zondag 24 december 2023

Draailijst 22 en 23 December 2023 Lach

Beste MedeDraaiers,

Wie vroeger wilde lachen was aangewezen op een herenkapper of een vriendje uit een vrijzinnige familie. Beiden waren altijd (herenkappers) of meestal (vrijdenkers) geabonneerd op een leesmap met daarin een veelzijdige verzameling tijdschriften als de Wereldkroniek, Kuifje, Margriet, populair wetenschappelijke lectuur als PM en Wereld, én De Lach, een prachtblad dat, zoals de naam al doet vermoeden, vol cartoons en moppen stond, en als bladvulling afbeeldingen van jongedames in fascinerend luchtige zomer-, zwem-, en zonnebadkleding afdrukte, alle aangelegenheden die nog maar kort tevoren, zo niet verboden dan toch als laakbaar werden beschouwd omdat plezier mogelijk zou afleiden van de verstikkende serieuze zaken des levens. Bijgevolg verdienden de kappers goud aan het destijds zeer populaire, zogenoemd ‘Kort Amerikaans’ herenkapsel dat, zoals de naam al doet vermoeden, wekelijks diende te worden bijgewerkt en waarbij de knipklant tegelijkertijd in de gelegenheid werd gesteld zijn lach- en loerhonger te stillen met de nieuwste editie van De Lach. Hierdoor raakten gaandeweg niet alleen onbekommerd lachen en lust salonfähig , maar ook zag de eerste authentiek Nederlandse mop het licht, Pudding en Gisteren, die dan ook op stormachtige wijze het land veroverde. Op straat, in stadions, kroegen, wachtkamers, kerken, scholen, kantoren, en andere plaatsen van samenkomst bleef deze mop eindeloos als een dolgedraaide grammofoonplaat circuleren en steeds weer nieuwe lachers genereren, die even later in theaters hun verlossing vierden met Toon Hermans en Wim Kan, in de bioscoop met Kleren Maken De Man, Fanfare, en Makkers Staakt Uw Wild Geraas, op televisie met Dorus en Rudi Carrell, in bed met pil en pocketboek, en op straat met groet en glimlach. Sommigen specialiseren zich in de glimlach, die mysterieus, ironisch, of verlegen kan zijn, anderen gaan voor de heilige graal, de slappe lach, die een bijna onmogelijk kunstmatig op te wekken totale overgave vereist, en daarom als een speling van het onberekenbare lot moet worden beschouwd die zich slechts zelden manifesteert en de betrokkene soms in verlegenheid, maar vaker in een gemoedstoestand kan brengen waarin kortstondig het volmaakte geluk wordt ervaren. Vandaag de dag is lachen een echte volkssport geworden waarvan men zich kan afvragen of één en ander langzamerhand niet door een desnoods door de Rijksoverheid op te richten onafhankelijke Lachsportautoriteit op professionele wijze gestructureerd zou moeten worden. Niet alleen in films, televisie- en theaterprogramma’s, maar ook in het dagelijks leven wordt er zonder geestige aanleiding door charlatans en beunhazen maar op los gelachen. Het stellen van nog nader te bepalen kwaliteitseisen zou een eind aan deze schadelijke en schrijnende toestand kunnen (en moeten) maken. Luisterrijk lachen deden wij dit weekend met deze Plaatjes :

Vrijdag
Wings  -  Mrs.Vanderbilt  -  1973  -  Leonard
Bram Tchaikovsky  -  Sarah smiles  -  1979  -  André S
Bonzo Dog Band  -  Slush   -  1972  -  Kees
Scorpions  -  Hello Josephine  -  1965  -  Jan
Monkees  -  She makes me laugh  -  2016  -  Karin
Neil Young  -  The old laughing lady  -  1968  -  Gerard
Slim Gaillard  -  Special arrangement now  -  1951  -  René
Napoleon XIV  -  They’re coming to take me away  -  1966  -  Dik
Chicago  -  Make me smile  -  1970  -  Irene
Steve Harley  -  Make me smile  -  1975  -  Pierre
Peter Sellers  -  A hard days night  -  1965  -  André V
Carly Ray Jepson  -  I really like you  -  2015  -  Marit
Yael Deckelbaum  -  Prayer of the mothers  -  2017  -  Juanita
Elvis Presley  -  Are you lonesome tonight (laughing version)  -  1969  -  Ramon


Manfred Mann  -  Ha ha said the clown  -  1968  -  Leonard
Francoise Hardy  -  Qu’est-ce qui nous fait rire  -  1969  -  André S
Bob Dylan & Eric Clapton  -  It takes a lot to laugh (live)  -  1999  -  Kees
Beau Brummels  -  Laugh laugh  -  1965  -  Jan
Aphrodite’s Child  -  Such a funny night  -  1969  -  Karin
Neil Sedaka  -  Laughter in the rain  -  1974  -  Gerard
Greatest Show on Earth  -  Real cool world  -  1970  -René
Ramses Shaffy  -  Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder -  1971  -  Dik
Isley Brothers  -  Behind a painted smile  -  1966  -  Irene
Claude Francois  -  Toi tu voudrais  -  1968  -  Pierre
Eric Idle  -  Always look at the bright side of life  -  1979  -  Marit
Blaudzun  -  Dreamers  -  2023  -  Juanita
Charles Aznavour  -  Les Comediens  -  1962  -  Ramon

Zaterdag
Scorpions  -  Hello Josephine  -  1965  -  Joke
Du Droppers  -  Laughing Blues  -  1953  -  Erik M
Bonzo Dog Band  -  Laughing Blues  -  1969  -  Kees
Flying Machine  -  Smile a little smile for me  -  1969  -  Harry
Rolling Stones  -  As tears go by  -  1965  -  Dave
Muziek Kaapverdië  -  2017  -  Vera

 
Rolling Stones  -  She smiled sweetly  -  1967  -  Joke
Undisputed Truth  -  Smiling faces  sometimes -  1971  -  Erik M
Jona Lewie  -  Laughing tonight  -  1978  -  Kees
Nat King Cole  -  Smile  -  1954  -  Harry
Golden Earring  -  When the lady smiles  -  1984  -  Dave
Blink 182  -  Boxing Day  -  2012  -  Vera


Manfred Mann  -  Ha ha said the clown  -  1967  -  Joke
Sam Cooke  -  Laughin' and clownin'  -  1963  -  Erik M
John Prine  -  Illegal smile  -  1971  -  Kees
Michael Jackson  -  Smile  -  1995  -  Harry
Astrud Gilberto  -  Shadow of your smile  -  1965  -  Dave
Brenda Lee  -  Rocking around the christmas tree  -  1958  -  Vera


Rolling Stones  -  Laugh I nearly died  -  2005  -  Joke
Bill Withers  -  The same love that made me laugh  -  1974  -  Erik M
Jayhawks  -  Smile  -  2000  -  Kees
Jethro Tull  -  Christmas song  -  1972  -  Harry
Paul McCartney  -  Smile away  -  1971  -  Dave
Smiley Lewis  -  I hear you knocking  -  1955  -  Vera


Maar liefst 14 Draaigenoten zorgden vrijdagavond voor een stampvol zaaltje waarin wij niet alleen twee volledige rondes, maar ook nog de bij velen geliefde tweeminutenronde konden realiseren. Zowel de kwanti- als de kwaliteit bevonden zich weer op een vertrouwd hoog peil. De ouderen veerden aangenaam verrast op bij Hello Josephine van de Scorpions, de hilarische voordracht van Peter Sellers verwekte nog steeds gegniffel, de Greatest Show on Earth werd voor velen voor het eerst in 53 jaar uit de mottenballen gehaald, het kapsel van Claude Francois herinnerde ons weer eens aan de gevaren van elektriciteit in de badkamer, en de Bonzo Dog Band combineerde het stemmige Slush met de angstaanjagende lach ener waanzinnige. En geheel terecht werden de Monkees met een onweerstaanbaar vrolijke oorwurm uit 2016 (!) tot leukste lied van de avond verkozen. Ondanks de grote opkomst van vrijdag, verzamelden zich zaterdagavond toch nog 6 liefhebbers in de Dirk Smitsstraat om hún muzikale ideeën over lachen te ventileren. Manfred Mann en de Scorpions doubleerden, de ten onrechte bijna in het vergeetboek geraakte Psychedelic Soul van de Undisputed Truth kwam gelukkig weer eens aan bod, Smiley Lewis zong in 1955 I Hear You Knocking, waarmee Dave Edmunds in 1970 een vette hit scoorde, John Prine bezong de zegeningen van de cannabis, maar het was Sam Cooke die voor Erik M de wisseltrofee binnenhaalde. Omdat december vijf vrijdagen telt is onze volgende Draaiavond pas over drie weken, op 12 en 13 januari. Het thema is dan : (land/speel/wens/acceptgiro/sleutelhangerbonus)KAARTEN. Om deze lange periode te overbruggen is er komende vrijdag 29 december om 20.00 uur Plaatjes Kijken, waarin The Commitments zal worden vertoond, een heerlijke feelgoodfilm uit 1991 met rauwe humor, grof taalgebruik, en geweldige white man’s soul from Dublin. Kijken dus ! Hopelijk tot dan, en anders later.






 

 

 

maandag 11 december 2023

Draailijst 8 en 9 December 2023 Cadeau

Beste PD-ers,

Bij verjaardagen, Sinterklaas, eerste tandwissel, behalen zwem- of verkeersdiploma, voltooid bezoek aan de schoolarts, en andere feestelijke of gedenkwaardige gebeurtenissen worden vaak cadeaus geschonken en ontvangen. Kleine kinderen beschikken nog niet over veel spullen en verheugen zich oprecht op binnen afzienbare tijd te verwerven presentjes die in een klaargezette schoen, vintage jute zak, onder de kerstboom, of uit een gulle hand worden geïncasseerd, waarna de stijlvol en zorgvuldig ingepakte giften vliegensvlug van de emballage worden ontdaan en klein en kortstondig geluk zich niet alleen aan de prille begunstigde zelf, maar ook aan de vertederde omstanders manifesteert. De onoordeelkundige kinderhand blijkt gauw gevuld. Ontvangen is leuk, maar vanaf een zekere leeftijd wordt geven steeds aantrekkelijker. Niet alleen kan via een cadeau op materiële wijze liefde, respect, genegenheid, of bewondering, worden betoond, tegelijkertijd kan de genereuze gever zichzelf hiermee in het zonnetje zetten. Zo is een Rolex horloge van en voor patsers en profvoetballers, een Zwitsers zakmes van en voor preppers en padvinders, een bivakmuts van en voor kale koukleumen en bange boefjes, verhalen van en voor lezers en luisteraars, en een doos sigaren of een fles oude klare van en voor de man (M/V) die niet piepjong meer is, wit, en eigenlijk alles al heeft. Vooral onder deze laatsten raakt het steeds meer bon ton de ontvangen attenties ingepakt te bewaren om bij een passende gelegenheid cadeau te doen aan een volgende gelukkige, die op zijn (M/V) beurt de gift weglegt tot de eerstkomende aanleiding tot schenken zich voordoet, waarmee automatisch een duurzaam hergebruik plaatsvindt. Van belang is wel dat het pakket geen bederfelijke of extreem breekbare inhoud bevat. Als bijkomstige materiaal- én kostenbesparing mag de inhoud ook bestaan uit oud papier, karton, of een blokje hout o.i.d., waarbij het gewicht wel afgestemd dient te worden op het gesuggereerde cadeau. Een ingebonden boek bijvoorbeeld is zwaarder dan een kistje sigaren of een doos Van Dungen Jamaica rumbonen. Wegens het regelmatig doorschenken van het pakje kan niet worden voorkomen dat de feestelijke verpakking langzamerhand ietwat beduimeld raakt. Voordat dit tot regelrechte groezeligheid leidt, moet nieuwe verpakking worden aangebracht, liefst over de oude heen, zodat zich in de loop der jaren een dikke laag cadeaupapier vormt die toekomstige archeologen en historici nog veel arbeidsvreugde kan opleveren. Draaivreugde beleefden wij dit weekend met de volgende Plaatjes:



Vrijdag

Golden Earrings  -  Daddy buy me a girl  -  1966  -  Irene

Pogues  -  Boys from the county hell  (live)  -  1985  -  Kees

Dire Straits  -  Money for nothing  -  1985  -  Leonard

Stylistics  -  Can’t give you anything  -  1975  -  Erik M

Solomon Burke  -  Present for Christmas  -  1967  -  Pierre

Eartha Kitt  -  Santa baby  -  1953  -  René



Elton John  -  Your song  (totp)  -  1971  -  Irene

Jeff Lynne  -  Give me  love (live)  -  2017  -  Kees

Mandolin Orange  -  Boots of Spanish leather  (live Audiotree)  -  2014  -  Leonard

Loretta Lynn  -  Gift of the blues  -  1966  -  Erik M

Jimmy Buffett  -  Presents to send you  -  1974  -  Pierre

Geoff Muldaur  -  Gee baby ain’t I good to you  -  1975  -  René


 

Fortunes  -  This golden ring  -  1966  -  Irene

Bonnie Prince Billy  -  I gave you  -  2005  -  Kees

Supertramp  -  Give a little bit (live)  -  1979  -  Leonard

Tony Joe White  -  The gift  -  2013  -  Erik M

Isley Brothers  -  Special gift  -  1996  -  Pierre

BB King  -  Sweet little angel (live)  -  1969  -  René


 

Kinderen voor kinderen  -  Ik ben toch zeker Sinterklaas niet  -  1986  -  Irene

Flaming lips  -  Thanks to you  -  1987  -  Kees

Golden Earring  -  Just a little bit of peace  -  1969  -  Leonard

Eydie Gormé  -  The gift  -  1963  -  Erik M

Annie Lennox  -  The gift  -  1992  -  Pierre

Red Saunders Orchestra  -  Hambone  -  1952  -  René

Loveless  -  Gift to the world  -  2003  -  Harry


Zaterdag

Radiohead  -  Present tense (live)  -  2016  -  Eric B

Mory Kanté  -  Yeke yeke (live)  -  1987  -  Vera

Dave  -  Lagrima  -  Dave

Rolling Stones  -  You can’t alway get (One world)  -  2020  -  Joke

Albert Hammond  -  Under the Christmas tree  -  1989  -  Harry

Aphrodite’s child  -  Here and now  -  1972  -  Karin

Them  -  I can only give you everything  -  1966  -  Jan

Lyres  -  Here’s a heart  -  1994  -  Kees



Manfred Mann  -  For you (live Budapest)  -  1983  -  Eric B

Bigi Puku  -  Kaseko medley  -  2019  -  Vera

Dave  -  Hey Joe  -  Dave

Spencer Davis Group  -  Gimme some lovin’  -  1967  -  Joke

George Michael  -  December song  -  2010  -  Harry

Jethro Tull  -  Inside  -  1970  -  Karin

Duncan Browne  -  Give me take you  -  1968  -  Jan

RHCP  -  Give it away (Live Stern)  -  2022  -  Kees



Rammstein  -  Ich tu dir Weh  -  2009  -  Eric B

Papa Rico  -  Belinda  -  2022  -  Vera

Dave  -  Brain damage  -  Dave

Beatles  -  Can’t buy me love (live London)  -  1964  -  Joke

Lou Bega  -  Mambo no.6  -  1999  -  Harry

Aphrodite’s child  -  Spring summer winter and fall  -  1969  -  Karin

Lyres  -  Sun ’s going down  -  1991  -  Jan

Ronnie Lane  -  How come (live)  -  1973  -  Kees



Wegens brommen in het Draaipaleis Draaiden vrijdagavond aanvankelijk zes, later zeven Plaatjesvrienden hun muzikale cadeau ideeën toch weer in het (hels opgestookte) bovenzaaltje. De Golden Earring(s) kwam(en) twee keer aan bod, de vorige week ontslapen Shane MacGowan werd herdacht met Boys from the county hell, Eartha Kitt zwoelde Santa baby in 1953, Mandolin Orange vergastte ons op een hele fijne versie van Dylan’s Boots of Spanish leather, en Bonnie Prince Billy joeg ons de rillingen over de rug met het verontrustende I gave you. Ook deze keer staakten de stemmen, nu tussen de Golden Earring met Just a little bit of peace, en The gift van de altijd wat ondergewaardeerd gebleven Tony Joe White. Zaterdagavond was er gevulde speculaas, er waren pinda’s, de kachel snorde op 4 en wij hoorden acht Plaatjesmaatjes drie rondjes Draaien, zoals gewoonlijk vooral behoorlijk Vette Shit. Er was Surinaamse Kaseko, Dave liet drie eigen opnames zien, Aphrodite’s child en the Lyres werden twee keer geDraaid, en Ronnie Lane verzorgde op ongekunsteld touchante wijze de dagsluiting. Mory Kanté ging er voor Vera met de Wisseltrofee vandoor. Onze volgende zitting is op 22 en 23 december, het belooft een vrolijke avond te worden, want het thema is dan : LACHEN. Tot dan dus.

Groet,  Kees