zondag 27 november 2022

Draailijst 25 en 26 November 2022 Schip

 Beste Draailanders,

Als schip lig ik mijn leven lang al met mijn buik in het koude water. Algen, zeegras, mosselen, en zeepokken groeien op mijn huid. Wieren strelen, zandbanken strijken en schuren, riffen en ijsbergen schrapen, krassen, en blutsen mijn romp, stormen en zeegang jagen mij het kompas rond, en deining sust mij tot rust. Mijn passagiers verwen ik met ontspannend geklop van mijn motoren, het ruisen en klotsen van de golven, en het nauwelijks waarneembare, weldadige trillen van mijn dek. Ik ben blij dat ik een schip ben.

Hoewel onze planeet de Aarde wordt genoemd, bestaat verreweg het grootste gedeelte van het oppervlak uit water. Vanaf de vroegste tijden was het dus al noodzakelijk een manier te vinden om zich onder, door, of over het water te verplaatsen om zodoende deze belemmering op weg naar het ontdekken van de wereld te slechten. Dankzij onze oeverloze verbeeldingskracht ontwikkelden wij in de loop van de jaren lieslaarzen, de schoolslag, stapstenen, het vliegtuig, de voor velen angstaanjagende tunnels, de heteluchtballon, de polsstok, en de mooiste oplossing van allemaal: de brug, waarop de passant veilig, moeiteloos, en vaak verwend met een pittoresk of spectaculair verschiet, de overkant kan bereiken. De aardbol is zo groot, en sommige overkanten daardoor zo ver, dat geen vaste constructie die kan overbruggen. Innovatieve Rotterdammers bedachten daarop een soort brug met hulpmotor, de Heen en Weer I tot en met XVI genaamd, die grote technologische ontwikkelingen in gang zette en wereldwijd een ware hausse in scheepsbouw en maritiem transport ontketende en daarmee aan de wieg stond van een formidabele welvaartsstijging die tot op heden voortduurt. Deze op de Heen en Weer gebaseerde intercontinentale roll-on-roll-off-schepen zijn thans nog dagelijks in de haven te bewonderen als de 'mobiele bruggen' waarop in Japan of Korea nieuwe auto's worden gereden en die er na de overtocht in Rotterdam weer afgereden worden. Klimaatverandering en overbevolking beloven de scheepvaart een zonnige toekomst. Vermogende oudere jongeren slijten hun laatste jaren op uiterst luxueuze cruiseschepen waar, los van het benauwende overvolle land, van bijna onbeperkte ruimte, een altijd vriendelijk klimaat, en het geruststellende deinen te genieten valt. Zorgen, ergernis,  en verveling bestaan daar niet. De ontheemde cruiseganger wordt geleefd door conferenciers, goochelaars, coverbands, escaperoom, zwembad, bioscoop, sigarenkamer, casino, en natuurlijk de cocktailbar, en hoopt stiekem op een  probleemloos romantisch zeemansgraf (M/V). Wij hopen liever op een weekend met fijne Plaatjes, zoals :

 

Vrijdag

Procol Harum  -  A salty dog  -  1969  -  Harry

Freddie McGregor  -  Big ship  -  1982  -  Gerard

Dubliners  -  The lifeboat Mona  -  1975  -  René

Whitesnake  -  Sailing ships  -  1989  -  Pierre

Walker Brothers  -  My ship is coming in  -  1965  -  Irene

Madness  -  Nightboat to Cairo  -  1979  -  Jan

Beach Boys  -  Sail on sailor (live)  -  2012  -  Kees

Richard Berry  -  Louie Louie  -  1957  -  Erik M

Doors  -  Ship of fools  -  1970 -  Karin

Sailor  -  Sailor  -  1975  -  Leonard

 

Jefferson Airplane  -  Wooden ships  -  1969  -  Harry

Heart  -  Dreamboat Annie  -  1975  -  Gerard

Lee Dorsey  -  Riverboat  -  1970  -  René

Sutherland Brothers  -  Sailing  -  1972  -  Pierre

Reparata & the Delrons  -  The captain of your ship  -  1968  -  Irene

Marvin, Welch & Farrar  -  Faithful  -  1971  -  Jan

Saints  -  Ghost ships  -  1984  -  Kees

Lucio de Mare  -  Manana zarpa un barco  -  1942  -  Karin

The Impressions  -  Isle of the sirens  -  1967  -  Erik M

Nanci Griffith  -  Boots of spanish leather  -  1993  -  Leonard

 

Zaterdag

Orchestra Baobab  -  Utrus horas (live)  -  1982 -  André V

Randy Newman  -  Sail away (Live London)  -  2011  -  Kees

Menescal & Nelson Faria  -  O barquinho  -  2015  -  Dave

Fleetwood Mac  -  The big boat  -  1969  -  Vera

Rolling Stones  -  Rock and a hard place (off.live)  -  1989  -  Joke

Myles Sanko  -  Just being me (off.video)  -  2016  -  Juanita

Nathan Carter  -  On the boat to Liverpool  -  2015  -  Mirjam

Ike & Tina Yurner  -  Proud Mary (live Paris)  -  1970  -  Albert

 

Odetta  -  Sail away, ladies  -  1957  -  André V

Nick Cave  -  Ship song (live Copenhagen)  -  2019  -  Kees

CSN  -  Wooden ships (live)  -   1977  -  Dave

Doors  -  Crystal ship  -  1967  -  Vera

Gina T  -  Sail over seven seas  -  2016  -  Joke

Goldband  -  Ik haat je  -  2021  -  Juanita

Hues Corporation  -  Rock the boat (toppop)  -  1983  -  Mirjam

Beach Boys  -  Sloop John B  -  1968  -  Albert

 

Ferre Grignard  -  Drunken sailor  -  1966  -  André V

Black Keys  -  Little black submarines  -  2011  -  Kees

Heart  -  Dreamboat Annie  -  1975  -  Dave

Sha Na Na  -  Seacruise  -  1973  -  Vera

Rod Stewart  -  Sailing  -  1975  -  Joke

Naestro  -  Bella ciao  -  2017  -  Juanita

Mirela Muco  -  Gramofon walz  -  2000 -  Mirjam

Madness  -  Nightboat to Cairo  -  1979  -  Albert

Regen viel er niet, toch waren het kletsnatte avonden waarop zwoegende schepen en rollende golven van het scherm spatten. Zowel de romantiek als de harde realiteit van schepen en het zeemansleven trokken in een stijlvolle, en zoals gebruikelijk zeer afwisselende serie liedjes, liederen, filmpjes, en plaatjes aan ons voorbij. Vrijdag gingen de handen op elkaar voor Procol Harum, de Dubliners, Beach Boys, Lucio de Mare met een romantische tango, en de Impressions, terwijl de Doors met een schitterende live versie van Ship of fools voor Karin de wisseltrofee binnenhaalde. Hoewel zaterdagavond Randy Newman, Fleetwood Mac, Nathan Carter, alweer de Doors, de Black keys, en Mirela Muco veelbelovend werden bejegend, bleek de aftrap van Orchestra Baobab de meeste indruk te hebben gemaakt. Proficiat, André V! Wij Draaien weer Plaatjes op 9 en 10 december. Omdat op die laatste datum het zaaltje al bezet is, zitten wij dan eenmalig in zaal 8, op de eerste verdieping. Het thema is dan : WOESTIJN. Tot dan graag.

Groet,  Kees




dinsdag 15 november 2022

Draailijst 11 en 12 November 2022 Hoofddeksel

 Beste MedeDraaiers,

Ze zijn zo knap tegenwoordig dat artsen veel lichaamsdelen en organen, uiteraard uitsluitend indien per se nodig, niet alleen kunnen herstellen, maar ook verwijderen of vervangen. Het gemis van het eigen lijfstuk kan gelukkig deels worden ondervangen door de toepassing van geadviseerde of geforceerde gedragsverandering. bewegingstherapie, medicatie, of combinaties van dezen, maar vooral door prothesen of zelfs transplantatie. Populair zijn onder oudere jongeren bijvoorbeeld de kunstheup en de kunstknie, die de kreupele na een vreugdeloze periode van afnemende mobiliteit weer laat rennen en dansen en van het leven genieten, terwijl onder jongere jongeren de te elimineren ingegroeide teennagel een veelbesproken belemmering voor een zorgeloos leventje vormt. Helaas valt, wegens wetenschappelijke, technologische, en ethische beletsels, de kunst- dan wel transplantatiekop vooralsnog buiten de mogelijkheden. Totdat ook deze uitdaging zal zijn beentje gelicht, is zorgvuldig onderhoud en uiterste bedachtzaamheid met eigen en andermans (M/V) hoofd geboden. Gelukkig is een indrukwekkend assortiment hoofddeksels  beschikbaar dat de blootstelling aan de kwaadaardige buitenlucht met haar onvoorspelbare weersgrillen, agressie, en ongelukken, zo veel mogelijk belemmert. Tegen meteorologische geweld  kan men het hoofd, afhankelijk van het weertype, niet alleen behoeden, maar ook met pet, zuidwester, zonneklep, hoofddoek, alpinopet, sjaal, bivakmuts, en tulband beschutten. Tegen het lot, dat ongelukken in kleine hoekjes klaarzet, en opgewonden standjes op onze weg plaatst, komen stootpet en veiligheidshelm goed van pas. Ceremoniële hoofddeksels als mijter, (opblaasbare) kroon, keppel, fez, berenmuts, hidjab, feesthoed, steek, sarik, en sjeitel hebben weliswaar een hoofdzakelijk sociale functie, maar dienen in dit verband toch ook genoemd te worden omdat deze identiteit, broederschap (m/v), en daarmee ook veiligheid verschaffen. Hoewel dus een breed geschakeerde, voor nagenoeg alle gelegenheden passende collectie hoofdbedekkingen de mens ter beschikking staat, zijn in het alledaagse straatbeeld blootshoofdigen toch veruit in de meerderheid. De angst dat de voor korte of langere periode afgesloten hoofdhuid schimmel, stank, eczeem, ringworm, korsten, haarbroei, of zelfs voortijdig kaalhaar zou kunnen veroorzaken, lijkt hiervoor de aanleiding. Voor ons waren afgelopen vrijdag- en zaterdagavond hoofddeksels aanleiding de volgende Plaatjes te Draaien :


 

Vrijdag

Duo Pet  -  Gij ok hier  -  2022  -  Harry

Barry Hughes  -  Kamerbreed tapijt  -  1981  -  André S

They might be giants  -  Birdhouse  -  1990  -  Joost

Lyle Lovett  -  Don’t touch my hat  -  1996  -  René

Kinks  -  Bought a hat like princess Marina  -  1969  -  Jan

Handsome family  -  Back in my day  -  2016  -  Kees

Les Compagnons de la chanson  -  Un Mexicain  -  1962  -  Gerard

Steeleye Span  -  All around my hat  -  1975  -  Karin


 

Men without hats  -  Safety dance (remix)  -  1993  -  Harry

Jeff Beck  -  Pork pie hat (live)  -  2003  -  André S

Procol Harum  -  Homburg  -  1968  -  Joost

Kevin Coyne  -  I want my crown (live)  -  1973  -  René

Captain Sensible  -  Wot  -  1982  -  Jan

Leon Redbone  -  Harvest moon  -  1977  -  Kees

Randy Newman  -  Big hat no cattle  -  1999  -  Gerard

Sam the Sham  -  Little red ridinghood  -  1966  -  Karin


 

Marc Bolan & T rex  -  Cat black  -  1974  -  Harry

Kevin Ayers  -  Hat song  -  1978  -  André S

Marvin Gaye  -  Wherever I lay my hat  -  1962  -  Joost

Merle Haggard  -  My own kind of hat  -  1979  -  René

Argent  -  Hold your head up  -  1972  -  Jan

16 Horsepower  -  Haw  -  1996  -  Kees

Steely Dan  -  The fez  -  1976  -  Gerard

Jethro Tull  -  Hunting girl  -  1977  -  Karin

 

Zaterdag

Rolling Stones  -  Hold on to your hat  -  1989  -  Joke

Genesis  -  Dance on the volcano  -  1976  -  Vera

Bob Dylan  - Leopard skin pill-box-hat  -  1966  -  Dave

Wild Tchoupitoulas  -  Meet the boys  -  1970  -  Dennis

Prince & the  Revolution  -  Raspberry beret  -  1985  -  Eric B

True Stories  -  Dream operator  -  1986  -  Kees

Full Monty  -  You can leave your hat on  -  1997  -  Karin


Lady Lisha  -  The bonnet song  -  2019  -  Joke

U 2  -  One tree hill (live)  -  1987  -  Vera

Paola Hermosin  -  Jarabe Tapatio  -  2021  -  Dave

Status Quo & Maddy Prior  -  All around my hat  -  1996  -  Dennis

Diadeem  -  Milagro  -  2016  -  Eric B

Sly & family Stone  -  Thank You  -  1970  -  Kees

Rod Stewart  -  They can t take that away from me  -  2002  -  Karin


Temptations  -  Papa was a rolling stone  -  1972  -  Joke

Steven Wilson  -  Hand.Cannot.Erase.  -  2014  -  Vera

Barbara Streisand  -  Any place I hang my hat  -  1963  -  Dave

Alice & the mad hatter  -  Gasoline  -  2010  -  Dennis

Etta James  -  You can leave your hat on (Newport)  -  1991  -  Eric B

Tony Allen  -  Secret agent  -  2009  -  Kees

Sister Rosetta Tharpe  -  Didn’t it rain  -  1964  -  Karin


Vrijdagavond moesten de acht aanwezige Muziekvrienden zich (de elfde van de elfde!) aanvankelijk door twee carnavalskrakers heen bijten om alsnog getrakteerd te worden op gevarieerde grammofoonmuziek van doorgaans hoge kwaliteit. Open doekjes waren er voor Lyle Lovett, Captain Sensible, Leon Redbone, en vooral het ingenieuze en opwindende Hold your head up van Argent, terwijl Jeff Beck met de live-versie van Goodbye Pork Pie Hat voor Amdré S de wisseltrofee voor het fijnste nummer van de avond bemachtigde. Wegens zware concurrentie van De Nacht van de Popmuziek bleef het aantal MedeDraaiers op zaterdagavond steken op zeven. Op ons dooie akkertje Draaiden wij drie rondjes, waarin ruimschoots de tijd werd genomen om enkele lange versies van the Temptations, Genesis, Etta James, en Tony Allen te beluisteren. Heel verrassend maar absoluut terecht won Tony Allen voor Kees de inmiddels denkbeeldige wisseltrofee. Na onze reguliere zitting werd snel overgeschakeld naar NPO 3 waar wij met de neus in de boter vielen omdat daar juist een fijne documentaire werd vertoond over het scheppingsproces van de Sgt.Pepper van the Doors, Morrison hotel, een geniale plaat die in geen enkele verzameling zou mogen ontbreken. Over twee weken, op 25 en 26 november Draaien wij weer Plaatjes, het thema is dan : Schepen.  Tot dan graag.

Groet,  Kees