zaterdag 19 december 2020

Playlist 18 December 2020 Hemelse Muziek

Beste Draailanders,

Wie meent dat de aarde groot is, werpe eens de blik omhoog. Daar prijkt, tot in het oneindige, het hemelgewelf waarin, naar men zegt, de doden voortleven. Volgens berekeningen van Horst Tappert, de getalenteerde rechterhand van doctor Wernher von Braun van het Mathematisch Instituut te Peenemünde, hebben er tot nu toe ongeveer honderd miljard mensen geleefd, waarvan in elk geval alle harpisten, en verder het overgrote deel van de ontslapenen, een welverdiend gerieflijk en zorgeloos leventje na de dood leiden. Ook honden, katten, sommige paarden, en vanzelfsprekend alle zangvogels vinden er te zijner tijd een gastvrij, warm nest. Het spreekt vanzelf dat er in zo’n onmetelijk en menigvuldig bevolkt gebied een omvangrijke bedrijfsvoering om de hoek komt kijken. Gelukkig bestaan ter plaatse geen aardse behoeften, zodat eten, drinken, scheergerei, wc-rollen, waterleiding, riolering, en andere infrastructurele werken geen probleem vormen. Niettemin is alleen al het correct bijhouden van de HBA, de Hemelse Basis Administratie, een opgave die het uiterste vergt van de desbetreffende functionarissen, die per dag ongeveer 160.000 sterfgevallen moeten verwerken. Omdat de automatisering ter plekke nog in de kinderschoenen staat, moet elke mutatie manueel worden geregistreerd. Monnikenwerk, dat bij de talloze in de loop der eeuwen overleden kloosterlingen in gewetensvolle en accurate handen is. Rijen kaartenbakken zo ver het oog reikt, met daartussen honderden heen en weer schrijdende zwart- en bruingerokte geestelijken die de kaarten lichten om de gegevens handmatig te actualiseren, bieden een surrealistische aanblik. Gewichtig werk, want hoewel bijna iedereen, zeker na het tonen van berouw over dwalingen en bedreven zonden, naar binnen mag, zijn er ook dwarsliggers die illegaal toegang proberen te krijgen. Deze hele, bijna megalomane administratie is opgezet om te voorkomen dat deze halsstarrigen de harmonieuze ambiance komen vergallen. Zij mogen er wel in, maar uitsluitend via de dienstingang, en worden te werk gesteld in het ketelhuis, waar zij de hemelverwarming eeuwig op een aangename 20 graden moeten houden. Niet helemaal toevallig de temperatuur die gisteravond ook in Nivon zou heersen, als wij daar de volgende Plaatjes geDraaid zouden hebben : 


 

Kinks - Sitting in the midday sun - 1973 - Jan
Dave Brubeck - Take five - 1959 - André V
Mink DeVille - Heaven stood still - 1979 - Erik M
Aphrodite’s child - I want to live - 1969 - André S
Norman Greenbaum - Spirit in the sky - 1969 - Kees
Typhoon - De hemel valt - 2014 - Ruben
Tavares - Heaven must be missing an angel - 1976 - Hans
John & Yoko + Plastic Ono Band - So this is Xmas (War is over) - 1972 - Karin
Israel Kamakawiwoóle - Somewhere over the rainbow - 1993 - Ria
Friction Factory - Feels like heaven - 1983 - Pierre
Chuck Berry - Wee wee hours - 1957 - Eric L




Marvin, Welch & Farrar - Faithful - 1971 - Jan
Ali Farka Touré & Ry Cooder - Diaraby - 1994 - André V
Jerry Butler - I stop by heaven - 1968 - Erik M
Michel Polnareff - On ira tous a paradis - 1972 - André S
Bee Gees - Spirits having flown - 1979 - Irene
Roxy Music - In every dreamhome a heartache - 1973 - Kees
Boudewijn de Groot - Achter de hemelpoort - 2007 - Ruben
Talikng Heads - Heaven - 1979 - Hans
Jethro Tull - Christmas song - 1972 - Karin
Boney M - Little drummer boy - 1981 -- Ria
Eric Clapton - Tears in heaven - 1992 - Pierre
Roy Orbison - Rockhouse - 1961 - Eric L




Lovin’Spoonful - You didn’t have to be so nice - 1966 - Jan
Jimi Hendrix - Hey Joe - 19657 - André V
Dexy’s midnight runners - Jackie Wilson said - 1982 - Erik M
Donovan - Breezes of Patchuli - 1966 - André S
Joe Egan - Back on the road - 1979 - Irene
Itzhak Perlman - Meditation (Jules Massanet) - 1990 - Manfred
Massive Attack - Angel - 1998 - Kees
Marillion - Cover my eyes - 1991 - Ruben
Sex Pistols - God save the queen - 1977 - Hans
Earth & Fire - Seasons - 1969 - Karin
Boney M - Mary’s boy child - 1978 - Ria
Led Zeppelin - Stairway to heaven - 1971 - Pierre
Ricky Nelson - Boppin’the blues - 1957 - Eric L




Thuis met thee en kerstkrans voerden de muzikale bijdragen van 13 Draaiers ons in vredige, verheven sferen, die bijna onze onbehaaglijke afzondering deden vergeten. Bijna, want alleen in huis met een kerstkrans is vragen om narigheid, waarover ik uit esthetische overwegingen niet zal uitweiden. Onze muzikale keuze was zoals gebruikelijk weer zeer divers, en consequent van een aangrijpend en hoog artistiek gehalte. Erik zal de Draailijst weer onverwijld op het Youtube-kanaal en in het blog plaatsen, zodat de Plaatjes integraal te beluisteren zullen zijn voor hen die er niet bij waren. Speciale aandacht graag voor het filmpje van Michel Polnareff, die zich hiervoor kennelijk heeft laten inspireren door de Fred Haché Shows uit 1971 en 72. Wat mij betreft mag de Gouden Schijf hiervoor naar André S die deze opname van de vergetelheid heeft gered. Onze volgende zitting zal helaas opnieuw thuis moeten plaatsvinden, en wel op 8 januari 2021. Het thema die avond zal zijn : de Nacht. Aanmelden is voor de thuiseditie uiteraard niet nodig, wel zie ik uit naar de muzikale suggesties waarmee de Draailijst van 8 januari zal worden samengesteld. Tot ziens later.

Groet, Kees

zaterdag 5 december 2020

Playlist 4 December 2020 - Fiets

Beste MedeDraaiers,

Er zijn vele manieren van voortbewegen. Sommige dieren kunnen beter rennen dan de mens, er zijn er die beter kunnen vliegen, en er zijn er die beter kunnen zwemmen. Maar geen enkel dier kan beter fietsen dan de mens, al hebben sommige ouderen onder ons ooit wel een aap zien pedaleren, want in minder politiek correcte tijden immers mochten chimpansees niet alleen nog radslagen maken en paardrijden, maar ook rondjes fietsen in de circustent, hun wankele evenwicht bewarend door het manipuleren met een uitgeklapte paraplu. Sinds deze artiesten werkloos geraakt zijn hebben zij zich teruggetrokken in verre regenwouden, waar hun paraplu’s dagelijks nog goede diensten bewijzen, maar hun fietsen, door het ontbreken van behoorlijke rijwielpaden en -stallingen, op inmiddels lege banden staan weg te roesten. Zo vervliegt de door deze mensapen met veel moeite verworven beschaving jammerlijk in de dampende rimboe.

De fiets wordt ook wel het stalen ros genoemd. Sinds het begin van de civilisatie is het paard altijd een trouwe metgezel van de mens geweest. Ridders, polospelers, schillenboeren, cowboys, koeriers, en sinterklazen moesten zich voor de uitvinding van het stalen ros en de ijzeren hond behelpen met paarden van vlees en bloed. Na de uitvinding van de fiets raakte het paard zijn vooraanstaande positie in de grotemensenwereld snel kwijt. Alleen sinterklazen, jonge meisjes, en paardenslagers bleven er dol op, waardoor dit edele dier inmiddels de risee van de dierenwereld is geworden, wat een gevoelige aderlating voor de suikerklontjesindustrie betekent.  Het stalen ros intussen, is aan een tot voor kort onvoorstelbare opmars bezig. Talloze, door grote geleerden als doctor Wernher von Braun en Josef Dettelbacher gelanceerde baanbrekende vindingen hebben rijwielen tot op de dag van vandaag de wijdst verspreide en meest gewaardeerde transportmiddelen op aarde gemaakt. Zo zijn ouderen en andere indolenten massaal overgestapt op de elektrisch aangedreven fiets, sportievelingen trappen zich fit op een fiets-hometrainer, origamisten zweren bij een vouwfiets, fantasten bij een luchtfiets, gedetineerden en grappenmakers bij een bakfiets, en Britse toeristen en andere feestvarkens zwieren zich zat op de bierfiets. Gisteravond gingen wij aan de rol met de volgende Plaatjes :



Mark Ronson  -  The bike song  -  2010  -  Harry

Tomorrow  -  My white bicycle  -  1967  -  Jan

Kraftwerk  -  Tour de france  -  1983  -  Kees

Vantha Naal Muthal  -  Paava Mannippu  -  1961  -  Marit

Kishore Kumar  -  Yeh dosti hum nahi todengo  -  1975  -  Ramon

Yves Montand  -  La bicyclette  -  1968  -  André S

The Smiths  -  Charming man  -  1984  -  Karin


 

IFHT  -  I’m faster than you  -  2013  -  Harry

Kippington lodge  -  Lady on a bicycle  -  1967  -  Jan

Handsome family  -  My beautiful bride  -  2000  -  Kees

British sea power  -  Machineries of joy  -  2013  - Marit

Doe maar  -  Pa  -  1983  -  Ramon

Spinvis  -  Bagagedrager  -  2002  -  André S

Queen  -  Bicycle race  -  1979  -   Karin

Ronnie Ruysdael & de Sjonnies  -  M’n fiets is gejat  -  2007  -  Manfred

Eddy Cristiani  -  Spring maar achterop  -  1952  -  Ria


 

Amber Liu  -  Ready fort he ride  -  2019  -  Harry

Chris Spedding  -  Motorbikin’ -  1975  -  Jan

Skik  -  Op fietse  -  1997  -  Kees, Pierre, Ria

Mark Olson  -  Bicycle  -  2008  -  Marit

Katie Melua  -  Nine million bicycles  -  2005  -  Ramon, Pierre

Pink Floyd  -  bike  -  1967  -  André S, Pierre

Boudewijn de Groot  -  Jimmy  -  1973  -  Karin, Manfred


 

Kruidnoten en snorrende kachels zorgden gisteravond voor een behaaglijke en feestelijke stemming. In het schrijven van een sinterklaasgedicht gaat toch altijd meer tijd zitten dan aanvankelijk gedacht. Veel Draaiers waren daarom waarschijnlijk thuisgebleven om de laatste puntjes op de i ’s te zetten. 3 Rondes met in totaal 21 nummers werden er in een bedaard tempo doorgeDraaid., nog aangevuld met de keuze van drie virtuele Draaiers, waarbij het liedje van Ronnie Ruysdael wellicht enige toelichting vereist. Zowel Ronnie, als de keuze voor dit nummer komen uit het oosten des lands. Als wij de tekst van het liedje serieus nemen, en waarom zouden we dat niet doen, worden daar veel fietsen gestolen. In Rotterdam en omstreken is deze wantoestand gelukkig onbekend. Sinds vele jaren is fietsen stelen hier verboden, en gelukkig houdt iedereen zich ook daaraan. De wisseltrofee ging deze keer, mijns inziens terecht, naar Kees voor de Handsome Family met My Beautiful Bride een gewelddadige tekst op een weemoedige melodie, geïllustreerd met een nostalgisch fietsfilmpje. 18 december Draaien we weer, het thema is dan Hemelse Muziek. Het belooft een zalige avond te worden, nog wel steeds met maximaal 10 Draaiers, dus graag weer aanmelden via mail.

Groet,  Kees