maandag 25 juli 2022

Playlist 22 en 23 Juli 2022 Zuiden

 Beste Muziekvrienden,

Van alle 32 windstreken op het kompas is Zuid het meest geliefd. Dat is niet altijd zo geweest: Voordat de opwarming van de aarde werd uitgevonden waren Nederlandse zomers koel, druilerig, en troosteloos. Op het strand had, buiten jutters, niemand iets te zoeken, in miezerige steden somberden uitgestorven straten, door bijna onophoudelijke en inmiddels nostalgische zure regen ontbladerde bossen boden een naargeestige aanblik, en elk weekend moesten alle voetbalwedstrijden wegens onbespeelbare velden worden afgelast. Niettemin was iedereen tevreden, want wat niet weet, wat niet deert. Door de verhalen van zeevarenden gevoede geruchten werd het bestaan van de zon wel vermoed, maar nooit beleefd. Wie in zuidelijke richting zou blijven varen kon op een mooie ochtend aan de oostelijke hemel in ziedend morgenrood voor het eerst ongekend majestueus de zon zien opkomen. Sedert deze openbaring werd het zuiden aanvankelijk een gewilde reisbestemming voor avontuurlijke early adopters, later juist voor massa’s sektarische zonaanbidders. Parallel aan de opwarming kwam men langzamerhand tot het besef dat het zuiden, afhankelijk van het uitgangspunt, overal kan zijn. Brabant, met het misleidende voorvoegsel Noord-, is voor ons al het zuiden, in Rotterdam hebben wij op de linkeroever ons eigen OverMaas, meestal ’Op Zuid’ genoemd, dat weliswaar een eigen kop heeft, maar ook een bedenkelijke reputatie, doch waar voor oud-ingezetenen en urban professionals niettemin altijd de zon schijnt.  En als je geluk hebt is je woning met een raam, balkon, terras, of tuin ‘op het zuiden’ geëquipeerd en waarachter, waarop, en waarin tegenwoordig de zegeningen van het zuiden kunnen worden genoten. Allemaal zuidens die sinds de klimaatverandering van aangename weersomstandigheden en overeenkomstig doen en laten zijn voorzien. Moesten wij tot voor enkele jaren op vakantie naar het verre zuiden, thans hebben wij ons eigen nabije binnenlandse zuiden, waar niet alleen de zon schijnt, maar ook terrassen zijn (soms zelfs met asbak), stokbrood, Citroëns, wielrenners, bric-à-brac, potjes met amandel-, ansjovis-, paprika-, of knoflookgevulde olijven, charme, verbolgen boeren, lingerie, apotheken, quarantaines, de Franse slag, en nonchalance (morgen is er weer een dag, en overmorgen ook). Vendredi et samedi soir derniers nous avons joué les disques suivants sans soucis :


 

Vrijdag

 

Allah Las  -  200 South Brae (live KEXP)  -  2016  -  Kees

Golden Earring  -  Cruisin’ Southern Germany  -  1972  -  Irene

Allman Brothers  -  Ramblin’man  -  1973  -  Pierre

Guus Meeuwis  -  Brabant  -  2002  -  Sherin

Vance Joy  -  Georgia  -  2014  -  Marit

James Arthur  -  Impossible  -  2010  -  Juanita

Vijay & Kajal  -  Antarctica song  -  2020  -  Harry

Shadows  -  South of the border  -  1961  -  Leonard

Pretenders  -  Kid (live London)  -  2010  -  Sjaak

Doors  -  Spanish caravan (live Europe)  -  1968  -  Anneke

Louis Armstrong  -  Sleepy time down south (live Newport)  -  1970  -  Erik M



Black Keys  -  Going down south (live on later)  -  2022  -  Kees

Blue Planet  -  I’m going man, I’m going  -  1970  -  Irene

The Band  -  The night they drove old dixie down (last waltz)  -  1978  -  Pierre

Dead South  -  In hell I’ll be in good company  -  2014  -  Marit

Ten Fé  -  Elodie  -  2017  -  Juanita

Rob Hoeke  -  Down south  -  1970  -  Leonard

Pretenders  -  The  nothing maker (live London)  -  2010  -  Sjaak

Paul de Leeuw & Fernando  -  Naar het Zuiden  -  1999  -  Anneke 

Merry Clayton  -  Southern man  -  1971  -  Erik M


 

RL Burnside  -   Going down south  -  1970  -  Kees

Joe  South  -  Games people play  -  1968  -  Irene

Little Feat  -  Dixie chicken (live)  -  1977  -  Pierre

Engel & Paul  -  De wegen die ik loop  -  2022  -  Juanita

Ernst Jansz  -  Uit Spanje, spaanse laarzen  -  2010  -  Leonard

Pretenders  -  Don’t lose faith in me (ive London)  -  2010  -  Sjaak

Neil Young  -  After the goldrush (farm aid)  -  1998  -  Anneke

Ben Caplan  -  Southbound  -  2011  -  Erik M


 

Zaterdag

 

Matthews Southern Comfort  -  Woodstock  -  1970-  -  Harry

Little Feat  -  Spanish moon  -  1974  -  Kees

Leslie West  -  Southbound train (live Woodstock)  -  1969  -  Eric L

Rob Hoeke  -  Down south  -  1970  -  André S

Buddy Jewell  -  Sweet southern comfort  -  2003  -  Joke

Beatles  -  Let it be  -  1970  -  Tessa


André van Duin  -  Pizzalied  -  1993  -  Harry

Doc Watson  -  Southbound  -  1966  -  Kees

Paul McCartney  -  Bip bop biba biba beep (Scotland farm)  -  1971  -  Eric L

Johnny & Jack  -  Down south in New Orleans  -  1953  -  André S

Rolling Stones  -  2120 South Michigan Ave  -  1964  -  Joke

Jeff Buckley  -  Hallelujah  -  1994  -  Tessa


 

Amazing Stroopwafels  -  Maastunnel  -  1998  -  Kees

The Band  -  Down south in New Orleans (Winterland)  -  1976  -  André S

Isabella Antena  -  Le poisson des mers du sud  -  1987  -  Joke

Supertramp  -  Dreamer  -  1974  -  Tessa

 

Bonnie Prince Billy  -  Southside of the world  -  1998  -  Kees

Joe South  -  Games people play  -  1968  -  André S 

CSN  -  Southern cross  -  1982  -  Joke

 

Modern Lovers  -  South american folk song  -  1977  -  Kees

Jona Lewie  -  Vous et moi  -  1978  -  André S

Bing Crosby & Andrew sisters  -  South america take it away  -  1946  -  Joke

Aretha Franklin  -  Think (Blues brothers)  -  1980  -  Tessa

 

Black Keys  -  Going down south  -  2021  -  Kees

Francoise Hardy  -  Fleur de lune  -  1970  -  André S

Nul-7-zes  -  Parel van het zuiden  -  Joke

Stevie Wonder  -  Superstition  -  1972  -  Tessa


 

Op onze tweede dubbel-editie waren, mede door vakantie-absentie, minder Platendraaiers aanwezig dan twee weken geleden, desondanks joegen die er in twee avonden niet minder dat 55 titels doorheen, waar Erik M een knappe kluif aan zal hebben om e.e.a. in Youtube en Spotify lijsten te verwerken. Rob Hoeke, Black Keys, en Joe South kwamen beide avonden aan bod. Plaatjes die bij uw verslaggever zijn blijven hangen zijn de live versie van Spanish caravan van the Doors, I’m going man, I’m going van de vergeten Haagse band Blue Planet, Vous et moi van de altijd originele en boeiende, maar helaas veronachtzaamde Jona Lewie, en vanzelfsprekend beide nummers van Little Feat, eigenlijk was het op enkele disharmonieuze uitzonderingen na, weer volop genieten van de met liefde, zorg, kennis, en inventiviteit geselecteerde Plaatjes. De opmerkelijke uitsmijter van vrijdagavond toonde ons de overdadig van bril en haar voorziene Ben Caplan die met zijn Casual Smokers een opwindend lied ten gehore bracht, maar bij de verkiezing van het fijnste nummer Neil Young met After the goldrush voor moest laten gaan. Zaterdagavond ging onbetwist Little Feat met Spanish moon met de eer strijken. Omdat de maand juli vijf vrijdagen telt, is onze volgende zitting pas over drie weken, op 12 en 13 augustus, het thema is dan ‘Leugens’. Om de bijna onafzienbare drie weken te overbruggen Draaien wij in ons vaste zaaltje op vrijdagavond 29 juli om 20.00 uur de hoog gewaardeerde animatiefilm ’Yellow Submarine’. Graag tot ziens dan, zo niet, dan later.

Groet,  Kees




 

zondag 17 juli 2022

Playlist 8 en 9 Juli 2022 Verandering

Beste Plaatlanders,

Elke morgen weer kijken wij in de spiegel om het eigen hoofd in- en uitwendig te inspecteren, op te lappen, en gelaten waar te nemen welke veranderingen zich laatstelijk hebben voorgedaan in onze ontwikkeling van boreling naar grijsaard.  De huid craqueleert, haren en tanden grijzen en vallen uit, interne troebelingen en lichtflitsen belemmeren de blik, en steeds moeizamer dringt klaarheid door in de schemerige bovenkamer. Het is de harteloze en onherroepelijke tijd die dit verval onophoudelijk aanricht, maar zonder welke wij niet kunnen bestaan. Voordat de tijd werd ontdekt, stond alles stil. Roerloos lagen de hemellichamen in de onbewogen ruimte te wachten op stil verhoopte verandering. Sinds de uitvinding van de zandloper en even later de zonnewijzer, kwam de zaak in beweging. Alles wat beweegt verandert voortdurend, soms heel langzaam en voor ons onzichtbaar, zoals groeiend gras en haren, verwering en bederf, of wat sneller en voor de opmerkzame kijker nog juist waarneembaar, zoals het getij, een file, schaduwen in het schijnsel van  zon en maan, de zonsondergang, en wolken, of pijlsnel als de bliksem, een raket, en het licht, waarvan de snelheid zo’n 299.792 kilometer per seconde bedraagt en die vooralsnog slechts theoretisch te evenaren is.

Ondanks vele millennia van menselijke beschaving is de gedachteloze natuur ons, als het over veranderen gaat, nog altijd de baas. Lijdzaam moeten wij toezien hoe zij moeiteloos de seizoenen wisselt, bergen opstuwt en afslijpt, rivierbeddingen uitslijpt en verzandt, vulkanen wekt en sust, het tij laat kenteren, en dag en nacht schept. Slechts op het gebied van klimaatverandering laat de mens sinds enkele eeuwen zijn invloed gelden, die door menigeen als een rampzalige ontwikkeling, door anderen als een blijk van vooruitgang wordt beschouwd.

De bedoeling van verandering is verbetering. Een treffend voorbeeld hiervan is de jeuk en afschuw oproepende rups, die stapsgewijs verandert in een sprookjesachtige, feestelijke vlinder, die bij iedereen bewondering en een glimlach opwekt. Vlinder blij, wij blij. Maar niet elke verandering wordt door iedereen zo welwillend ontvangen. Om deze voor de veranderaar ongewenste situatie het hoofd te bieden is verandermanagement ontwikkeld, waarbij het selectief aandragen van argumenten, bekeringsdrift, en fijnzinnige bangmakerij de halsstarrige dwarsliggers op welgezinde en coöperatieve gedachten moet brengen.

Wat nooit verandert, is het plezier en de opwinding waarmee wij in de Dirk Smitsstraat Plaatjes Draaien, (eer)gisteravond waren dat de volgende :


 

Vrijdag 8 juli

Patti Smith  -  People have the power  -  1988  -  Pierre

Aretha Franklin  -  A change is gonna come  -  1967  -  Karin

Playing for change  -  Gimme shelter  -  2011  -  Eric B

Pete Seeger & Judy Collins  -  Turn turn turn  -  1966  -  Leonard

Pretenders  -  Don’t cut your hair (live London)  -  2010  -  Sjaak

Genesis  -  Land of confusion  -  1986  -  Bert

Saints  -  This perfect day  -  1977  -  Kees

Crispian St.Peters  -  Changes  -  1966  -  Jan

Tears for fears  -  Everybody want to rule the world  -  1985  -  Irene

Bob Dylan  -  The times they are a changing  (live England)  -  1965  -  Gerard

Bruce Springsteen  -  Staying alive (live Brisbane)  -  2014  -  Mieke

Fresku  -  Sumud  -  2021  -  Juanita

Sister Queen  -  Let me be a dragqueen  -  2011  -  Harry


Bob Marley  -  Redemption song  -  1980  -  Pierre

Uriah Heep  -  Easy Livin’ -  1972  -  Karin

Die Toten Hosen  -  Tage wie diese  -  2012  -  Eric B

Doors  -  The changeling  -  1971  -  Leonard

Pretenders  -  Talk of the town  (live London)  -  2010  -  Sjaak

Toto  -  Africa  -  1982  -  Bert

Black Rebel Motorcycle Club  -  Whatever happened to my Rock ’n Roll  -  2001  -  Kees

Phil Ochs  -  Changes  -  1967  -  Jan

Maitre Gims  -  Changer  -  2013  -  Irene

Eric Clapton  -  Change the world  -  1996  -  Gerard

Bruce Springsteen  -  Jesse James (live Dublin)  -  2007  -  Mieke

Pogo  -  Wishery  -  2013  -  Juanita

Dario G  -  Carnaval de Paris  -  1998  -  Harry


Zaterdag 9 juli

Warren Zevon  -  Werewolves of London  -  1978  -  Harry

David Bowie  -  Changes  -  1971  -  Gerard

Creedence Clearwater Revival  -  Bad moon rising  -  1969  -  Dik

Rolling Stones  -  Ruby Tuesday  (live Ed Sullivan)  -  1967  -  Joke

Stranglers  -  Something better change  -  1977  -  André S

Roy Harper  -  Winds of change  -  1990  -  Karin

Neil Young  -  Changes (live Farm Aid)  -  2013  -   Jan

JJ Cale  -  Reality  -  1983  -  Kees

Bazart  -  Anders  -  2021  -  Mirjam

John Hiatt  -  Tip of my tongue  -  1987  -  André V


 

Poppys  -  Non non rien n’a changé  -  1971  -  Gerard

Seal  -  Crazy  -  1991  -  Dik

Motions  -  Wasted words  -  1965  -  Joke

Norwegian Chamber Orchestra  -  R.Strauss Metamorfosen  -  2016  -  André S

Roy Harper  -  20th century man  -  1985  -  Karin

Chamber Brothers  -  Time has come today  (live)  -  1967  -  Jan

Bob Dylan  -  Things have changed  -  2000  -  Kees

Anouk  -  Don’t change  -  2022  -  Mirjam

Smiths  -  I know it’s over  -  1986  -   André V



Hoe meer je hoort, hoe meer moois je hoort. Op onze eerste echte dubbel-editie Draaiden wij maar liefst 45 nummers, wat lijkt te wijzen op een succesvolle introductie van de zaterdagavondzitting. Opvallend was dat beide avonden unieke stukken werden geDraaid, zodat zich in de lange Draailijst geen doublures voordoen. Gelukkig was wel in drie versies het aangrijpende lied ‘Çhanges” te beluisteren van de helaas mentaal volledig gederailleerde en dakloos geraakte Phil Ochs, die zich in 1976 meende te moeten verhangen, waarmee hij zich onbedoeld een romantisch Van Gogh imago aanmat, maar ook de wereld veel moois heeft onthouden. Het beluisteren van enkele minuten van de Metamorfosen van Richard Strauss smaakte naar meer, maar door de lengte van circa 30 minuten kon hierin jammer genoeg niet voorzien worden. Het fijnste Plaatje van vrijdag bleek Gimme Shelter van Playing for Change, geDraaid door Eric B, zaterdagavond was dat Bob Dylan met Things have changed, aangedragen door Kees. Op 22 en 23 juli Draaien de Plaatjes weer, het thema is dan ‘Het Zuiden’. Tot dan graag.

Groet,  Kees