zondag 30 oktober 2022

Draaailijst 28 en 29 Oktober 2022 Gebouwen

 Beste Muziekvrienden,

Nu de wrede winter met zijn altijddurende naargeestige schemering en verkrampende kilte weer voor de deur staat, beseffen wij eens te meer niet zonder comfortabele gebouwen te kunnen die ons beschermen tegen de meedogenloze natuur en haar meteorologische wispelturigheid, die de mens voortdurend het leven zuur proberen te maken en achter de feiten aan laat lopen. Maar ook in de andere seizoenen heeft de natuur het op de mens voorzien. In de zomers verrukkelijk verkoelende zee zweven altijd kwaadwillige kwallen die ons zeebad vergallen, op een terras zorgen wespen voor paniek met begeleidend versplinterd glaswerk, eksters stelen onbeheerd tafelzilver, meeuwen schoongemaakte nieuwe haring, en de Japanse Duizendknoop en de verwante Hemelboom openen de aanval op de beschaving met hun wortels die funderingen, rioleringen, en andere ondergrondse infrastructuur vermorzelen. In de herfst verstoppen bladeren de dakgoot en rellen zevenslapers op zolder, in de lente verpesten hooikoorts en eikenprocessierupsen de langverbeide zonnebaden met jeuk, bulten, snotneus, en oogklachten. Je kunt dus maar beter altijd binnenblijven. Wie geluk heeft woont in een gebouw met ramen en een dak, waarin je indien gewenst, je 24 uur per dag kunt afschermen van de altijd riskante natuur. Moet of wil je toch naar buiten dan zijn een mond-neusmasker én een paraplu die als mobiel lichtgewicht noodgebouw kan fungeren, essentiële attributen. Bij het plannen van je expeditie blijkt hoe handig het is dat er in de stad zo veel gebouwen zijn. Om contact met de weerzinwekkende buitenlucht zo veel mogelijk te voorkomen kunnen onderweg openbare gebouwen, stations, ziekenhuizen, tunnels, parkeergarages, en vooral winkelcentra worden betreden. Goede kans dat deze complexen zijn voorzien van meerdere in- en uitgangen, zodat een deel van de route veilig binnenshuis kan worden afgelegd. Om de onbeschutte delen van het tracé te volbrengen kan men met ingehouden adem en opgestoken paraplu van abri naar bioscoopentree naar kerkportaal naar tankstation naar kiosk naar muziektent rennen. De tot enkele jaren geleden voor deze onderneming uitermate geschikte telefooncellen zijn helaas door de voortschrijdende digitale technologie uit het straatbeeld verdwenen. Dankzij dezelfde technologie hoorden én bekeken wij afgelopen vrijdag en zaterdag de volgende Plaatjes :


Vrijdag

Don Covay  -  House of blue lights  -  1969  -  Joost

Del Fuegos  -  A town called love  -  1987  -  Maarten

Ed Harcourt  -  Come into my dreamland  -  2014  -  Juanita

Bruce Springsteen & Tom Morello  -  Ghost of Tom Joad  -  2009  -  Mieke

Rolling Stones  -  Citadel  -  1967  -  Joke

Animals  -  House of the rising sun  -  1964  -  Gerard

Alan Price  -  The house that Jack built  -  1968  -  René  -  1968

White Stripes  -  Hotel Yorba  -  2001  -  Kees

Foundations  -  Build me up Buttercup  -  1969  -  Jan

Dr.Feelgood  -  Route 66 (live Southend)  -  1975  -  Bert

Paul Simon  -  Homeward bound (live Skavlan)  -  2016  -  Leonard

Drs.P  -  Sneker café  -  1973  -  Harry


 Kinks  -  Dead end street  -  1966  -  Joost

Talking Heads  -  Don’t worry about the government  -  1977  -  Maarten

Marc Broussard  -  Come in from the cold (live RTL late night)  -  2015  - Juanita

Rory Gallagher  -  Moonchild  -  1977  -  Mieke

Hozier/Sergei Polunin  -  Take me tot he church  -  2015  -  Joke

Simon & Garfunkel  -  Frank Lloyd Wright  -  1970 -  Gerard 

Eddie Cochran  -  Twenty flight rock  -  1957  -  René

Dropkick Murphys  -  Prisoners song (live Conan)  -  2013  -  Kees

Madness  -  Our house  -  1983  -  Jan

Deep Purple  -  Hush  -  1970  -  Bert

U 2  -  All along the watchtower  -  1987  -  Leonard


Zaterdag

Taj Mahal & Ry Cooder  -  What a beautiful city  -  2022  -  André S

Taj Mahal  -  Tomorrow  -  1970  -  Erik M

Alquin  -  Nobody waits forever  -  1975  -  Vera

Led Zeppelin  -  Houses of the holy  -  1973  -  Dave

David Bowie  -  Station to station (live)  -  2000  -  Dennis

Alan Price  -  The house that Jack built  - 1968  -  Irene

Modern Lovers  -  Old world  -  1972  -  Kees

John Hartford  -  Tall buildings  -  1971  -  Eric B

Elvis Presley  -  Heartbreak hotel (live Comeback Special)  -  1968  -  Pierre


 

Simon & Garfunkel  -  Frank Lloyd Wright  -  1970  -  André S

L’Imperatrice  -  Sonate Pacifique (Grand Palais)  -  2014  -  Erik M

Alan Parsosns  -  I Robot  -  1977  -  Vera

Gerry Rafferty  -  Baker street  -  1978  -  Dave

Mumford & Sons  -  Babal  -  2012  -  Dennis

Chris Isaac  -  Blue  hotel  -  1986  -  Irene

Jay Howie  -  All along the watchtower  -  2021  -  Eric B

Philip Glass  -  Pruit Igoe (Kooyanisqatsi)  -  1983  -  Kees

The Jam  -  A town called Malice  -  1982  -  Pierre


Zowel onderkoeld-consumptief als sociaal-muzikaal verheffend waren het dit weekend weer mooie avonden, waarop in ons knusse Draaizaaltje verrassingen , herinneringen, verbazing, en ontsteltenis gedurig werden afgewisseld. De semi-psychedelische opmaat van onze zitting werd ruw, maar aangenaam en voor de variatie broodnodig, verstoord door Bruce Springsteen en Tom Morello, zodat iedereen subiet weer bij de les was. Het Sneker Café van drs.P waarin, net als bij Nivon, ontspanning, ontmoeting, ontwikkeling, en ontdekking een grote rol spelen, oogstte weliswaar terecht veel bijval, maar het was toch echt Marc Broussard die voor Juanita de overwinning uit het vuur sleepte, terwijl Sergei Polunin op muziek van Hozier vergeefs probeerde de iets oudere aanwezigen  de pirouettes en dubbele axels van Sjoukje en Joan te doen vergeten. Zaterdagavond Draaiden 9 liefhebbers door een opnieuw in het ongerede geraakte beamer slechts twee rondjes, die overigens nog werden gevolgd door een altijd vermakelijke en gewaardeerde twee-minutenronde (buiten mededinging). Niet alleen sinds deze, maar ook vorige edities van Plaatjes Draaien valt op dat Taj Mahal, na jaren in de windstilte van de Grote Namen geleefd en gespeeld te hebben, steeds vaker bij het toonaangevende Plaatjes Draaien als uitvoerend of begeleidend artiest beluisterd kan worden. Maar het was Jay  Howie, wie kent hem niet, die voor Eric B de wisselschijf veroverde met het nog steeds niet uitgekauwde, maar altijd toch weer frisse  ‘Áll along the watchtower’. Op 11 en 12 november Draaien we weer Plaatjes, dan met het thema “Hoofddeksels”. De directie van de “Nacht van de Popmuziek” hebben wij kunnen bewegen hun editie 2022 direct na afloop van onze bijeenkomst op zaterdagavond 12 november te starten, zodat het mogelijk zal zijn meteen volgend op Plaatjes Draaien in ons eigen Draaizaaltje de Nacht van de Popmuziek te bekijken. Misschien tot dan.

Groet,  Kees




dinsdag 18 oktober 2022

Draailijst 14 en 15 Oktober 2022 Kunst

Beste Plaatgenoten,

Vroeger kon je alleen kunst zien in majestueuze met beeldhouwwerken, fresco’s, wandtapijten, en schilderijen afgeladen paleizen en godshuizen. Daarbuiten heerste letterlijk en figuurlijk de middeleeuwse duisternis. Tegenwoordig is kunst van en voor iedereen, je kunt er voor naar een museum, maar ook overal elders waar je kijkt of luistert is het te ontdekken. Zonder zouden wij zelfs niet meer kunnen functioneren. Een flink deel van de beroepsbevolking is er daarom in werkzaam, zoals bijvoorbeeld in de modernste fabrieken waar hightech machines op volle toeren draaien om aan de enorme, en nog altijd toenemende vraag naar het gewilde viscose, ook wel kunstzijde genoemd, te voldoen. Geleerden vermoeden dat met de beheersing van het vuur onbedoeld maar gelukkigerwijs ook het kunstlicht werd uitgevonden, één van de belangrijke sociaal-artistieke mijlpalen uit de geschiedenis, die de mensheid aan het verstand bracht dat niet alles bleek te moeten zijn zoals het tot dan toe geweest was. Voor velen was de eerste kennismaking met kunst in 1960 toen Sjoukje Dijkstra Europees kampioen kunstrijden op de schaats werd, en dat maar liefst vier keer herhaalde, artistieke hoogtepunten die destijds live op televisie door miljoenen werden bekeken en gevierd, en in het collectieve geheugen zijn opgeslagen. Liefhebbers van andere sporten als voetbal, golf, hockey, en softbal maken slidings, scoops, en holes-in-one op stijlvol kunstgras. Sportvissers hengelen met kunstaas naar aal tot zeelt. Boeren vinden niets mooier dan een kunstkoe en bergen kunstmest, ouderen verzamelen kunstknieën, -kunstheupen, en de al heel lang, vooral bij beginnende collectioneurs uiterst populaire kunstgebitten. Dankzij geleerden en kunstenaars als Wernher von Braun en Arthur C. Clarke trekken honderden kunstmanen hun baantjes om de aarde en voorzien de naar communicatie, observatie, navigatie, en bovenal meteorologische data hongerenden van passende informatie. Tegen het einde van het jaar verschijnen in winkels en woonhuizen steeds meer esthetisch verantwoorde kunst-kerstbomen, die de huisvrouw (M/V) veel, door ongedierte als mijten, bladluizen, schorskevers en lastig uit het tapijt te verwijderen naalden van authentieke bomen, opgeroepen ergernis voorkomen. Dankzij de opkomst van de cosmetische chirurgie is de kunstkop, die tot enkele jaren geleden tot elke prijs vermeden diende te worden, tegenwoordig een begerenswaardig ideaal dat de drager ervan de eeuwige jeugd schenkt. De eeuwige jeugd van popmuziek beleefden wij dit weekend door middel van de volgende KunstPlaatjes :


 

Vrijdag

Modern Lovers  -  Pablo Picasso  -  1976  -  Kees

Gary Lewis & the Playboys  -  Paint me a picture  -  1966  -  Jan

Status Qou  -  Pictures of matchstick man  -  1968  -  Irene

Stranglers   -  Goodbye Toulouse  -  1977  -  Pierre

Don McLean  -  Vincent  -  1972  -  Mieke

Laid Back  -  Bakerman  -  1990  -  Juanita

Fleet Foxes  -  White winter hymnal  -  2008  -  Marit

Mona Lisa Twins  -  Here comes the sun  -  2021  -  Leonard

Lady Gaga & Elton John  -  Art pop  -  2012  -  Harry

10 CC  -  Art for art’s sake (live Jools Holland)  -  2017  -  Gerard

Jonathan Richman  -  Vincent van Gogh (live)  -  1987  -  André S

Dionne Warwick  -  All the love in the world  -  1982  -  Bert


 

Dandy Warhols  -  Now you love me  -  2008  -  Kees

Kraaijeveld  -  Mona Lisa  -  1971  -  Jan

Creation  -  Painter man  -  1967  -  Irene

Paul Simon  -  René & Georgette Magritte  -  1983  -  Pierre

Chuck Berry & Bruce Springsteen  -  Johnny B Goode  -  1995  -  Mieke

Master KG  -  Jerusalema  -  2020  -  Juanita

Kesha  -  Praying  -  2017  -  Marit

Shocking Blue & Friends  -  Venus  -  1985  -  Leonard

Petula Clark  -  Color my world  -  1967  -  Harry

Rolling Stones  -  Paint it black  -  1966  -  Gerard

Television Personalities  -  Salvador Dali  -  1990  -  André S

Tayler Dayne  -  Prove your love  -  1988  -  Bert



Zaterdag

Postmoderne Jukebox  -  Thriller  -  2018  -  Albert

Art of Noise  -  Close to the edit  -  1984  -  Mirjam

Paolo Conte  -  Wonderful  -  2006  -  André V

Gregory Porter  -  Painted on canvas (live ITGWO)  -  2012  -  Erik M

Roxy Music  -  Remake/Remodel (live Apollo)  -  2001  -  Kees

David Bowie  -  Andy Warhol  -  1971  -  André S

Don McLean  -  Vincent  -  1972  -  Joke


 

Tom Waits  -  Picture in a frame  -  1999  -  Albert

VOF De Kunst  -  Oude liefde roest niet  -  1983  -  Mirjam

Living Color  -  Love rears its ugly head  -  1990  -  André V

Pee Wee Crayton  -  Blues after hours  -  1948  -  Erik M

Simon & Garfunkel  -  Sound of silence (live Central Park)  -  1981  -  Kees

Art Garfunkel  -  I shall sing  -  1973  -  André S

Talking Heads  -  Artists only  -  1978  -  Joke


 

MopMop  -  Jazz dancer  -  2008  -  Albert

Donna Summer & Art of Noise  -  State of independence  -  2006  -  Mirjam

Jeff Healey  -  See the light  -  1988  -  André V

John Coltrane  -  Impressions  -  1963  -  Erik M

Lou Reed & John Cale  -  Hello, it’s me  -  1990  -  Kees

Boudewijn de Groot  -  Tuin der lusten  -  1967  -  André S

Golden Earring  -  Instant Poetry  -  1974  -  Joke


 

Wegens technische problemen door een uitgebluste beamer konden de twaalf bezoekers van de vrijdageditie slechts 24 Plaatjes laten horen. De geringe kwantiteit werd desondanks overtuigend goedgemaakt door de kwaliteit van het geDraaide. De Modern Lovers zetten direct vanaf het begin te toon met het stuwende en hypnotiserende Pablo Picasso, geïllustreerd met een filmpje waarin het genie schijnbaar moeiteloos schiep en zorgeloos rookte, de wensdroom van elke kunstenaar. Daarna kon het niet meer mis. Het ene na het andere muzikale hoogtepunt passeerde de revue en ontlokte de Draaiers goedkeurende blikken, verraste commentaren, en geestdriftige bijval. Hoewel wij, zoals gewoonlijk, aangenaam werden verrast door onbekende pracht, was het toch het roemruchte, weliswaar overbekende maar desondanks toch weer en/of nog opwindende Paint it black dat werd verkozen als fijnste nummer van de vrijdag. Zaterdagavond met slecht zeven Draaiers bood de gelegenheid eens goed uit te pakken met tijdrovende, maar boeiende lange stukken die ons slechts drie, maar wel extra markante Draairondes gunden. VOF De Kunst, Roxy Music, Postmoderne Jukebox, en John Coltrane, representeerden vier muzikale uithoeken die, Plaatjes Draaien niet meegerekend, zelden op één avond te beluisteren zijn. Uiteindelijk haalde Tom Waits met Picture in a frame voor Albert de buit binnen. Over twee weken, op 28 en 29 oktober Draaien we weer Plaatjes, het thema is dan : GEBOUWEN. Hopelijk tot dan.

Groet,  Kees