zaterdag 26 maart 2022

Playlist 25 Maart 2022 Hoed

Beste Draailanders,

Eén van de opmerkelijkste verschillen tussen mens en dier was dat wij, anders dan dieren, hoofddeksels droegen, aanvankelijk ter bescherming van de schedel tegen onder meer breuk, vogelpoep, en het klimaat, later ook als aankleding van het vaak door de bewoner te bloot en te sober geachte eigen hoofd. Voordat de hoed werd uitgevonden was het eigen haar, of op hogere leeftijd, het eigen kaalhaar, het enige hoofddeksel. De kammenhandel bloeide, fabrieken van haarverzorgingsproducten draaiden op volle toeren, en zonder permanentje op basis van ammoniumthioglycolaat-zout durfde bijna niemand zich in het openbaar te vertonen. Kapsalons rezen als paddenstoelen uit de grond maar verdwenen weer even snel na de revelatie van het kunstmatige hoofddeksel, dat zich razendsnel in een enorme populariteit mocht verheugen, welke inmiddels helaas al weer enkele decennia achter ons ligt. Thans komt de hoed nog slechts bij bijzondere gelegenheden uit de kast, wordt zorgvuldig geklopt en geborsteld, en gracieus op het ceremoniële hoofd gedrukt. Als je dat wil, is er altijd wel een aanleiding te vinden om een hoed te dragen. Welbeschouwd kun je niet zonder. Er zijn zo veel verschillende soorten voor zo veel verschillende functies, dat het bijna onmogelijk is een gelegenheid te vinden waarbij geen hoofddeksel gedragen kan worden. Zodra na het ontwaken ’s morgens de slaapmuts te luchten wordt gehangen, trekken wij een douchemuts over het hoofd om de kapselverwoestende waterstralen te weerstaan. Afhankelijk van het weer, activiteit, en eventuele religie kunnen vervolgens een helm, muts, mijter, tulband, toupet, keppel, koksmuts, bonnet, baret, fez, panama, kolbak, kepie, of een steek worden opgezet. Eén van de meest begeerde hoeden is de kroon, een uit hoogwaardige metalen en edelstenen samengestelde constructie die door zijn hiërarchische en pecuniaire waarde slechts voor pausen, keizers, koningen en kampioenen is weggelegd. Helaas brengen de meeste hoeden het grootste gedeelte van hun leven door in een kledingkast. Hoewel hij daar uit hoofde van zijn functie door de overige kledingstukken met alle egards wordt bejegend, kan hij zijn ongenoegen slechts met moeite verbloemen. De hoed meent, op grond van zijn speciale status als hoofdzaak, aanspraak te kunnen maken op dagelijkse utilisatie, want hoeden houden hartstochtelijk van hoofden, het is de zin van hun bestaan.  Je kunt hem dus geen groter plezier doen dan door er een hoofd in te steken. Dat mag van een cowboy zijn, een heer, een dame, een parlementariër op Prinsjesdag, Fred Kaps, jezelf, de Dikke Deur, Dorus, Indiana Jones, een sneeuwpop, 4 tot 6 kraaien, Baden-Powell, of Laurel & Hardy, allen M / V uiteraard. Zet ‘m dus op, behoud de hoed ! Gisteravond besteedden wij muzikaal aandacht aan de benarde situatie van de hoed in onze tijd, middels de volgende DraaiPlaatjes :


 

Johnny Copeland  -  Gonna make my home, where I hang my hat  -  1965  -  Erik M

Joe Cocker  -  You can leave your hat on ( live Modena )  -  1999  -  Gerard

Aled Jones  -  Walking in the air  -  2015  -  Juanita

ZZ Top  -  Sharp dressed man ( live )  -  2015  -  Harry

Chris LeDoux  -  This cowboy’s hat  -  1991  -  Marit

Leonard Cohen  -  Tower of song ( Live London )  -  2009  -  Leonard

Del Shannon  -  Hats off to Larry ( reprocessed video )  -  1961  -  Joke

Talking Heads  -  Life during wartime  ( Stop making sense )  -  1984  -  Vera

Meteors  -  Little red riding hood  -  1988  -  Dave

Robert Redweik  -  Chapeau ( acoustic )  -  2017  -  Eric B

Queen  -  I want to break free  -  1984  -  Bert

Steeleye Span  -  All around my hat  -  1975  -  Karin

Duke Ellington  -  C jam blues  -  1942  -  Kees

Hatfield & the North  -  Share it  -  1975  -  Jan


Bob Marley  -  Who the cap fit  -  1976  -  Erik M

Tom Waits  -  Burma shave  -  1977  -  Gerard

Glass Animals  -  Heat waves  -  2020  -  Juanita

Men without hats  -  Safety dance  -  1982  -  Harry

Paul Young  -  Wherever I lay my hat  -  1983  -  Marit

Moron Brothers  -  Donald Trump hat song  -  2015  -  Leonard

Dylan Scott  -  Ball cap  -  2016  -  Joke

Sofi Tukker  -  Purple hat  -  2020  -  Vera

Charles Mingus  -  Goodbye pork pie hat  -  1959  -  Dave

Headgear  -  Purge your head  -  2018  -  Eric B

Bruce Springsteen  -  Glory days  -  1984  -  Bert

Canned Heat  -  Going tot he country  -  1968  -  Karin

Arlo Guthrie  -  St. James infirmary ( live )   -  2005  -  Kees

Dorus  -  Me bolhoed  -  1957  -  Jan


Wat een prachtlijst. Gisteravond bleek maar weer dat een initieel weinig belangwekkend thema toch boeiende en onalledaagse muzikale scheppingen kan ontketenen. Maar liefst veertien Draaiers lieten in een ontspannen sfeer horen waar de hoed hen muzikaal gebracht had. Wij zagen mannen met hoeden bij ZZ Top, Duke Ellington, Chris LeDoux, Dorus, en Leonard Cohen natuurlijk, en hoorden de hoed bezongen worden door Joe Cocker, the Meteors, Paul Young, Sofi Tukker, en de Moron Brothers. Onder zware concurrentie van Leonard Cohen en Charles Mingus haalde Arlo Guthrie met de bluesklassieker St.James Infirmary voor Kees de buit binnen. Terecht, al zeg ik het zelf, een fijne blues, een doorleefde stem, en kippenvel oproepend subtiel gitaarspel. In de vrolijke nazit Draaiden wij nog meer zeer uiteenlopende versies van dit aangrijpende lied, al in de twintiger jaren van de vorige eeuw geschreven door ene Joe Primrose, die daarmee de mensheid een grote dienst heeft bewezen. Goed werk, Joe ! Onze volgende zitting zal zijn op 8 april, het thema is dan ‘NAMEN’. Helaas ben ik dan verhinderd, maar mijn taken zullen worden waargenomen door Eric B en Jan. Veel plezier op 8 april !.

Groet,  Kees








zaterdag 12 maart 2022

Playlist 11 Maart 2022 Jong

 Beste Draaigenoten,

Vroeger was iedereen jong. Ouderen waren altijd al oud geweest of kwamen uit een ander universum, waar misschien wel zoiets als tijd bestond, maar waar wij jongeren gelukkig niets mee te maken hadden. We zouden altijd jong blijven, en de ouderen altijd oud, de dood kenden wij alleen van vliegen in de vensterbank en kale, uit hun nest gevallen huismusjes. Toch bleek de altijd en overal aanwezige tijd onontkoombaar. Doordat wij nu eenmaal gehecht zijn aan de tijd, die maar één kant op loopt, werden en worden wij vroeger en nog altijd heel klein en heel jong geboren. Omdat iedereen jong is of dat voorheen geweest is, kan iedereen hierover dus, in tegenstelling tot over voetbal, virologie, of geopolitiek, meepraten. Heel jong begin je heel klein. Je weet en kan nog niets, iedereen houdt van je en buigt zich vertederd over je wieg, je schoonheid prijzend en onbeduidende geluidjes makend. Hoewel eten, drinken, en stoelgang allemaal bijtijds voor je geregeld worden, wil je meer. Maar kalm aan! Als je het liggen onder de knie hebt, ga je achtereenvolgens zitten, kruipen, staan, lopen, met eten gooien, ruzie maken, en (vooralsnog onverstaanbaar) praten, lezen, schrijven, klokkijken en ook rekenen, waardoor je beseft nog zeeën van tijd te hebben om de wereld te ontdekken, en je bepeinst : 'Wat is het toch heerlijk om jong te zijn'. Gaandeweg raak je gegroeid, geleerd, ontplooid, gevormd, en beschaafd en komt de dag dat je niet alleen ouderen, maar ook de eerste jongere dan jezelf ontmoet, weldra gevolgd door de tweede en nog talloze volgende, en besef je niet meer jong te zijn. Maar ook nog niet oud, dat komt pas wanneer bijna iedereen jonger is. Tegen die tijd trekken wij van Drees, slapen elke dag uit, volgen een cursus bloemschikken, roken sigaren, Draaien Plaatjes, zitten achter de geraniums, walken nordic, kijken naar MAX, spellen De Kampioen, en cultiveren neus- en oorharen tot volumineuze plukken die ons daarmede een monumentale en eerbiedwaardige aanblik verlenen die levenservaring en daarmee verworven wijsheid suggereert. Opgetogen oogsten wij de ons voortdurend betoonde bewondering en respect, en fluisteren onhoorbaar : ‘Wat is het toch heerlijk om oud te zijn’.

Veel inmiddels oudere jongeren hebben als jonge jongere ooit op hun verjaardag van feliciterende ooms en tantes de cryptische en soms van een knipoog vergezeld gaande opmerking gehoord : 'Als ik zo oud was als jij en wist wat ik nu weet, dan wist ik het wel'. Deze door zijn ondoorgrondelijke raadselachtigheid intrigerende woorden  lieten je ongeduldig uitzien naar de dag dat je volwassen zou zijn en zou weten wat je nu nog niet wist : Waar Abraham de mosterd haalt. Muzikale mosterd hoorden wij gisteravond middels de volgende Plaatjes :


 

Liesbeth List & Ramses Shaffy  -  Zo jong  -  1979  -  André S

Matia Bazar  -  Solo tu  -  1979  -  Juanita

Stephen Stills  -  4 + 20 (live Dick Cavett)  -  1969  -  Vera

Bob Dylan & the Band  -  Forever young  (Last Waltz)  -  1978  -  Dave, Leonard

Shirley Bassey  -  Yesterday when I was young  (TV Special)  -  1973  -  Erik M

Mose Allison  -  Young man blues  -  1957  -  Jan

Undertones  -  Teenage Kicks  -  1978  -  Kees

Tyrone Davis  -  Can I change my mind  -  1969  -  Bert

Cliff & the Shadows  -  Young ones (live)  -  1962  -  Joke

Harry Belafonte  -  Stay forever young  -  1977  -  Eric B

Neil Young  -  Old man (BBC sessions)  -  1971  -  Karin


 

Job, Joris & Marieke  -  A single life  -  2014  -  André S

Jay-Z  -  Young forever  -  2009  -  Juanita

Union Gap  -  Young girl  -  1968  -  Vera

Neil Young  -  I am a child (Bridge school benefit)  -  1999  -  Dave

Janis Joplin  -  Little girl blue ( Tom Jones TV show)  -  1969  -  Erik M

The Who  -  Young man blues (Isle of Wight)  -  1970  -  Jan

John Prine  -  Souvenirs (live Marty Stuart show)  -  2010  -  Kees

Johnny Tillitson  -  It keeps right on a hurtin’ -  1962  -  Bert

Rolling Stones  -  Out of control (Havana moon)  -  2016  -  Joke

Rob de Nijs  -  Eeuwig jong (live)  -  2008  -  Eric B

Beatles  -  When I’m 64  -  1967  -  Karin

Cliff & the young ones  -  Livin’doll  -  1986  -  Leonard


 

Het was een genoeglijke en in artistiek opzicht even bonte als enerverende avond waarop de verzamelde aanwezigen ieder hun visie op het thema ‘Jong’ muzikaal vormgaven. De vertederende, ook toen al jonge Cliff uit 1962, de zorgeloze uitgelatenheid van de Undertones, de bloedstollende live-versie van 4 + 20, de verrassend zinderende Rolling Stones uit 2016 ( ! ), en de twee uiterst diverse bewerkingen van  Young Man Blues lieten ons muzisch alle hoeken van de kamer zien.  Toch was het Janis Joplin met het voor velen onbekende nummer Little Girl Blue die voor Erik M de wisselprijs bemachtigde. Leonard was gisteravond helaas verhinderd. Maar zijn muziekkeuze is alsnog aan de draailijst toegevoegd. Onze volgende bijeenkomst zal zijn op 25 maart, het thema is dan “Hoed”. Tot dan graag.

Groet,  Kees