastapopoulos, Krimson, en Blofeld verslaan, ruimtestations als luchtkastelen bouwen, een nieuwe wereldreligie stichten, een eigen atoombom ontwikkelen, of het woord vinden dat alle andere woorden overbodig maakt. Het kost allemaal geld noch moeite, zodoende kunnen de ambities stevig zijn, maar de gevolgen meestal gering. Dus de wereld smeult door, de Grote Geleerden zijn dood, wij blijven met onze poten in de klei staan, eten vlees, Olrik en andere booswichten blijken onuitroeibaar, de ruimte is een schroothoop, geld is heilig, een eigen atoombom geeft meer last dan gemak, en woorden vermenigvuldigen zich als konijnen. Deze holle, utopische dagdromen sturen wij zelf, maar hoe anders gaat dat tijdens de slaap. Futloos en afgemat door lasten en plichten leggen wij rond middernacht hoofd en lijf te rusten en geven ons over aan wat komen gaat. In de stille duisternis passeren de dagelijkse beslommeringen opnieuw de revue, maar in een vreemder verschiet dan enkele uren eerder. Langzaam dooft het verstand en raakt de slaper verzeild in een film waarin hij zowel improviserend hoofrolspeler als stuurloze regisseur moet zijn. Alles wat het leven bij dag overzichtelijk en voorspelbaar maakt, verdwijnt. Ruimte, tijd, soms zelfs de zwaartekracht, bestaan niet meer. Niet alleen daken en bergtoppen, maar zelfs verre planeten kunnen met een simpele gedachtesprong bezocht worden. De klok in de kamer wijst misschien 01.23 uur of 04.56 uur, maar de dromer is in alle tijden en overal, en probeert zich manmoedig (M/V) een weg door zijn nachtelijks terugkerend, maar desondanks altijd raadselachtig en soms angstaanjagend universum te banen, hopend op een goede afloop. Dat kan de zoemende wekker zijn, de aandrang van een volle blaas, of het betreden van het gelukzalige niets, waaruit hij enkele uren later verkwikt en ontspannen ontwaakt, verlangend naar de nieuwe dag. Verlangend naar meeslepende droomPlaatjes hoorden wij gisteravond dit :



Metallica  -  Enter sandman  -  1991  -  Harry

Gary Wright  -  Dreamweaver  -  1975  -  André S

Annie Lennox  -  No more I love you’s  -  1995  -  Bert

Dave & Pjotr  -  Girl from Ipanima  -  2021  -  Dave

Chordettes  -  Mr. Sandman (live 1958)  -  1954  -  Vera

Doors  -  Ghost song  -  1978  -  Erik B

Elton John & Dua Lipa  -  Cold heart  -  2021  -  Juanita

Everly brothers  -  All I have to do is dream  -  1960  -  Joke D

Moby  -  Dream about me  -  2005  -  Kees

Lovin’Spoonful  - Daydream  -  1965  -  Jan

Jerry Butler  -  Stop steppin’on my dreams  -  1972  -  Erik M

Al Green  -  A change is gonna come  -  1999  -  André V

3 Js  -  Wat is dromen  -  2010  -  Mirjam



Dj Jazzy Jeff  -  A nightmare on my street  -  1988  -  Harry

Status Quo  -  Technicolor dreams  -  1968  -  André S

2 Unlimited  -  Nothing like the rain  -  1994  -  Bert

Pink Floyd  -  Julia dream  -  1968  -  Dave

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong  -  Dream a little dram of me  -  1956  -  Vera

Kontra K  -  Traume  -  2015  -  Erik B

Son Mieux  -  Luxury of Quarantine  -  2020  -  Juanita

Monkees  -  Daydream believer  -  1968  -  Joke D

Roxy Music  -  In every dreamhome a heartache (live 2019)  -  1973  -  Kees

Wallace Collection  -  Daydream  -  1969  -  Jan

Jimi Hendrix  -  Rainy day dream away  -  1968  -  Erik M

Bob Dylan  -  Series of dreams  -  1991  -  André V

Cranberries  -  Dreams  -  1993  -  Mirjam



In een goedgevuld Draaizaaltje hoorden wij gisteravond  26 dromen, dagdromen, en nachtmerries uiterst gevarieerd bezongen worden. Diepe indruk maakten niet alleen in 1958, maar ook nog steeds in 2021 de Chordettes met hun verbazingwekkend perfecte live versie van Mr. Sandman, Al Green, die met zijn bewerking van A change is gonna come alle andere uitvoeringen overbodig maakte, en Status Quo, die met het bijna vergeten Technicolor dreams bijna vergeten herinneringen reactiveerde. Maar de Gouden Wisselschijf ging toch echt naar Erik M voor de slechts bij de liefhebber bekende Jerry Butler met Stop steppin’ on my dreams. Zowel muzikaal als  sociaal was het gisteravond weer een geslaagde bijeenkomst, zoals wij hopelijk opnieuw zullen beleven op  12 november, wanneer wij het thema Ruimte zullen behandelen. Maar eerst is er vanavond in de Dirk Smitsstraat nog een optreden van de Grand Canyon Divers, die een keuze uit hun door veel bekende bands gecoverde greatest hits zullen laten horen. En op vrijdagavond 29 oktober draait er in het kader van Schrikkelvrijdagmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken de gruwelijk en geweldige Gimme Shelter, de Stones op hun best, de Hells Angels op hun weerzinwekkends. Graag tot ziens op 23 en/of 29 oktober, en/of 12 november.

Groet,  Kees






zaterdag 9 oktober 2021

Playlist 8 Oktober 2021 Drank

Beste Plaatjesvrienden,

Zoals sommigen onder ons zich nog kunnen herinneren was In de jongstleden ijstijd al het water op aarde ijs. Het was een feest voor schaatsliefhebbers (Ard en Keessie!, Sjoukje Dijkstra!), maar de hel voor hen die dorstten, want niet alleen het water, maar ook koffie, Rivella, Joy, Chocomel, zelfs bier en jenever waren keihard bevroren.  Voor ons is het bijna onvoorstelbaar dat er toen een wereld bestond zonder warme en koude dranken. Dorst kon alleen worden gelest door het kauwen op ijsblokjes, oude kranten, tofu, en palingvellen. Een barbaarse toestand die gelukkig al snel beëindigd werd door een wereldwijde klimaatverandering die het ijs deed smelten en leidde tot een enorme culturele en wetenschappelijke aardverschuiving. Binnen korte tijd was water de populairste drank. De vrije tijd werd uitgevonden, en massaal ontdekte men het buitenleven. Natuur is mooi, maar je moet er wel wat bij te drinken hebben, luidde een gevleugeld woord, ons nagelaten door Willem Kloos (1859-1938). Wie dorst krijgt, moet dus wat drinken. Direct vanaf de geboorte krijgen wij een tepel of speen in de mond geperst en dan is het slikken, of stikken in ons eerste drankje : melk. Na de moedermelk was er eerst alleen water, de ultieme drank. Boordevol mineralen, natrium, koper, ijzer, en kalk welde het gratis op uit bronnen, stroomde het door idyllische beekjes, of kletterde het vrolijk uit de hemel, altijd geschikt voor directe consumptie. Voor sommige aanstellers bleek het beste nog niet goed genoeg. Experimenten met toevoegingen als suiker, kleurstoffen, cacao, alcohol, smaakstoffen, prik, theebladeren, munt, antioxidanten, citroen, gemalen koffiebonen, gerst en gist, gefermenteerde druiven, emulgatoren, fruitsap, eigenlijk alles wat zich liet fijnmalen of oplossen, hebben ons opgezadeld met ontelbare dranken en drankjes in alle denkbare verschijningsvormen. Meteen al bij het ontbijt wordt de dorstige geteisterd door keuzestress. Koffie, met of zonder suiker? Zwart of liever verkeerd? Decafé, maar dan wel met kruidnagel ? Of liever thee, waarvan het gekmakend aantal soorten het kiezen kan oprekken tot de lunch, waarbij wij opnieuw een theekeus moeten maken, of ons beperken tot melk, vol, halfvol, of mager, of toch liever plantaardig ? Dan is de keus uit soja-, amandel-, haver-, kokos-, hennep-, of quinoadrink.  Futlozen smeren de keel met hun eerste energiedrankje en rustelozen met de uitsluitend bij apotheek en drogist verkrijgbare Pleegzuster Bloedwijn. Dan is het pas het middaguur. Voordat wij twaalf uur later het overprikkelde hoofd te ruste kunnen leggen, hebben wij nog tientallen afmattende drinkkeuzes moeten maken. Muziekkeuzes maken is daarentegen altijd weer een ontspannende inspanning. Gisteravond selecteerden wij deze drankPlaatjes :


Stef Bos  -  Een glas wodka  -  1990  -  Tessa

Ella Fitzgerald & Joe Pass  -  Days of wine and roses  -  1986  -  Dave

Dubliners  -  Whiskey in the jar  -  1967  -  Vera

Moody Blues  -  Go now  -  1965  -  Joke K

The Script  -  Super heroes  -  2014  -  Juanita

Jack White & Rolling Stones  -  Loving cup  -  2006  -  Joke D

Steen  -  Bier  -  2011  -  Eric B

Herman’s Hermits  -  No milk today (Beatclub)  -  1966  -  Kees

Electric Flag  -  Wine  -  1968  -  Jan

Chuck Berry  -  Beer drinking woman  -  2001  -  Erik M

After Tea  - We will be there after tea  -  1969  -  Bert

Mike Boddé & Harry Sacksioni  -  Elixer  -  2017  -  Harry


Frank Boeijen  -  Ik drink  -  2003  -  Tessa

Rory Gallagher  -  Too much alcohol  -  1974  -  Dave

Kris Kristofferson  -  Sunday morning coming down  -  1970  -  Vera

Celine Dion  -  Don’t think twice  -  Joke K

Imagine Dragons  -  Bad Liar  -  2018  -  Juanita

Cream  -  Strange brew  -  1967  -  Joke D

Snelle  -  Limonade  -  2021  -  Eric B

Massive Attack  -  Live with me  -  2006  -  Kees

Jerry Lee Lewis  -  What made Milwaukee famous  -  1968  -  Jan

Amos Wilburn  -  Bad bad Whiskey  -  1963  -  Erik M

Dragonfly  -  Celestial dreams  -  1967  -  Bert


De door Eric B geïnstalleerde nieuwe versterker en nieuwe laptop zorgden gisteravond voor een in de Dirk Smitsstraat niet eerder gehoorde geluidskwaliteit, die de aanwezige Draaiers leek te inspireren. Bekende en onbekende, groene, rijpe, en overrijpe, vrolijke, treurige, en schokkende composities wisselden elkaar in bedaard tempo af. Hoewel er talloze vloeibare versnaperingen te nuttigen zijn, bleken de meeste Draaiers drank toch met alcoholische verteringen te associëren. Eén melk, één thee, één limonade, en veel bier en whiskey werd bezongen. Toch was het de door Harry bijgedragen elixer, de toverdrank, gespeeld door Mike Boddé en Harry Sacksioni, die de wisselprijs veroverde. Op 22 oktober zullen wij het thema Dromen onder handen nemen. Op 23 oktober spelen de Grand Canyon Divers in Nivon, en op vrijdag 29 oktober draait er in het kader van Schrikkelvrijdagmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken een muziekfilm, waarvoor gewenste titels via dit mailadres doorgegeven kunnen worden. Tot ziens op 22, en/of 23 en 29 oktober.

Groet,  Kees