zondag 26 maart 2023

Draailijst 24 en 25 Maart 2023 Keuzes

Beste Draaigenoten,

Wie als wandelaar een rood voetgangersverkeerslicht op zijn (M/V) weg vindt, moet kiezen: wachten, en in goed vertrouwen of met gerede twijfel de door sommigen als fopknop betitelde meldknop bedienen en wachten op groen licht en vervolgens ontspannen oversteken, vertrouwend op intelligentie, goede ogen, en alertheid van medeweggebruikers, óf links kijken, rechts kijken, weer links kijken, en als er geen verkeer nadert, ontspannen bij rood licht oversteken, vertrouwend op eigen intelligentie, goede ogen, en alertheid. Aan de overkant beland wacht de volgende keuze die, afhankelijk van bestemming, weersomstandigheden, verkeersaanbod, tijdsdruk, en eigen fysieke conditie, vliegensvlug moet worden genomen, waarbij eventueel gezelschap nog eens een complicerende factor kan vormen. Zo gaat het de hele dag door: het begint al vroeg met de cruciale keuze die moet worden gemaakt voor het been dat als eerste uit bed mag stappen, dat niet, zoals vaak gedacht wordt, elke dag hetzelfde, maar afhankelijk is van verschillende afgelopen nachtelijke factoren zoals herrie, dromen, herkauwen, en overige consternatie. Aansluitend douchen : warm of koud? Ontbijt : Koffie en een sigaret?  Of toch havermout? Brinta? Watergruwel met bessensap? Wentelteefjes? Bruine boterham met schuifkaas? Of liever champagne? Of beschuitjes met chocoladepasta en augurkjes? Het lijken onbeduidende keuzes die routineus op de automatische piloot gemaakt zouden kunnen worden, maar zoals elke keus kunnen ook deze, hoe gering ook, onbedoeld het leven tijdelijk of in ernstige gevallen zelfs permanent overhoop gooien. Acute ongemakken als verschroeide tong, onpasselijkheid, verslikken, maar ook sluipend ongerief als gewichtstoename, afbrokkelend gebit, of kwijnende conditie kunnen het desastreuze gevolg zijn van één ondoordachte keus. De formidabele toename van de welvaart heeft ons de in ettelijke gevallen discutabele weelde verschaft door de bomen het bos niet meer te kunnen zien en heeft de steile calvinist, de zorgeloze losbol, de verontruste wereldverbeteraar, en de wellustige smulpaap die in ieder van ons huizen met tijdrovende en secundaire keuzekwesties opgezadeld. Met kortzichtige, maar comfortabele weemoed herinneren wij ons de sobere, maar onbekommerde dagen dat wij alleen de wachtrij in het postkantoor, het hazenpad, de oude Drees, eieren voor ons geld, Nederland 1 of 2, het ruime sop, en aardbeien- of vanille-ijs konden kiezen. Dit weekend kozen wij als keuzeplaatjes:


Vrijdag

Earth & Fire  -  Maybe tomorrow  -  1973  -  Irene

Alice Cooper  -  Elected  -  1972  -  René

Moody Blues  -  Tuesday afternoon (live)  -  1970  -  Karin 

Ruben Verkerke -  Nobody knows you when you’re down and out  -  2023  -  Eric B

John Sebastian  -  Did you ever have to make up your mind  -  2019  -  Kees

Monkees  -  Look out here comes tomorrow  -  1967  -  Jan


The  Clash  -  Should I stay or should I go  -  1981  -  Irene

Devo  -  Freedom of choice  -  1980  -  René

Hair  -  I got life  -  1979  -  Karin

Kollektivett  -  I can’t get erection from the election  -  2012  -  Eric B

Dr.Feelgood  -  You shouldn’t call the doctor  -  1975  -  Kees

Paul Revere & the Raiders  -  Him or me  -  1967  -  Jan

 

The Iveys/Badfinger  -  Maybe tomorrow  -  1970  -  Irene

Dale & Grace  -  I’m leaving it up to you  -  1963  -  René

Uriah Heep  -  July morning  -  1972  -  Karin

Choice  -  The girl’s allright with me  -  2015  -  Eric B

John Lee Hooker  -  It serves me right (live Black Journal)  -  1970  -  Kees

Eddie & the Hotrods  -  Do anything you wanna do  -  1977  -  Jan


U 2  -  I will follow (live Countdown)  -  1982  -  Irene

Three Degrees  -  Year of decision  -  1973  -  René

Led Zeppelin  -  Dazed and confused (live)  -  1968  -  Karin

Simon Wahl  -  Flow  -  2020  -  Eric B

Bonzo Dog Band  -  No matter who you vote for  -  1968  -  Kees

Michel Polnareff  -  La poupee qiu fait non  -  1969  -  Jan

 

Zaterdag

Willy Nelson  -  Vote them out  -  2018  -  Harry

The Clash  -  Should I stay or should I go  -  1981  -  Pierre

Rolling Stones  -  What to do  -  1966  -  Joke

Animals  -  It’s my life  -  1965  -  Irene

Eric Clapton  -  It hurts me too  -  1988  -  Kees


 

Michael Jackson  -  Black or white  -  1991  -  Harry

Bon Jovi  -  It’s my life  -  2000  -  Pierre

Rolling Stones  -  Dear doctor  -  1968  -  Joke

Wanda Jackson  -  I don’t wanna go  -  1961  -  Irene

Roxy Music  -  Editions of you (live)  -  2001  -  Kees



Madonna  -  Papa don’t preach  -  1986  -  Pierre

Snelle & Maan  -  Blijven slapen  -  2021  -  Joke

Colin Blunstone & Rod Argent  -  She’s not there (2 Meter sessies)  -  2002  -  Irene

Feelies  -  decide  -  1991  -  Kees

 

Specials  -  Vote for me  -  2019  -  Harry

Eric Clapton  -  Crossroads  -  1988  -  Pierre

Mary MacGregor  -  Torn between two lovers  -  1976  -  Joke

Les Baroques  -  Without feeling  -  1968  -  Irene

Bonnie Prince Billy  -  I’ve made up my mind  -  2021  -  Kees


 

O.B. Buchana  -  I can’t choose  -  2009  -  Harry

Billy Joel  -  Only the good die young  -  1977  -  Pierre

Black Sabbath  -  Heaven and hell  -  1980  -  Joke

Paul Revere & the Raiders  -  Let me  -  1969  -  Irene

Joe Cocker  -  Woman to woman  -  1972  -  Kees


 

Terwijl vrijdagavond de vele voetbalfans die thuis gebleven waren werden geplaagd door onthutsende televisiebeelden en zich van spijt de haren uit het hoofd trokken, beleefden wij weer een mooie en geanimeerde Plaatjesavond waarop zestig jaar popmuziekgeschiedenis achoronologisch maar evengoed adembenemend de revue passeerde. Earth & Fire, Led Zeppelin, Michel Polnareff, en John Sebastian oogstten welgemeende bijval, terwijl het op bijna alle lijstjes genoemde ‘Should I stay or should I go’ van the  Clash terecht de eer voor het fijnste lied van deze sessie opstreek. De roemloze nederlaag van de voetbalvrijdag bleek er steviger te hebben ingehakt dan verwacht, want zaterdag meldden zich maar vijf van de zeker vijftien verwachte  MedeDraaiers die daardoor wel in staat waren ontspannen vijf rondes te Draaien, waarbij zich slechts één doublure met de vrijdagavond manifesteerde : The Clash die, zij het na enig subtiel lobbywerk  opnieuw de favoriet bleek. Maart telt vijf vrijdagen, zodat onze volgende zitting pas over drie weken zal plaatsvinden, op 14 en 15 april, het thema is dan : LICHT. De vijfde vrijdag van de maand Draait zoals gebruikelijk een muziekfilm, 31 maart is dat ‘The boat that rocked’, waarover André S ons al eerder via mail informeerde. Zorg dat je erbij bent.

Groet,  Kees   






 

maandag 13 maart 2023

Draailijst 10 en 11 Maart 2023 Verlangen

Beste Plaatgenoten,

Willen, wensen, begeren, believen, eisen, azen, met andere woorden: verlangen, is mooi maar het moet wel haalbaar zijn. Wanneer de doelstelling fysiek, mentaal, juridisch, organisatorisch, of financieel niet op te brengen is, stelt dat de smachtende in hoge mate teleur. Welgemeende, maar te ambitieuze verlangens zullen de lijder er aan in de loop van de tijd een niet meer glad te strijken verbeten trek om de mond plooien en een wrevelige blik in de ogen branden. Het is dus zaak de realiteit niet uit het oog te verliezen en zich er bij neer te leggen dat bijvoorbeeld een oneindige zomer, een eigen mobiele parkeerplaats, altijd de wind in de rug, of een eigen atoombom voor thuis op de salontafel, in de achtertuin, of op de hobbyzolder, er voor verreweg de meeste stervelingen in elk geval voorlopig, gewoon niet in zit. Iets realistischer al is het verlangen om wereldkampioen te worden in één van de talloze interessante kampioenstitels die beschikbaar zijn, zoals deuropenen, frikandellen eten, solderen, toiletbrillen breken, achterstevoren hordenlopen, snelbreien, eieren stapelen, zaklopen, doperwten ver blazen, langste oorhaar, koekhappen, en stokpaardrijden. Allemaal activiteiten die afleiden van obsessief verlangen en tegelijkertijd de begeerte stillen en in het gunstigste geval zelfs roem oogsten. Uiteraard moeten de pogingen en resultaten van één en ander wel door het daartoe bevoegde gezag in de gedaante van een liefst Koninklijk erkende, in de betreffende sport gespecialiseerde bond officieel zijn vastgelegd, want iedereen kent wel de talloze uitgekookte praatjesmakers en haagse bluffers die bij gebrek aan eigen, dan maar met andermans, of zelfs met verzonnen veren willen pronken. Gelukkig zijn er nog enkele andere manieren waarop sluimerende verlangens onverholen kunnen worden geventileerd. Afhankelijk van doel en ambitie kunnen deze worden uitgewerkt door middel van dagdromen, luchtkastelen, idealen, zeepbellen, visioenen, illusies, hersenschimmen, of utopieën, waarmee met relatief geringe inspanning grote verlangens gebrekkig, maar meestal juist toereikend kunnen worden gestild. Ook in de hoopvolle, maar schrale jaren vijftig werd er, zij het op de schamele omstandigheden afgestemde bescheiden schaal, verlangd. Uit reclamedrukwerk geknipte plaatjes van Tomado stamppotstampers, boekenrekjes, frietsnijders, afdruiprekken, flessenlikkers, bordenrekjes, onderzetters, en flessenuitdruipers, alles getest en goedgekeurd door de Nederlansche Vereeniging van Huisvrouwen, vulden menig verlanglijstje van aanstaande echtparen, en behoren tot op heden tot de meest begeerde koopwaar van de kringloopwinkel. Ons verlanglijstje met de knallers van 10 en 11 maart:


Vrijdag

Dropkick Murphys  -  I wish you were here  -  2021  -  André V

Parov Stelar Band  -  Homesick  -  2007  -  Mirjam

Son Mieux  -  Dancing in heaven  -  2020  -  Juanita

Kya Hua  -  Tera wada  -  1977  -  Ramon

Sandy Coast  -  Subject of my thoughts  -  1965  -  Kees

Mascots  -  Words enough to tell you -  1965  -  Jan

Erica Koth  -  Sehnsucht nach dem Fruhling  -  2011  -  Harry

Cliff Richard  -  A voice in the wilderness  -  1960  -  Gerard

Elvis Presley  -  Surrender  -  1961  -  René

Kinks  -  All day and all night -  1964  -  Maarten

Gary Moore  -  Still got the blues  -  1990  -  Ben

Zaz  - Je veux  -  2010  -  Marijke

Ry Cooder  -  Cancion mixteca  -  1985  -  Leonard

Stephen Sanchez  -  I want you  -  2021  -  Marit


Ennio Morricone  -  Malena  -  2000  -  André V

Dua Lipa  -  Homesick  -  2017  -  Mirjam

Eminem & Rihanna  -  Love the way you lie  -  2010  -  Juanita

No mercy  -  Where do you go  -  1996  -  Ramon

Norman Greenbaum  -  Dairy queen  -  1972  -  Kees

Soft Machine  -  Hope for happiness (Dimdamdom)  -  1967  -  Jan

Croatia Squad  -  We don t need no sleep  -  2016  -  Harry

Pink Floyd  -  Wish you were here  -  1975  -  Gerard

Al Green  -  Full of fire (live)  -  1976  -  René

Al Green  -  I wish you were here  -  1975  -  Maarten

Chicago & Brian Wilson  -  Wishing you were here  -  2022  -  Ben

Randy Newman  -  Putin  -  2017  -  Marijke

Paige Anderson & the Fearless kin - Helplessy Hoping  -  2014  -  Leonard

Ane Brun  -  Closer (Nomadland)  -  2020  -  Marit


Zaterdag

Buena Vista Social Club  -  Veinte anos  -  1997  -  Albert

Rolling Stones  -  I got  the blues (live Marquee)  -  1971  -  Joke

Oosterhuis en Vrienten  -  Melk en honing  -  2023  -  Dennis

Monkees  -  She makes me laugh  -  2016  -  Kees

Boudewijn de Groot  -  Ken je dat land  -  1966  -  André S


Brenda Boykin  -  Be my lover  -  2008  -  Albert

Mick Jagger  -  Angel in my heart (live)  -  1993  -  Joke

Imany  -  Long for you (live Paris)  -  2022  -  Dennis

Moby  -  Dream about me (live Hotel Tour)  -  2005  -  Kees

Terence Trent d’ Arby  -  Wishing well  -  1987  -  André S

Ennio Morricone  -  Malena  -  2000  -  Harry

 

Manu Chao  -  Me gustas tu  -  2001  -  Albert

Bee Gees  -  Words (Ed Sullivan)  -  1968  -  Joke

Marvin Gaye  -  I want you  -  1976  -  Dennis

Levon Helm  -  Ophelia  -  2008  -  Kees

The Left Banke  -  Desirée  -  1968  -  André S

Bigg Robb  -  I need a drink  -  2017  -  Harry


Rob Thomas & Alicia Keys  -  Use me  -  2005  -  Albert

Rolling Stones  -  Through the lonely nights  -  1974  -  Joke

Shadow Puppets  -  I want you  -  2008  -  Dennis

Her Majesty  -  Tell me why  -  2019  -  Kees

Richard & Linda Thompson  -  I want to see the bright lights tonight  -  1974  -  AndréS

Sumner  -  Desire  -  2022  -  Harry

 

Ondanks het uiterst gure weer schoven vrijdagavond toch nog veertien medeDraaiers aan om hun zorgvuldig op verlangen geselecteerde Plaatjes te laten horen. De Dropkick Murphys beten de spits af en zetten op aangrijpende wijze de toon, zodat de avond al niet meer stuk kon. Wat volgde was weer een rijk geschakeerde melange van de talloze genres die de popmuziek tot zo’n fascinerend fenomeen maken. Vermoedelijk voor het eerst sinds 1960 werden in één ronde Cliff en Elvis direct na elkaar geDraaid, terwijl datzelfde Al Green met zichzelf gebeurde. Kya, Elvis, Ry Cooder, Ennio Morricone, en Ane Brun brachten allen filmmuziek ten gehore, en de Kinks namens Maarten en Eminem & Rihanna namens Juanita mochten de wisseltrofee delen, die op de zaterdagavond weer naar Albert ging voor de bij de overige aanwezigen tot nu toe onbekend gebleven, maar onmiddellijk in de smaak gevallen Brenda Boykin met Be my lover. De aanvankelijk vijf, en vanaf de tweede ronde zes Plaatgenoten Draaiden op hun dooie akkertje 23 nummers, gevolgd door een uiterst ontspannen 2 á 3 minutenronde. Mocht het meteorologisch een kil en naargeestig weekend zijn, in de Dirk Smitsstraat snorde de kachel, geurde de koffie, flikkerden de kaarsen, schuimde het bier, en floreerden praatjes naast de Plaatjes. Dat doen we hopelijk opnieuw op 24 en 25 maart, dan bij het thema Keuze/Kiezen. Tot dan!

Groet,  Kees