zondag 26 februari 2023

Draailijst 25 en 25 Februari 2023 Glas

 Beste Draaivrienden,

Voordat het glas werd uitgevonden waren onze huizen òf koud, òf donker, groente alleen vers of in blik te koop, bier alleen per vat of aan de tap verkrijgbaar, lampen brandgevaarlijk, drinken alleen mogelijk uit bekers van aardewerk of melamine, brillen, pince-nezs, monocles, en lorgnets hadden een louter cosmetisch oogmerk, een televisietoestel was door het ontbreken van een beeldbuis nog gewoon een radio, en vloeistofchromatografie was door het onvoorstelbare onbestaan van glazen retentiekolommen zelfs geheel onmogelijk. Experimentele historici menen op grond van grensverleggend onderzoek dat de gewenste en noodzakelijke onzichtbaarheid van het materiaal de totstandkoming ervan geducht heeft dwarsgezeten. Het ontwikkelen van een onzichtbare substantie werd aanvankelijk algemeen beschouwd als een meestal onschuldig en steevast vruchteloos tijdverdrijf voor fantasten, dromers, kwakzalvers, sciencefictionschrijvers, charlatans, en duivelskunstenaars, zodat het in de praktijk onhaalbaar bleek kapitaalkrachtige investeerders aan te trekken om de peperdure experimenten te financieren. Er zijn aanwijzingen die het aannemelijk maken dat het daarom speculatieve alchemisten geweest zijn die in hun queeste naar de steen der wijzen onbedoeld glas ontwikkeld bleken te hebben en daar onmiddellijk de wetenschappelijke en commerciële perspectieven van onderkenden. Etalageruiten en laboratoriumglaswerk waren hiervan de eerste op grote schaal toegepaste utilitaire voortbrengselen, die in hun in het oog lopende en succesvolle kielzog de weg bereidden voor meer alledaagse en vindingrijke gebruiksmogelijkheden. Theeglazen, weckpotten, tafelbladen, aquaria, facetgeslepen deurbeschermers, messenleggers, horlogeglazen, onderzetters met ingeperste provinciewapens, en kunstig geblazen schemerlampvoeten vonden al snel hun weg naar vele vooruitstrevende huishoudens. Een heel speciaal soort glas is de spiegel, die in tegenstelling tot het overige glas niet doorzichtig is en dus toont wat zich aan de andere kant afspeelt, maar juist laat zien wat er achter de kijker gebeurt, terwijl deze onder de juiste zichthoek bovendien zichzelf in real-time kan waarnemen, wat niet alleen een nuttig hulpmiddel is bij lichaamsverzorging en aankleden, maar ook de confronterende gewaarwording oproept zich op onverwachte momenten ongegeneerd door zichzelf diep in de ogen te worden gekeken, zodat de verwarrende vraag rijst wie eigenlijk naar wie kijkt? Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond spiegelden wij ons in de volgende Plaatjes: 

Vrijdag

Leo Sayer  -  Long tall glasses  -  1974  -  Leonard

Di-rect  -  Through the looking glass  -  2022  -  Ben

Boudewijn de Groot  -  Achter glas  -  2015  -  Eric B

Miley Cyrus  -  Heart of glass  -  2020  -  Pierre

Colin Blunstone  -  World of glass  -  1969  -  Irene

John Fred & his Playboy band  -  Judy in disguise  -  1965  -  Jan

Lou Reed  -  I ‘ll be your mirror  -  1997  -  Kees

Beatles  -  You’ve got to hide your love away  -  1965  Erik M

Beatles  -  Glass onion  -  1968  -  Gerard

Chris Hadfield  -  Window of my mind  - 2015  -  Harry

Joe Jackson  -  Is she really going out with him (a capella)  -  1988  -  Maarten

Cuby & the Blizzards  -  Window of my eyes  -  1968  -  Karin


 

Doors  -  Cars hiss by my window  -  1971  -  Leonard

Ted de Braak  -  Een glaasje Madeira  -  1976  -  Marijke

GoulamasK  -  Je leve mon verre  -  2010  -  Eric B

Annie Lennox  -  Walking on broken glass  -  1992  -  Pierre

Sailor  -  Glass of champagne (TOTP)  -  1976  -  Irene

Tröckener Kecks  -  Achter glas  -  1988  -  Jan

Lewsberg  -  At lunch  -  2020  -  Kees

Walter ’Wolfman’ Washington  -  Glass house (Northsea)  -  2014  -  Erik M

Rachel Platten  -  Broken glass  -  2017  -  Gerard

Looking Glass  -  Brandy  -  1972  -  Harry

Rudi Carrell  -  Hoogste tijd  - 1968  -  Maarten

Jethro Tull  -  The hare who lost his spectacles  -  1973  -  Karin


 

Zaterdag

Philip Glass  -  Morning passages  -  2002  -  Albert

Eddie Bond  -  That glass  -  1972  -  André V

Blondie & Miley Cyrus  -  Heart of glass  -  2020  -  Mirjam

Steve Howe  -  Ram  -  1975  -  Vera

Tommy Emmanuel  -  Bella soave  -  2005  -  Dave

Lullo’s  -  Haar in mijn glas  -  1997  -  Dennis

Big mama Thornton  -  Ball & chain  -  1968  -  Kees

Handsome family  -  So much wine  -  2000  -  André S

Police  -  Message in a bottle  -  1979  -  Joke

The Bad Plus - Heart of glass -  2003 - Erik M


 

Janis Joplin  -  Maybe  -  1969  -  Albert

Jesse Cook  -  Solace  -  2021  -  André V

Annie Lennox  -  Walking on broken glass  -  1992  -  Mirjam

Peter Hammill  -  This side of the looking glass  -  Vera

Dave  -  Carry on  -  2023  -  Dave

Cuby & the Blizzards  -  Window of my eyes (live)  -  1993  -  Dennis

Tröckener Kecks  -  Achter glas  -  1988  -  Kees

Rolling Stones  -  Salt of the earth  -  1968  -  André S

Kim Petras & Kygo  -  Broken glass  -  2020  -  Joke


 

Het was een gedenkwaardige editie van ons altijd al hoog gewaardeerde Plaatjesfeest. Niet alleen etaleerde zoals gebruikelijk de muziek alle vertrouwde maar ook onbetreden paden en attendeerde zodoende de liefhebbers op braakliggende sporen, maar pardoes werd onze zojuist inmiddels wel erg vaak verjaarde verslaggever gefêteerd met een door de verzamelde MedeDraaiers fraai gebonden bundeling van zijn in de afgelopen jaren verschenen voorwoorden bij de onontbeerlijke draailijst. Groos, verlegen, en geroerd nam de feesteling de gelukwensen en loftuitingen in ontvangst en startte het eerste Plaatje van alweer een opwindende en imposante reeks. De Tröckener Kecks gingen met de huiveringwekkende muzikale sage Achter Glas, een tot nu toe voor velen onbekend gebleven prachtlied, met de eer strijken, op de hielen gezeten door de überfunky Walter Wolfman Washington. Werden er vrijdag ondanks de feestelijkheden toch nog 24 Plaatjes geDraaid, zaterdag kwamen er slechts 18 aan bod, zij het wel gevolgd door een interessante 2 à 3 minutenronde die exact om 22.30 uur gedaan bleek. Kees trachtte vergeefs met andermans veren te pronken door ongegeneerd de winnaar van vrijdag te Draaien. De Morning Passages van Philip Glass verzamelde echter de meeste stemmen zodat Albert tot zijn eigen verwondering als winnaar de inmiddels volledig virtuele Gouden Wisselschijf mee naar huis mocht nemen. Op 10 en 11 maart Draait onze volgende editie, dan met het door André V geopperde thema : VERLANGEN. Tot dan graag.


Groet,  Kees





















maandag 13 februari 2023

Draailijst 10 en 11 Februari 2023 Verjaardag

 Beste MedeDraaiers,

De één heeft niks, de ander wat meer, en enkelen bijna alles, maar verjaardagen heeft iedereen, zeker minimaal eens per jaar, en hoe ouder, hoe meer. Wie van feestjes houdt moet zorgen een volledig ingevulde verjaardagskalender aan te leggen, wat moeilijker lijkt dan het is want wereldwijd zijn er elke dag meer dan 20 miljoen jarigen, zodat daar altijd wel een bekende bij is. Slimme navigatieprogramma’s kunnen een efficiënte en desondanks ontspannen route samenstellen die de bon-vivant van het ene feestje naar de volgende Zabava naar de volgende berpesta  leidt. Om het betaalbaar te houden kunnen presentjes eens per jaar groot en daarom voordelig worden ingekocht, zoals een doos sigaren met een lint eromheen of een boeket echte kunstbloemen, die overal ter wereld een verraste glimlach op het gezicht van het vergulde feestvarken toveren, waarna de genodigde met roltong en scheetkussen aanschuift bij het uitgelaten gezelschap dat de nieuw aangekomene hartelijk en oprecht geïnteresseerd in de armen sluit. Ongedwongen conversatie, drank, en een rokertje laten al snel hun zegenrijke invloed gelden en zorgen rap voor internationale verbroedering ( M/V ). Gelukkig wacht morgen weer een nieuwe verjaardag zodat de verjaardagenverzamelaar andermaal verrassende ontmoetingen en belevenissen te wachten staan.

Anderen verzamelen uitsluitend eigen verjaardagen, één van de oudste en meest beoefende liefhebberijen : van kindsbeen af beginnen wij met het aanleggen van allerlei verzamelingen. Autoplaatjes van Full Speed, suikerzakjes, postfrisse animozegels, spaarvarkens met mechanisch knorgeluid, als-je-schudt-dan-sneeuwt-hets, landkaarten van eilanden, of langspeelplaten met vogelgeluiden. Naarmate je langer verzamelt, wordt de collectie onherroepelijk groter en veelomvattender, terwijl bij de collectioneur, die weliswaar streeft naar volledigheid, het besef groeit dat de dag nadert dat de collectie compleet is, de ultieme angst van elke verzamelaar, die daarom uitvluchten en zijpaden zoekt om dat te voorkomen. Plotsklaps blijken zeekaarten rond de eilanden ook verzamelwaardig, net zoals zwijgende spaarvarkens, en platen met runder-, honden-, of visgeluiden. Ook bij de eigen verjaardagenverzamelaar leeft het met de leeftijd toenemende verlangen naar en de angst voor de voltooide verzameling, waarvan onbekend is wanneer die bereikt zal worden en uitstel noch omweg gedoogt. Een nooit complete verzameling verjaardagsliedjes hoorden wij afgelopen vrijdag en zaterdag :


 

Vrijdag

Stevie Wonder  -  Happy birthday  -  2009  -  Leonard

Billy Bragg  -  I will be your shield  -  2021  -  Juanita

The Crests  -  16 Candles  -  1958  -  Pierre

Moody Blues  -  Ride my see saw  -  1968  -  Irene

Garland Jeffries  -  Matador (live)  -  1980  -  Dennis

Desperate Bicycles  -  It’s somebody’s birthday today  -  1979  -  Jan

Arthur Lee  -  Old man (live Glastonbury)  -  2003  -  Kees

Dolly Parton & Willy Nelson  -  Happy happy birthday  -  1982  -  Erik M

Loudon Wainwright  -  Talking new Bob Dylan  -  1992  -  René

Lesley Gore  -  It’s my party  -  1963  -  Gerard

Lesley Gore  -  Judy’s turn to cry  -  1963  -  André S


 

Stephen Stills  -  4 + 20 (live Dick Cavett)  -  1969  -  Leonard

50 Cent  -  It’s your birthday  -  2003  -  Juanita

Weird Al Jankovic  -  Happy birthday  -  1983  -  Pierre

Golden Earring  -  Holy holy life  -  1971  -  Irene

Nicole Pesce  -  Happy birthday  -  2011  -  Dennis

PFM  -  Celebration  -  1971  -  Jan

David Byrne & Choir  -  Heroes  (live)  -  2018  -  Kees

Conjure  -  The author reflects on his 35th birthday  - 1988 - Erik M

Beastie Boys  -  Fight for your right  -  1986  -  René

Paul Simon  -  Have a good time  -  1976  -  Gerard

Miles Davis  -  So what  -  1959  -  André S



 

Joey Dyser  -  100 Years  -  1975  -  Leonard

Major Lazer  -  Get free  -  2013  -  Juanita

Tune Weavers  -  Happy happy birthday  -  1957  -  Pierre

Wanda Jackson  -  Happy happy birthday  - 1958 - Irene

Beatles  -  Rare happy birthday song  -  1968  -  Dennis

Jimmy Crawford  -  Cindy’s birthday  -  1962  -  Jan

Jonathan Richman  -  Party in the woods  -  1979  -  Kees

Sam Cooke  -  Having a party  -  1962  -  Erik M

Anders Widmark  -  Happy  -  2014  -  René

Neil Sedaka  -  Happy birthday sweet 16  -  1960  -  Gerard

Alice Cooper  -  I’m 18  -  1972  -  André S


 

Zaterdag

Carrie Newcomer  -  On the day you were born  -  2021  -   Joke

Andrew Lubman  -  Birthday (Beatles cover)  -  2012  -  Eric B

Moby  -  Sunday (live Moscow)  -  2003  -  Kees

Minions / N’Sync  -  Happy birthday  -  2017  -  Harry

 

Will.I.am. / Cody Wise  -  It’s my birthday (off.video)  -  2014  -  Joke

Kudyapi  -  Birthday song  -  2009  -  Eric B

The Who  -  My generation (live)  -  1967  -  Kees

Whitney Houston  -  Happy birthday  -  1996  -  Harry

 

R. Kelly  -  It’s your birthday  -  2004  -  Joke

Letzte Instanz  -  Geburtstaglied  -  2018  -  Eric B

RHCP  -  Give it away (live Slane Castle)  -  2003  -  Kees

Claus Dieter Ludwig  -  Happy birthday variationen  -  2014  -  Harry

 

Alice Cooper  -  I’m 18 (live)  -  1971  -  Joke

Nina Hagen  -  Du hast den Farbfilm vergessen (live)  -  1985  -  Eric B

Fatal Flowers  -  Younger days   1986  -  Kees

Little Rascals  -  Happy birthday  -  1938  -  Harry


 

Makayla Malaka  -  Happy birthday  -  2022  -  Joke

Uriah Heep  -  The magician’s birthday (live)  -  2001  -  Eric B

Huub van deer Lubbe  -  Forever young  -  2020  -  Kees

Stevie Wonder  -  Happy birthday  -  2009  -  Harry

 

Neil Sedaka  -  Happy birthday sweet 16  -  1960  -  Joke

Beatles  -  birthday  -  1968  -  Eric B

Loudon Wainwright  -  Over the hill  -  1975  -  Kees

Louis Jordan  -  Birthday boogie  -  1948  -  Harry

 

Vrijdagavond Draaiden 11 Muziekvrienden op ontspannen en toch ordelijke wijze maar liefst 33 Plaatjes, waarbij bleek dat kwaliteit niet hoeft te lijden onder grote kwantiteit. Monden vielen spontaan open en veelbetekenende blikken van verstandhouding werden uitgewisseld, terwijl eensgezind langzaam het besef indaalde een editie van in artistiek opzicht zelden gehoord niveau  bij te wonen. Alle 33 goed, bleek in de informele nabeschouwing waarin het geDraaide nogmaals, maar nu verbaal de revue passeerde. Stephen Stills sleepte voor Leonard de overwinning in de wacht, terwijl ook Arthur Lee, David Byrne, en Conjure hoge ogen gooiden, zonder ook maar één van de andere prachtPlaatjes daarmee tekort te willen doen. Zaterdagavond meldden zich slechts 4 liefhebbers die op hun dooie akkertje 24 Plaatjes Draaiden die 3 doublures met de vrijdagavond gehoorde liedjes liet horen. Opvallend was dat de slechts bij liefhebbers bekende en gewaardeerde, maar in de muzikale marge verblijvende singer-songwriter Loudon Wainwright beide avonden, en zelfs met verschillende liedjes uit zijn ironische, melancholische, en hilarische repertoire, aan bod kwam. Met 4 stemmen bleek het helaas niet mogelijk binnen redelijke tijd overeenstemming te bereiken over het beste nummer van de zaterdagavond, zodat de virtuele wisselprijs niet kon worden uitgereikt. Hopelijk kan dat weer plaatsvinden bij onze volgende zitting, die zal zijn op 24 en 25 februari, het thema is die avond GLAS.

Tot dan.

Groet,  Kees