maandag 29 januari 2024

Draailijst 26 en 27 Januari 2024 Jaar

Beste Platenvrienden,

Zoals wij allen onlangs met oudejaarsconference, heildronk, en goede voornemens hebben gevierd, zijn er sinds het begin van de jaartelling inmiddels zo’n 2023 jaren verstreken. Een hele tijd, waarin veel gebeurd is dat tot op heden zijn invloed nog doet gelden maar waarvan het te ver voert hiervan zelfs maar een beknopte beschrijving, laat staan gedegen analyse te schetsen. Historici, maar ook geleerden uit andere disciplines vinden steeds meer en overtuigender aanwijzingen die doen vermoeden dat zelfs vóór het jaar 1 de tijd al bestond maar nog permanent leek stil te staan. Baby’s werden jong geboren en bleven dat tot ze als grijsaard de laatste adem uitbliezen. Rimpels in de huid, vergrijzing of zelfs verwitting van het haar, pensioen, rollators, en de gevreesde maar onafwendbare krimp van de wervelkolom werden als vanzelfsprekende feitelijkheden beschouwd. Ook de steeds terugkerende seizoenen met hun verschillende weersgesteldheden werden niet als jaargetijden herkend maar als toevallige omstandigheden gezien. Het scheen ons voorgeslacht aan kennis, durf en ambitie te ontbreken om een doortimmerde tijdrekening te construeren, waardoor het niet alleen onmogelijk was het jaar en de daarbij behorende verjaardagen, de scheurkalender, belastingaangifte, de Enkhuizer almanak, jubilea met bijpassend polshorloge met inscriptie, de AIVD kerstpuzzel, en de griepprik, maar ook de jaarwisseling inclusief vuurwerk, oliebollen, nieuwjaarsduik, en het altijd weer verrassende schansspringen in Garmisch-Partenkirchen te bedenken. Het was een saaie boel. Dit alles tot groot ongenoegen van popelende ondernemers in de desbetreffende industrieën, die zich een gestage en lucratieve nering door de neus geboord voelden en meteen vanaf het jaar 1 opportunistisch de gelegenheid te baat namen om de mensheid te behagen met destijds opzienbarende, vernuftige en vermakelijke nouveautés als de champagnekoeler, veiligheidsbril, en de bij verschillende gelegenheden passende prentbriefkaarten. Tegenwoordig is iedereen blij met een nieuw jaar, dat zich niet toevallig steeds aandient wanneer het oude uitgewoond is en niemand meer boeit. En minimaal twee keer per jaar kunnen wij het verstrijken van de tijd vieren: Collectief al 2023 keer bij de jaarwisseling, en individueel bij onze verjaardag. Bij mijn geboorte samen met ongeveer 6.849.315 andere jarige aardbewoners, en dit jaar (het wordt steeds gezelliger) zelfs met ongeveer 21.917.808 medefeestneuzen. De verjaardagskaarten- en cadeautjesindustrie blijkt dus een interessante zelfscheppende groeimarkt, zoals reeds voor de jaartelling door reikhalzende entrepreneurs vermoed. Dit weekend reikhalsden wij onze oren naar de volgende jaarPlaatjes :


 

Vrijdag :

Ten Years After  -  I’d love to change the world  -  1971  -  Harry

Simply Red  -  Holding back the years  -  1989  -  Leonard

Al Stewart  -  Year of the cat  -  1976  -  Pierre

Johnny Hallyday  -  Tes tendres Années  -  1963  -  Irene

Rutles  -  Back in 64  -  2002  -  Kees

Steely Dan  -  Reelin’ in the years  -1972  -  Gerard

Albert King  -  As the years go passing by (live Ohne Filter)  -  1992  -  Erik M


Cuco  -  First of the year  -  2023  -  Harry

Joey Dyser  -  100 years  -  1975  -  Leonard

Mike & the  Mechanics  -  The living years  -  1988  -  Pierre

Three Degrees  -  Year of decision  -  1973  -  Irene

David Bowie  -  Five years (live OGWT)  -  1972  -  Kees

David Bowie  -  Golden years  -  1976  -  Gerard

Impressions  -  Seven Years  -  1969  -  Erik M


Ten Years After  -  Going home (live Woodstock)  -  1969  -  Leonard

Eurythmics  -  1984  -  1984  -  Pierre

U 2  -  New years day  -  1983  -  Irene

David Olney  -  1917  -  1999  -  Kees

Jackson Browne  -  Running on empty (live)  -  1979  -  Gerard

Amparo Sanchez  -  Hace un ano  -  2020  -  Erik M


Stephen Stills  -  4 + 20 (live Dick Cavett Show)  -  1969  -  Leonard

Prince  -  1999  -  1982  -  Pierre

Bolland & Bolland  -  Summer of 71  -  1972  -  Irene

Pink Floyd  -  Summer 68  -  1970  -  Kees

Bryan Adams  - Summer of 69  -  1984  -  Gerard

Howlin’ Wolf  -  How many more years (live)  -  1966  -  Erik M


Zaterdag

Shangri-Las  -  Great big kiss  -  1965  -  André S

Rolling Stones  -  100 years ago  -  1973  -  Joke

Robbie Williams/Frank Sinatra  -  It was a very good year (live Royal Albert Hall)  -  2001  -  Irene

Harry Nilsson  -  1941  -  1967  -  Kees

 

Ramones  -  Rock ’n roll radio  -  1980  -  André S

Rolling Stones  -  Each and every day of the year  -  1975  -  Joke

Yardbirds  -  Happenings ten years time ago  -  1967  -  Irene

Dropkick Murphys  -  10 Years of service  -  1999  -  Kees


 

Vashti Bunyan  -  Coldest night of the year  -  1967  -  André S

Hermans Hermits  -  Years may come  -  1970  -  Joke

Zombies  -  This will be our year (live Abbey Road)  -  2021  -  Irene

The Herd  -  2020 (live Elefant Traks)  -  2010  -  Kees


David Bowie  -  Five Years (live OGWT)  -  1972  -  André S

Paul Simon  -  Still crazy (live Central Park)  -  1991  -  Joke

Doe Maar  -  32 jaar  -  1980  -  Irene

Patti Smith  -  My Blakean year (live Nexus)  -  2018  -  Kees


Leo Kottke  -  The driving of the year nail  (live)  -  1973  -  André S

Anouk  -  8 Years  -  2009  -  Joke

Coldplay  -  Technicolor  -  2009  -  Irene

Patti Smith  -  1959 (live)  -  1998  -  Kees

 

Veelbezongen jaren leverden vrijdagavond een door slechts zeven medeDraaiers samengestelde maar uiterst gevarieerde Draailijst op waarin Ten Years After en David Bowie tweemaal aan bod kwamen, terwijl Bolland dat zelfs in één nummer voor elkaar kreeg. Andere opvallende Plaatjes waren Tes tendres années, waarin de liefhebbers van het Nederlandstalige Lied Spiegelbeeld van onze eigen Willeke herkenden, de Rutles parodieerden de Beatles meer dan perfect, Stephen Stills zorgde voor kippenvel in de Dick Cavett show, en Howlin Wolf deed hetzelfde tussen de schuifdeuren. Een winnaar was er niet, zij het dat alle deelnemers zich wel zo mochten voelen met deze kwalitatief hoogstaande en dus succesvolle zitting. De zaterdagploeg bleek door griep serieus uitgedund zodat slechts vier Plaatjesvrienden ruim de tijd konden nemen voor fijne Plaatjes en relevante Praatjes die op ontspannen wijze opnieuw onze muziekkennis bijspijkerde. Verrassend genoeg bleken vier stemmen toch voldoende om een winnaar aan te wijzen. Het werd net niet David Bowie, en ook niet the Herd, maar Patti Smith die twee stemmen verzamelde met de grandioze akoestische live versie van My Blakean Years. Een terechte winnaar, zegt de winnaar. Onze volgende zitting zal zijn op 9 en/of 10 februari, het thema is dan : BERGEN (en dalen). Tot dan!

Groet,  Kees








maandag 15 januari 2024

Draailijst 12 en 13 Januari 2024 Kaarten

Beste Plaatgenoten,

De laatste decennia heeft de digitale post voor een groot deel de schriftelijke groet of andere kennisgeving verdrongen, desondanks etaleren veel schoorsteenmantels en dressoirs rond de jaarwisseling nog indrukwekkende verzamelingen van feestelijke wenskaarten, die voor velen toch net iets persoonlijker worden ervaren dan haar electronische substituut. De wetenschap dat de afzender de kaart zorgvuldig heeft uitgezocht of soms zelfs heeft vervaardigd, in de vingers heeft gehad, met de hand beschreven, wellicht met de tong de postzegel heeft gebet, en schielijk nog juist voor lichtingstijd in de brievenbus heeft geworpen, roept toch een net wat intiemere ambiance op dan geurloze prozaïsche webpost die koel en opdringerig op het schrale scherm schittert. Hoewel het einde van het papieren tijdperk al sinds de 60-er jaren van de vorige eeuw herhaaldelijk werd aangekondigd, zijn er nog steeds toepassingen waarin kaarten voorlopig nog een onaantastbare positie lijken  te bekleden. Een kiesgerechtigde kan niet zonder stempas, een grijsaard niet zonder bingokaart, een gokker wil een kraskaart, eters menukaarten, krenten sleutelhangerbonuskaarten, globetrotters landkaarten, medelevers deelnemingskaarten, valsspelers doorgestoken kaarten, romantici schatkaarten, zemelaars nakaarten, en verliefden vrijkaarten. En de voor waarzeggers, kaartleggers, goochelaars en andere zwendelaars essentiële speelkaarten zijn bij nagenoeg iedereen gewild. Al voor dat het spel begint moeten de kaarten worden geschud. Dat kan op de vertrouwde, doeltreffende, maar ook wat saaie wijze die wordt gehanteerd overal waar vier aanwezigen zijn in huiskamers, kantines, kantoren, of op windarme dagen zelfs gewoon in de buitenlucht. Met een kleine extra inspanning echter kan hiervan ook een boeiend gebeuren worden gecreëerd. Coole moves als de riffle shuffle, strip cut, en de spectaculaire fan shuffle roepen verbazing en ontzag op bij zowel gemotiveerde mede- als reeds vóór het potje zwaar geïntimideerde tegenstanders. Kaarten komen dus nog altijd en overal van pas. Zelfs wie niemand kent en door niemand wordt gekend kan zich met de zenuwslopende bouw van een wankel maar vertroostend kaartenhuis verstrooien. In vertrouwd plezierig gezelschap verstrooiden wij ons dit weekend met de volgende Plaatjes :


 

Vrijdag

Beatles  -  Ticket to ride  -  1965  -  Gerard

Johan Kaart  -  As ’t effe kan  -  1961  -  René

Robyn Anderson  -  Ace of spades  -  2020  -  Dik

O V Wright  -  Ace of spades  -  1970  -  Erik M

Mauro  -  Finish it all off  -  2001  -  Juanita

Golden Earring  -  Twilight zone  -  1982  -  Leonard

Osmonds  -  One way ticket to anywhere  -  1973  -  André S

Secret Service  -  10 ‘O Clock postman  -  1979  -  Harry

Alex Harvey Band  -  Gambling bar room blues  -  1976  -  Kees

Shocking Blue  -  Send me a postcard  -  1970  -  Jan


Tanja Thomas  -  One way ticket to the blues  -  2006  -  Gerard

Dean Martin  -  Five card stud  -  1968  -  René

Radiohead  -  House of cards (from the Basement)  -  2008  -  Dik

Dr.John  -  Life is a one way ticket  -  2004  -  Erik M

Nicky Minaj  -  Moment 4 life  -  2010  -  Juanita

Kenny Rogers  -  The Gambler  -  1978  -  Leonard

Dead Kennedys  -  One way ticket to Pluto  -  1986  -  André S

Morten Harket  -  A kind of Christmas card  -  1995  -  Harry

Ray Charles  -  Blackjack  -  1960  -  Kees

Steve Miller Band  -  The Joker  -  1973  Jan


Zaterdag

Taste  -  Gambling Blues (live Isle of Wight)  -  1970  -  Kees

Spy vs. Spy  -  Creditcards  -  1986  -  Joke

Alan Parsons Project  -  Turn of a friendly card  -  1980  -  Irene

 

Ray Charles  -  Losing hand  -  1953  -  Kees

Kainalu  -  Queen of wands  -  2022  -  Joke

Beatles  -  Ticket to ride  -  1965  -  Irene


Jimmie Rodgers  -  Gambling bar room blues  -  1928  -  Kees

Bon Jovi  -  Postcards from the wasteland  -  2002  -  Joke

Lady Gaga  -  Poker face  -  2008  -  Irene

 

Lonnie Donegan  -  Gambling man  -  1959  -  Kees

Ringo Starr  -  Postcards from paradise  -  2015  -  Joke

Lace  -  I’m a gambler  -  1969  -  Irene

Stevie B  -  Because I love you  -  1990  -  Harry

 

Dave Edmunds  -  Queen of hearts (live)  -  1982  -  Kees

Kenny Rogers  -  The Gambler  -  1978  -  Joke

Steve Miller  -  The Joker  -  1973  -  Irene

Stukas  -  I’ll send you a postcard  -  1977  -  Harry


Townes van Zandt  -  Mr.Mudd & mr.Gold (live)  -  1971  -  Kees

Russel Crowe  -  Blackjack County Chain  -  2020  -  Joke

Lighthouse Family  -  Postcards from heaven  -  1997  -  Irene

Secret Service  -  10 ‘O Clock postman  -  1979  -  Harry

 

Arlo Guthrie  -  St,James Infirmary (live Florida)  -  2009  -  Kees

Carpenters  -  Solitaire  -  1975  -  Joke


Vrijdagavond Draaiden tien Plaatjesvrienden en één hinderlijke pechduivel twee rondjes waarin maar liefst vier keer een One-way-ticket werd bezongen, waarvan de versie van Dr.John twee stemmen wist te verzamelen. Omdat ook Morten Harket en Radiohead twee stemmen wisten te trekken was er deze keer geen winnaar te benoemen. Na technisch ingrijpen van Harry (applaus!) kon deze ontregelde avond toch nog met een amu- en interessante twee-minutenronde worden afgesloten zodat alle aanwezigen tenslotte in een opgetogen stemming zich naar bar of bed konden begeven. De matig bezochte zaterdagavond gaf de aanwezigen gelegenheid er eens goed voor te gaan zitten en allerlei wetenswaardigheden over het geDraaide uit te wisselen, zodat het nuttige met het aangename werd verenigd. Opnieuw moest de elektronische pechduivel door Harry (applaus!) worden uitgedreven. Wegens het geringe aantal MedeDraaiers, het late aansluiten van Harry, en het vroege vertrek van Irene bleek het onmogelijk tot een verkiezing te komen. Desondanks mag toch weer van een plezierige zitting worden gesproken. Wij Draaien weer over twee weken, op 26 en 27 januari, het thema is dan : JAAR/JAREN. Tot ziens !

Groet,  Kees