Beste Draaigenoten,
Wie wel eens buiten de stadsgrenzen geweest is zal het stellig zijn opgevallen dat daar hermetisch Nederlands wordt gesproken. En hoe verder weg, hoe onverstaanbaarder het wordt, zodat de vraag rijst of de plaatselijke rurale bevolking nog wel via stemgeluid met elkaar kan communiceren. De bereidwillige Rotterdammer is de kwaadste niet en kan vervuld van goede bedoelingen, met oprechte aandacht, begiftigd met een helder verstand, en luisterend met gespitste oren de strekking van de uitgesproken mededeling nog wel duidelijk worden, maar het wordt beslist problematisch wanneer de landsgrenzen worden gepasseerd. Kan men zich binnen Nederland met eindeloos geduld en het lezen van wegwijzers, reclamedisplays, bedrijfslogo’s, raamteksten, en overige openbare opschriften nog enigermate oriënteren en indien nodig zelfs verstaanbaar maken, daarbuiten waant men zich doof, stom, en slechtziend bovendien. Raadselachtige en niet zelden onsmakelijke menselijke klanken gaan het ene oor in en zonder enige herkenning op te roepen, het andere weer uit, en duistere geschreven teksten blijven ook na zorgvuldige exegese ondoorgrondelijk, zodat escalerende misverstanden voortdurend op de loer liggen. In het Hotel de Ville blijk je niet te kunnen logeren, gazole mag niet in de benzinetank, Auspuff is niet ontspannen, castella is geen wasmiddel, camel geen sigaret, en das Streichholzschächtelchen is geen strijkplank. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de meest simpele oplossing om dit soort spraakverwarring te voorkomen nog steeds niet mondiaal wordt onderschreven. Er blijken wereldwijd maar liefst 23 miljoen Nederlandssprekenden te leven, die hun favoriete taal kinderlijk eenvoudig onder de knie hebben gekregen. Hoog tijd dus om de overige wereldburgers met welsprekende argumenten ervan te overtuigen zich ook op deze simpele en beproefde wijze onze luisterrijke en elegante taal eigen te maken en te gaan gebruiken in plaats van hun eigen obscure, primitieve, onwelluidende, en voor een normaal mens onbegrijpelijke klanken. Uiteraard liefst dan wel in de toonaangevende Rotterdamse variant, zoals wij die zelf praktiseren tijdens onze muzikale bijeenkomsten, waar wij dit weekend de volgende Plaatjes Draaiden:
Vrijdag
Hans Teeuwen - Songfestival - 2021 - René
Louis Davids - De voetbalmatch - 1929 - René
Johnny Lion - Sophietje - 1965 - Gerard
Neerlands Hoop Express - Scania Vabis - 1973 - Kees
De Kreuners - Ik wil je - 1990 - Jan
Boudewijn de Groot - Jimmy - 1973 - Bert
The Scene - Blauw - 1990 - Irene
Rowwen Heze - Bestel mar (live Amstel) - 2017 - Pierre
Piter Wilkens - Libben libben libben - 2008 - Leonard
Jules de Corte - de Vogels - 1955 - Harry
De Kast - Zij is niet van deze wereld - 2006 - Juanita
Robert Long - Levenslang - 2977 - Mieke
Schaep met de vijf poten - Het zal je kind maar wezen - 1969 - René
Armand - Ben ik te min - 1967 - Gerard
Huub van der Lubbe - Voor altijd jong (live) - 2020 - Kees
Arbeid adelt - De dag dat het zonlicht niet meer scheen - 1982 - Jan
Gerard Cox - Nooit meer weg - 1993 - Bert
Connie Vandenbos - Ik ben gelukkig zonder jou - 1967 - Irene
Frank Boeijen - Kronenburg park - 1985 - Pierre
Herman van Veen - Onderaan de dijk - 2007 - Leonard
Hans Dorrestijn - Nooit neem ik een hond - 1999 - Harry
De Opposites - Brief aan jou - 2011 - Juanita
Acda & de Munnik - Kees (live) - 1997 - Mieke
Zaterdag
Alex Roeka - De gouden rattenval - 2015 - André S
Boudewijn de Groot - Kinderballade - 1976 - Joke
Polle Eduard - Ik wil jou - 1979 - Irene
Raymond van het Groenwoud - Meisjes - 1979 - Kees
Sticks - Geen tijd verspillen = 2023 - Erik M
Ramses Shaffy - Zonder bagage - 1971 - André S
De Kik - Lente in de herfst - 2017 - Joke
Corrie Brokken - Mijn ideaal - 1962 - Irene
Freek de Jonge - Leven na de dood - 1997 - Kees
Bram Vermeulen - De Wedstrijd - 1991 - Erik M
Liesbeth List - Amsterdam - 1969 - André S
ZZ & de Maskers - Ik heb genoeg - 1964 - Joke
Blof - Mooie dag - 2002 - Irene
Alex Roeka - Lege ochtendkroeg - 2006 - Kees
Van Kooten & de Bie - Dat is de blues - 1969 - Erik M
Boudewijn de Groot - Eva - 1967 - André S
Herman van Veen - Waar ben je morgen - 1970 - Joke
Shirley Zweerus - Heel even - 1981 - Irene
Raymond van het Groenwoud - Twee meisjes (live Muziekcafé) - 2019 - Kees
Wende - Deze gin - 2018 - Erik M
Hans Dorrestijn - Moederdag - 1979 - Harry
Het - Hé hé kejje nagaan - 1966 - André S
Jaap Fischer - Het ei - 1961 - Joke
Karin Kent - Dans je de hele nacht met mij - 1966 - Irene
De Fouryo’s - Loop de loop - 1963 - Kees
Frederique Spigt - Spreek (live Pauw & Witteman) - 2008 Erik M
Na serieuze technische aanloopproblemen werd onze Draaiavond dankzij vakkundig en onschatbaar ingrijpen van Harry toch nog gezellig. Via René vertolkte Hans Teeuwen de radeloosheid die de afgelopen decennia bij echte Muziekvrienden steevast door het songfestival wordt opgeroepen, waarna Louis Davids de in lokale kringen heersende kampioenskoorts nog wat verder mocht oppoken met de voetbalmatch uit 1929, gevolgd door 21 Nederlandstalige liedjes die een lach, een traan, en herinneringen opriepen, en soms zelfs ongehoord nieuw en aangenaam verrassend bleken. Niet verrassend was dat Armand, in 1967 de muzikale held van jong, dwars, en stug Nederland, ook in 2023 tot fijnste opname van de avond werd verkozen. De zaterdageditie verliep zoals verwacht matig bezocht en zonder complicaties, zodat vijf Draairondes, soms onderbroken door saillante en vrolijke conversatie, kalmpjes
konden worden afgewerkt. Opvallend was dat zich geen enkele doublure met het op de vrijdagavond geDraaide voordeed, zodat 49 ver uiteenlopende en soms ondergesneeuwde titels weer eens onder de aandacht werden gebracht. Het door Kees geDraaide, fascinerende ‘Twee Meisjes’ van de briljante en toch uiterst sympathieke Raymon van het Groenewoud werd terecht (m.i.) tot mooiste liedje gekozen. Het voor enkelen bekend klinkende ‘Waar ben je morgen’ van Herman van Veen bleek juist voor het afronden van dit verslag een bewerking te zijn van ‘Another time’ van Pearls Before Swine, uit 1967, dus geen Leonard Cohen of Nick Drake. Onze volgende zitting, met als thema het altijd actuele en veel besproken WEER, zal zijn op 26 en 27 mei, maar wellicht zien wij elkaar eerst nog op zaterdag 20 mei, wanneer ‘Pop op het Doek’ draait waarover eerder al door André S is geïnformeerd. Tot dan of later.
Groet, Kees