zondag 30 mei 2021

Playlist 28 Mei 2021 Aarde

 Beste Muziekvrienden,

Wijsgeren en  theologen, maar ook vrome leken, dwaalgeesten, scheurmakers, kwezels, en andersdenkenden twisten sinds mensenheugenis over de vraag wie de aarde haar naam gegeven heeft, en of daar eventueel nog over gereclameerd kan worden, want ruim 70 procent van het oppervlak van deze planeet bestaat uit water. Er moet dus nog heel wat ingepolderd worden voordat de aarde haar naam waar maakt. Is het eenmaal zo ver dan zal er ruimte genoeg zijn om elke aardbewoner een eigen industrieterrein, eigen vliegveld, eigen kampeerterrein, eigen kerkhof, eigen voetbalveld, en eigen mega-parkeerterrein te kunnen verschaffen, voorzieningen die veel problemen en ergernis kunnen voorkomen. Nooit meer in de wachtrij bij je eigen Ikea en eigen incheckbalie, altijd de beste plek op camping en dodenakker, je eigen elftal zonder tegenstander laten spelen en winnen, en lekker met je auto gratis op drie parkeerplekken tegelijk gaan staan. Er gaapt dus nog een enorm gat in de markt voor baggeraars, dijkenbouwers, dijkgraven en heemraden, voor wie onbekrompen droogleggen een lucratieve nering zal blijken, want wie wil niet verlost worden van deze steeds terugkerende triviale muizenissen die voortdurend de aandacht afleiden van serieuzere zaken zoals wat, waar, waarom, wie, wanneer, en welke Plaatjes gaan wij Draaien bij het lopende thema ?

Tijdens de middeleeuwsche duisternisch was de aarde nog gewoon plat en het middelpunt van het heelal. Hier en daar staken bergen en kerktorens omhoog en zeeën vormden een angstaanjagende mysterieuze verte, waarvan niemand kon navertellen ooit de grens gezien te hebben. De zwaartekracht moest nog worden ontdekt en hemel en hel waren boven en onder de aarde. Vliegen was verboden, en diep graven ook. Pas nadat doctor Wernher von Braun en professor Trifonius Zonnebloem de raket hadden uitgevonden werd de door geleerde denkers vermoede bolvorm aangetoond, wat uiteraard voor enorme ophef  en ongemak bij o.a. de Spaanse Inquisitie zorgde, die zich gedwongen zag zijn sensationele en immens populaire boek- en ketterverbrandingen per direct stop te zetten. Vanaf dat moment werd de aarde met andere ogen bekeken en met een ander besef beleefd. Schepen voeren er lustig en onbekommerd op los en kwamen vanzelf weer op hun vertrekpunt uit en vliegtuigen draaiden moeiteloos via alle windstreken hun rondjes om de pas ontdekte bol. Wij lieten gisteravond de volgende Plaatjes hun rondjes Draaien :



Jamiroquai  -  Emergency on planet earth  -  1993  -  Erik M

Penguins  -  Earth angel  -  1954  -  Pierre

Kinks  -  The world keeps going round  -  1965  -  Jan

John Prine  -  That’s the way the world goes round  -  1978  -  Kees

Tom Waits  -  Misery is the river of the world  -  2002  -  Len

Boots  -  In the beginning  -  1968  -  Manfred

Julian Cope  -  World shut your mouth  -  1987  -  André S

Robin Trower  -  For earth below  -  1975  -  Eric L

Carole King  -  I feel the earth move  -  1971  -  Vera

Dust / Chemical brothers  -  Leave home  -  2008  -  Hans

Big Wheel  -  World outside  -  1971  -  Irene



Bettye Lavette  -  Salt of the earth  -  2010  -  Erik M

David Bowie  -  Space Oddity  -  1969  -  Pierre

Petula Clark  -  Colour my world  -  1966  -  Jan

Neil Young  -  World on a string  -  1976  -  Kees

Terry Allen  -  Bottom of the world  -  2013  -  Len

Earth, Wind & Fire  -  Boogie wonderland  -  1979  -  Manfred / Vera

Francoise Hardy  -  Dans le monde entier  -  1965  -  André S

Blue Planet  -  Nothing in the world  -  1970  -  Eric L

Nick Cave  -  A box for black Paul  -  1984  -  Hans

Consortium  -  All the love in the world  -  1968  -  Irene


 

Raul Barboza  -  La tierra sin mal  -  1995  -  Erik M

Rolling Stones  -  Salt of the earth  -  1968  -  Pierre

Manfred Mann’s earth band  -  Joybringer  -  1973  -  Jan

Jackson Browne  -  Before the deluge  -  1974  -  Kees

Garrett Lebeau  -  Crazy world  -  2013  -  Len

Queen  -  Is this the world we created  -  1984  -  Manfred

Kate Bush  -  Hello earth  -  1985  -  André S

Mud  -  The cat crept in  -  1974  -  Sarah

Nicole  -  Ein bisschen Frieden  -  1982  -  Eric L

Santana  -  Europe  -  1976  -  Vera

Earth  -  Tallahassee  -  1996  -  Hans

World of oz  -  King croesus  -  1968  -  Irene


 

Met de heropening van Plaatjes Draaien in het verschiet deze keer een wat kortere draailijst dan bij de virtuele editie gebruikelijk is. De kwaliteit van het geDraaide is als vanouds van een bestendig hoog niveau.  Het was een plezierige kennismaking met the Penguins en Terry Allen, en wanneer hoorde je Blue planet voor het laatst ? Dommelende oren spitsten zich subiet bij de eerste klanken van Consortium, in zeker 52 jaar niet meer gehoord en toch meteen herkend. Met de gisteravond aangekondigde versoepelingen per 5 juni gaat het er op lijken dat we eindelijk weer in het echt Plaatjes kunnen gaan Draaien, zij het met beperkingen voor wat betreft onderlinge afstand, mondkapjes enz. Een definitieve beslissing over heropening wordt uiteraard door het Nivonbestuur genomen. In afwachting daarvan kan er vast nagedacht worden over de Plaatjes die wij gaan Draaien bij het volgende thema : de Straat. Hopelijk in de Dirk Smitsstraat, onverhoopt toch weer virtueel. Zodra duidelijk is wat er 11 juni gaat gebeuren wordt dat uiteraard rondgemaild. Hopelijk tot ziens op 11 juni.

Groet,  Kees



Geen opmerkingen:

Een reactie posten