maandag 30 januari 2023

Draailijst 27 en 28 Januari 2023 Toekomst

 Beste Muziekvrienden,

Sinds tijdreizen wegens onvoorspelbare gevolgen onmogelijk geworden is, kunnen wij nog uitsluitend het heden en de toekomst beheersen. In het heden al improviserend door middel van intuïtie, afwegen, overwegen, en overleggen. Om de toekomst te bedwingen is de agenda een nuttig hulpmiddel. Data, weeknummers, maan- en waterstanden, feestdagen, Europese schoolvakanties, één en ander aangevuld met persoonlijke afspraken leggen voorlopig een belangrijk beslag op de dagen van het komende jaar, waarmee de toekomst voor een deel beteugeld wordt. De uitvinding van de toekomst heeft ons veel goeds gebracht. Was het tot dat verlichte moment altijd afwachten of bij het ontwaken de wereld er nog zou zijn, sinds de ontdekking van de toekomst door Wernher von Braun en Hendrik Colijn weten we dat wij elke avond rustig kunnen gaan slapen, in de wetenschap dat morgenochtend het zonnetje weer vrolijk aan de hemel straalt, het ochtendblad op de mat of in de bus ligt, de percolator pruttelt en geurt, en de dienstregeling van de tram weer aanvangt. En elke dag schijnt de zon iets langer, heeft de krant beter nieuws, smaakt en troost de koffie nog beter, en lijkt het in de tram gemoedelijker dan ooit. Hoewel het dus de bedoeling en verwachting is dat die toekomst steeds meer vooruitgang, beschaving, en geluk zal brengen, is dat niet voor iedereen een uitgemaakte zaak. Hermetische complotdenkers, paragnosten, zwartkijkers, trendwatchers, onheilsprofeten, praatjesmakers, waarzeggers, ordinaire bedriegers, en de onvermijdelijke charlatans beweren aan hun water te kunnen voelen, in kaarten te kunnen lezen, in een kristallen bol te kunnen zien, aan ingestraald kraanwater te kunnen proeven, of zelfs op geheel buitenzintuigelijke wijze de toekomst te kunnen voorspellen. En die is meestal niet meer wat ze vroeger geweest is. In de door hen in suggestieve presentaties geschetste onrustbarende perspectieven als de ontbinding der elementen of chronische steeds sneller in aantal en betekenis toenemende parkeerproblemen staat niet alleen de mensheid, maar ook en vooral iedereen persoonlijk niets anders te wachten dan de totale ondergang, die men wellicht zou kunnen opschorten door de aanschaf van een aardstralenkastje, eigen atoombom, of groene obligaties, of waarop men zich kan voorbereiden door het lezen van heilige geschriften, het afsluiten van een uitvaartverzekering met hiernamaalsgarantie, of het aanleggen van een serieuze voorraad gevarieerde noodrantsoenen. Deze gevarieerde conventionele en futuristische toekomstmuziek hoorden wij gister- en eergisteravond :


Vrijdag

Bryan Ferry  -  This is tomorrow  -  1977  -  Kees

Annie  -  Tomorrow  -  1982  -  Dennis

Doris Day  -  Que sera, sera  -  1956  -  René

Diggy Dex  -  Morgen komt het goed (that’’s live 3 FM)  -  2016  -  Eric B

Harmony Glen  -  Cup of life (live)  -  2010  -  Leonard

Arno v.d.Heyden  -  Ik ben geen 18 meer  -  2020  -  Harry

Doors  -  Roadhouse blues (live in NY)  -  1970  -  Pierre

Racoon  -  No mercy  -  2010  -  Jacqueline 

Zager & Evans  -  In the year 2525  -  1969  -  Gerard

Shangri-Las  -  Past, present and future  -  1966  -  Irene


 

Urge Overkill  -  Girl you’ll be a woman soon  -  1994  -  Kees

Jayhawks  -  I’m gonna make you love me  -  2000  -  Dennis

Marvin Gaye  -  A funky space reincarnation  -  1978  -  René

Herman van Veen  -  De bom valt nooit  -  1984  -  Eric B

Joan Baez  -  One day at a time (live Woodstock)  -  1969  -  Leonard

Sonic Catering Band  -  Live in Bratislava  -  2012  -  Harry

Golden Earring  -  Future (live Ahoy)  -  2006  -  Pierre

Dire Straits  -  Down to the waterline  -  1978  -  Jacqueline

Beatles  -  When I’m 64  -  1967  -  Gerard

Earth & Fire  -  Only time will tell  -  1975  -  Irene


Zaterdag

 

Fleetwood Mac  -  Never going back  -  1977  -  Vera

Bob Dylan  -  Tomorrow is a long time  -  1963  -  Dave

Barry McGuire  -  Eve of destruction  -  1965  -  Joke

Shirelles  -  Will you still love me tomorrow  -  1961  -  Kees

Ralph de Jongh  -  Somebody will know someday  -  2010  -  Erik M

Beatles  -  Tomorrow never knows  -  1966  -  Jan

David Byrne  -  In the future  -  1985  -  André S



Rush  -  Circumstances  -  1995  -  Vera

Helloween  -  Futureworld  -  1987  -  Dave

Beatles  -  When I’m 64  -  1967  -  Joke

Bonnie Prince Billy  -  I see a darkness  -  1999  -  Kees

Little Milton  -  We’re gonna make it  -  1965  -  Erik M

Spirit  -  1984  -  1969  -  Jan

B 52’s  -  Song for a future generation  -  1995  -  André S



 Marillion  -  Script for a jester’s tear  -  1983  -  Vera

Bon Jovi  -  Next one hundred Years  -  2000  -  Dave

Zager & Evans  -  In the year 2525  -  Joke

Brendan Croker  -  There ’ll come a day  -  1991  -  Kees

Nina Simone  -  Tomorrow is my turn  -  1965  -  Erik M

Uriah Heep  -  Circle of hands  -  1972  -  Karin

Max Frost & the Troopers  -  Shape of things to come   -  1978  -  Jan

Gary Numan  -  Are friends electric  -  1979  -  André S



 Zoals bij sommige thema’s gebruikelijk, werd er vrijdag weer speels en uitbundig op los geassocieerd, wat ons op een in artistiek en kwalitatief opzicht uiterst afwisselend muzikaal boeket vergastte, waarin Doris Day en Arno van der Heyden het moesten opnemen tegen de Doors, Jayhawks, en Bryan Ferry, terwijl de Sonic Catering Band in Bratislava op gastronomische wijze nieuwe wegen in de popmuziek verkende. Toch waren het de goeie ouwe Beatles die met het in 1967 als toekomstmuziek gespeelde When I’m 64 volkomen terecht Gerard de eer voor het liefste liedje opleverde. De zeven Plaatgenoten op de zaterdagavond konden hun gemak ervan nemen en Draaiden in bezadigd tempo en opgeluisterd met vrolijke en saillante conversatie drie rondes waarin zowel rooskleurige als dystopische, met scenes uit de film Metropolis geïllustreerde toekomstbeelden de revue passeerden. Gelukkig waren het de beminnelijke Shirelles uit 1961, toen alles nog goed was en alleen maar beter kon worden, die voor Kees de kastanjes uit het vuur sleepten. Onze volgende zitting zal zijn op 10 en 11 februari, het thema is dan BIRTHDAY. Tot dan graag.

Groet,  Kees





                       

      

                                                   



zondag 15 januari 2023

Draailijst 13 en 14 Januari 2023 Werken

 Beste Plaatlanders,

Licht, lucht, ruimte, eten en drinken, medemensen, kleding, en onderdak behoren wereldwijd tot de universele eerste levensbehoeften. Afhankelijk van beroep, aanleg, verblijfslocatie, of geaardheid, kunnen deze worden gecompleteerd, zoals met boeken voor lezers, banken voor rovers, trams voor conducteurs, goden voor vrome gelovigen, spiegeleieren voor verkeersbrigadiertjes, luchtjes voor honden, honden voor baasjes, en hard werken voor Rotterdammers. Het is een bekend verschijnsel dat alledaagse zaken zo vanzelfsprekend worden geacht dat ze onbedoeld over het hoofd worden gezien. Eskimo’s kijken niet op van sneeuw, walvissen, en het noorderlicht, sinterklazen geeuwen verveeld bij het zien van stoomboten, schimmels, en schoorstenen, ruimtevaarders bij sterrennevels, zwarte gaten, en de oneindigheid, handlezers zijn blind voor eelt, eczeem, kloven, en rouwrandjes, en Rotterdammers merken wolkenkrabbers, wervelend voetbal, en hard werken niet op. Gerenommeerde grootheden als Gerard Cox, Desiderius Erasmus, en Ruud Lubbers schijnen aanwijzingen te hebben gevonden die zouden aantonen dat terwijl in de rest van Nederland nog volop duimen gedraaid, gelanterfant, gelummeld, en gedagdiefd werd, er hier al vroeg opgestaan en met opgerolde mouwen gebouwd en gebuffeld werd om de vooruitgang aan de praat te krijgen. Behalve de opkomst en ondergang van zon en maan en de wisseling van de seizoenen, ging en gaat nog altijd niets vanzelf. Met inachtneming van de alom van kracht zijnde natuurwetten moest aan alles gewerkt worden om onze verre van volmaakte omgeving leefbaar te maken en te houden. Buiten scheepswerven, entrepots, suikerwerk- en margarinefabrieken, en de onvermijdelijke bierbrouwerijen en jeneverstokerijen werden in korte tijd waterwerken als dijken, dammen, bruggen, havens, waterleiding en riolering, en wegen en treinrails met hand- en stoomkracht in en uit de grond gestampt. En nooit is het werk klaar : orkanen, bederf, branden, aardbevingen, verval, tsunami's, meteorietinslagen, wispelturigheid, en doelbewuste vernielzucht zorgen voortdurend voor defecten en totale destructie en zodoende ook voor herstelwerk zoals banden plakken, puin ruimen, sokken stoppen, wederopbouwen, glaszetten, messen slijpen, besturen, of knopen aanzetten. Welkom rustpunt in deze onophoudelijke dynamiek is het terecht hoog gewaardeerde Plaatjes Draaien, waar wij dit weekend deze Plaatjes hoorden:


 

Vrijdag

Dolly Parton  -  9 to 5  -  1980  -  Harry

Eddie Kendricks  -  Skipping work today  -  1975  -  René 

Johnny Cash & June Carter  -  If I were a carpenter (live Denmark)  -  1971  -  Dennis

Tim Hardin  -  If I were a carpenter (live Woodstock)  -  1969  -  Dennis

Fischer Z  -  The worker  -  1979  -  Irene

Yardbirds  -  Shape of things (live)  -  1966  -  Jan

Black Keys  -  Poor boy long way from home  -  2021  -  Kees

Sam Cooke  -  Chain gang  -  1960  -  Pierre

Notting Hillbillies  -  Railroad working song (live)   -  1990  -  Leonard

Bonnie St Claire  -  Dokter Bernard (Toppop)  -  1976  -  Meinie


Fifth Harmony  -  Work from home  -  2016  -  Harry

Fleetwood Mac  -  Homework (live)  -  1968  -  René

Ry Cooder & Bobby King  -  Chain gang (live)  -  1987  -  Dennis

John Lennon  -  Working Class hero  -  1970  -  Irene

Hank Ballard  -  Work with me Annie  -  1954  -  Jan

Captain Beefheart  -  Hard working man  -  1978  -  Kees

Lee Dorsey  -  Working in a coalmine  -  1966  -  Pierre

Golden Earring  -  Sound of the screaming day  -  1967  -  Leonard

Boudewijn de Groot  -  Jimmy (live)  -  2007  -  Meinie


Beatles  -  A hard day’s night  -  1964  -  Karin

Hue and cry  -  Labour of love  -  1987  -  Harry

Four Seasons  -  Working my way back  -  1965  -  René

Joe Bonamassa  -  Taxman  -  (Live Cavern)  -  2021  -  Dennis

Julien Clerc  -  Travailler cést trop dur  -  1987  -  Irene

Silhouettes  -  Get a job  -  1957  -  Jan

Dr.John  -  Average kind of guy  -  1981  -  Kees

Dire Straits  -  Money for nothing (live Aid)  -  1085  -  Pierre

Kinks  -  A well respected man  -  1965  -  Leonard

Lenny Kuhr  -  troubadoer (live)  -  2019  -  Meinie


Zaterdag

Rolling Stones  -  Luxury  -  1974  -  André S

R.E.M.  -  Finest Worksong  -  1987  -  Maarten

Black Keys  -  Wild  child  -  2022  -  Kees

Dave  -  Forever Young  -  2021  -  Harry

Rolling Stones  -  Salt of the earth  -  1968  -  Joke

Ramses Shaffy  -  Zing, vecht, huil  -  1971  -  Eric B

Merle Haggard  -  Working man blues  -  1969  -  Dave

Jim Groce  -  Working at the carwash blues  -  1974  -  Vera

Billy Bragg  -  Between the wars  -  1984  -  André V

Marianne Faithful  -  Working class hero (live sessions at West 54th)  -  1995  -  Mirjam


 

Jeff Beck  -  Because we’ve ended as lovers  -  2007  -  André S

The Free  -  Mr.Big (live)  -  1970  -  Maarten

Molly Tuttle  -  Brakeman’s blues (live)   -  2022  -  Kees

Mick Jagger  -  Let’s work  -  1987  -  Joke

Welle Erdball  -  Arbeit adelt (crazy clip tv)  -  1999  -  Eric B

BTO  -  You aint seen nothing yet (live)  -  1983  -  Dave

Nat Adderley  -  Work song  -  1960  -  Vera

Bonnie Raitt & Ruthie Foster  -  Angel from Montgomery  -  2014  -  André V

Spinners  -  Working my way back  -  1980  -  Mirjam


 

Vrijdagavond bleek Werken een dermate inspirerend thema te zijn dat er uitsluitend kwalitatief hoogwaardige muziek te horen was die het onmogelijk maakte een favoriet te kiezen. Tien MedeDraaiers brachten hun stem uit op tien zeer uiteenlopende, maar altijd markante composities, zodat gesteld kan worden dat eigenlijk iedereen winnaar was, en daarom met een opgewekt gemoed de Plaatjes de Plaatjes kon laten en opgetogen, hongerig naar de volgende editie huiswaarts keerde. En toen moest de zaterdag nog komen. Wederom tien liefhebbers schaarden zich ‘s avonds rond het tot interactie aansporende comfortabele ameublement om hun muzikale kijk op het thema te ventileren, waarbij opnieuw de artistieke kwaliteit van het geDraaide van een origineel en hoog niveau bleek. Het aanbod van op ons thema toepasselijke muziek was zo breed dat niet alleen de kwaliteit, maar ook de diversiteit voortdurend hoogstaand gehouden kon worden, zodat in de lijst geen hinderlijke doublures voorkomen. Mirjam mocht zaterdagavond de wisselprijs in haar zak steken voor Marianne Faithful die voor haar live-versie van Working class hero fenomenale muzikanten om zich heen verzameld had. Onze volgende zittingen zullen zijn op 27 en 28 januari, het thema is dan De Toekomst. Graag tot dan.

Groet,  Kees