zaterdag 25 december 2021

Playlist 24 December 2021 Hel

 Beste MedeDraaiers,

Nu de winter met haar onbehaaglijke temperaturen en andere treurige weersomstandigheden wederom voor de deur staat, lijkt een verblijf in de eigentijdse hel zo kwaad nog niet. Tot voor kort was het een plek die bekend stond als één van de afschuwelijkste oorden op aarde en omgeving, en waar je liever niet gezien wilde worden. Het werd bevolkt door heidenen, andersdenkenden, zonaanbidders, booswichten, onverlaten, en ontaarde zondaren van diverse pluimage. Maar sinds de ontkerkelijking is de belangstelling voor de hel dramatisch teruggelopen, waardoor de voorheen gestage aanwas van nieuwe bewoners decimeerde, terwijl de ter plaatse onvermijdelijk toch al hoge energiekosten tegelijkertijd de pan uitrezen en de exploitant voor grote financiële problemen plaatste. Het vervangen van de nog op kolen ( ! ) gestookte verwarmingsketels door geavanceerde elektronische, met de modernste zelflerende algoritmes uitgeruste, en mede daardoor ook op personeelskosten besparende apparatuur, bracht weliswaar de kosten aanzienlijk omlaag, maar bleek op langere termijn geen fundamentele oplossing te bieden. De inkomsten moesten omhoog. Omdat het de bedrijfsleiding niet ontgaan was dat sinds de zeventiger jaren vanuit Zuid-Europa relatief veel overwinterende overledenen uit Noord- en West-Europa zich aan de poort meldden, ontstond langzamerhand het idee overwinteraars de mogelijkheid te bieden tegen concurrerende tarieven de gure winter te ontvluchten in het voor de liefhebber aangename hellevuur. Bijkomend voordeel was dat een deel van deze wintergasten zich wellicht te zijner tijd voor eeuwig zou vestigen en op die wijze een altijddurende bron van inkomsten zou vormen. Nu sinds enige tijd stamppot boerenkool, Sauerkraut mit Bratwurst, mosselen met friet, köttbullar, gravad laks, en fish & chips op het menu staan, lijkt de  toename van het aantal Noord- en West-Europese overwinteraars structureel geworden. Volgens hen die beweren er geweest te zijn is de kwaliteit van het eten goed, het bier betaalbaar, roken ook binnen toegestaan, en het klimaat weldadig, want dag en nacht beulen de boetelingen in het ketelhuis zich af om het de bezoekers naar de zin te maken. Wanneer in de niet al te verre toekomst de hel zal zijn toegetreden tot de Europese Unie zal ook de nu nog ergerlijke administratieve rompslomp rond visa en irritante grenscontroles tot het verleden behoren. Ook wordt het niet onmogelijk geacht, dat op termijn zelfs helstaatsobligaties zullen worden uitgegeven, waardoor ook de kleine belegger zal kunnen investeren en zodoende een graantje kan meepikken van de hernieuwde publieke belangstelling voor de hel. Wij hadden gisteravond slechts belangstelling voor de volgende Plaatjes uit de hel :


 

AC / DC  -  Highway to hell (live River Plate)  -  2009  -  Leonard / Manfred

Sparks  -  What the hell  -  2017  -  Ria

Paris  -  The devil made me do it  -  1990  -  Hans

Stevie Ray Vaughan  -  Tin pan alley  -  1983  -  André V

Spinal Tap  -  Christmas with the devil  -  1984  -  Joke D

Rolling Stones  -  Sympathy for the devil  -  1968  -  Pierre

Spinal Tap  -  Hell hole  -  1984  -  André S

Tom Waits  -  Hell broke Luce  -  2011  -  Meike

Nina Simone  -  Go to hell  -  1967  -  Erik M

Gun  -  Race with the devil  -  1969  -  Jan

Black Rebel Motorcycle Club  -  Beat the devil’s tattoo  -  2010  -  Kees


JJ Cale  -  Devil in disguise (2 meter sessie)  -  1994  -  Leonard

The Herd  -  From the underworld  -  1967  -  Manfred

Devotchka  -  Blessing in disguise  -  2008  -  Ria

20 Th Century Steel Band  -  Heaven and hell  -  1975  -  Hans

Dead South  -  In hell I’ll be in good company  -  2014  -  André V

Rolling Stones  -  It must be hell  -  1983  -  Joke D

Chris Rea  -  Road to hell  -  1989  -  Pierre

Cat Stevens  -  Images of hell  -  1967  -  Sarah

Curtis Mayfield  -  If there’s a hell below  -  1970  -  André S

Tracy Bonham  -  Cold day in hell  -  2000  -  Meike

Tom Jones  -  Burning hell  -  2010  -  Erik M

AC / DC  -  Hells bells  -  1980  -  Harry

Ozzy Osbourne  -  Hellraiser  -  1991  -  Vera

Black Sabbath  -  Heaven and hell  -  1980  -  Dave

The Who  -  Heaven and hell  -  1970  -  Jan

Graveyard Train  -  Beelzebub  -  2009  -  Kees


Gillian Welch  -  The devil had a hold on me  -  1998  -  Leonard

Robert Long  -  Het leven was lijden  -  1974  -  Manfred

Meatloaf  -  Bat out of hell  -  1977  -  Ria

The Prodigy  -  God of hellfire  -  1992  -  Hans

Animals  -  Gotta get out of this place  -  1965  -  André V

Black Veil Brides  -  Fallen Angels  -  2011  -  Joke D

Otis Rush  -  Cold day in hell  -  1976  -  Pierre

Robert Johnson  -  Hellhound on my trail  -  1937  -  Sarah

White Noise  -  Black Mass  -  1969  -  André S

Brandi Carlile  -  Raise hell  -  2012  -  Meike

Bettye Lavette  -  Sleep to dream  -  2005  -  Erik M

Van Halen  -  Running with the devil  -  1978  -  Harry

Judas Priest  -  Burn in hell  -  1997  -  Vera

Andy James  -  Ghost to hell  -  2013  -  Dave

Lemming  -  Lucifera  -  1975  -  Jan

Gill Scott-Heron  -  Me and the devil  -  2010  -  Kees


Het is of de duivel er mee speelt : Nu is het weer Omikron dat met duivels plezier ons Draaien en (éénmalig!) dansen saboteert. Goddank is er dan de mogelijkheid om op elektronische wijze toch een representatieve Draailijst te compileren uit de door de muziekvrienden aangereikte titels, die bij elkaar een venijnige mix vormen van maar liefst 43 nummers die de iets te nadrukkelijke gezelligheid van de kerstdagen ietwat kunnen compenseren. De verkiezing van de fijnste muziek kon vanzelfsprekend niet plaatsvinden, zodat Andre V thuis nog langer (al sinds 26 november !) van de Wisseltrofee kan genieten. De eerstvolgende keer Draaien we over drie weken, dus op vrijdag 14 januari. Het thema is dan 'IJS'. Zodra duidelijk is of de komende editie live of opnieuw virtueel zal moeten plaatsvinden zal dat worden rondgemaild, zodat in het laatste geval weer titels kunnen worden doorgegeven. Hopelijk tot 14 januari, zo niet, dan later.

Groet,  Kees




zondag 12 december 2021

Playlist 10 December 2021 Boek

 Beste Plaatjesvrienden,

Voordat het boek werd uitgevonden, was iemand die wel eens iets anders wilde meemaken dan zijn eigen gedachten en herinneringen, hoofdzakelijk aangewezen op verhalenvertellers die, puttend uit eigen fantasie en ervaring hun luisteraars konden laten lachen en huilen, huiveren en genieten, inspireren en vertroosten. Omdat geluidsversterking ook nog niet bestond, was het aantal luisteraars per optreden zeer beperkt, terwijl de vraag er naar, bij gebrek aan ander amusement behalve oorlog voeren, vuur maken, en grotten beschilderen, enorm was. Precieze cijfers uit deze verre, ongedocumenteerde tijden zijn niet voorhanden, maar aannemelijk is wel dat verhalenvertellers een aanzienlijk deel van de werkende bevolking vormden, en dus niet alleen op sociaal-cultureel, maar ook op economisch gebied van eminent belang waren. Het leek een onaantastbare status quo. Tot het alfabet werd ontdekt. Vanaf dat moment bleken al die verhalen en kennis te kunnen worden vastgelegd met enkele tekens, eerst met pen op perkament, en later, dankzij Laurens Janszoon Coster, de ambitieuze aangetrouwde achterneef van Johannes Gutenberg, via drukpers op papier. Vandaar was het een kleine stap naar het binden van het eerste boek. Terwijl de verhalenvertellers sprakeloos aan de zijlijn stonden toe te kijken, hapte het met attractieve leesplankjes en magnetische letterdozen lekkergemaakte publiek gretig en massaal toe. Tot de eerste bestsellers in die schrale tijd behoorden uiteraard zware kost als de toen nog invloedrijke, maar inmiddels onleesbare statenbijbel, de verzamelde werken van Wernher von Braun, het Grote Solex Boek van J. Heesakkers, Knutselen met raffia en pitriet van Helena Hornung, Kapitein Rob en het geheim van de Boschplaat, en het destijds actuele The Psychedelic Experience van Timothy Leary. De kennishonger die vanaf dat moment gestild werd, gaf de vooruitgang een enorme impuls en bracht het mensdom behalve de Solex, Volapuk, de frikandel, en de droogkap, ook de grammofoonplaat, zonder welke het Plaatjes Draaien niet zou hebben bestaan, iets wat wij ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen. Elke tweede en vierde vrijdag van de maand zouden we steeds iets missen, maar we wisten niet wat. We zouden ons verlaten voelen, maar wisten niet door wie. Toch goed dus dat er Plaatjes Draaien is, waar wij gisteravond, helaas deze keer in eendelijke ambiance, de volgende boekenPlaatjes Draaiden :



Byrds - Turn turn turn (live) - 1990 - Joke D

Bruce Springsteen  -  The ghost of Tom Joad  -  1995  -  Manfred

Led Zeppelin  -  Ramble on  -  1969  -  Leonard

Suzanne Vega  -  Book of dreams  -  1990  -  Ria

Feelies  -  Make it clear  -  2017  -  Kees

Jefferson Airplane  -  White rabbit  -  1967  -  Karin

Monotones  -  Book of love  -  1958  -  Erik M / Pierre

Gibsons  -  The magic book  -  1967  -  Irene

Spirit  -  1984  -  1969  -  Jan

Yes  -  The gates of delirium  -  1974  -  André S



 Bo Diddley  -  You can’t judge a book by the cover  -  1962  -  Joke D / Erik M

Kate Bush  -  Wuthering heights  -  1978  -  Manfred / André S

Machine Head  -  Farewell to arms  -  2007  -  Leonard

Dolly Parton  -  Book of life  -  1971  -  Ria / Vera

Beatles  -  Paperback writer  -  1966  -  Dave

Rolling Stones  -  Sympathy for the devil  -  1968  -  Kees

Donovan  -  Little tin soldier  -  1965  -  Karin

David Bowie  -  1984  -  1974  -  Pierre

Golden Earrings  -  Time is a book  -  1969  -  Irene

Tages  -  I read you like an open book  -  1967  -  Jan

Limahl  -  Neverending story  -  1984  -  Harry

Alice Cooper  -  School’s out  -  1972  -  Eric L



Alan Parsons Project - The Raven - 1976 - Joke D

Rush  -  Tom Sawyer  -  1976  -  Manfred

Iron Maiden  -  Brave new world  -  2000  -  Leonard

Willy deVille  -  Storybook story  -  1987  -  Ria

Moody Blues  -  Dear diary  -  1969  -  Dave

Junglebook (movieclip)  -  Als je van beren leren kan  -  2016  -  Vera

Lewsberg  -  Carried away  -  2018  -  Kees

Small faces  -  The journey  -  1968  -  Karin

Oddisee  -  Book covers  -  2015  -  Erik M

Kinks  -  Picture Book  -  1969  -  Pierre

Julien Clerc  -  Bibliotheque Mazarine  -  1980  -  Irene

Love  -  My little red book  -  1966  -  Jan

Metallica  -  Turn the page  -  1998  -  Harry

Deep Purple  -  Listen, learn, read on  -  1968  -  Eric L

Boudewijn de Groot  -  Aeneas nu  -  1968  -  André S


 

Gezellig is anders : met lange gezichten zaten wij thuis te sippen bij wéér een thuiseditie van ons favoriete muzikale vermaak. Gelukkig zijn er wel de door de muziekvrienden met kennis, smaak, en passie gekozen boekenPlaatjes om ons op te vrolijken. Worden bij onze reguliere zittingen doorgaans 20 tot 25 nummers geDraaid, gisteren waren dat er moeiteloos 37, een bonte variatie van de Monotones uit 1958 tot Lewsberg uit 2018, van Turn turn turn uit het bijbelboek Prediker tot Sympathy for  the devil, en van ingetogen folk van Donovan tot trashmetal van Machinehead. De verkiezing van het opmerkelijkste Plaatje kon uiteraard helaas niet plaatsvinden, het thema voor onze kerstmiddageditie van 24 december is op onze laatste live-bijeenkomst in bedaard overleg bepaald op ‘de Hel’. Deze middageditie zal Draaien van 1400 tot 1700 uur. Als je er bij wil zijn graag via mijn mailadres aanmelden, zodat bij grote opkomst tijdig de grote zaal kan worden ingericht. Hopelijk dus tot 24 december.

Groet,  Kees




maandag 29 november 2021

Playlist 26 November 2021 Vrijheid

Beste Plaatgenoten,

Iedereen wil vrij zijn. Vrijdag heet niet voor niets zo : In fabrieken, kantoren, scholen en inrichtingen heerst dan altijd een nerveus verwachtingsvolle, maar tegelijkertijd ongedwongen sfeer, want het vrije weekend staat voor de deur en werpt haar licht al vooruit. Veel medewerkers genieten van een roostervrije dag, en zij die er wel zijn ruiken de vrijheid al. ‘Goedemorgen’ wordt ‘een héle goede morgen’. De doordeweeks knellende agenda, kleding, en omgangsvormen mogen wat losser, want bijna vrij is iedereen bijna gelijk. Rond 4 uur vult de geur van bitterballen en kaascroquetjes de kantine en begint de vrijmibo terwijl de verlosten uitgelaten binnenstromen. Al een half uur later klinken de eerste lachsalvo’s en om 5 uur lijkt een eensgezinde losbandigheid uitgebroken, die de volgende ochtend met spijt en schaamte wordt herinnerd, maar waarover de komende maandag met de collega’s besmuikt zal worden gegniffeld.

In de natuur heerst de ultieme vrijheid. Alles wat leeft doet wat het kan, wil, of moet, om te blijven leven, waarbij de één zijn brood, de ander zijn dood wordt, en dit natuurlijk andersom voor aaseters, om van ecto- en zelfs endoparasieten nog maar te zwijgen. Het is een beestachtige situatie, waarin uitsluitend het recht van de sterkste geldt. Overal en altijd wordt geworsteld, gestoken, gebeten, verstikt, verscheurd, gekeeld, afgemaakt, vergiftigd, en verslonden. Niet echt een aanbeveling voor het toch al onophoudelijk misbruikte woord vrijheid, dat daarom altijd met de grootst mogelijke terughoudendheid beschouwd en gebruikt moet worden. Voetbalsupporters (van buiten Rotterdam uiteraard), huisjesmelkers, fietsers, anti-vaxxers, corpsstudenten, Urkers, allerhande sekteleiders, en junkfoodfans eisen stilzwijgend of op hoge toon de vrijheid om stadions, stewards, supporters van de tegenstander, en treinen te slopen, huurders te intimideren en financieel uit te kleden, ’s nachts zonder verlichting tegen het verkeer in te fietsen, de gezondheidszorg te saboteren, groentjes te vernederen, niet-Urkers hun armzalig woonoord Urk uit te ranselen, hun zoekende sekteleden te hersenspoelen en uit te buiten, en hun blikjes, dozen, en zakken, na zich volgepropt te hebben, om zich heen te strooien. Toch goed dat er vrijheidsbeperkende regels zijn, zelfs bij Plaatjes Draaien. Niettemin kozen wij gisteravond in alle vrijheid de volgende Plaatjes :


Rolling Stones  -  I ‘m free (live Hyde Park)  -  1969  -  Joke D

Matisyahu  -  King without a crown  -  2004  -  Juanita

Byrds  -  Chimes of freedom (live Monterey)  -  1967  -  Kees

Neil Young  -  Rocking in the free world  -  1989  -  Jan

Ritchie Havens  -  Freedom (live Woodstock)  -  1969  -  Leonard

Los Lobos  -  Ay te dejo en San Antonio  -  1989  -  André V  -

Paul McCartney  -  Blackbird (live)  -  2004  -  Dave

Van Morrison  -  Born to be free  -  2020  -  Vera

Pharrel Williams  -  Freedom  -  2015  -  Mirjam

Hair (movieclip)  -  Aquarius  -  1979  -  Karin


Tom Petty  -  Free Fallin’ -  1989  -  Joke D

Hamilton  -  I wrote my way out  -  2016  -  Juanita

Kinks  -  Set me free  -  1965  -  Kees

Bonzo Dog Band  -  We are normal  -  1968  -  Jan

Olivia Newton John  -  Me and Bobby McGee  -  1971  -  Leonard

Uriah Heep  -  Easy livin’ -  1972  -  Karin

Sonny Boy Williamson  -  Movin’out  -  1963  -  André V

Steppenwolf  -  Born to be wild (movieclip Easy Rider)  -  1969  -  Harry

Lynyrd Skynyrd  -  Free bird  -  1973  -  Dave

Brian May  -  Born free  -  2017  -  Vera

Ancora  -  Vrijheid  -  2016  -  Mirjam


Zelfs het beestenweer kon gisteravond de liefhebbers er niet van weerhouden naar de Dirk Smitsstraat te komen om muzikaal de vrijheid te vieren, voordat wij wellicht weer voor enkele weken op stok gaan. Het kon niet op : thee, koffie, en bier stroomden rijkelijk, en als vanuit het niets verscheen échte roomboter amandelstaaf, gevulde speculaas, en allerhande zoutjes op de tafels. Zoals gewoonlijk was er muzikaal weer het nodige te beleven. Wanneer hoorde je voor het laatst de Bonzo Dog Band, Sonny Boy Williamson, of Uriah Heep ? Velen maakten kennis met Matisyahu of Hamilton, of droomden weg bij de naïeve kijk op vrijheid in de film Hair. Een nog warhoofdiger opvatting van vrijheid was te beluisteren in Born to be free van Van Morrison, die corona als een wereldomvattende samenzwering ziet. Gelukkig ging de Gouden Wisselschijf naar André V voor Sonny Boy Williamson met movin’out, een nummer waarvan ik geen ander releasejaar heb gevonden dan 1986, hoewel Williamson al in 1965 overleed. Het thema voor Plaatjes Draaien van 10 december is Boeken. Of die editie zich in Nivon zal afspelen of weer virtueel zal moeten plaatsvinden is nog niet duidelijk. Zodra daar zekerheid over is, zal dat via mail worden bekengemaakt. Hopelijk tot dan, zo niet, dan later.

Groet,  Kees




 

zondag 14 november 2021

Playlist 12 November 2021 Ruimte


 Beste Plaatjesvrienden,

Vroeger was echt niet alles beter, maar wel het weer. Het was nooit koud, neerslag kende men niet, en alleen bij hoge temperaturen stak een verkoelend briesje op. Iedereen woonde buiten. Het uitbreken van een ijstijd maakte beschutting tegen de plotseling barre weersomstandigheden noodzakelijk en zette een  ontwikkeling in gang die wij thans in het barbaarse buitengebied nog steeds kunnen waarnemen. Wie zich ooit buiten de stadsgrenzen gewaagd heeft, zal het zijn opgevallen dat daar ruimte in overvloed is. Schrale, onafzienbare heidevelden, verraderlijke moerassen, en onzalige bossen met hier en daar een karrespoor of een attractiepark, teisteren het oog. Primitieve hutjes van takken, plaggen, lege bierkratten, en plastic boodschappentassen bieden een gebrekkig onderdak aan simpele inheemsen die op deze handige, maar ontoereikende wijze binnenruimtes van de grote buitenruimte hebben afgezonderd, en zodoende het bouwen hebben ontdekt.

Niet alleen op aarde, maar ook daaromheen is ruimte, en niet zo’n beetje ook. In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontdekte Wernher von Braun deze ruimte rondom de aarde en wist in relatief korte tijd raketten te bouwen die, waarschijnlijk voor het eerst, mensen op de maan bracht, die daar vervolgens ontwaarden dat achter de maan de ruimte zich onafzienbaar verder, misschien wel tot in de eeuwigheid toe voortzette. Niet geheel toevallig toonde bijna gelijktijdig Timothy Leary met zijn experimenten aan, dat ook in de eigen schedel zich een oneindige ruimte bevindt, die door middel van lsd-gebruik ontsloten en verkend kan worden, waarbij buitenaardse vergezichten en lokale inkijkjes elkaar tijdloos afwisselen.

Waar niets lijkt te zijn, is altijd nog ruimte. Wanneer die leegte zich bijvoorbeeld tussen twee stilstaande auto’s bevindt, heet het een parkeerplek, een door alle automobilisten begeerde, maar ongebruikelijke constellatie. Is er eindelijk op een populaire locatie toch zo’n gewilde stek gevonden, dan kunnen de inzittenden de raampjes openen, hun meegebrachte consumpties nuttigen en zodoende op voordelige wijze hun eigen overdekte terras met rookpermissie  creëren, ondertussen gadegeslagen door afgunstige, door de plaatselijke horeca gekleineerde en uitgemolken terraszitters, die op hun beurt bekeken, bespot, en beklaagd kunnen worden door de gereserveerd opgetogen autopassagiers. Wij van Plaatjes Draaien raakten gisteravond opgetogen over de volgende ruimtemuziek :


Billy Preston  -  Outa space  -  1971  -  Erik M

Rolling Stones  -  2000 Lightyears From Home  -  1967  -  Joke D

Kate Bush  -  Rocket man  -  2018  -  Leonard

The Inner Space  -  Flop pop  -  1968  -  Harry

Gustav Holst  -  Pluto the renewer  -  1915  -  André S

Gary Moore  -  The messiah will come again  -  1989  -  Dave

Jimi Hendrix  -  Still raining still dreaming  -  1968  -  Vera

David Bowie  -  Ziggy Stardust  -  1972  -  Karin

Rufus Wainwright  -  Across the universe  -  2002  -  Marit

Rag'n bone man  -  Skin  -  2018  -  Juanita

Maneskin  -  Zitti e buoni  -  2021  -  Ramon

Kinks  -  Supersonic rocket ship  -  1972  -  Jan

Television  -  Venus  -  1977  -  Kees


The Comet is Coming  -  Space Carnival  -  2016  -  Erik M

Rolling Stones  -  Moonlight mile  -  1971  -  Joke D

Bruce Springsteen  -  When the saints (live Dublin)  -  2007  -  Leonard

Kenny Loggins  -  Danger zone  -  1986  -  Harry

Julian Cope  -  I come from another planet  -  1996  -  André S

Barclay james harvest  -  Child of the universe  -  1974  -  Dave

Jefferson Airplane  -  White rabbit (live Woodstock)  -  1969  -  Vera

Penelope Cruz  -  Volver  -  2006  -  Karin

Beach House  -  Space song  -  2015  -  Marit

Snatam Kaur  -  Earth prayer  -  2011  -  Juanita

Eddie Murphy  -  Party all the time  -  1985  -  Ramon

John Mayall  -  Room to move  -  1969  -  Jan

Sixteen Horsepower  -  Bad moon rising  -  2000  -  Kees



Met een eventuele nieuwe lockdown in het vooruitzicht hadden gisteravond 12 Draaiers zich naar de Dirk Smitsstraat begeven om misschien wel voor het laatst dit jaar in vertrouwd gezelschap elkaars muziekkeuze te laten horen. De ruimte is groot, en de aan haar gewijde muziek bleek de oneindigheid ook moeilijk bondig te kunnen schetsen, zodat opvallend veel lange stukken te genieten vielen. De Rolling  Stones verrasten met het voor hun atypische 2000 Lightyears, verluchtigd met een psychedelisch animatiefilmpje, Bruce Springsteen maakte diepe indruk met zijn overrompelende versie van het uitgekauwde When the saints go marching in, en Beach house waardeerde hun matige nummer Space song indrukwekkend op met beelden uit het fenomenale 2001, A Space Odyssey. Toch ging de Wisselschijf naar Joke D voor de Stones met het discutabele Moonlight Mile, een uitslag die  niet door iedereen geapprecieerd, maar wel blijmoedig geaccepteerd werd. Het thema voor de editie van 26 november is Vrijheid. Het bestuur gaat de gisteravond uitgevaardigde nieuwe coronabeperkingen bestuderen om uit te vissen of deze voor Plaatjes Draaien consequenties hebben. Mocht het zo zijn dat wij niet meer, of slechts met een beperkt aantal deelnemers bij elkaar kunnen komen, dan wordt dat uiteraard via de mail bekendgemaakt. Hopelijk tot ziens op 26 november.

Groet,  Kees





zaterdag 23 oktober 2021

Playlist 22 Oktober 2021 Dromen

 Beste Muziekvrienden,

Als je dat zou willen, kun je dag en nacht dromen. Tijdens een dagdroom mag je fantaseren wat je wilt. De wereld redden bijvoorbeeld, of van gedachten wisselen met Timothy Leary en Wernher von Braun, vliegen zonder vliegtuig, praten met dieren, voorgoed Olrik, Rastapopoulos, Krimson, en Blofeld verslaan, ruimtestations als luchtkastelen bouwen, een nieuwe wereldreligie stichten, een eigen atoombom ontwikkelen, of het woord vinden dat alle andere woorden overbodig maakt. Het kost allemaal geld noch moeite, zodoende kunnen de ambities stevig zijn, maar de gevolgen meestal gering. Dus de wereld smeult door, de Grote Geleerden zijn dood, wij blijven met onze poten in de klei staan, eten vlees, Olrik en andere booswichten blijken onuitroeibaar, de ruimte is een schroothoop, geld is heilig, een eigen atoombom geeft meer last dan gemak, en woorden vermenigvuldigen zich als konijnen. Deze holle, utopische dagdromen sturen wij zelf, maar hoe anders gaat dat tijdens de slaap. Futloos en afgemat door lasten en plichten leggen wij rond middernacht hoofd en lijf te rusten en geven ons over aan wat komen gaat. In de stille duisternis passeren de dagelijkse beslommeringen opnieuw de revue, maar in een vreemder verschiet dan enkele uren eerder. Langzaam dooft het verstand en raakt de slaper verzeild in een film waarin hij zowel improviserend hoofrolspeler als stuurloze regisseur moet zijn. Alles wat het leven bij dag overzichtelijk en voorspelbaar maakt, verdwijnt. Ruimte, tijd, soms zelfs de zwaartekracht, bestaan niet meer. Niet alleen daken en bergtoppen, maar zelfs verre planeten kunnen met een simpele gedachtesprong bezocht worden. De klok in de kamer wijst misschien 01.23 uur of 04.56 uur, maar de dromer is in alle tijden en overal, en probeert zich manmoedig (M/V) een weg door zijn nachtelijks terugkerend, maar desondanks altijd raadselachtig en soms angstaanjagend universum te banen, hopend op een goede afloop. Dat kan de zoemende wekker zijn, de aandrang van een volle blaas, of het betreden van het gelukzalige niets, waaruit hij enkele uren later verkwikt en ontspannen ontwaakt, verlangend naar de nieuwe dag. Verlangend naar meeslepende droomPlaatjes hoorden wij gisteravond dit :



Metallica  -  Enter sandman  -  1991  -  Harry

Gary Wright  -  Dreamweaver  -  1975  -  André S

Annie Lennox  -  No more I love you’s  -  1995  -  Bert

Dave & Pjotr  -  Girl from Ipanima  -  2021  -  Dave

Chordettes  -  Mr. Sandman (live 1958)  -  1954  -  Vera

Doors  -  Ghost song  -  1978  -  Erik B

Elton John & Dua Lipa  -  Cold heart  -  2021  -  Juanita

Everly brothers  -  All I have to do is dream  -  1960  -  Joke D

Moby  -  Dream about me  -  2005  -  Kees

Lovin’Spoonful  - Daydream  -  1965  -  Jan

Jerry Butler  -  Stop steppin’on my dreams  -  1972  -  Erik M

Al Green  -  A change is gonna come  -  1999  -  André V

3 Js  -  Wat is dromen  -  2010  -  Mirjam



Dj Jazzy Jeff  -  A nightmare on my street  -  1988  -  Harry

Status Quo  -  Technicolor dreams  -  1968  -  André S

2 Unlimited  -  Nothing like the rain  -  1994  -  Bert

Pink Floyd  -  Julia dream  -  1968  -  Dave

Ella Fitzgerald & Louis Armstrong  -  Dream a little dram of me  -  1956  -  Vera

Kontra K  -  Traume  -  2015  -  Erik B

Son Mieux  -  Luxury of Quarantine  -  2020  -  Juanita

Monkees  -  Daydream believer  -  1968  -  Joke D

Roxy Music  -  In every dreamhome a heartache (live 2019)  -  1973  -  Kees

Wallace Collection  -  Daydream  -  1969  -  Jan

Jimi Hendrix  -  Rainy day dream away  -  1968  -  Erik M

Bob Dylan  -  Series of dreams  -  1991  -  André V

Cranberries  -  Dreams  -  1993  -  Mirjam



In een goedgevuld Draaizaaltje hoorden wij gisteravond  26 dromen, dagdromen, en nachtmerries uiterst gevarieerd bezongen worden. Diepe indruk maakten niet alleen in 1958, maar ook nog steeds in 2021 de Chordettes met hun verbazingwekkend perfecte live versie van Mr. Sandman, Al Green, die met zijn bewerking van A change is gonna come alle andere uitvoeringen overbodig maakte, en Status Quo, die met het bijna vergeten Technicolor dreams bijna vergeten herinneringen reactiveerde. Maar de Gouden Wisselschijf ging toch echt naar Erik M voor de slechts bij de liefhebber bekende Jerry Butler met Stop steppin’ on my dreams. Zowel muzikaal als  sociaal was het gisteravond weer een geslaagde bijeenkomst, zoals wij hopelijk opnieuw zullen beleven op  12 november, wanneer wij het thema Ruimte zullen behandelen. Maar eerst is er vanavond in de Dirk Smitsstraat nog een optreden van de Grand Canyon Divers, die een keuze uit hun door veel bekende bands gecoverde greatest hits zullen laten horen. En op vrijdagavond 29 oktober draait er in het kader van Schrikkelvrijdagmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken de gruwelijk en geweldige Gimme Shelter, de Stones op hun best, de Hells Angels op hun weerzinwekkends. Graag tot ziens op 23 en/of 29 oktober, en/of 12 november.

Groet,  Kees






zaterdag 9 oktober 2021

Playlist 8 Oktober 2021 Drank

Beste Plaatjesvrienden,

Zoals sommigen onder ons zich nog kunnen herinneren was In de jongstleden ijstijd al het water op aarde ijs. Het was een feest voor schaatsliefhebbers (Ard en Keessie!, Sjoukje Dijkstra!), maar de hel voor hen die dorstten, want niet alleen het water, maar ook koffie, Rivella, Joy, Chocomel, zelfs bier en jenever waren keihard bevroren.  Voor ons is het bijna onvoorstelbaar dat er toen een wereld bestond zonder warme en koude dranken. Dorst kon alleen worden gelest door het kauwen op ijsblokjes, oude kranten, tofu, en palingvellen. Een barbaarse toestand die gelukkig al snel beëindigd werd door een wereldwijde klimaatverandering die het ijs deed smelten en leidde tot een enorme culturele en wetenschappelijke aardverschuiving. Binnen korte tijd was water de populairste drank. De vrije tijd werd uitgevonden, en massaal ontdekte men het buitenleven. Natuur is mooi, maar je moet er wel wat bij te drinken hebben, luidde een gevleugeld woord, ons nagelaten door Willem Kloos (1859-1938). Wie dorst krijgt, moet dus wat drinken. Direct vanaf de geboorte krijgen wij een tepel of speen in de mond geperst en dan is het slikken, of stikken in ons eerste drankje : melk. Na de moedermelk was er eerst alleen water, de ultieme drank. Boordevol mineralen, natrium, koper, ijzer, en kalk welde het gratis op uit bronnen, stroomde het door idyllische beekjes, of kletterde het vrolijk uit de hemel, altijd geschikt voor directe consumptie. Voor sommige aanstellers bleek het beste nog niet goed genoeg. Experimenten met toevoegingen als suiker, kleurstoffen, cacao, alcohol, smaakstoffen, prik, theebladeren, munt, antioxidanten, citroen, gemalen koffiebonen, gerst en gist, gefermenteerde druiven, emulgatoren, fruitsap, eigenlijk alles wat zich liet fijnmalen of oplossen, hebben ons opgezadeld met ontelbare dranken en drankjes in alle denkbare verschijningsvormen. Meteen al bij het ontbijt wordt de dorstige geteisterd door keuzestress. Koffie, met of zonder suiker? Zwart of liever verkeerd? Decafé, maar dan wel met kruidnagel ? Of liever thee, waarvan het gekmakend aantal soorten het kiezen kan oprekken tot de lunch, waarbij wij opnieuw een theekeus moeten maken, of ons beperken tot melk, vol, halfvol, of mager, of toch liever plantaardig ? Dan is de keus uit soja-, amandel-, haver-, kokos-, hennep-, of quinoadrink.  Futlozen smeren de keel met hun eerste energiedrankje en rustelozen met de uitsluitend bij apotheek en drogist verkrijgbare Pleegzuster Bloedwijn. Dan is het pas het middaguur. Voordat wij twaalf uur later het overprikkelde hoofd te ruste kunnen leggen, hebben wij nog tientallen afmattende drinkkeuzes moeten maken. Muziekkeuzes maken is daarentegen altijd weer een ontspannende inspanning. Gisteravond selecteerden wij deze drankPlaatjes :


Stef Bos  -  Een glas wodka  -  1990  -  Tessa

Ella Fitzgerald & Joe Pass  -  Days of wine and roses  -  1986  -  Dave

Dubliners  -  Whiskey in the jar  -  1967  -  Vera

Moody Blues  -  Go now  -  1965  -  Joke K

The Script  -  Super heroes  -  2014  -  Juanita

Jack White & Rolling Stones  -  Loving cup  -  2006  -  Joke D

Steen  -  Bier  -  2011  -  Eric B

Herman’s Hermits  -  No milk today (Beatclub)  -  1966  -  Kees

Electric Flag  -  Wine  -  1968  -  Jan

Chuck Berry  -  Beer drinking woman  -  2001  -  Erik M

After Tea  - We will be there after tea  -  1969  -  Bert

Mike Boddé & Harry Sacksioni  -  Elixer  -  2017  -  Harry


Frank Boeijen  -  Ik drink  -  2003  -  Tessa

Rory Gallagher  -  Too much alcohol  -  1974  -  Dave

Kris Kristofferson  -  Sunday morning coming down  -  1970  -  Vera

Celine Dion  -  Don’t think twice  -  Joke K

Imagine Dragons  -  Bad Liar  -  2018  -  Juanita

Cream  -  Strange brew  -  1967  -  Joke D

Snelle  -  Limonade  -  2021  -  Eric B

Massive Attack  -  Live with me  -  2006  -  Kees

Jerry Lee Lewis  -  What made Milwaukee famous  -  1968  -  Jan

Amos Wilburn  -  Bad bad Whiskey  -  1963  -  Erik M

Dragonfly  -  Celestial dreams  -  1967  -  Bert


De door Eric B geïnstalleerde nieuwe versterker en nieuwe laptop zorgden gisteravond voor een in de Dirk Smitsstraat niet eerder gehoorde geluidskwaliteit, die de aanwezige Draaiers leek te inspireren. Bekende en onbekende, groene, rijpe, en overrijpe, vrolijke, treurige, en schokkende composities wisselden elkaar in bedaard tempo af. Hoewel er talloze vloeibare versnaperingen te nuttigen zijn, bleken de meeste Draaiers drank toch met alcoholische verteringen te associëren. Eén melk, één thee, één limonade, en veel bier en whiskey werd bezongen. Toch was het de door Harry bijgedragen elixer, de toverdrank, gespeeld door Mike Boddé en Harry Sacksioni, die de wisselprijs veroverde. Op 22 oktober zullen wij het thema Dromen onder handen nemen. Op 23 oktober spelen de Grand Canyon Divers in Nivon, en op vrijdag 29 oktober draait er in het kader van Schrikkelvrijdagmuziekfilmavond onder het motto Plaatjes Kijken een muziekfilm, waarvoor gewenste titels via dit mailadres doorgegeven kunnen worden. Tot ziens op 22, en/of 23 en 29 oktober.

Groet,  Kees

 


 

zondag 26 september 2021

Playlist 24 September 2021 Planten

Beste Mededraaiers,

Lang voordat de mens op aarde verscheen, werd al het land bewoond door wilde planten. Het groeide en bloeide, stierf en bedierf, zonder planning of programma. Het recht van de sterkste was de enige wet, de beschaving moest nog uitgevonden worden. Goddank stond net op tijd de mens op om orde op zaken te stellen. Het woekerende groen werd geïnventariseerd, gerubriceerd *, geknot, gesnoeid, en waar nodig uitgedund. Vanaf dat moment onderscheiden wij in de plantenwereld wilde, tamme, en kamerplanten. Alle genoemde soorten mogen zich tegenwoordig in een steeds grotere populariteit verheugen. In het ongerepte landschap valt te genieten van types als berenklauw, engelwortel, pastinaak, en brandnetel, die de natuurvriend op bulten, blaasjes, rode vlekken, en jeuk trakteren, maar tegelijkertijd het slachtoffer een authentiek rauwe primitiviteit laten ervaren. Tamme planten danken hun roem niet aan hun schoonheid of onstuimig imago, maar zijn uitsluitend en vooral geliefd als leverancier van alle voor het gestel onontbeerlijke voedingsstoffen, om hun smaak, en de voor het gebit en tong aangenaam vezelige structuur. Wie loopt niet het water in de mond bij het horen van sprookjesachtige namen als broccoli, spinazie, eikenbladsla, schorseneren, sperziebonen, lollo rosso, en postelein ? Mensen houden veel van deze planten, maar of dat wederzijds is, lijkt twijfelachtig. Dat is zeker wel het geval bij kamerplanten. Met hun afhankelijkheid van het baasje, die moet zorgen voor potgrond, water, licht, warmte, en het bestrijden van ziekten en bladluis, hebben zij zich verzekerd van constante toewijding en een vaste stek in talloze vensterbanken en kantoortuinen verworven.

*Al duizenden jaren houden biologen, veganisten, filosofen, en botanisten zich bezig met de vraag of de wandelende tak en zijn natte familie de zeekomkommer, spons, en zeeanemoon dieren of planten zijn. Met zijn voorkomen en gedrag roept de Carausius Morosus spot en roddel van dieren op, en angst en afgunst bij planten. Door dieren- en plantenwereld veracht en gevreesd heeft de wandelende tak zich noodgedwongen geliefd weten te maken bij de mens, die hem als goedkoop, probleemloos, en stijlvol gezelschapsdier / kamerplant in zijn huis een veilig en gerieflijk onderkomen kan bieden. Een dode boomtak en een stukje kunstgras in een donker hoekje van de kamer kunnen hem al uitstekend tot woning dienen. Wanneer hij voldoende vers, onbespoten blad krijgt voorgezet is de wandelende tak ongevaarlijk voor kamerplanten en huisdieren, en een gewaardeerde en toegenegen boezemvriend. Dit tot ongenoegen van honden, katten, sansevieria’s, hertshoorns, en begonia’s, die hun prominente positie zien wankelen en niet terugdeinzen voor obstructie en treiterij jegens de nieuwste oogappel van hun baasje. Een doorn in het oog van de ware takkenvriend. Wij van Plaatjes Draaien hebben meer op met oorwurmen, in de draailijst van gisteravond hoorden wij er ook weer enkele :


 

Anita O”Day  -  Honeysuckle rose  -  1963  -  André S

Tony Joe White  -  Polk salad Annie  -  1968  -  Erik M

Jefferson airplane  -  White rabbit  -  1967  -  Bert

Heideroosjes  -  Huilie huilie  -  2021  -  Eric B

Zipps  -  Marie Juana  -  1967  -  Jan

Tee set  -  She likes weeds  -  1970  -  Kees

Robert Plant  -  29 palms  -  1993  -  Harry

Rolling stones  -  Dead flowers  -  1971  -  Joke

Peter Green  -  Green manalishi  -  1969  -  Vera

Deep purple  -  Mandrake root  -  1968  -  Dave

Sting & Cheb Mami  -  Desert rose  -  1999  -  Tessa


Francoise Hardy  -  Fleur de lune  -  1970  -  André S

Michael Frantl  -  Ganja babe  -  2003  -  Erik M

Melanie  -  Band new key  -  1971  -  Bert

Lucky Fonz  -  Linde met een E  -  2016  -  Eric B

Fleur  -  Mon ami Martien  -  2019  -  Jan

Harlem Hamfats  -  Weed smoker’s dream  -  1936  -   Kees

Cactus  -  Long tall Sally  -  1971  -  Harry

Marvin Gaye  -  I heard it through the grapevine  -  1968  -  Joke

Fools garden  -  Lemon tree  -  1995  -  Vera

Santana  -  Flor de luna  -  1977  -  Dave

Mercedes Sosa  -  La primavera  -  2001  -  Tessa


Ondanks serieuze technische problemen die op doeltreffende, zij het provisorische wijze door Eric B rap werden verholpen, hebben wij er gisteravond toch nog 22 nummers doorheen kunnen jassen. Van de Harlem Hamfats uit 1936 tot de Heideroosjes uit 2021 streelden onze oren. In Fleur meenden wij de dochter van Francoise Hardy te herkennen, in de Harlem Hamfats de vaders van Tom Waits. Zo blijkt het oude soms nieuw te klinken, en het nieuwe oud. De Wisselschijf, die door Harry van een nieuw, buitengewoon fraai, hedendaags en toch klassiek hoesje is voorzien, ging naar Tessa, voor Mercedes Sosa met La Primavera. Onze volgende zitting zal zijn op 8 oktober, het thema is dan ‘Drank’. Aanmelden is niet meer nodig, want met ingang van heden zijn wat Plaatjes Draaien betreft alle coronabeperkingen  opgeheven. Tot ziens dus op 8 oktober.

Groet,  Kees