maandag 26 september 2022

Draailijst 23 en 24 September 2022 Kus

 Beste MedeDraaiers,

In onze Draai editie van twee weken geleden hoorden wij al dat in de dierenwereld noch ter begroeting, noch uit liefde of lust gekust wordt maar gesnuffeld, gestaard, gegaapt, en vooral gekwispeld. Algemeen wordt daarom aangenomen dat de mens pas sinds het verlies van zijn (M/V) staart, via allerlei begroetingshandelingen die ons vandaag de dag achterhaald en overdreven toeschijnen, de kus heeft ontwikkeld. Toen God nog in de hemel woonde werden bijvoorbeeld zijn vertegenwoordigers op aarde zoals de paus, zwartrokken, kwezels, en zelfs relikwieën-in-functie knielend tegemoet getreden. De voor de begroeting van vorsten nog gebezigde buiging leeft in het dagelijks leven voort op het toneel en in de hoofdknik, al of niet voorzien van een glimlach of namasté. Via hoed lichten, handen schudden, schouderkloppen, en omhelzen, ontstond gaandeweg intuïtief de kus, aanvankelijk ter begroeting, zoals wederzijds enthousiast en overtuigend gedemonstreerd door Oost-Europese dictators, en van lieverlede steeds breder toegepast door verliefden en klaar-overs. Hoewel de kus dus al enige tijd meegaat en over een onaantastbare positie in het sociale verkeer leek te beschikken, heeft de laatste pandemie zijn reputatie veel schade berokkend en deze plotseling als groezelig en levensgevaarlijk beschouwde gewoonte abrupt de das omgedaan. Al op heel jonge leeftijd maakten wij kennis met de kus. Zowel gerieflijk in de wieg gelegen als warmhartig tegen de borst gedrukt werd de pasgeborene teder gekust door oude ooms met van sigarenrook doordesemde huid en adem, en tantes met een wazig snorretje of hardnekkig stoppelbaardje die het tere babyhuidje weldadig kietelden of zachtjes schuurden. Al rap werd de jong gekuste zelf kusser, en ging met getuite lippen zonder aanzien des persoons onbekrompen kusjes uitdelen waarbij ook dieren en knuffels ruimhartig werden begunstigd. Dit vertederende maar gaandeweg verontrustende gedrag duurde totdat het via de opvoeding ingezette beschavingsoffensief zelfbewustzijn en bijbehorende onvermijdelijke beteugeling, terughoudendheid, en schaamte had aangekweekt. Nu de boks, de ellebooggroet, en de haastige knuffel als veilig, beschaafd, en toch welgemeend onthaal worden gezien en zodoende mondiaal school maken, lijkt de kus het nieuwe roken te zijn geworden en nog slechts te kunnen voortbestaan als te beschermen sociaal-cultureel erfgoed. Afgelopen vrijdag- en zaterdagavond Draaiden wij het volgende springlevende sociaal-muzikaal erfgoed:


 

Vrijdag

Pointer Sisters  -  Fire  -  1978  -  Gerard

Black Lips  -  Raw meat  -  2011  -  Kees

Adriano Celentano  -  24000 baci  -  1963  -  Jan

Dalida  -  Besame mucho  -  1976  -  Erik M

John Mayall  -  All your love  -  1966  -  Dave

Kiss  -  I was made for lovin’you  -  1979  -  Vera

Nathaniel Rateliff -  And it’s still alright  -  2020  -  Juanita

Liesbeth List  -  De verzoening  -  1966  -  Meinie

Tom Jones  -  Kiss  -  1994  -  Leonard


 

Beach Boys  -  Then I kissed her  -  1965  -  Gerard

Moby  -  Where you end (Hotel tour)  -  2005  -  Kees

Sixpence  -  Kiss me  -  1997  -  Jan

Betty Everett  -  Shoop shoop song  -  1957  -  Erik M

Beatles  -  A taste of honey  -  1963  -  Dave

Rolling Stones  -  Angie  -  1973  -  Vera

Lana del Ray  -  Summertime sadness  -  2012  -  Juanita

Manhattans  -  Kiss and say goodbye  -  1976  -  Meinie

Elvis Presley  -  All shook up  -  1957  -  Leonard


 

Metallica  -  Judaskiss  -  2008  -  Harry

Pearl Jam  -  Last kiss  -  2000  -  Gerard

Cliff Richard  -  Lucky lips  -  1963  -  Kees

Gudrun Jankis  -  Letkiss  -  1965  -  Jan

Johnny Guitar Watson  -  One more kiss  -  1959  -  Erik M

Barbara Streisand  -  Kiss me in the rain  -  1979  -  Dave

Elvis Presley  -  Kiss me quick  -  1962  -  Vera

Cheb Khaled  -  C’est la vie  -  2012  -  Juanita

Leonard Cohen  -  Thousand kisses deep  -  2001  -  Meinie

Everly brothers  -  Till I kissed you  -  1960  -  Leonard

 

Zaterdag

Mac & Katie Kissoon  -  Sugar candy kisses  -  1975  -  André S

Mick Jagger  -  Just another night  -  1985  -  Joke

Donnie & Vjeze Fur  -  Koud als ik je zoen  -  2-15  -  Eric B

Ben Harper  -  Steal my kisses  -  2000  -  Dennis

Scout Nibblett  -  Kiss  -  2007  -  Kees

Doors  -  The crystal ship  -  1967  -  Maarten


 

Marvelettes  -  Our lips just seem to rhyme everytime  -  1970  -  André S

Cliff Richard  -  Lucky lips (live)  -  1978  -  Joke

Rammstein  -  Kuss mich  -  1997  -  Eric B

Brian Wilson  -  Then I kissed her (live Ravinia)  -  2015  -  Dennis

Generation X  -  Kiss me deadly  -  1978  -  Jan

Julien Clerc  -  Elle voulait  -  1975  -  Gerard

Saints  -  Kissin’ cousins  -  1977  -  Kees

John Hiatt  -  Kiss the girls  -  1979  -  Maarten


 

Echo & the Bunnymen  -  Lips like sugar  -  1987  -  André S

Katy Perry  -  I kissed a girl  -  2008  -  Gerard

Jason Donovan  -  Sealed with a kiss  -  1989  -  Joke

Johan Goossens  -  Kutkind  (Leer mij de mensen kennen)  -  2016  -  Eric B

J.Geilsband  -  One last kiss (live Houseparty Germany)  -  2015  -  Dennis

Shangri-Las  -  Give him a great big kiss  -  1965  -  Jan

Bob Dylan  -  I want you (Cinema Paradiso)  -  1966  -  Kees

Hall & Oates  -  Kiss on my list  -  1980  -  Maarten


 

Het waren weer mooie avonden waarop de verzamelde PlaatjesDraaiers de kus muzikaal modelleerden. In de vrijdageditie Draaiden tien liefhebbers in bedaard tempo 28 nummers van wisselend, maar altijd belangwekkend niveau waarbij Betty Everett, Lana del Ray, en vooral de Manhattans de handjes op elkaar kregen. Gudrun Jankis wekte met Letkiss bij de ouderen onder ons onverbiddelijk ongemakkelijke herinneringen op aan de Ploem Ploen Jenka van Trea Dobbs uit 1965, het jaar waarin bij Plaatjes Draaien het dansen terecht taboe werd verklaard. Even terecht was het dat Nathaniel Rateliff voor Juanita de wisselprijs voor het fijnste lied van de avond veroverde. Zaterdagavond waren het acht liefhebbers die drie Draairondes, gevolgd door een altijd verhitte en ongestilde tweeminutenronde (buiten mededinging) realiseerden. De enerverende Scout Nibblett, het in 1967 opgenomen en in 2022 nog altijd aangrijpende Crystal Ship, en het in 1978 door Cliff moeiteloos live gezongen Lucky Lips trokken veel aandacht en zorgden voor goedkeurende blikken en commentaren. En hoewel de J.Geilsband met het opwindende One Last Kiss hoge ogen gooide, was het good old Bob Dylan die met I Want You, op Youtube geïllustreerd met een scene uit de film Cinema Paradiso, de zaterdagavond voor Kees verguldde. Pas over drie weken, op 14 en 15 oktober Draaien de Plaatjes weer, dan met als thema KUNST. Om deze lange periode draaglijk te overbruggen Draaien wij op de vijfde vrijdag van de maand een muziekfilm. 30 September is dat Almost Famous, waarin de kijker getuige is van de eerste stappen van een popliefhebber op het journalistieke pad, één en ander uiteraard  opgevrolijkt met passende sixtiesrock. Evenals Plaatjes Draaien start ook de film om 20.00 uur. Misschien tot ziens daar, en anders hopelijk op 14 of 15 oktober.

Groet,  Kees





woensdag 14 september 2022

Playlist 9 en 10 September 2022 Dieren



Beste Plaatjesvrienden,

De dierenwereld kent een enorme verscheidenheid. Waar de mens het altijd met twee benen, twee armen, twee longen, twee nieren, twee ogen, en twee oren moet stellen, leven er dieren met vijf, acht, tien, twaalf, zelfs tot meer dan duizend ogen of poten, of driehonderd tanden, of vier magen, of drie harten. Voor onder water beschikken ze soms over kieuwen, voor in de lucht over vleugels, als wapen hebben enkele een gewei, en als communicatiemiddel, multitool, speeltje of verfraaiing dragen bijna alle een staart. Het ontbreken van dit breed inzetbare aanhangsel bij de mens heeft onze soort wellicht zo vindingrijk gemaakt dat wij daardoor uiteindelijk na een lange, bij tijden meedogenloze, maar succesvolle evolutie de beschaving hebben vormgegeven. Veel dieren zijn mooi, en lief, nuttig, of lekker, maar je moet er niet aan denken hoe de wereld er uit zou zien wanneer bijvoorbeeld het varken in plaats van de mens de top van de evolutionaire ladder bereikt zou hebben. Er zou geen bestrating liggen, gastronomie en voetbal bestonden niet, zwembaden waren tot de rand gevuld met modder, er liepen geen wolven op de Veluwe, slagerijen verkochten alleen rund-, mensen-, en paardenvlees, woke varkens cancelden het vloervarken, Zwijndrecht was de hoofdstad van Nederland, en het stopcontact en de kurkentrekker waren de nationale symbolen. En niet veel beter zou het er uit hebben gezien wanneer de paarden over de aarde zouden heersen. De suikerklontjesindustrie draaide op volle toeren, paarden gingen op twee benen lopen, polo en dressuur werden verplichte schoolvakken, slagerijen verkochten alleen rund-, mensen-, en varkensvlees, de paardentram zou nooit hebben bestaan, snelwegen bleken een springparcours, en vijg en zweep waren de nationale symbolen. Toch goed dat de mens er is om de zaken op aarde in weloverwogen banen te leiden.

Wie wel eens een dier gezien heeft zal het zijn opgevallen dat ook uit de schrander ogende types als hond en varken wel veel gegrom, geknor, geblaf, en gesmak komt maar, wegens het ontbreken van een talenknobbel, nooit een normaal woord, zodat er van kan worden uitgegaan dat alle door de mens lief, bestraffend, geruststellend, of dwingend bedoelde opmerkingen het ene hondenoor in, en het andere oor ongehoord weer uit gaan. De goedbedoelende spreker blijft gedesillusioneerd en sip achter. Omgang met dieren blijft tot op heden een raadselachtige uitdaging die onvermijdelijk op onbeholpen wijze moet worden aangegaan. Muzikale pogingen hiertoe hoorden wij afgelopen vrijdag- en zaterdagavond :


 

Vrijdag

Mouse & the Traps  -  Maid of sugar  -  1966  -  Kees

Manfred Mann  -  Pretty flamingo  -  1966  -  Pierre

Fleetwood Mac  -  Albatross (live)  - 1970  -  Irene

Bruut  -  Ba Ha  -  2017  -  Vera 

Bob Dylan  -  If dogs run free  -  1970  -  Dave

Lou Reed  -  Perfect day  -  1972  -  Maarten

Gloria  -  Wild bird  -  1969  -  Joke

Jose Gonzalez  -  You ‘re an animal  -  2007  -  Harry

Beatles  -  I ‘m the walrus  -  1967  -  Gerard

Gloria Estefan  -  Anything for you  -  1987  -  Bert



Loudon Wainwright  -  Man and dog  -  2014  -  Kees

Dorus  -  Twee motten  -  1957  -  Pierre

Three dog night  -  Mama told me  -  1970  -  Irene

Elvis Presley  -  Hound dog  -  1956  -  Vera

Brownie McGhee  -  Me and my dog  -  1949  -  Dave

Gilda Radner  -  Let’s talk dirty to the animals  -  1995  -  Maarten

Rolling Stones  -  Little red rooster  -  1964  -  Joke

Akmu  -  Dinosaur  -  2017  -  Harry

Rolling Stones  -  Wild horses  -  1971  -  Gerard

Ten Sharp  -  You  -  1991  -  Bert


Bonzo Dog Band  -  Jollity farm  -  1967  -  Kees

Amy Winehouse  -  Monkey man  -  2006  -  Pierre

Q 65  -  World of birds  -  1967  -  Irene

Michael Franks  -  Monkey see monkey do  -  1976  -  Vera

Bob Dylan  -  Man gave name to the animals  -  1979  -  Dave

Steve Miller  -  Fly like an eagle  -  1976  -  Maarten

Rolling Stones  -  Walking the dog  -  1965  -  Joke

Gowan  -  Strange animal  -  1985  -  Harry

America  -  A horse with no name  -  1971  -  Gerard

Cyndi Lauper  -  Time after time  -  1983 -  Bert

 

Zaterdag

 

Kooks  -  Cold heart  -  2022  -  Juanita

Muppets  -  Bohemian Rhapsody  -  2009  -  André S

Neville Brothers  -  Bird on a wire  -  1996  -  Dennis

Counting Crows  -  Mr.Jones  -  1993  -  Kees

U 2  -  Who ’s gonna ride your wild horses (live)  -  2018  -  Mirjam

Chicken Shack  -  I’d rather go blind  -  1969  -  André V

Rolling Stones  -  I’m a king bee  -  1964  -  Albert


Alok & Alan Walker  -  Headlights  -  2022  -  Juanita

T-Rex  -  Cat black  -  1969  -  André S

Etta James  -  Hound dog  -  2000  -  Dennis

Johnny Cash  -  Tennessee stud (live New York)  -  1994  -  Kees

Maroon 5  -  Animals  -  2014  -  Mirjam

Taj Mahal  -  Queen bee  -  2015  -  André V

Yardbirds  -  For your love  -  1965  -  Albert


 

Michael Jackson & 2 Pac  -  They don’t care about us  -  2011  -  Juanita

Andy Beck  -  Calico cat  -  2019  -  André S

Tim Buckley  -  Dolphins (live BBC)  -  1974  -  Dennis

Bonnie Prince Billy  -  Horses  -  1997  -  Kees

Kenny B & M.Fisher  -  Dikkertje Dap  -  2017  -  Mirjam

Cowboy Junkies  -  Sweet Jane  -  1988  -  André V

Howlin Wolf & Yardbirds  -  Little red rooster  -  1965  -  Albert

 

Tom Walker  -  Leave the light on  -  2018  -  Juanita

Cat Stevens  -  Katmandu  -  1970  -  André S

Ry Cooder  -  Police dog blues  -  1970  -  Dennis

Beatles  -  Piggies  -  1968  -  Kees

Bob Marley  -  Three little birds  -  1980  -  Mirjam

Los Lobos  -  Will the wolf survive (live Bing lounge)  -  2011  -  André V

Eagles  -  Heartache tonight (live)  -  2005  -  Albert


In ons sfeervolle Draaizaaltje hadden zich vrijdagavond tien, en zaterdagavond zeven Draaiers geïnstalleerd om grappig, ontroerend, en onalledaags bezongen dieren aan ons voorbij te laten trekken. Dat dieren een belangrijk thema voor liedjesschrijvers vormen, blijkt wel uit het feit dat in de draailijst wegens het enorme titelaanbod geen echte doublures voorkomen. Weliswaar werden Little Red Rooster en Hound Dog twee keer genoemd, maar wel in sterk van elkaar verschillende versies. Irene verblufte iedereen door zo maar drie keer Berts IntroQuiz binnen twee seconden te ontraadselen. Op vrijdag staakten de stemmen voor het fijnste nummer bij Fleetwood Mac en Brownie McGhee, zaterdag ging Taj Mahal met de eer strijken. Na de nog altijd fris en tijdloos klinkende Mouse and the Traps op vrijdagavond, kon er eigenlijk al niets meer misgaan. Waar anders dan bij Plaatjes Draaien kun je binnen een kwartier de hypnotiserende Jose Gonzalez en de oubollige door meneer Cor Steijn op Hammondorgel begeleide Dorus horen, of de goudeerlijke ongepolijste Nederbiet van Q 65, even later gevolgd door aalgladde cocktail jazz van Michael Franks. En op zaterdag was het niet anders : Veel fijne blues van Chicken Shack, Stones, Yardbirds, Taj Mahal, en Howlin’Wolf naast een hilarische parodie van de Muppets en de volstrekt unieke en ondergewaardeerde Tim Buckley. Goed dat wij er zijn om dat allemaal weer eens aan elkaar te laten horen. Wees er daarom ook weer bij op de volgende editie van Plaatjes Draaien op 23 en 24 september, wanneer het thema DE KUS zal zijn. Graag tot dan.

Groet,  Kees




dinsdag 13 september 2022

Playlist 26 en 27 Augustus 2022 Weekend

 Beste Draaigenoten,

Hoewel een week 168 uren telt, waarvan wij er zeker 50 slapen, 40 werken, en 14 aan noodzakelijke verplaatsingen, administratieve rompslomp, lummelen, en persoonlijke verzorging besteden, speelt het ware leven zich grotendeels af in de resterende 64 uren die het weekend beslaan en dat direct na de vrijmibo om 16.00 uur begint en op maandagochtend  om circa 8.00 uur nabij de koffieautomaat eindigt en waar de wederwaardigheden van de afgelopen dagen, met daarbij de hoogtepunten van, en de consequenties voor de eredivisie, de financiën, het seksuele leven, de gezondheid, huishoudelijke beslommeringen, en het weer terloops en onomwonden worden doorgenomen. Een hele luxe vergeleken met de karige 24 uren die ons direct na de schepping door de goden op zondag werden toegestaan en die vooral in ledigheid en deemoedige eerbied voor onze grondleggers behoorden te worden doorgebracht, terwijl zes werkdagen 24 uren per dag gesappeld en gezwoegd moest worden om de verre van volmaakte aarde leefbaar te maken. Zo bezien is er sinds die barre tijd veel bereikt. De werkdag kromp gestaag van 24 naar 8 uren, waardoor de arbeidsvreugde exponentieel toenam, terwijl het aanvankelijk weliswaar korte, maar door zijn slaapverwekkende dorheid altijd te lange weekend inmiddels via actie en overleg werd uitgebreid tot de huidige lange, maar wegens zijn attractiviteit, altijd te korte twee dagen, met een uitgelaten proloog op vrijdag en een schuldbewuste epiloog op maandag. De iets ouderen onder de PlaatjesDraaiers hebben inmiddels kennis gemaakt met het zogenoemde Permanent Weekend, waarvan de zegeningen bestaan uit een AOW-uitkering, soms zelfs in combinatie met één of meer pensioenen die de fortuinlijke ouden van dagen een altijddurend financieel zorgeloos van-maandag-tot-zondag-weekeinde garanderen, waarin hij naar hartenlust kan macrameeën, nordic walken, dagdieven, sigaren roken, puzzelen, bingoën, borrelen, luiwammesen, en uitslapen. Gaat het weekend ook nog eens gepaard met een editie van Plaatjes Draaien, dan wordt de al met één voet in het graf staande sterveling zelfs al een glimp gewaar van het Eeuwige Plaatjesparadijs. Afgelopen vrijdag en zaterdag hoorden wij daar :


 

Vrijdag

 

Rolling Stones  -  Dance little sister  -  1974  -  Joke

John Mayer  -  Love on the weekend  -  2017  -  Harry

Earth and Fire  -  Weekend  -  1979  -  Gerard

Velvet Underground  -  Sunday morning  -  1967  -  Kees

Joe Jackson  -  Friday  -  1979  -  Jan

Dave Edmunds  -  Here comes the weekend  -  1977  -  Irene

Herman Brood  -  Saturdaynight  -  1978  -  Pierre


 

Golden Earring  -  Weekend love  -  1979  -  Joke

The Cure  -  Friday I’m in love  -  1992  -  Harry

Cat Stevens  -  Another  Saturdaynight  -  1974  -  Gerard

Songhoy Blues  -  Bamako  -  2017  -  Kees

Rob de Nijs & Trea Dobbs  -  Hé Rob Hé Trea  -  1964  -  Jan

Young Rascals  -  Groovin’  -  1967  -  Irene

Elton John  -  Saturdaynight ’s allright for fighting  -  1973  -  Pierre


 

Rolling Stones  -  Far away eyes  (live)  -  1978  -  Joke

Boomtown Rats  -  I don’t like mondays  -  1979  -  Harry

Arling & Cameron  -  Weekend  -  2000  -  André S

Neil Young  -  Out on the weekend  (BBC)  -  1971  -  Gerard

Kris Kristofferson  -  Sunday morning comin’ down  (live Nashville)  -  2010  -  Kees

Sandy Coast  -  I see your face again  -  1968  -  Jan

Big Wheel  -  Please excuse me  -  1971  -  Irene

Drifters  -  Saturdaynight at the movies  -  1964  -  Pierre


 

Zaterdag

 

The Who  -  Saturday night ’s allright  -  1991  -  Leonard

Golden Earring  -  Weekend love (Naked Truth)  -  1992  -  Meinie

Jamie Webster  -  Weekend in paradise (live in Parr street)  -  2020  -  Eric B

Cowboy Junkies  -  Good Friday (live Newport)  -  2008  -  Kees


Paul Simon  -  Late in the evening (live Hyde Park)  -  2012  -  Leonard

Van Morrison  -  These are the days  -  1989  -  Meinie

AnnenMayKantereit  -  Ausgehen  -  2020  -  Eric B

Johnny Cash  -  Sunday morning comin’ down (live Austin)  -  1987  -  Kees


CSN  -  Suite Judy Blue Eyes (live)  -  2012  -  Leonard

Earth & Fire  -  Weekend  -  1979  -  Meinie

Herman Brood  - Saturday night (live Rockpalast)  -  1978  -  Eric B

Doors  -  Blue Sunday  -  1970  -  Kees

 

Easybeats  -  Friday on my mind  -  1966  -  Leonard

Ten Years After  -  Going home (live Woodstock)  -  1969  -  Meinie

Bluf  -  Zaterdag  -  1999  -  Eric B

Dave Edmunds  -  Almost saturday night  -  1981  -  Kees

 

Eagles  -  Life in the fast lane  (live Melbourne)  -  2005  -  Leonard

Guus Meeuwis  -  Brabant  -  2002  -  Meinie

Ten Years After  -  Woodchoppers ball Live Marquee)  -  1983  -  Eric B

Johnny Winter  -  Johnny B Goode  - 1971  -  Harry

The Boys  -  Weekend  -  1980  -  Kees


 

De dankzij de NS, vakantie, en voetbal matig bezochte dubbeleditie van Plaatjes Draaien resulteerde in slechts 43 geDraaide weekendPlaatjes, wat er op lijkt te wijzen dat hoe minder medeDraaiers aanwezig zijn, hoe intenser en duurzamer de altijd aangename en productieve small talk beoefend en beleefd wordt. De kwaliteit van de geDraaide muziek leed hier gelukkig allerminst onder. Vanaf de aftrap van Joke op vrijdag, via het krampachtig stoute dansje van Jerney Kaagman, het verontrustende Sunday morning van Velvet Underground, een vrolijke Sam Cooke cover van Cat Stevens, een opwindende Dean & Jean cover van Rob en Trea, en het ontnuchterende Sunday morning coming down van Kris Kristofferson, tot de verkiezing van Far Away Eyes tot fijnste nummer van de avond (alweer Joke !), was het weer een feest voor oor en oog.  Op zaterdag waren slechts vier en een halve Draaier aanwezig, die er hun gemak van konden nemen en niet terugdeinsden voor lang uitgesponnen, maar boeiende live-versies van Suite Judy Blue Eyes en Going Home van Ten Years After. Earth & Fire was opnieuw van de partij, net als de Golden Earring, deze keer acoustisch, en Herman Brood op zijn best. Maar Sunday morning coming down, deze keer van Johnny Cash ging met de Wisseltrofee aan de haal. Op 9 en 10 september gaan de Plaatjes weer Draaien, het thema is dan : DIEREN, reeds eerder behandeld op 28 september 2019, maar veelvuldig en  interessant genoeg bezongen om nog een keer aan bod te komen. Tot dan !

Groet,  Kees