maandag 12 juni 2023

Draailijst 9 en 10 Juni 2023 Herinnering

Beste Platenvrienden,


De gemiddelde PlaatjesDraaier heeft de leeftijd waarop het hoofd al bol staat van herinneringen, terwijl onophoudelijk nieuwe gebeurtenissen, namen, gezichten, geuren, en geluiden zich manifesteren en vriendelijk doch dringend een plek in het overbelaste geheugen opeisen. Om de in vele decennia gevormde wankele ordening niet nog zwaarder te belasten worden daarom steeds meer nieuwe gegevens tijdelijk bewaard of liever nog weggemoffeld in afwachting van definitieve opslag, die soms niet gevonden kan worden voordat de herinnering verdampt is. Een kwalijke zaak, omdat een incompleet geheugen het eigen maken van uitgebalanceerde opvattingen in de weg staat. Hoe eenvoudig was dat vroeger, toen iedereen jong was en uitgerust met een ongerept hoofd. Al in de wieg beginnen wij gedachteloos met het intern registreren van niet alleen opvallende, maar ook onbenullige alledaagse lotgevallen. Zich niet bewust van de weliswaar uitgestrekte, maar niet eindeloze opslagruimte worden de herinneringen ordeloos in de aanvankelijk onafzienbare depots gedumpt. Draagwijdte, datum, betekenis, en bruikbaarheid lijken van geen belang. Wanneer de aldus opgeroepen chaos boven het hoofd dreigt te groeien worden de eerste stellingkasten geplaatst om een basale orde te scheppen. Voorin, direct achter de toegangsdeur komen enkele plankjes waarop persoonlijke interesses als verjaardags- en eventuele sterfdata, automerken met bouwjaren, Duitse voorzetsels met vaste naamvallen, songfestivalweetjes, schoenmaten en -merken van eredivisiespelers, en Olympische breakdanceuitslagen voorbeeldig nauwgezet worden bewaard en geactualiseerd, voortdurend paraat om geraadpleegd te kunnen worden en geïnteresseerde omstanders paf te doen staan. Telefoonnummers, die tot enkele jaren geleden een eigen plankje in dit magazijn bezetten, hebben door de razendsnelle opkomst van de smartphone, die deze taak digitaal heeft overgenomen, hun plek moeten afstaan aan ingewikkelde wachtwoorden, pincodes en allerhande digideeën. In de volgende, wat grotere ruimte liggen netjes gerubriceerd de onvergetelijke zaken, waarvan sommige bij elk gebruik steeds wat verder worden opgeklopt, en andere, vaak voor de eigenaar netelige, aangrijpende, of wrange perikelen, die zich graag laten bagatelliseren en zo de indruk wekken liever vergeten te worden, maar desondanks te pas en onpas de kop opsteken. Tenslotte betreden wij de eindeloze pakhuizen waar, slecht deels en dan ook nog rommelig, alle overige herinneringen liggen opgeslagen en  die op gevorderde leeftijd voortdurend bij elk waargenomen beeld, geluid, en geur zich doen gelden en zo de aandacht voor hedendaagse verwikkelingen laat versloffen. Behalve waar het muziek betreft, zoals herhaaldelijk te horen was aan de Plaatjes die wij dit weekend Draaiden:


 

Vrijdag

Animals  -  When I was young  -  1967  -  Pierre

Love Affair  -  Bringing on back the good times  -  1968  -  André S 

Supertramp  -  Take the long way home  -  1979  -  Bert

Free  -  Songs of yesterday  -  1970  -  Eric B

Robbie Williams  -  It was a very good year  -  2011  -  Leonard

Earth and Fire  -  Memories  -  1972  -  Karin

The Boys  -  Brickfield nights  -  1978  -  Kees

Ramones  -  I remember you  -  1977  -  Jan

Marmalade  -  Reflections of my life  -  1969  -  Irene

Brian Adams  -  Summer of 69  -  1985  -  Gerard

John Prine  -  Hello in there  -  1971  -  René

Beverly Knight (Jools Holland)  -  Remember me  -  2004  -  Erik M

Michael Jackson  -  Childhood  -  1995  -  Harry


 

Rolling Stones & Dave Matthews  -  Memory Motel  -  2008  -  Pierre

Shangri-Las  -  Remember walking in the sand  -  1965  -  André S

Ronan Keating  -  The long goodbye  -  2002  -  Bert

Normaal  -  Net as gisteren  -  1981  -  Eric B

Lucinda Williams  -  Lake Charles  -  1998  -  Leonard

Jethro Tull  -  Living in the past  -  1972  -  Karin

John Prine  -  Souvenirs  -  1972  -  Kees

Kreuners -  Verliefd op Chris Lomme  -  1990  -  Jan

Dusty Springfield  -  Going back  -  1966  -  Irene

Beatles  -  In my life  -  1965  -  Gerard

Cats  -  Times were when  -  1968  -  René

John Lee Hooker  -  Serves me right to suffer  -  1970  -  Erik M

Willy Nelson  -  Always on my mind  -  1982  -  Harry


Zaterdag

Astrud Gilberto  -  The sea is my soil  -  1969  -  André S

Rolling Stones  -  Memory motel (live)  -  1998  -  Joke

Maroon 5  -  Memories  -  2020  -  Harry

Ruby Turner/Jools Holland  -  Remember me  -  2010  -  Erik M

J Geils band  -  Serves you right to  suffer  -  1970  -  Kees

Los Lobos  -  Will the wolf survive  -  1984  -  André V


 

Dusty Springfield  -  Chained to a memory  -  1967  -  André S

Lady Gaga  -  Always remember us  -  2018  -  Joke

Bruno Mars  -  When I was your man  -  2012  -  Harry

Muddy Waters Band  -  Remember me  -  1968  -  Erik M

Allah Las  -  Had it all (live at Lloyd)  -  2013  -  Kees

Jacques Brel  -  Vesoul (live)  -  1969  -  André V


 

Boudewijn de Groot  -  Wie kan me nog vertellen  -  1968  -  André S

Rolling Stones  -  Good times, bad times  -  1964  -  Joke

Anthony Joseph  -  Calling England home  -  2021  -  Erik M

Feelies  -  Gone gone gone  -  2017  -  Kees

John Prine  -  I remember everything  -  2019  -  André V

 

Jessie Ware  -  Remember where you are  -  2020  -  André S

Animals  -  When I was young  -  1967  -  Joke

Walter Wolfman Washington  -  I just dropped by to say hello  -  2018  -  Erik M

Byrds  -  My back pages  -  1967  -  Kees

Alpha Blondy  -  Fanta Diallo  -  1987  -  André V


Maar liefst dertien Plaatjesvrienden persten zich vrijdagavond in ons weldadig koele zaaltje om muzikale herinneringen op te halen. Exact binnen de reguliere Draaitijd konden ongestoord twee rondes worden afgewerkt, waarin weer veel moois in onvoorstelbare verscheidenheid te beleven viel. Toch was het niet John Lee Hooker die met de eer ging strijken, terwijl ook the Free, de Shangri-Las, de Boys, John Prine, en Beverly Knight stemmen trokken, maar was het The Queen of White Soul Dusty Springfield die met haar bloedstollende, omfloerste stem terecht voor Irene de Wisselprijs uit het vuur en in de wacht sleepte. De zes Draaiers van de zaterdagavond trapten af met een perfect bij de tropische temperatuur passende opname van de enkele dagen geleden overleden Astrud Gilberto, waarna in een vanwege de hitte geëigende relaxte stemming het thema bezongen werd. De PD-lievelingen Dusty Springfield en John Prine kwamen over beide avonden twee, respectievelijk liefst drie keer aan bod. De J Geils band, de Muddy Waters band en de Rolling Stones lieten horen hoe de blues ook al weer gespeeld moet worden, waarbij de laatsten voor Joke de zaterdagavondwisselprijs binnenhaalden. Onze volgende editie zal zijn op 23 en 24 juni, het thema is dan GELUK, tot dan graag.

Groet,  Kees








zondag 4 juni 2023

Draailijst 26 en 27 Mei 2023 Het Weer

Beste Plaatlanders,

Elke dag is er weer. Temperatuur, windrichting en windkracht, eventuele neerslag, zonlicht en mist vormen elke dag een verrassende en unieke constellatie die op radio en televisie, in de lift en in de trein, bij de koffie en bij de kassa wordt doorgelicht en gewogen en tenslotte op eigen voorkeuren getaxeerd en uitgesproken, waarmee de vrijblijvende conversatie plotseling een meer particulier terrein betreedt, zodat de mens achter de spreker zichtbaar wordt. De liefhebber van nachtelijk onweer blijkt met koffie of een borrel in eenzaamheid te genieten van donder en bliksem, de zonaanbidder op het strand houdt meer van gezellige drukte, frieten met bier, en herrie om zich heen, regenliefhebbers zijn soms paraplufabrikanten, maar meestal sportvissers, want dan bijt, mits aangepast aas gebruikt wordt, de vis beter, terwijl de mistminnaar de verborgen wereld fantaseert. Eén van de aantrekkelijke kanten van het weer is dat het, net als attractieve aangelegenheden als dynamische wolkenluchten, de vismarkt, buitelende golven, wuivend gras, Plaatjes Draaien, zwierende spreeuwenzwermen, het wapperen van de was, het dansen van vliegen rond de lamp, en het ruisen van de bomen, gratis is, wat in deze dure tijden waarin de inflatie om zich heen graait mooi meegenomen is. En elke dag weer is er dus 24 uur lang gratis weer, wat op zich al reden genoeg kan zijn om er gretig gebruik van te maken. Op warme, zonnige dagen bewijzen goed gevulde terrassen, stranden en parken dat velen zich dit voordelige buitenkansje niet laten ontgaan. Maar behalve meteorologen en enkele anderen met het hoofd in de wolken, zoals dagdromers, kinderen, verwarde personen, en andere wereldvreemde fantasten, genieten slechts weinigen van zogenaamd slecht weer, terwijl ook daaraan veel plezier te beleven valt, zoals bij het al eerder genoemde onweer, mist, regen, en ook zware storm die verleidt tot strandwandelingen die een geruststellende uitgelatenheid en een frisse neus opleveren. Te vaak nog wordt het genieten van deze, soms barre omstandigheden als buitenissig vermaak voor elitaire buitenbeentjes beschouwd, net als Plaatjes Draaien overigens, waar dit weekend de volgende muzikale weerpraatjes te horen waren:


 

Vrijdag

Crowded House  -  Weather with you (live Stockholm)  -  2016  -  Pierre

John Fogerty  -  110 in the shade  -  1997  -  Leonard

Randy Newman  -  I love LA  -  1983  -  René

Keats  -  Walking on ice  -  1984  -  Irene

Kinks  -  There ’s a change in the weather  -  1973  -  Jan

Flogging Molly  -  The sun never shines  -  2002  -  Kees

Miss Saigon  -  The heat is on in Saigon  -  1990  -  Bert


Martha & the Vandellas  -  Heatwave  -  1963  -  Pierre

Bob Dylan  -  Hard rain (concert Bangladesh)  -  1971  -  Leonard

Conway Twitty & Sam Moore  -  Rainy night in Georgia  -  1993  -  René

Kane  -  Rain down on me  -  2001  -  Irene

Marmalade  -  I can see the rain  -  1968  -  Jan

Nick Cave  -  15 feet of pure white snow  -  2001  -  Kees

Miss Saigon  -  Last night of the world  -  1990  -  Bert

Uriah Heep  -  Rain rain rain  -  1972  -  Karin


 

Judy Garland  -  Somewhere over the rainbow  -  1939  Pierre

Claudia de Brey  -  Mag ik dan bij jou  -  2014  -  Leonard

R Dean Taylor -  Gotta see jane  -  1970  -  René

Weather Report  -  Birdland  -  1977  -  Harry

Tina Turner  -  On silent wings  -  1996  -  Irene

Jimi Hendrix  -  The wind cries mary (live Stockholm)  -  1967  -  Jan

Bob Dylan  -  Thunder on the mountain  -  2006  -  Kees

Miss Saigon  -  Morning of the dragon  -  1990  -  Bert

Cream  -  Sunshine of your love  -  1967  -  Karin

Ronettes  -  Walking in the rain  -  1964  -  André S


Zaterdag

Handsome Family  -  Gold  -  2016  -  Kees

Marmalade  -  Rainbow  -  1970  -  Harry

Outsiders  -  Summer is here  -  1967  -  Joke

Nina Simone  -  Wild is the wind  -  1959  -  Dennis

 

David Bowie  -  Wild is the wind  -  1976  -  Kees

Weather Report  -  Black market  -  1976  -  Harry

Rolling Stones  -  Jumping Jack Flash (OMV Make-up versie)  -  1968  -  Joke

Neville Brothers  -  Feels like rain (live)  -  1991  -  Dennis


 

Bryan Ferry  -  Hard rain   -  1973  -  Kees

Fortunes  -  Here comes that rainy day feeling  -  1971  -  Harry

Rolling Stones  -  Little rain  -  2016  -  Joke

T Bone Walker  -  Stormy Monday  -  1968  -  Dennis

 

Dan Auerbach  -  Mean monsoon  -  2009  -  Kees

Dead Sara  -  Weatherman  -  2012  -  Harry

Muddy Waters  -  Cold weather blues  -  1966  -  Joke

Aphrodite’s Child  -  Rain and tears  -  1968  -  Dennis


RHCP  -  Snow  -  2006  -  Kees

Hank Williams jr  -  Mr. Weatherman  -  1981  -  Harry

Rolling Stones  -  Rain fall down (Will.I.am remix)  -  2005  -  Joke

Prince  -  Purple rain (live Syracuse)  -  1985  -  Dennis

 

RHCP  -  Black summer  -  2022  -  Kees

Moti Special  -  Cold days, hot nights  -  1985  -  Harry

ELO  -  Mr. Blue sky  -  1977  -  Joke

Frank Sinatra  -  Let it snow (live)  -  1948  -  Dennis


  

Een in de loop van de vrijdagavond langzaam uitdijend aantal Draaiers liet 25 hitte-, regen-, sneeuw-, en donderplaatjes horen, waarna ook nog eens de gewilde en interessante tweeminutenronde kon worden gerealiseerd, terwijl intussen de aanwezigen hun stem voor het opzienbarendste liedje konden uitbrengen. Het werd niet Thunder on the mountain van Bob Dylan, en ook niet Randy Newman of Judy Garland, en zelfs niet het briljante I see the rain van the Marmalade, maar ongekend overtuigend met vijf van de negen stemmen de bij velen diep in het geheugen verzonken R Dean Taylor met Gotta see Jane dat René voor ons uit de vergetelheid had opgerakeld en dat decennialang sluimerende herinneringen losmaakte en tegelijkertijd toch fris en origineel kon klinken. De slechts vier Draaiers op de zaterdagavond konden er niet alleen hun gemak van nemen, maar hadden wegens de matige bezetting ook de gelegenheid soms uit te kunnen pakken met wat langer uitgesponnen composities zoals Wild is the wind van Nina Simone, Purple Rain van Prince, en het verrassende Black Market van Weather Report, live van zo dichtbij gefilmd dat het ook de jazzrockscepticus moeiteloos meesleepte in de oprechte intensiteit van de uitvoerende artiesten. Met 4 Draaiers en 24 tracks bleek het helaas ondoenlijk een winnaar te kiezen, die overigens wat mij betreft best the Marmalade had mogen zijn, al was het maar omdat op vrijdagavond een ander liedje van deze bijna vergeten band ook al net naast de prijs greep. Onze volgende zitting zal zijn op 9 en 10 juni, wanneer het thema zal zijn : HERINNERING. Graag tot dan.

Groet,  Kees