maandag 15 mei 2023

Draailijst 12 en 13 Mei 2023 Nederlandstalig

Beste Draaigenoten,

Wie wel eens buiten de stadsgrenzen geweest is zal het stellig zijn opgevallen dat daar hermetisch Nederlands wordt gesproken. En hoe verder weg, hoe onverstaanbaarder het wordt, zodat de vraag rijst of de plaatselijke rurale bevolking nog wel via stemgeluid met elkaar kan communiceren. De bereidwillige Rotterdammer is de kwaadste niet en kan vervuld van goede bedoelingen, met oprechte aandacht, begiftigd met een helder verstand, en luisterend met gespitste oren de strekking van de uitgesproken mededeling nog wel duidelijk worden, maar het wordt beslist problematisch wanneer de landsgrenzen worden gepasseerd. Kan men zich binnen Nederland met eindeloos geduld en het lezen van wegwijzers, reclamedisplays, bedrijfslogo’s, raamteksten, en overige openbare opschriften nog enigermate oriënteren en indien nodig zelfs verstaanbaar maken, daarbuiten waant men zich doof, stom, en slechtziend bovendien. Raadselachtige en niet zelden onsmakelijke menselijke klanken gaan het ene oor in en zonder enige herkenning op te roepen, het andere weer uit, en duistere geschreven teksten blijven ook na zorgvuldige exegese ondoorgrondelijk, zodat escalerende misverstanden voortdurend op de loer liggen. In het Hotel de Ville blijk je niet te kunnen logeren, gazole  mag niet in de benzinetank, Auspuff is niet ontspannen, castella is geen wasmiddel, camel geen sigaret, en das Streichholzschächtelchen is geen strijkplank. Het is dan ook onbegrijpelijk dat de meest simpele oplossing om dit soort spraakverwarring te voorkomen nog steeds niet mondiaal wordt onderschreven. Er blijken wereldwijd maar liefst 23 miljoen Nederlandssprekenden te leven, die hun favoriete taal kinderlijk eenvoudig onder de knie hebben gekregen. Hoog tijd dus om de overige wereldburgers met welsprekende argumenten ervan te overtuigen zich ook op deze simpele en beproefde wijze onze luisterrijke en elegante taal eigen te maken en te gaan gebruiken in plaats van hun eigen obscure, primitieve, onwelluidende, en voor een normaal mens onbegrijpelijke klanken. Uiteraard liefst dan wel in de toonaangevende Rotterdamse variant, zoals wij die zelf praktiseren tijdens onze muzikale bijeenkomsten, waar wij dit weekend de volgende Plaatjes Draaiden:


Vrijdag

Hans Teeuwen  -  Songfestival  -  2021  -  René

Louis Davids  -  De voetbalmatch  -  1929  -  René

Johnny Lion  -  Sophietje  -  1965  -  Gerard

Neerlands Hoop Express  -  Scania Vabis  -  1973  -  Kees

De Kreuners  -  Ik wil je  -  1990  -  Jan

Boudewijn de Groot  -  Jimmy  -  1973  -  Bert

The Scene  -  Blauw  -  1990  -  Irene

Rowwen Heze  -  Bestel mar (live Amstel)  -  2017  -  Pierre

Piter Wilkens  -  Libben libben libben  -  2008  -  Leonard

Jules de Corte  -  de Vogels  -  1955  -  Harry

De Kast  -  Zij is niet van deze wereld  -  2006  -  Juanita

Robert Long  -  Levenslang  -  2977  -  Mieke


 

Schaep met de vijf poten  -  Het zal je kind maar wezen  -  1969  -  René

Armand  -   Ben ik te min  -  1967  -  Gerard

Huub van der Lubbe  -  Voor altijd jong (live)  -  2020  -  Kees

Arbeid adelt  -  De dag dat het zonlicht niet meer scheen  -  1982  -  Jan

Gerard Cox  -  Nooit meer weg  -   1993  -  Bert

Connie Vandenbos  -  Ik ben gelukkig zonder jou  -  1967  -  Irene

Frank Boeijen  -  Kronenburg park  -  1985  -  Pierre

Herman van Veen  -  Onderaan de dijk  -  2007  -  Leonard

Hans Dorrestijn  -  Nooit neem ik een hond  -  1999  -  Harry

De Opposites  -  Brief aan jou  -  2011  -  Juanita

Acda & de Munnik  -  Kees (live)  -  1997  -  Mieke


Zaterdag

Alex Roeka  -  De gouden rattenval  -  2015  -  André S

Boudewijn de Groot  -  Kinderballade  -  1976  -  Joke

Polle Eduard  -  Ik wil jou  -  1979  -  Irene

Raymond van het Groenwoud  -  Meisjes  -  1979  -  Kees

Sticks  -  Geen tijd verspillen  =  2023  -  Erik M


Ramses Shaffy  -  Zonder bagage  -  1971  -  André S

De Kik  -  Lente in de herfst  -  2017  -  Joke

Corrie Brokken  -  Mijn ideaal  -  1962  -  Irene

Freek de Jonge  -  Leven na de dood  -  1997  -  Kees

Bram Vermeulen  -  De Wedstrijd  -  1991  -  Erik M

 

Liesbeth List  -  Amsterdam  -  1969  -  André S

ZZ & de Maskers  -  Ik heb genoeg  -  1964  -  Joke

Blof  -  Mooie dag  -  2002  -  Irene

Alex Roeka  -  Lege ochtendkroeg  -  2006  -  Kees

Van Kooten & de Bie  -  Dat is de blues  -  1969  -  Erik M


 

Boudewijn de Groot  -  Eva  -  1967  -  André S

Herman van Veen  -  Waar ben je morgen  -  1970  -  Joke

Shirley Zweerus  -  Heel even  -  1981  -  Irene

Raymond van het Groenwoud  -  Twee meisjes (live Muziekcafé)  -  2019  -  Kees

Wende  -  Deze gin  -  2018  -  Erik M

 

Hans Dorrestijn  -  Moederdag  -  1979  -  Harry

Het  -  Hé hé kejje nagaan  -  1966  -  André S

Jaap Fischer  -  Het ei  -  1961  -  Joke

Karin Kent  -  Dans je de hele nacht met mij  -  1966  -  Irene

De Fouryo’s  -  Loop de loop  -  1963  -  Kees

Frederique Spigt  -  Spreek (live Pauw & Witteman)  -  2008  Erik M


Na serieuze technische aanloopproblemen werd onze Draaiavond dankzij vakkundig en onschatbaar ingrijpen van Harry toch nog gezellig. Via René vertolkte Hans Teeuwen de radeloosheid die de afgelopen decennia bij echte Muziekvrienden steevast door het  songfestival wordt opgeroepen, waarna Louis Davids de in lokale kringen heersende kampioenskoorts nog wat verder mocht oppoken met de voetbalmatch uit 1929, gevolgd door 21 Nederlandstalige liedjes die een lach, een traan, en herinneringen opriepen, en soms zelfs ongehoord nieuw en aangenaam verrassend bleken. Niet verrassend was dat Armand, in 1967 de muzikale held van jong, dwars, en stug Nederland, ook in 2023 tot fijnste opname van de avond werd verkozen. De  zaterdageditie verliep zoals verwacht matig bezocht en zonder complicaties, zodat vijf Draairondes, soms onderbroken door saillante en vrolijke conversatie, kalmpjes

konden worden afgewerkt. Opvallend was dat zich geen enkele doublure met het op de vrijdagavond geDraaide voordeed, zodat 49 ver uiteenlopende en soms ondergesneeuwde titels weer eens onder de aandacht werden gebracht. Het door Kees geDraaide, fascinerende ‘Twee Meisjes’ van de briljante en toch uiterst sympathieke Raymon van het Groenewoud werd terecht (m.i.) tot mooiste liedje gekozen. Het voor enkelen bekend klinkende  ‘Waar ben je morgen’ van Herman van Veen bleek juist voor het afronden van dit verslag een bewerking te zijn van ‘Another time’ van Pearls Before Swine, uit 1967, dus geen Leonard Cohen of Nick Drake. Onze volgende zitting, met als thema het altijd actuele en veel besproken WEER, zal zijn op 26 en 27 mei, maar wellicht zien wij elkaar eerst nog op zaterdag 20 mei, wanneer ‘Pop op het Doek’ draait waarover eerder al door André S is geïnformeerd. Tot dan of later.

Groet,   Kees

 






maandag 1 mei 2023

Draailijst 28 en 29 April 2023 Koning, Koningin en Vrijheid

Beste Plaatjesvrienden,

Na het zowel hypothetisch als nagenoeg feitelijk uitsterven van de keizer (M/V) lijkt nu ook de koning (M/V) een bedreigde mensensoort te worden. In de continenten Afrika, Azië en Europa, waar de koning vanouds in het wild voorkomt wordt volgens de laatste ramingen het totale aantal op ongeveer veertig exemplaren geschat, die in hun voortbestaan worden bedreigd door eigen bijziendheid en onverstand met bijbehorende flaters en uitglijders, en goedbedoelende, maar onverzettelijke republikeinen die het liquideren van de monarchie zien als een onvermijdelijk stap op weg naar het verwezenlijken van het aardse paradijs, maar waarmee helaas ook één van de laatste sprookjesachtige iconen uit het ondermaanse zal verbrokkelen. Hermelijnen koningsmantel, rijksappel, en scepter worden opgenomen in de geschiedeniscollectie van het Rijksmuseum, de paleizen worden tot betaalbare studiootjes, de koninklijke stallen tot broodnodige parkeergarages vertimmerd. De koninklijke familie vindt huisvesting en een drukke en haar op het lijf geschreven betrekking in de Efteling en wordt populairder dan ooit, want maar liefst vier keer per dag vertrekt vanaf het Symbolicapaleis het koninklijk echtpaar in een door in livrei gestoken palfreniers beschermde, en door een vierspan koffievossen getrokken koperen koets naar Villa Volt, waar een korte feestrede door de sprookjeskoning wordt uitgesproken waarin een permanente vrijmarkt met de klant als koning wordt afgekondigd en die alle belangstellenden in blijmoedige stemming en met aangewakkerde oniomanie huiswaarts laat keren. Uitgeslapen neringdoenden pikken aansluitend hun graantje mee door hun winkeltje aan de inmiddels nostalgie oproepende vervlogen tijden te koppelen middels namen als overhemdenpaleis voor een kledinghandel, oranjehuis voor een makelaar, kroonkurk voor een drankenhandel, hondenhof voor een trimsalon, chocoprins voor een snoepwinkel, vleespaleis voor een paardenslager, kokosmakroon voor een banketbakkerij, prinsessenboon voor een groenteboer, en de in groten getale voorkomende noms de plume als haringkoningen, koffiekeizers, boekenpaleizen, en sokkenkoningen. In ons muziekpaleis in de Dirk Smitsstraat Draaiden wij dit weekend deze koninklijke Plaatjes :


 

Vrijdag

Matisyahu  -  King without a crown  -  2004  -  Harry

Jack Savoretti  -  Home  -  2015  -  Juanita

Tim Hardin -  Simple song of freedom  -  1969  -  Gerard

Danny O’Keefe  -  Along for the ride  -  1984  -  René

Syl Johnson  -  Freedom  -  1969  -  Erik M

Lee Fields  -  Money is king  -  2009  -  Kees

Gene Pitney  -  Nobody needs your love  -  1966  -  Bert

Gillian Welch  -  Billy  -  2002  -  Leonard


 

Ernest Tubb-  Beggar to a king  -  1965  -  Harry

Hania Rani  -  Glass  -  2019  -  Juanita

Cream  -  I feel free  -  1966  -  Gerard

Richie Havens  -  Freedom  -  1969  -  René

Albert King  -  I’ll play the blues for you  -  1972  -  Erik M

Slim Harpo  -  I’m a king bee  -  1957  -  Kees

Joe Brown  -  A picture of you  -  1962  -  Bert

Kris Kristofferson  -  Me and Bobby McGee (live White House)  -  2011  -  Leonard


Lavender’s blue  -  A royal winter  -  2017  -  Harry

The Mars Volta  -  The widow  -  2005  -  Juanita

Jon Batiste  -  Freedom  -  2021  -  Gerard

Edgar Winter & Rick Derringer  -  Free ride (live Letterman)  -  1990  -  René

Redbone  -  Witch Queen (live Beatclub)  -  1971  -  Erik M

Helen Shapiro  -  Queen for tonight  -  1962  -  Kees

Petula Clark  -  Romeo  -  1961  -  Bert

George Baker  -  Paloma Blanca  -  1975  -  Leonard


Zaterdag

De Tegenpartij  -  Het lijflied van alle vrije jongens  -  1980  -  Harry

Wim de Bie  -  Wilhelmus  -  1984  -  André S 

Iggy Pop  -  King of the dogs  -  2009  -  Kees

White Plains  -  When you are a king  -  1970  -  Irene

Rolling Stones  -  I’m a king bee  -  1964  -  Joke

Elvis Presley  -  Jailhouse rock  -  1957  -  André V

King  -  Love and pride (live)  -  1984  -  Mirjam

Depeche Mode  -  Enjoy the silence  -  1990  -  Albert

 

Huachenyu  -  King and beggar  -  2015  -  Harry

Michel Polnareff  -  Le roi des fourmis  -  1968  -  André S

Hollies  -  King Midas in reverse (TOTP)  -  1967  -  Kees

Years & Years  -  King  -  2015  -  Irene

Rolling Stones  -  Little Queenie (live)  -  1969  -  Joke

Stevie Ray Vaughan & Albert King  -  Pride and joy  -  1983  -  André V

Gipsy Kings  -  Baila Me  -  1991  -  Mirjam

Aretha Franklin  -  Think (Blues Brothers)  -  1980   -  Albert


Liesbeth List  -  Sneeuwkoningin  -  1968  -  André S

Roxy Music  -  Do the strand (live)  -  1973  -  Kees

Nicolas Peyrac  -  So far away from LA  -  1975  -  Irene

Helen Shapiro  -  Queen for tonight  -  1962  -  Joke

Kings of Leon  -  Back down south  -  2010  -  André V

Mudmen  -  Dirty old town  -  2009  -  Mirjam

Astor Piazzola & Osvaldo Pugliese  -  La Yumba (live A’dam)  -  1989  -  Albert


The City  -  Snow Queen  -  1968  -  André S

Loudon Wainwright  -  Kings and Queens (live)  -  1979  -  Kees

Redbone  -  Witch Queen  -  1971  -  Irene

BB King & Eric Clapton  -  Riding with the king  -  2000  -  Joke

Leonard Cohen  -  The Partisan  -  1969  -  André V

Sesame Street & BB King  -  Letter B song  -  2009  -  Mirjam

Prince  -  The Max (live Montreux)  -  2013  -  Albert

 

Enkele keren geplaagd door een mysterieuze maar door Harry snel en bedreven geëlimineerde bromtoon. draaiden op de vrijdagavond acht muziekvrienden toch nog moeiteloos drie rondjes, waarin niet alleen de koning, maar ook de op verzoek van Karin toegevoegde vrijheid in vele toonaarden werd bezongen. Het vrolijke veel- en rooskleurige Freedom van Jon Batiste oogstte terecht veel bijval, maar toch was het de Poolse Hania Rani, die met haar naar het zich laat aanhoren op de minimale muziek van Philip Glass geïnspireerde pianostuk Glass ( ! ), voor  Juanita de Wisselprijs binnenhaalde. Zaterdagavond waren er opnieuw acht Draaiers die deze keer niet gestoord door technische complicaties, in een ontspannen ambiance vier rondjes van bovendien hoogstaande kwaliteit konden laten horen. Toch was er één nummer dat met kop en schouders boven de andere uitstak. In 1969 bleken de Rolling Stones een band die 54 jaar later probleemloos met Little Queenie de Gouden WisselCD voor Joke veroverde. Of de artistieke kwaliteit op onze volgende sessie op 12 en 13 mei weer dezelfde hoogt kan bereiken valt nog te bezien, want het thema is dan : Nederlandstalig. Tot dan graag!

Groet,  Kees