maandag 31 juli 2023

Draailijst 28 en 29 Juli 2023 Stem

Beste MedeDraaiers,

Behalve die in de zee, waar eeuwige kou, duisternis en stilte heersen, maken alle dieren geluid. Ganzen gakken, kwartels kwakken, kikkers kwaken, kippen kakelen, beren brullen, koeien loeien, hanen kraaien, kraaien krassen, apen krijsen, vinken tjokken, slangen sissen, bijen zoemen, en de Blijdorpbezoeker kan klanken waarnemen waarbij zelfs onomatopeeën tekortschieten. Maar alleen mensen kunnen praten. Dat doen we met onze geavanceerde, soepele stembanden, tong, en lippen, waarmee we indien noodzakelijk alle dierengeluiden kunnen imiteren, maar ook uiterst complexe reeksen klanken kunnen voortbrengen die de onderlinge communicatie op een, vergeleken met de dierenwereld, oneindig veel genuanceerder en eleganter peil mogelijk maakt, maar dat helaas vaak niet gehaald wordt, wat blijkt uit het aanzienlijk aantal woorden dat in omloop is om de activiteit van blaaskaken, charlatans en dikdoeners te beschrijven, zoals snoeven, lullen, kletsen, opsnijden, kutkammen, dazen, zwetsen, pochen, zwammen, en het veelal raadselachtige en onrustbarende raaskallen, goedmoedige brompotten klagen, foeteren, mopperen, mokken, en morren, brave kletsmajoors houden het bij ouwehoeren, zemelen, bazelen, kwekken, kwebbelen, klessebessen, en beppen,   terwijl wij voor het in de praktijk sporadische, serieuzere werk nauwelijks woorden kunnen vinden, al komen spreken, converseren, voordragen en speechen in de buurt. Wil de stem eens uit de band springen dan dwingt deze ons instinctief naar een voetbalstadion, tunnel, of douche, waar zo goed als anoniem, ongeremd en soms collectief, geloeid, gegild, gekrijst, gebruld, en zelfs gezongen kan worden en de gelegenheidsartiest betoverende eensgezindheid en een kortstondig opgelucht gemoed ervaart. Evengoed kan de stem ook fluisteren. Waar de stilte niet mag worden verbroken maar woorden niet kunnen wachten, worden ze amper hoorbaar in een belendend belangstellend oor gelispeld. Compromitterende kennis, regelrechte roddel, en grievend commentaar op omstanders vormen zo een knus en plezierig tijdverdrijf, door vermeende slachtoffers soms als boze tong beschouwd. Bij Plaatjes Draaien gaan wij natuurlijk voor stemmen die zingen (en gitaren die ronken!). Dit weekend waren dat:


Vrijdag

Martha Wainwright  -  The traitor  -  2006  -  Leonard

Aksel Rykkvin  -  Laudate dominum  -  2016  -  Harry

DMX/2Pac  -  Dear lord can you hear me  -  2021  -  Juanita

Focus  -  Hocus Pocus (live Big Rivers)  -  2023  -  Vera

Mr. Vegas  -  The voice of sweet Jamaica  -  2012  -  Dave

John Farnham & Melbourne Orchestra  -  You’re the voice  -  2009  -  Irene

Gloria Estefan  -  Oye mi canto  -  1989  -  Pierre

Shadows  -  Theme from the Thunderbirds  -  1965  -  Karin

Tom Jones  -  Tower of song  -  2012  -  Erik M

Tina Turner  -  What’s love got to do with it  -  1984  -  Bert

Cliff Richard  -  A voice in the wilderness  -  1959  -  Gerard

10 CC  -  Dreadlock holiday  -  1978  -  René

Zombies  -  This will be our year  -  1968  -  Jan

The Who  -  My generation  -  1967  Kees


 

Frank Sinatra  -  New York New York (live Tokyo)  -  1985  -  Leonard

Acapella  -  The longest time  -  2016  -  Harry

Elias Mazian  -  Nooit meer een einde  -  2020  -  Juanita

Smashing Pumpkins  -  Tarantula  -  2007  -  Vera

Heart  -  You’re the voice  -  1985  -  Dave

Moody Blues  -  Voices in the sky  -  1968  -  Irene

Eagles  -  Take it to the limit (live)  -  1977  -  Pierre

Beatles  -  Hello Goodbye  -  1967  -  Karin

Screaming Jay Hawkins  -  I hear voices  -  1965  -  Erik M

Billy Joel  -  Piano man  -  1973  -  Bert

Frank Sinatra  -  That’s life (live)  -  1968  -  Gerard

Al Green  -  Love and happiness (live Soul Train)  -  1973  -  René

Teskey Brothers  -  This will be our year  -  2023  -   Jan

Lou Reed  -  New York telephone conversation  -  1972  Kees


Zaterdag

Dusty Springfield  -  Breakfast in bed  -  1969  -  André S

Raymond van het Groenewoud  -  Stem en schouders  -  2023  -  Eric B

Dixie Chicks  -  Voices inside my head  -  2006  -  Dave

Sinead O Connor  -  Nothing compares 2 U  -  1990  -  Vera

Rolling Stones  -  Rocks off  -  1972  -  Joke

Monsters of folk  -  His master’s voice  -  2009  -  Harry

Tony Bennet & Lady Gaga  -  The lady is a tramp  -  2011  -  Eric L

Donny Hathaway  -  Voices inside  -  1970  -  Erik M

Kevin Ayers  -  May I ? -  1972  -  Kees


 

Cliff Richard  -  A voice in the wilderness  -  1959  -  André S

Patrick Bruel  -  Casser la voix (live)  -  2014  -  Eric B

Oleta Adams  -  I just had to hear your voice  -  1993  -  Dave

Primal Scream  -  Rocks  -  1994  -  Vera

Rolling Stones  -  Sing this all together  -  1967  -  Joke

Aksel Rykkvin  -  Ombra mai fu  -  2019  -  Harry

The Radiants  -  Voice your choice  -  1966  -  Erik M

Jan & Dean  -  Baby talk  -  1959  -  Kees


Kraftwerk  -  Airwaves  -  1975  -  André S

Santiano  -  Lieder der Freiheit  -  2015  -  Eric B

Yothu Yindi  -  Tribal voice  -  1991  -  Dave

Dionne Warwick  -  Silent voices  -  1968  -  Vera

Moody Blues  -  Voices in the sky  -  1968  -  Joke

Frank Sinatra  -  Come fly with me  -  1958  -  Harry

Rhiannon Giddens  -  Ten thousand voices  -  2019  -  Erik M

Paul Revere & the Raiders  -  Too much talk  -  1968  -  Kees


Als katten in een vreemd pakhuis keken de in groten getale opgekomen Plaatjesvrienden vrijdagavond na het bewonderend bestijgen van het sfeervolle authentieke trappenhuis onwennig rond in zaaltje 8 waar onze muzikale bijeenkomst zich noodgedwongen moest afspelen. Nadat jarige Leonard de aanwezigen vergastte op kostelijk calorierijk gebak zette de feesteling te toon met Martha Wainwright, waarna een lange reeks stemmige muziek de revue passeerde. De inmiddels hoogbejaarde maar ogenschijnlijk steeds krassere Tom Jones bemachtigde met Tower of song van Leonard Cohen met twee vingers in de neus namens Erik M terecht de Wisselprijs. Al Green kwam met Love and happiness uit 1973, hoe schitterend ook, met twee stemmen ruim tekort om serieus te kunnen concurreren met de titelhouder van de vrijdag avond, terwijl the Voice himself weliswaar met twee liedjes vertegenwoordigd was, maar geen enkel punt wist te scoren, net als twintig andere stemartiesten. Gelukkig kwam Frank Sinatra ook zaterdagavond weer aan bod, waarmee hij wel de in één editie meest geDraaide artiest zou kunnen zijn. Het heerlijke May I van Kevin Ayers moest het uiterst verrassende en bonte Tribal voice van Yothu Yindi nipt voor laten gaan bij de toekenning van de Wisselprijs. De Moody Blues en Cliff Richard doubleerden, en Plaatjes Draaien lieveling Dusty Springfield blies ook deze editie haar fascinerende partijtje mee. Misschien Dusty, en zeker vele andere bekende en onbekende zangartiesten zullen wij kunnen beluisteren op onze volgende bijeenkomsten die op 11 en 12 augustus zullen plaatsvinden, hopelijk dan weer in ons eigen Draaizaaltje. Het thema is dan VALLEN, tot dan graag.

Groet,  Kees







maandag 17 juli 2023

Draailijst 14 en 15 Juli 2023 Dingen

Beste Draaigenoten,

De wereld is groot en vol met mensen, dieren, planten, en vooral dingen, zoals bijvoorbeeld een mand of een riem die vaak in de buurt van een hond te vinden zijn, of een ongeglazuurde terracotta pot die zich meestal in het gezelschap van een kamerplant bevindt, maar verreweg de meeste dingen houden zich op in de omgeving van zijn (m/v) schepper, de mens. Want waar mensen zijn, zie je dingen, en waar dingen zijn, zie je mensen. Ze lijken niet zonder elkaar te kunnen. Een hoogtezon, een aquarium, een gabardine regenjas, of een staande schemerlamp zijn enkele van de wederzijds geliefde dingen uit onze met nog talloze andere zinvolle en onnutte zaken afgeladen leefomgeving. In ons gegoede deel van de wereld heeft iedereen minimaal enkele duizenden dingen in bezit of ter beschikking, waarvan de volledige opsomming binnen dit bestek te ver zou voeren, maar enkele volstrekt willekeurige, en daarmee tegelijkertijd representatieve zijn: een verstelbare moersleutel, spirituele scheurkalender, een 4000 Volt USB-oplaadbare insectenmepper, en de zeker bij Nivonners gewilde opvouwbare pannenset, die allemaal voortdurend onze nabijheid  lijken te zoeken, want dingen zonder mensen zijn overbodig (en mensen zonder dingen hulpeloos). Het is bijna niet voor te stellen, maar om de praktisch ontelbare dingen van elkaar te onderscheiden hebben alle, net zoals de hiervoor genoemde voorwerpen, namen, waarvan vele bekend, maar misschien meer nog onbekend klinken, wat een bron van trammelant tijdens het in principe gemoedelijke en onderhoudende, zelf uit meer dan honderd dingen en dingetjes bestaande Scrabblespel zou kunnen opleveren. Zo kent iedereen de schroefhaak  en de kapstokhaak, maar de voor sommigen sinds de peuterjaren angstaanjagende vleeshaak is uitsluitend nog in ambachtelijke slagerijen  te zien, en de puddelhaak en betengelhaak zijn alleen maar bij de deskundologen in zwang, net als de geanodiseerd aluminium draadspindel, stalen raapspaan, raveeldrager, en het massief eikenhouten fortissimopedaal dat bij andere connaisseurs zijn, maar voor de leek betekenisloze mooiwoorderij lijken. Wij amuseerden ons dit weekend met de volgende mooiDraaierij:


Vrijdag

One Direction  -  One thing  -  2011  -  Harry

Van Orly  -  Calling out  -  2004  -  Juanita

Stretch  -  Why did you do it  -  1975  -  Pierre

Connie Francis  -  Banjo on my knee  -  1961  -  Leonard

Barbara Lynn  -  You ‘ll loose a good thing  -  1966  -  Erik M

Levon Helm  -  The same thing (live Newport)  -  2008  -  Kees

Troggs  -  Wild thing  -  1966  -  Irene

Phil Harris  -  The thing  -  1950  -  René


Bruno Major  -  Nothing  -  2020  -  Harry

Angie Stone  -  Is this love  -  2016  -  Juanita

The Wonders  -  That thing you do  -  1996  -  Pierre

Diana Ross  -  My old piano  -  1980  -  Leonard

Isley Brothers  -  It’s your thing (Reelin’in the years)  -  1969  -  Erik M

Leon Redbone/Ora Alexander  -  Shake/Save that thing  -  1992/1932  -  Kees

10 CC  -  The things we do for love  -  1977  -  Irene

Captain Beefheart  -  The blimp redux  -  2014  -  René


D:ream  -  Things can only get better  -  1993  -  Harry

Chaka Khan & Mary J Blige  -  Sweet thing  -  2020  -  Juanita

Bonnie Raitt  -  A thing called love  -  1989  -  Pierre

Golden Earrings  -  Things go better with Coke  -  1966  -  Leonard

Bo Diddley  -  Pretty thing  -  1958  -  Erik M

Dandy Warhols  -  Some things (live KDHX)  -  2014  -  Kees

Dave Berry  -  Little things  -  1966  -  Irene

Frank Zappa  -  20 Small cigars  -  1970  -  René


 

Zaterdag

Troggs  -  Wild thing  -  1966  -  Joke

Beatles  -  Every little thing  -  1964  -  Dave

Queen  -  Crazy little thing  -  1979  -  Vera

Bob Dylan  -  One more cup of coffee  -  1976  -  André V

Robbie Williams  -  Things (live Royal Albert Hall)  -  2001  -  Mirjam

Ruth Brown  -  Mama he treats your daughter mean  -  1952  -   Eric L

Yes  -  Every little thing  -  1969  -  André S

Phil Harris  -  The thing  -  1950  -  Jan

David Bowie  -  Oh you pretty things  -  1971  -  Kees

George Thorogood & Willie Dixon  -  Same thing  -  1984  -  Dennis

10 CC  -  The things we do for love  -  1977  -  Karin


Rolling Stones  -  Some girls (Shine a light)  -  2008  -  Joke

Bireli Lagrene  -  What is this thing called love  -  2022  -   Dave

Ella Fitzgerald  -  What is this thing called love  -  1956  -  Vera

Blaze Foley  -  Clay pigeons  -  1988  -  André V

Police  -  Every little thing  -  1981  -  Mirjam

Beatles  -  Something  -  1969  -  Karin

Pretty Things  -  Walking through my dreams  -  1979  -  André S

Pretty Things  -  October 26  -  1970  -  Jan

Arthur Lee  -  Alone again or (live Jools)  -  2003  -  Kees

Tems  -  Crazy things  -  2021  -  Harry


Hoewel vrijdag technische problemen helaas voor enig oponthoud zorgden konden na onverschrokken ingrijpen van Erik M en René toch drie volledige rondes worden geDraaid, waarin overbekend en toch altijd weer leuk, en obscuur maar niet minder leuk en soms met toepasselijke antieke beelden geïllustreerd, elkaar afwisselden. Hoewel er veel moois te beluisteren en te bekijken viel, was het good old Bonnie Raitt die overtuigend namens jarige Pierre de wisselprijs in ontvangst mocht nemen. Andere stemmentrekkers waren Bo Diddley, Levon Helm, Barbara Lynn, en Stretch, terwijl Van Orly, Dandy Warhols, the Wonders, Isley Brothers, en the Golden Earrings positieve commentaren uitlokten. Zaterdagavond liep ons Draaizaaltje goed vol en leek er geen vuiltje aan de lucht tot uitgerekend tijdens het hartverscheurende Clay Pigeons van Blaze Foley de techniek ons opnieuw in de steek liet en een onvermijdelijke verhuizing naar de eerste verdieping plaatsvond waar de tweede Draaironde alsnog kon worden afgerond. Na twee stemrondes bleken Blaze Foley en October 26 van de Pretty Things de wisselprijs te moeten delen. Ondanks de irritante technische complicaties was het een mooie avond waarop na lange gedwongen afwezigheid Dave en Vera weer hun partijtje mee konden blazen en ook Eric L ons weer met zijn aanwezigheid verblijdde. Onze volgende avonden Draaien op 28 en 29 juli, het thema is dan de STEM. Tot dan graag.

Groet,  Kees






 

dinsdag 4 juli 2023

Draailijst 23 en 24 Juni 2023 Geluk

Beste Draaisportvrienden,


Elke jaarwisseling weer wensen wij elkaar een gelukkig nieuwjaar, en ook met een verjaardag, verloving, nieuwe werkkring of woning, geslaagd examen, kampioenschap, ambtsjubileum, huwelijk, of andere gedenkwaardige en/of vreugdevolle ondernemingen worden welgemeende gelukwensen uitgesproken, die in hun machteloosheid veel weg hebben van een nederig verzoek aan het onverschillige lot dat continu onheil in de lucht laat hangen, maar dat doorgaans met een beetje geluk nog juist bijtijds kan worden afgewend of, in geval van het frequent optredende geluk bij een ongeluk, onternstigd. Dat is alledaags geluk waar niet vaak bij stilgestaan, maar intussen wel stilzwijgend op gerekend wordt, zodat sommige zondagskinderen zelfs menen dat er een gegarandeerd recht op geluk bestaat, een vraagstuk waar geleerden als Wernher von Braun, Johannes Calvijn, Jack F Chandu, en de onlangs tot de werkgroep Waarborg Welbehagen toegetreden Benedictus XVI zich dagelijks, maar immer ongehaast over buigen. Dat is niet altijd zo geweest. Voordat de intelligentie werd ontdekt wisten en konden wij niets en was iedereen dus voortdurend ongelukkig. De gewetenloze natuur probeerde ons door middel van bloeddorstige beesten, een ijzingwekkend klimaat, en ongelikte buren het leven zuur te maken. Altijd angstig, verkleumd, doorweekt, hongerig en opgejaagd konden wij ons desondanks, gehuld in stinkende berenvellen, bewapend met primitieve stenen bijlen, en via non-verbale intimidatie simpel maar wel gebrekkig staande houden, tot door onvoorzien beginnersgeluk het vliegwiel van de vooruitgang zich aanvankelijk aarzelend, maar gaandeweg steeds sneller in beweging zette. De ene na de andere ontdekking en nouveauté werd gedaan en maakte van lieverlede het leven comfortabeler. Het wiel, de aansteker, het zebrapad, de seks, de beschuitlift, het hoorspel, de belastingdienst, en de schoenlepel maken het leven inmiddels zo veel plezieriger dat velen een rudimentaire vorm van geluk ondervinden, die bovendien naar meer smaakt. Getalenteerde wetenschappers, bekwame bestuurders, en goudeerlijke zakenlui spannen zich eensgezind in om een steeds meer verwende en assertieve klantenkring op hun wenken te bedienen, waarbij telkens blijkt dat elke nieuwe voorziening zijn eigen problemen schept die weer met nog nieuwere faciliteiten en voorwerpen moeten worden bestreden zonder dat het vurig gewenste continue geluk naderbij lijkt te komen, maar intussen wel de vooruitgang op toeren houdt. Verwacht wordt dat in deze eeuw de vraag naar geluk wereldwijd nog aanmerkelijk zal toenemen zodat technologische en maatschappelijke innovaties voorlopig in voortdurend hoger tempo door zullen draaien. Wij Draaien liever Plaatjes door, dit weekend waren dat de volgende:


 

Vrijdag

Lou Reed  -  Man of good fortune (live)  -  2006  -  Kees

XTC  -  Stupidly happy  -  2000  -  René

Van Kooten & de Bie  -  Toen was geluk heel gewoon  -  1972  -  Gerard

Julien Clerc  -  Les jours de joie  -  1976  -  Irene

De Kik  -  Toen was geluk heel gewoon  -  2014  -  Pierre

Coldplay  -  Hymn for the weekend  -  2016  -  Juanita

Hungry Food Band  -  Ginger beer is better  -  2012  -  Harry

Rolling Stones  -  Happy (off. live video)  -  1972  -  Joke

Beatles  -  Happiness is a warm gun  -  1968  -  Dennis

Laura Branigan  -  The lucky one  -  1984  -  Jan


 

Steve Miller  -  Mercury blues  -  (live Chicago)  -  2007  -  Kees

Porter Wagoner  -  A satisfied mind  -  1955  -  René

Cliff & the Shadows  -  Lucky lips  -  1963  -  Gerard

Joy  -  Apollo 100  -  1972  -  Irene

John Lennon  -  Instant karma  -  1975  -  Karin

Turtles  -  Happy together  -  1967  -  Pierre

George Ezra  -  Green green grass  -  2022  -  Juanita

Sia  -  Snowman  -  2017  -  Harry

Rolling Stones  -  Mother’s little helper (off.lyric video)  -  1966  -  Joke

Mary Chapin Carpenter  -  I feel lucky  -  1992  -  Dennis

Annette Funicello  -  lucky lucky  -  1960  -  Jan


Beatles  -  every little thing  -  1964  -  Kees

John Lee Hooker & Robert Cray  -  Mr.Lucky  -  1991  -  René

Colin Hay  -  Lucky bastard  -  2002  -  Gerard

The Who  -  Happy Jack  -  1966  -  Irene

John Paul Jones  -  Angry angry  -  2001  -  Karin

Kiss  -  Hard luck woman (unplugged)  -  1995  -  Pierre

Gregory Porter  -  Smile  -  2017  -  Juanita

Ritchie Valens  -  Donna  -  1958  -  Harry

ELP  -  Lucky man  -  1970  -  Joke

Magic Sam  -  Out of bad luck  -  1957  -  Dennis

Ramones  -  Gimme gimme shock treatment  -  1977  -  Jan


 

Zaterdag

Francoise Hardy  -  Le premier bonheur  -  1963  -  André S

Davis Hasselhof  -  Is everybody happy  -  1989  -  Harry

Pearls before swine  -  Another time  -  1967  -  Kees

 

Joan Armatrading  -  I’m lucky  (live)  -  1981  -  André S

Soft Machine  -  Hope for happiness (live)   -  1967  -  Harry

Marcel’s  -  Opium  -  1931  -  Kees

 

De Staat  -  Make the call (live Pinkpop)  -  2016  -  Eric L

Egg  -  Seven is a jolly good time  -  1969  -  André S

Sia  -  Snowman  -  2017  -  Harry

John Prine  -  How lucky (live in the kitchen)  -  1979  -  Kees



Ian Dury  -  Wake up and make love with me (live Pinkpop)  -  1981  -  Eric L

Howlin Wolf  -  300 Pounds of joy  -  1963  -  André S

MusicClass with miss A  -  Ginger beer  -  2020  -  Harry

Radiohead  -  Lucky  -  1997  -  Kees

 

Badfinger  -  Baby blue  -  1972  -  Eric L

Pink Floyd  -  The gnome  -  1967  -  André S

Buddy Holly  -  Peggy Sue  -  1957  -  Harry

Stealers’Wheel  -  Star  -  1973  -  Kees


David Bowie  -  John I’m only dancing  -  1972  -  Eric L

Dusty Springfield  -  Sunny  -  1967  -  André S

Buddy Holly  -  Raining in my heart  -  1958  -  Harry

Lou Reed  -  Perfect day (live Jools)  -  2003  -  Kees

 

The Nice  -  Thoughts of Emerlist Ravjack  -  1968  -  André S

Daft Punk  -  Get lucky  -  2013  -  Kees

Kinks  -  Everybody ’s gonna be happy  -  1965  -  André S

James Brown  -  I feel good  -  1965  -  Kees


 

Ondanks hevige concurrentie van het binnen gehoorsafstand draaiende Bluegrass Festival zaten vrijdagavond elf medeDraaiers in ons weldadig koele zaaltje om elkaar de door ons geselecteerde  geluksPlaatjes te laten horen. De oudste opname dateerde uit 1955 toen geluk, naar vaak beweerd wordt, nog heel gewoon was, terwijl dat volgens George Ezra in 2022 nog steeds het geval blijkt te zijn. Ondanks het blijmoedige thema was zoals gebruikelijk ook de blues weer vertegenwoordigd, dit keer door Steve Miller, Magic Sam, en John Lee Hooker & Robert Cray. Velen bleken aangenaam verrast door John Paul Jones met Angry, angry (punk après la lettre?), twee zeer verschillende liedjes met dezelfde titel (toen was geluk heel gewoon), Colin Hay, Mary Chapin Caropenter, de overbekende maar nog altijd magnifieke Turtles, en oude rot Reed die deze avond overtuigend het spits afbeet. De door Harry geDraaide Sia won mede door het geanimeerde animatiefilmpje de inmiddels geheel virtuele maar nog altijd eervolle wisselbeker. Na de snikhete zaterdag bleken ’s avonds slechts vier Draaivrienden fit genoeg om een avondje Draaisport te doen, wat wel de gelegenheid gaf niet alleen veel fijne muziek, maar ook onmisbare serieuze informatie en smakelijke muzikale roddel en geruchten te debiteren die sommige liedjes en artiesten in een soms bedenkelijk daglicht plaatsten. Uiteraard kwamen Dusty Springfield en John Prine weer aan bod, en bleken Pearls before swine, Ian Dury, Pink Floyd, Badfinger, en Radiohead enthousiaste reacties op te roepen, terwijl het beperkte aantal Draaiers een serieuze verkiezing onmogelijk maakte. De maand juni telt vijf vrijdagen zodat op 30 juni in het Draaizaaltje weer een film vertoond zal worden, deze keer de onlangs door André S aangekondigde High-fidelity. De volgende editie van onze vermakelijke en toch leerzame activiteit zal over drie weken, op 14 en 15 juli plaatsvinden, het thema is dan ‘DINGEN”. Zorg dat je er bij bent!

Groet,  Kees