dinsdag 30 april 2024

Draailijst 26 en 27 April 2024 Klein

Beste Plaatgenoten,

Onder de water-, lucht-, en landschappen neemt het volkstuincomplex een geheel eigen plaats in. Terwijl onheilspellende bossen, beklemmende bergen en dalen, bedompte regenwouden, verzengende woestijnen, de liefelijke grote stille heide, de opwindende, voortdurend rusteloze stad, ruime lichtovergoten polders, veelbelovende duinen met daarachter fris-welriekende stranden met horizontaal de grenzeloze zee en verticaal de oneindige hemel, groots en meeslepend in schilderijen, muziek, dans, verhalen en gedichten worden bezongen, lijkt de volkstuin nauwelijks kunstzinnige voortbrengselen te genereren, anders dan de meestal platgetreden namen van de volkstuinverenigingen zelf :  Groei en Bloei, Zonder Werken Niets, Tuinderslust, Pomona, Nieuw Leven, Kweeklust, Streven naar Verbetering, Buitenzorg, en Oase, maar ook het sprookjesachtige en intrigerende Dorrestein en het suggestieve, eerder bij begraafplaatsen passende De Nijvere Pier. Op deze bescheiden kavels leiden idyllische paadjes naar tuintjes met hekjes en huisjes en plantjes en bloempjes en kruidjes. De overrompelde volkstuinbezoeker blijkt steevast aangedaan door de op menselijke loopsnelheid en bevattingsvermogen afgestemde schaal waarop ook puppy’s, kroketten in Madurodam, modelspoorbanen, Dinky Toys, globes, pluche dierenknuffels, opwindhorloges, en bonsaiboompjes ons vertederen en verleiden. Klein maar fijn dus, zaken uit een wereld op zakformaat, overzichtelijk, beheersbaar, en bijna volmaakt, niet alleen de wensdroom van kunstenaars, verzamelaars, bos- en tuinkabouters, en connaisseurs, maar van elke perfectionist die zich wel eens het opperwezen wil wanen. Voor wie meer praktisch is ingesteld, met beide benen op de grond wil blijven staan, met iets minder kwaliteit genoegen neemt, of buitensporig klein behuisd is, zijn er talloze gebruiksvoorwerpen op de markt die zich in ruste, opgevouwen in verloren hoeken en gaten kleinhouden om zich alleen wanneer nodig, in hun arbeidzame afmetingen vertonen. Helaas bijna dagelijks noodzakelijke en overbekende werktuigen zijn de paraplu en de opvouwbare leesbril, terwijl ook de telescopische emmer, het inklapbare zakmes, wandelstok, boodschappentas, koptelefoon, en zelfs zaagbok, scootmobiel, en opklapbed in bijna elk huishouden te vinden zijn. Complete tijdelijke woongelegenheden als koepel- boog-, of bungalowtent, en de uitsluitend onder automobilisten nog altijd geliefde, in Brand-Erbisdorf in de voormalige DDR gebouwde Alpenkreuzer, mogen zich in de vakantieperiode in blijvende populariteit verheugen. Net zoals de Plaatjes die wij afgelopen vrijdag- en zaterdagavond in ons Draaipaleis beluisterden :


 

Vrijdag

Dusty Springfield  -  Little by little  -  1966  -  André S

Rolling Stones  -  Little by little  -  1964  -  Joke

Don Ho  -  Tiny bubbles  -  1967  -  Leonard

Stevie Ray Vaughan  -  Mary had a little lamb  (live)  -  1989  -  Eric B

Sonny & Cher  -  Little man (live Beatclub)  -  1966  -  Irene

Rolling Stones  -  Little queenie (live)  -  1969  -  Kees

Syndicate of sound  -  Little girl  -  1966  -  Jan

Randy Newman  -  Short people  -  1977  -  René

Robert Plant & Rockpile  -  Little sister  -  1979  -  Pierre

Jimi Hendrix  -  Little wing (live Royal Albert Hall)  -  1969  -  Dik

Beatles  -  With a little help from my friends  -  1967  -  Karin

Teddy Swims  -  The door  -  2024  -  Juanita

Joss Stone  -  Less is more  -  2004  -  Harry

Chris Barber Jazz Band  -  Petite fleur  -  1959  -  Mirjam

Dave Edmunds & Albert  Lee  -  Sweet little Lisa  -  1979  -  André V


Frank Zappa  -  20 small cigars  -  1970  -  André S

Donovan -  Little tin soldier  -  1965  -  Joke

Sam the Sham  -   Little red ridinghood  -  1966  -  Leonard

Tom Jones & Janis Joplin  -  Raise your hand  -  1969  -  Eric B

Monkees  -  A little bit me  -  1967  -  Irene

Modern Lovers  -  I’m al little airplane  -  1977  -  Kees

Modern Lovers  -  I’m a little dinosaur  -  1979  -  Jan

Gene Pitney  -  It hurts to be in love  -  1964  -  René

Golden Earrings  -  Just a little bit  -  1968  -  Pierre

Playing for change  -  Cotton fields  -  2015  -  Dik

Dionne Warwick  -  I say a little prayer  -  1967  -  Karin

The Magnetic Fields  -  All my little words  -  1999  -  Juanita

Natalie Cole  -  A little bit of heaven  -  1985  -  Harry

Bob Marley  -  Three little birds  -  1977  -  Mirjam

Little Walter & Hounddog Taylor  -  Walters blues  -  1968  -  André V


Zaterdag

Barbara  -  Une petite cantate  -  1965  -  André S

Jimi Hendrix  -  Little wing (live Royal Albert Hall)  -  1969  -  Dave

Fleetwood Mac  -  Little lies  -  1987  -  Vera

Keith Richard & Jerry Lee Lewis  -  Little queenie  -  1983  -  Joke

Dusty Springfield  -  Little by little  -  1966  -  Erik M

Chuck Berry  -  Sweet little sixteen  (live Newport)  -  1958  -  Kees


 

Francoise Hardy  -  Ce petit coeur  -  1963  -  André S

Jimi Hendrix  -  Three little bears  -  1968  -  Dave

Glenn Miller  -  Little brown jug  -  1939  -  Vera

Dave Berry  -  Little things  -  1966  -  Joke

Cesaria Evora  -  Pertit pays  -  1995  -  Erik M

Handsome family  -  My sisters tiny hands  -  1998  -  Kees



Brenda Lee  -  Is it true  -  1964  -  André S

Queen  -  Crazy little thing  -  1979  -  Dave

John Mayall  -  Hey little girl  -  1966  -  Vera

Rolling Stones  -  Little baby  -  1995  -  Joke

Little Simz  -  Woman  -  2021  -  Erik M

The Boys  -  Poor little rich girl  -  1981  -  Kees

 

Little Milton  -  You colored my blues bright  -  1966  -  André S

Steve Miller  -  Just a little bit  -  1988   -  Dave

Supertramp  -  Give a little bit  -  1977  -  Vera

Oasis  -  Little by little  -  2002  -  Joke

Muddy Waters  -  Little girl  -  1971  -  Erik M

Jan & Dean  -  Little old lady from Pasadena  -  1964  -  Kees


 

Contours  -  Just a little misunderstanding  -  1974  -  André S

Bruce Springsteen  -  I’m on fire  -  1984  -  Dave

Little Richard  -  Lucille  -  1957  -  Vera

Small Faces  -  Tin soldier  -  1967  -  Joke

Nina Simone  -  Little Liza Jane  -  1960  -  Erik M

Beatles  -  Every little thing  -  1964  -  Kees


Vrijdagavond baarde het kleine thema een grote opkomst. Het Draaipaleis puilde bijkans uit en alle zeilen moesten worden bijgezet om binnen de reguliere speeltijd twee rondes te Draaien. De kwaliteit van het geDraaide bleek allerminst te lijden onder de kwantiteit. Alle dertig goed ! Dankzij de stijlvolle voorkeuren van de aanwezigen beleefden wij een soms verrassende, dan weer vrolijke, melancholische, of verheffende avond. Dik ging met het klassieke Cottonfields van het altijd interessante wereldwijde project  Playing for Change met de eer strijken, zonder daarmee de overige 29 liedjes te declasseren. Na de overbevolkte vrijdagavond was het niet verrassend dat de zaterdagzitting bezocht werd door slechts zes bezoekers die desondanks gezamenlijk een mooie muzikale avond neerzetten die onder het motto Plaatjes en Praatjes werd opgeluisterd met saillante conversatie en krokante borrelnootjes. Dankzij de straffe leiding lukte het om maar liefst vijf rondes te Draaien zodat opnieuw dertig liedjes onze oren streelden. Keith Richard & Jerry Lee Lewis haalden met Little Queenie voor Joke terecht de buit binnen, heerlijke primitieve rock’n roll waar het speelplezier vanaf spatte. Over twee weken Draaien de Plaatjes weer. Op 10 en 11  mei is het thema WEDSTRIJD, SPEL, WINNEN/VERLIEZEN., en wat daar verder nog bij te associëren valt. Tot dan !

Groet,  Kees







maandag 15 april 2024

Draailijst 12 en 13 April 2024 Lopen

Beste Plaatgenoten,

Voor niets en uit eigen beweging gaat de zon op, maar voor mens en dier is het altijd maar beulen en buffelen geblazen om zich staande te kunnen houden. Daarom is het noodzakelijk zich regelmatig te verplaatsen. Vandaag de dag kunnen wij dat, dankzij de relatief recente ontdekking van het wiel, op vele manieren: Afhankelijk van gewenste snelheid, comfort, veiligheid, status, en kosten kan gekozen worden tussen tram, trein, step, auto, scooter, fiets, en allerlei al of niet gemotoriseerde tussenvormen met als overeenkomst het wiel. Zelden één, vaak twee, soms drie, meestal vier of nog meer. Door de weelde van dit brede aanbod wordt wel eens voorbijgegaan aan het oudste en plezierigste vervoermiddel : de eigen onderdanen, die met hun belegen tempo de loper de gelegenheid bieden de bereisde omgeving en ervaren gebeurtenissen stapvoets te observeren, overdenken, en in het geheugen te prenten. De geschiedenis van het lopen gaat ver terug in de tijd. Aanvankelijk liep alles en iedereen op vier of meer poten, maar gedreven door vooruitgangsgeloof stapten ongeveer vanaf het begin van de jaartelling mensen en vogels voor hun voortbeweging over op het exclusieve gebruik van de achterpoten, waarbij de voorpoten van vogels transformeerden tot vleugels, bij mensen tot handen. Beide werktuigen zijn intussen bij de bezitters zo vertrouwd dat het hiervoor vereiste rechtop lopen als vanzelfsprekend wordt ervaren. In roomse kerken en op middeleeuwse prenten en schilderijen is te zien dat er nog vrij lang een tussensoort met zowel armen met handen, als vleugels heeft bestaan, het beste van twee werelden. Met behulp van de nieuwste biotechnologische ontwikkelingen, ouderwets knip- en plakwerk, en natuurlijke en kunstmatige intelligentie trachten geleerden als Victor Frankenstein en professor Lupardi even heimelijk als koortsachtig deze praktische en benijdenswaardige, maar halverwege de vorige eeuw vrij plotseling uitgestorven mutant weer tot leven te wekken. Mochten deze experimenten succesvol blijken, dan zal de conventionele vleugelloze mens voortaan als een betreurenswaardige, tot uitsterven gedoemde sukkelaar worden beschouwd die zijn langste tijd op aarde gehad heeft. De voordelen van deze nieuwe mens zijn dan ook indrukwekkend : wachten bij voetgangersoversteekplaatsen is er niet meer bij, trappenhuizen en liften worden overbodig, bomen snoeien, dakgoten uitbaggeren, en ramen lappen op de verdiepingen wordt voor gevorderde gevleugelden een peulenschilletje. Niet alleen vanuit prijzige penthouses, maar vanuit elk gewenst luchtpunt kan genoten worden van adembenemende vergezichten, welke tot dan toe slechts voor de allerrijksten te aanschouwen waren. Dubieuze valsporten als skydiven, bergbeklimmen, deltavliegen, en bungyjumpen blijken plotseling saai en verkommeren bij gebrek aan belangstelling, en de misplaatste en dan overbodige Valsportbond wordt eindelijk opgedoekt. Maar onverstoorbaar Draait de bloeiende Nivon Draaisportbond gewoon door, dit weekend met de volgende Plaatjes : 



Vrijdag

Van Halen  -  Running with the devil (live Tokyo)  -  2013  -  Irene

Four Seasons  -  Walk like a man  -  1963  -  Jan

Rooftop Singers  -  Walk right in  -  1963  -  Kees

Joe South  -  Walk a mile in my shoes  -  1970  -  René

The Roots  -  Walk alone  -  2010  -  Juanita

Johnny Cash  -  I walk the line  -  1956  -  Karin

Helen Shapiro  -  Walking back to happiness  -  1962  -  Pierre



Four Tops  -  Walk away Renee  -  1967  -  Irene

Scott Walker  -  Jackie  -  1968  -  Jan

Walk the line  -  Sam Phillips scene  -  2005  -  Kees

Lou Reed  -  Walk on the wild side  -  1972  -  René

Frank Boeijen  -  We lopen  -  2006  -  Juanita

Jethro Tull  -  Walking on velvet green  -  1977  -  Karin

Peter Tosh & Mick Jagger  -  Don’t look back  -  1978  -  Pierre

 

Patsy Cline  -  Walking after midnight  -  1957  -  Irene

Les Dauphins  -  Tu marche et tu pleure  -  1965  -  Jan

Rutles  -  Get up and go  -  1978  -  Kees

Dimitri van Toren  -  Hé kom aan  -  1973  -  René

The Script  -  Dead man walking  -  2010  -  Juanita

Dionne Warwick  -  Walk on by  -  1963  -  Karin

Police  -  Walking on the moon  -  1979  -  Pierre



Keats  -  Walking on ice  -  1984  -  Irene

Pure Hell  -  These boots are made for walking  -  1978  -  Jan

Foo Fighters  -  Walk  -  2011  -  Kees

StudioArletti  -  Loopvogels  -  2006  -  René

Pat & Lolly Vegas  -  Walk on  -  1965  -  Harry

Beth Hart  -  Walk around heaven (live)  -  2022  -  Juanita

Francoise Hardy  -  Tous les garcons et les filles  -  1963  -  Karin

Dire Straits  -  Walk of life  -  1985  -  Pierre



Zaterdag

Rory Gallagher  -  Walk on hot coals  -  1973  -  Dave

Bangles  -  Walk like an Egyptian  -  1986  -  Vera

Rolling Stones  -  Walking the dog  -  1965  -  Joke

Joe South  -  Walk a mile in my shoes  -  1970  -  Erik M

Keb Mo  -  Walking blues  -  2020  -  Kees

Ventures  -  Walk don’t run  -  1964  -  Leonard



Johnny Cash  -  I walk the line  -  1956  -  Dave

Dionne Warwick  -  Walk on by  -  1963  -  Vera

Spencer Davis Group  -  Keep on running  -  1966  -  Joke

The Meters  -  Running fast  -  1975  -  Erik M

Chuck Berry  -  Maybelline (live)  -  1965  -  Kees

Nancy Sinatra  -  These boots are made for walking  -  1966  -  Leonard



Bob Dylan  -  Boots of Spanish leather  -  1964  -  Dave

Lou Reed  -  Walk on the wild side  -  1972  -  Vera

Rolling Stones  -  Heart of stone  -  1965  -  Joke

Lizz Wright  -  Walk with me  -  2003  -  Erik M

Moby & Lady Blackbird  -  Walk with me  -  2022  -  Kees

Bob Dylan  -  Love sick (take 2)  -  2022  -  Leonard



David Lee Roth  -  Jump  -  1984  -  Dave

Stray Cats  -  Runaway boys  -  1980  -  Vera

James Taylor  -  Wandering  -  1975  -  Joke

Fabulous Thunderbirds  -  Running shoes  -  1980  -  Erik M

Mighty Mocombos  -  Zulu walk  -  2011  -  Kees

Paul Simon  -  Diamonds on the soles of her shoes  -  1986



Na drie eindeloos aanvoelende weken bestormden vrijdagavond slechts zeven, later acht ongeduldige Plaatjesvrienden het comfortabele Draaipaleis om met elkaar in een muzikale wandelclub de paden op en lanen in te gaan. Niet alleen de traditionele banjo, mandoline, en mondharmonica klonken, maar ook een meer eigentijds repertoire kwam aan bod. Eén minuut over acht zette Van Halen meteen luidruchtig de toon, waarna de als antieke castraatzangers klinkende Four Seasons op aanstekelijke wijze de relatieve rust terugbrachten die de door plankenkoorts bevangen Rooftop Singers de gelegenheid gaf in stereo te schitteren met het verrukkelijke Walk right in. Helen Shapiro riep de ruisende en krakende petticoat in herinnering, en het filmpje bij Walk on the wild side verbeeldde overtuigend het groezelige en gruizige decor van dit prachtlied. Francoise Hardy haalde voor Karin de Wisselprijs binnen met haar tijdloze liedje uit 1963, geïllustreerd met beelden van het hedendaagse, even tijdloze Parijs, Zaterdagavond vielen de zes MedeDraaiers met de neus in de boter aan de bar waar nostalgische pepsels in een glaasje, pinda’s, komkommerschijfjes en Mozartbollen de zelfbeheersing op de proef stelden en tegelijkertijd de inspiratie opporde. Stijlen, sferen, en releasejaren liepen ver uiteen, maar hadden steeds een hoge artistieke kwaliteit gemeen. Joe South, Johnny Cash, Dionne Warwick, en Lou Reed doubleerden, Chuck Berry vertoonde bij Maybelline zijn Duckwalk aan een verbijsterd publiek, tijdens de Mighty Mocombos werd noodgedwongen oogluikend toegestaan dat illegaal gedanst werd, en twee in sfeer sterk uiteenlopende versies van Walk with me riepen bij de aanwezigen spontaan kippenvel op. Een huiveringwekkende versie uit 2022 van Love sick uit 1997 van Bob Dylan werd bijna unaniem verkozen tot fijnste lied van de avond waarmee wij Leonard van harte feliciteren. Volgende keer Draaien wij op 26 en 27 april, thema : KLEIN. Tot dan !

Groet,  Kees