dinsdag 27 december 2022

Draailijst 23 en 24 December 2022 Zitten

Beste Plaatgenoten,

Naast liggen is zitten één van de meest beoefende menselijke ledigheden. Dat is niet altijd zo geweest. Voordat het zitten werd uitgevonden beschikten wij slechts over onze hurken, waarbij de billen oncomfortabel rustten op de hielen, een situatie die smeekte om een praktische en elegante oplossing. In die verre tijden waren liggen, leunen, en hangen veel bedreven alternatieven voor het spartaans gehurk, dat thans nog slechts in folkloristische kringen op ogenschijnlijk onverschrokken wijze wordt beoefend. De uitvinding van de Wc-bril bleek, ondanks meer gat dan bril, als onbedoelde bijkomstigheid tot zitten aan te sporen. Vanzelfsprekend duurde het niet lang of het deksel op de bril verscheen, en het eerste zitmeubel was tot stand gekomen. De Wc wordt dan ook niet voor niets de bestekamer of zelfs het gemak genoemd. Het was weliswaar niet heel gerieflijk, maar aangenamer dan staan, leunen, hangen, en hurken. De Wc-bril wordt, naast Gerrit Rietveld, daarom wel beschouwd als één van de peetvaders van de stoel, die het zitten als wereldwijde ledigheid, in relatief korte tijd een enorme vlucht heeft doen nemen. Afgezien van liggen, traplopen, zwemmen, dansen, en parachutespringen is er geen gelegenheid te bedenken waar niet gezeten kan of zelfs moet worden. Niet alle zitten is in trek : met de tandartsstoel, beklaagdenbank, biechtstoel, schoolbank, preekstoel, en strafbankje hebben we liefst niets te maken. Wie van hier naar daar of omgekeerd moet, en niet wil lopen is bijna altijd op zitten aangewezen. Naargeestige haltes laten de reiziger reikhalzen naar de komst van bus, tram, of trein, waarin met wat geluk en intimidatie een zitplaats bezet kan worden. De ongelukkige die daar niet in slaagt, is aangewezen op het conventionele leunen en hangen. Recreatief of anderszins rustgevend zitten kan in bioscoop, Kuip, Kasteel, park, op een terras, bij de kapper, of nostalgisch met vouwstoel, thermosfles koffie en asbak, in de berm. Vooraanstaand zitten kan in een zetel, sportief op een zadel, met een bolknak in een rookfauteuil, wiegend in een schommelstoel, en sprookjesachtig op een paddenstoel. Maar het genoeglijkst zitten wij toch in ons Draaizaaltje, waar wij dit weekend deze Plaatjes Draaiden:


 

Vrijdag

Gwen McCrae  -  Rocking chair  -  1975  -  Erik M

Otis Redding  -  Sitting on the dock of the bay  -  1967  -  Gerard

Ronnie Lane  -  I’m gonna sit right down and write myself a letter  -  1974  -  Kees

Kinks  -  Sitting on my sofa  -  1965  -  Jan

Leonard Cohen  -  Bird on a wire  (live London)  -  2013  -  Dennis

Carl Perkins, Cash, Clapton  -  Matchbox  -  1971  -  René

Chris Goss  -  Sitting on top of the world  -  2013  -  Marit

Evanescence  -  My immortal  -  2003  -  Ramon

Annie Lennox & Al Green  -  Put a little love in your heart  -  1988  -  Juanita

Ludacris  -  Stand up  -  2003  -  Harry

Sniff’n the tears  -  Driver’s seat  -  1978  -  Dik

Fools Garden  -  Lemon tree  -  1995  -  Meinie

Eric Clapton  -  Motherless child  -  1994  -  Leonard

Beatles  -  Lovely Rita  -  1967  -  Karin

Zitten  -  Now is  -  2022  -  Eric B

Byrds & Earl Scruggs  -  You ain’t going nowhere  -  1971  -  André S

Andrew Sisters  -  Don’t sit under the appletree  -  1942  -  Joke


Hound Dog Taylor  -  You can’t sit down  -  1974  -  Erik M

Rolling Stones  -  Sitting on a fence  -  1966  -  Gerard

Moby Grape  -  Sitting by the window  -  1967  -  Kees

Ralf Bendix  -  Babysitter Boogie  -  1961  -  Jan

Neil Young & Crazy Horse  -  Barstool blues (live Moenchengladbach)  -  2014  -  Dennis

Playing for change  -  Sitting on the dock of the bay  -  2011  -  René

Buddy Guy  -  Sit and cry  -  1958  -  Marit

Johnny Logan  -  What’s another year  -  1980  -  Ramon

Da Brat  -  Sitting on top of the world  -  1996  -  Juanita

Billy Stewart  -  Sitting in the park  -  1965  -  Harry

Johnny Cash  -  San Quentin (live)  -  1969  -  Dik

Paul McCartney  -  Backseat of my car  -  1971  -  Meinie

Ronald Jowsey  -  Berkeley woman  -  2010  -  Leonard

Slade  -  Merry Christmas everybody  -  1973  -  Karin

Buttr  -  Sitting  -  2021  -  Eric B

Lee Dorsey  -  Ya ya  -  1961  -  André S

Elvis Presley  -  Jailhouse rock  -  1957  -  Joke


Zaterdag

Rolling Stones  -  The spider and the fly (live Amsterdam)  -  1995  -  Joke

Doc Watson  -  Sitting on top of the world  -  1964  -  Albert

Herman Brood  -  Champagne & wine  -  1978  -  Kees

 

Radiohead  -  Sit down and stand up  -  2003  -  Joke

Johnny Cash  -  San Quentin (live)  -  1969  -  Albert

Johnny Cash  -  The mercy seat  -  2000  -  Kees


Arctic Monkeys  -  Don’t sit down (Pinkpop)  -  2014  -  Joke

Bob Dylan  -  Watching the river flow  -  1971  -  Albert

Billy Strings & Molly Tuttle  -  Sitting on top of the world  -  2019  -  Kees

 

Beatles  -  I’m gonna sit right down  -  1963  -  Joke

Diana Krall & Russel Malone  -  Route 66  -  2014  -  Albert

Staple Singers  -  Sit down servant  -  1961  -  Kees

 

Mel McDaniel  -  Stand up  -  1985  -  Joke

Marcus Miller  -  Rehab (North Sea Jazz)  -  2007  -  Albert

Pacific Gas & Electric  -  Are you ready (live)  -  1972  -  Kees


Rolling Stones  -  As tears go by (Shine a light)  -  2008  -  Joke

Sidiki Diabati & Stanley Clarke  -  The meeting (live VPRO)  -  2019  -  Albert

Handsome Family  -  Gold (Yellow Coach)  -  2016  -  Kees

 

Cat Stevens  -  Sitting  -  1972  -  Joke

Alicia Keys & Rob Thomas  -  Use me (live)  -  2011  -  Albert

Traffic  -  John Barleycorn (live)  -  1972  -  Kees


Maar liefst 17 Draailanders persten zich vrijdagavond in ons Draaizaaltje om het zitten muzikaal vorm te geven. Dankzij de mede door de vredige kerstgedachte heersende brede coöperatieve gezindheid en soepele bedrijfsvoering konden binnen de reglementaire Draaitijd toch nog twee rondes verwezenlijkt worden, waarin obscure blues werd afgewisseld met gerenommeerde hits van dinosaurussen en eendagsvliegen, zoals ook gedemonstreerd bij de overigens onbesliste verkiezing van het fijnste lied van de avond, die ging tussen Sitting on the dock of the bay, deze keer in de versie van Playing For Change, en Sit and Cry van de slechts bij gestaalde bluesfans fameuze Buddy Guy. Ook oude bekenden als Slade, Paul McCartney, en Eric Clapton sleepten stemmen in de wacht. Van de eenmalig gedoogde gelegenheid tot dansen werd vrijdagavond slechts spaarzaam gebruik gemaakt, net als op zaterdagavond toen slechts drie Platenvrienden zich meldden, die daardoor wel in staat waren zeven rondes te Draaien, afgewisseld met vrolijke conversatie, lichtvoetig en schokkend shownieuws, en ordentelijke gedachtewisseling. Onze volgende editie van Plaatjes Draaien zal zijn over drie weken, op 13 en 14 december, het thema is dan typisch Rotterdamsch : WERK. 30 December is het de vijfde vrijdag van de maand, waarop zoals gebruikelijk Plaatjes Kijken zal plaatsvinden, deze keer met de film Velvet Goldmine, welke zich afspeelt in het narcistische milieu van de Glamrock. Tot dan!

Groet,  Kees





maandag 12 december 2022

Draailijst 9 en 10 December 2022 Woestijn

 Beste Draaivrienden,

Overal op ons lichaam kunnen wij bulten krijgen, in zee op de huid door kwallenbeten, op het hoofd door een openstaand kastdeurtje, overal elders door brandnetels, wespensteken, allergie, of vet. In alle gevallen worden deze jeukende bulten als lastig, pijnlijk, en ontsierend beschouwd. Hoe anders is dat bij de kameel die, net als de olifant door zijn (M/V) slurf, de giraffe dankzij zijn nek, en de zebra via zijn tijdloze strepenpatroon, door zijn reusachtige vetbulten zijn karakteristieke, door iedereen onmiddellijk herkende aanblik biedt, en daarmee in elke dierentuin één van de duurzame publiekstrekkers is. Toch is dat niet zijn oorspronkelijke omgeving. Tot de uitvinding van de LandRover en de LandCruiser was het een onmisbare metgezel voor de woestijnreiziger, die zonder het gezelschap van deze sympathieke telganger een wisse dood in de woestijn wachtte. Wat de zee is voor een schip, is de woestijn voor een kameel, die dan ook wel het schip van de woestijn wordt genoemd, en omgekeerd het schip de kameel van de zee. Beide deinen, vervoeren vracht, en doorkruisen een onafzienbare uitgestrektheid, zich oriënterend op het ontzagwekkend uitspansel. Wie nooit in de Sahara, maar wel eens in de Kootwijkerduinen, of op het strand van Rockanje of de Maasvlakte geweest is, heeft niet veel fantasie nodig om zich een voorstelling te maken van een woestijn. De Sahara is eigenlijk niets meer dan een breed strand met twee zeeën, in het westen de Atlantische Oceaan, in het Oosten de Rode Zee. In het midden van dit strand is aan beide kanten de zee ver uit zicht, gehoor, en reuk geraakt. De aan onze kust populaire krabben, konijnen, zeesterren, en zeehonden hebben daar plaatsgemaakt voor niet minder dierbare aardmannetjes, wangzakmuizen, gekko’s, en fenneks, die allen perfect zijn toegerust voor een leven in extreme omstandigheden. Is men op het strand oververhit door de zon, dan is binnen enkele stappen de verkoelende zee te bereiken. Dorst kan worden gelest in één van de vele charmante, niet zelden met de naam oase getooide paviljoens waar voor een luttel bedrag koel bier of ijsthee kan worden genuttigd. Neemt men een zonnebad midden in de Sahara, dan kan de dichtstbijzijnde zee wel op een afstand van 2400 kilometer liggen klotsen, een afstand die welbeschouwd bijna onoverkomelijk is. Gelukkig komt de verhitte badgast onderweg ook onmisbare oases tegen waar hij achter een kolossaal sorbet(M/V) even op adem kan komen voor de volgende uitputtende etappe  op weg naar zijn verfrissende zeebad, waarna hij daarvandaan verkwikt de terugtocht onderneemt om liefst nog dezelfde dag zijn achtergebleven parasol en badlaken terug te zien. Wij zagen en hoorden dit weekend de woestijn terug in de volgende Plaatjes :


Vrijdag

Maitre Gims  -  Je m’tire  -  2013  -  Juanita

Neil Young  -  Unknown legend (live acoustic)  -  1992  -  Leonard

Michel Polnareff  -  Le desert nést plus en Afrique  -  1971  -  André S

Songhoy Blues  -  Sahara (live Tivoli)  -  2017  -  Kees

 

Coldplay & Rihanna  -  Princess of China  -  2011  -  Juanita

America  -  A horse with no name  -  1971  -  Leonard

Gert Timmerman  -  Brandend zand  -  1970  -  André S

Tinariwen  -  Sastanaqqam  -  2017  -  Kees


Justin Timberlake & TI  -  Dead and gone  -  2012  -  Juanita

Timothy Schmitt  -  Peaceful easy feeling  -  2017  -  Leonard

Varese  -  Deserts (1 st interpolation)  -  1954  -  André S

Neil Young  -  Running dry  -  1969  -  Kees

 

Paolo Nutini  -  Iron sky  -  2014  -  Juanita

ZZ Top  -  Gimme all your loving  -  1983  -  Leonard

Ian Dury  -  Hit me with your rythm stick  -  1978  -  André S

Red Hot Chili Peppers  -  Scar tissue  -  1999  -  Kees


 Zaterdag

Tinariwen  -  Sastanaqqam  -  2017  -  Erik M

Sting & Cheb Mami  -  Desert rose  -  2011  -  Joke

Balthazar  -  On a roll  -  2021  -  Vera

Woody Guthrie  -  The return of Rocky Mountain Slim  -  1946  -  Dave

Vanessa Mae  -  Storm (AK Sessions)  -  2001  -  Eric B

Ricky Lee Jones  -  Flying cowboys  -  1990  -  René

Bombino  -  Imajghane (live Amsterdam)  -  2020  -  Kees

Jethro Tull  -  Barren Beth  -  2022  -  Karin

Jonathan Richman  -  Abdul and Cleopatra  -  1978  -  Jan


Fatoumata Diawara  -  Timbuktu fasso  -  2014  -  Erik M

Tom Russel  -  El llano estacado  -  1991  -  Joke

The Nice  -  Hang on to a dream  -  1969  -  Vera

Judas Priest  -  Desert plains  -  1981  -  Dave

Die Wuste lebt  -  Los Testamentos  -  2020  -  Eric B

Leon Redbone  -  Sheik of Araby  -  1977  -  René

Songhoy Blues  -  Sahara  -  2017  -  Kees

Hawkwind  -  Watching the grass grow  -  1984  -  Karin

Monkees  -  Can you dig it  -  1968  -  Jan


Omdat de FIFA het kennelijk niet nodig vond het WK programma af te stemmen met Plaatjes Draaien, Draaiden wij vrijdagavond in een overigens ontspannen sfeer met slechts vier Muziekvrienden onze met zorg en serieuze interesse geselecteerde woestijnPlaatjes, die de huiveringwekkende weersomstandigheden buiten al snel deden vergeten, en de temperatuur in ons Draaizaaltje al snel deed oplopen, terwijl de thuisblijvers bij de televisie werden getrakteerd op een koude douche, die zaterdagavond gelukkig verwerkt bleek. Onder begeleiding van brullende motoren en claxongeloei van feestvierende Marokkanen verbeten wij onze teleurstelling en Draaiden er lustig op los. Veel aandacht en waardering oogstten daarbij de niet eerder zo ruim aan bod gekomen Malinese artiesten als Tinariwen, Bombino, Songhoy Blues, en vooral Fatoumata Diawara, die dan ook voor Erik M verdiend de wisseltrofee verwierf. Op 23 en 24 december Draaien de Plaatjes weer, dan met het thema ZITTEN. Zoals gebruikelijk wordt tijdens de Kersteditie dansen, mits betamelijk, getolereerd. Tot dan graag.

Groet,  Kees