zaterdag 26 februari 2022

Playlist 25 Februari 2022 Dak

Beste Muziekvrienden,

Wie wel eens buiten geweest is en door een regenbui overvallen, zal zich zeker nog zijn blijdschap herinneren nog niet geheel verregend onderdak te komen. Voordat het dak als vaste constructie werd toegepast was er al sinds onheuglijke tijden een schepping tussen onbeschut en beschermd. Toen wij nog in de bomen leefden was er altijd een bladerdak dat ons behoedde voor allerlei neerslag en bovenmatige zonneschijn. Eenmaal op de aardbodem aanbeland en de omgeving verkennend geraakten wij in het open veld blootgesteld aan de luimen van het weer. Deze veelvuldig terugkerende ergernis spoorde de innovatieve Duitse ondernemer Knirps aan tot de implementatie van de paraplu, in feite een mobiel éénpersoonsdak. Het waren de trechterbekerbakkers die als uitvinders van het vaste dak worden beschouwd. Met enorme krachtsinspanning lukte het hen om de tot dan toe open hunebedden met dwarsliggende zwerfstenen van een uiterst primitieve en gebrekkige, slechts miniem comfort biedende overkapping te voorzien. Wie tegenwoordig een dak wil hebben kan in elke bouwmarkt terecht. Daar vindt de dakloze bitumineuze plak- en brandrollen met of zonder leislag, draintegels, bladvangers, plakplaten, en indien nodig een kiezelbak, alles uiteraard voor een plat dak. Wie liever een traditioneel zadeldak wil heeft een nog rijkere keuze : shingles in vele kleuren, dubbelwandig polycarbonaatplaat, metalen of bitumen golfplaten, bladbolroosters, staduitlopen, windveren en nokstukken bieden gelegenheid geheel naar eigen inzicht op probleemloze wijze een pittoresk hellend dak te assembleren. Welbeschouwd hoeft dus niemand zonder dak te zitten. En je kunt er niet alleen onder, maar ook op, want een dak heeft twee kanten. Binnen biedt het boven je bescherming tegen de weersomstandigheden, buiten onder je is het een openluchtsalon. In de hectiek van de stad is rust te vinden op het dak. Daar brullen geen auto’s, zelfingenomen pedaalhufters zie je er niet, er zijn geen etalages, neergerotte deelscooters, ranzige afvalbakken, haveloze bouwcontainers, mishandelde tramhaltes, afgedankte matrassen, ingetrapte plakken kauwgom, verwarde personen, en platgereden ratten. Daar fluistert de wind zachtjes in je oren, katten koesteren zich in de zon, hier en daar ligt een vervallen vogelnest, een uitgebrande vuurpijl van Oud en Nieuw, een verroest Stanleymes, en een aangewaaide beschimmelde handdoek. Boven het gedruis is er niet alleen rust, maar meer nog eindeloos veel licht en lucht en verbazingwekkende panorama’s die graag gezien willen worden. De volgende Plaatjes die graag gehoord willen worden Draaiden wij gisteravond :


Lovin'Spoonful  -  Rain on the roof  -  1966  -  Harry

Procol Harum  -  Shine on brightly  -  1971  -  André S

Peter Koelewijn  -  Kom van dat dak af (Countdown)  -  1981  -  Dave

Jebroer  -  Uit mijn dak  -  2019  -  Vera

Drifters  -  Up on the roof  -  1962  -  Jan

Liam Gallagher  -  Some might say (From the roof)  -  2018  -  Kees

Dionne Warwick  -  Take the short way (Johnny Carson Show)  -  1987  -  Bert

Nico Santos  -  Rooftop  -  2018  -  Joke

Beatles  -  Get back  -  1969  -  Karin


Les parapluies de Cherbourg  -  I will wait for you  -  1964  -  Harry

Terry Dactyl & the Dinosaurs  -  On a saturday night  -  1972  -  André S

Al Jarreau  -  Roofgarden  -  1981  -  Dave

Brian Setzer Orchestra  -  This cat 's on a hot tin roof  -  2011  -  Vera

Chaim Topol  -  If I were a rich man (Fiddler on the roof)  -  1967  -  Karin

Rooftop Singers  -  Walk right  in  -  1963  -  Jan

Red Hot Chili Peppers  -  Raindance Maggie  -  2011  -  Kees

Toto  -  Stop lovin'you  -  1988  -  Bert

Lostprophets  -  Rooftops  -  2006  -  Joke


Paul Simon  -  Homeless (HydePark)  -  2012  -  Harry

Rufus Wainwright  -  Little sister  -  2004  -  André S

CSNY  -  Our House (live)  -  2012  -  Dave

Stray Cats  -  Stray cat strut  -  1981  -  Vera

Rufus Wainwright  -  Going to a town  -  2007  -  Karin

Rutles  -  Get up and go  -  1978  -  Jan

Feelies  -  On the roof  (live)  -  2014  -  Kees

Carly Simon  -  Coming around again  -  1987  -  Bert

Supremes  -  Up the ladder to the roof (Ed Sullivan)  -  1970  -  Joke


Na veel virtuele en enkele over twee avonden verspreide zittingen konden wij eindelijk weer eens zonder beperkingen aanschuiven in de Dirk Smitsstraat. Ondanks dat sommigen het thema 'dak' als netelig ervoeren, beleefden de negen liefhebbers een mooie avond met fijne muziek in talloze uiteenlopende genres met als overeenkomst het altijd hoge artistieke niveau. De slechts virtueel aanwezige wisselprijs ging terecht naar André S voor Terry Dactyl & the Dinosaurs met 'On a saturday night', dat daarmee serieuze rivalen als the Rutles, Dionne Warwick, Brian Setzer, en het O Ja !! nummer 'Walk right in' van de Rooftop Singers achter zich liet. Onze volgende bijeenkomst zal zijn op 11 maart, wanneer het thema 'Jong 'muzikaal zal worden uitgediept. Graag tot dan.

Groet,  Kees





maandag 14 februari 2022

Playlist 11 februari 2022 Geld

Beste Draailanders,

 

Geld is reuze handig, eigenlijk kun je geen dag zonder. Het is bijna een mensenleven lang geleden dat de ruilhandel nog floreerde. Als er geen verjaardag, sinterklaas, of suikertante in de buurt was kon alleen ruilverkeer voor nieuwe aanwinsten zorgen. Een incompleet Mikadospel voor een stormlamp zonder glaasje, een beduimeld stedenkwartet voor een uitgewoonde kijkdoos, of een troebel brandglas voor een jojo zonder touwtje. Negotie waarbij knikkers vaak als kleingeld fungeerden en op die manier de aanzet gaven tot de uitvinding van het geld, dat ons heeft verlost van dit door slepende onderhandelingen tijdrovende gesjacher. Iedereen gelooft inmiddels in geld. Er bestaan in de wereld talloze religies, de één wereldwijd verbreid, de andere op lokaal sekteniveau, maar alle verbleken bij de religie waaraan geldzijdank niemand twijfelt, het geloof in de slappe was, centen, duiten, pingping, pecunia, poen, poet, pegulanten, kortom : geld, de leer die alle andere gezindtes tot bijgeloof degradeert. De ouderwetse goden riepen bij de meeste volgelingen vaak angstige onderworpenheid en onbegrip op, en ontleenden hun aantrekkingskracht voornamelijk aan de belofte van een eeuwig en gelukkig leven, later. Geld wordt allesbehalve gevreesd, iedereen houdt er van, het geeft de bezitter de gelegenheid ook al vandaag eeuwig en gelukkig te leven. Het beschermt tegen allerhande onheil, en niet alleen dingen, maar ook alle mogelijke diensten kun je er mee kopen, zodat bijvoorbeeld een huis, een kunstgebit, een ANWB lidmaatschap, of een koffiezetapparaat overbodig worden, wat meteen aantoont dat het hebben van geld, geld kan uitsparen, waarmee het zichzelf als het ware vermenigvuldigt, want een smak geld lijkt een magneet voor nog meer geld. Het Parthenon, de Taj Mahal, de Pyramides van Gizeh, het Nivongebouw in Rotterdam, de Chinese Muur, en het Sydney Opera House, allemaal terecht wereldberoemde imposante bouwwerken, maar toch niet zo ontzagwekkend als het Geldpakhuis van de met één dubbeltje begonnen superbelegger en grootverdienkampioen Dagobert Duck. Ongenaakbaar domineert het gebouw zijn omgeving. Overdag klinkt het vrolijke gerinkel van miljoenen edelmetalen munten wanneer de eigenaar en zijn naaste familie letterlijk in het geld gaan zwemmen en baantjes trekken rond de glazen stolp waaronder het vooral door Zware Jongens felbegeerde geluksdubbeltje prijkt. ’s Nachts verlichten schijnwerpers, groter nog dan die van onze eigen Kuip, het pakhuis en wijde omstreken om nieuwsgierigen en booswichten af te schrikken en het geld een ongestoorde nachtrust te garanderen. Onder knusse sfeerverlichting en helemaal gratis Draaiden wij gister- en eergisteravond de volgende onbetaalbare GeldPlaatjes :


 

Maria Mena  -  Money  -  2011  -  Marit

Germaine Dupri  -  Money ain’t a thang  -  1998  -  Juanita

Whitney Houston  -  Million dollar bill  -  2009  -  Harry

Pet shop boys  -  Opportunities  -  1986  -  Ramon

Rich Kids  -  Rich kids  -  1978  -  Jan

Kronov  -  Geld  -  2021  -  Erik B

Janis Joplin  -  Mercedes Benz  -  1970  -  Leonard

Rolling Stones  -  Luxury  (off.lyrics video)  -  1974  -  Joke

Jethro Tull  -  Inside  -  1970  -  Karin

Lee Fields  -  Money is king  -  2011  -  Kees

Sharon Jones & the Dap Kings  - What if we all stopped paying taxes  -  2004  -  André V

Steve Miller  -  Take the money and run (live Cow Palace)  -  1989  -  Dave

Chaim Topol  -  If I were a rich man  -  1971  -  Vera

Hound dog Taylor  -  Shake your moneymaker  -  1974  -  Erik M



Lana Del Ray  -  Old money  -  2014  -  Marit

Camille  -  Money note  -  2018  -  Juanita

Lunchmoney Lewis  -  Bills  -  2015  -  Harry

Band Aid  -  Do they know it’s chrismastime  -  1984  -  Ramon

Adam & the Ants  -  Stand and deliver  -  1981  -  Karin

The Who  -  Silas Stingy  -  1967  -  Jan

Doe Maar (feat. Koot & Bie)  -  Geld is alles  -  1985  -  Erik B

C S N & Y  -  This old house (Farm Aid)  -  1990  -  Leonard

Rolling Stones  -  Some girls (Shine a light)  -  2008  -  Joke

Levon Helm Band  -  Deep Elem blues  (Newport)  -  2008  -  Kees

The Clash  -  Bankrobber  -  1980  -  André V

Beatles  -  Penny Lane  -  1967  -  Dave

ShirleyBassey  -  Diamonds are forever (live Berlin)  -  1987  -  Vera

Tom Waiits  -  Till the money runs out  (live)   -  1980  -  Erik M


 

Patti Smith  -  Free  money  -  1977  -  Marit

Vybz Kartel  -  Money me a look  -  2015  -  Juanita

Subways  - We don’t need money  -  2011  -  Harry

Dire Straits  -  Money for nothing  -  1985  -  Ramon

10 CC  -  Wall street shuffle  -  1974  -  Karin

Kevin Ayers  -  Money  -  1980  -  Jan

Doors  -  Money (that’s what I want)  -  1970  -  Erik B

Pink Floyd  -  Money  -  1973  -  Leonard, Vera

Golden Earrings  -  Daddy buy me a girl  -  1967  -  Joke

JJ Cale  -  Homeless  -  2004  -  Kees

Sonny Landreth  -  If I ever get lucky  -  2010  -  André V

Willie Nelson  -  A penny for your thoughts  -  1976  -  Dave

Don Bryant  -  A nickel and a nail  -  2017  -  Erik M


 

Het waren dit weekend weer mooie avonden, waarop met evenveel plezier als gemak drie rondes werden geDraaid. Het toch al hoge artistieke niveau werd auditief nog extra geaccentueerd door de in de afgelopen week door Erik B aan de geluidsinstallatie toegevoegde subwoofer, zoals bekend het fundament van elk geluidssysteem, waardoor wij de lage tonen in het hilarische ‘Geld is alles’ van van Kooten en de Bie niet allen konden horen met de oren, maar ook konden voelen in de buurt van het borstbeen. Een verkiezing over twee avonden verspreid is vragen om moeilijkheden, zodat het fijnste Plaatje er deze keer weer bij inschoot. Het lijkt er op dat onze volgende bijeenkomst op 25 februari eindelijk weer geheel zonder beperkingen kan gaan plaatsvinden, zodat aanmelden niet meer nodig is. Het thema van die editie zal zijn ‘Het Dak’. Mochten onverhoopt tegen die tijd toch nog of weer beperkingen met consequenties voor Plaatjes Draaien gelden, dan wordt daar uiteraard tijdig over gemaild. Tot ziens op 25 februari.

Groet,  Kees