zaterdag 25 december 2021

Playlist 24 December 2021 Hel

 Beste MedeDraaiers,

Nu de winter met haar onbehaaglijke temperaturen en andere treurige weersomstandigheden wederom voor de deur staat, lijkt een verblijf in de eigentijdse hel zo kwaad nog niet. Tot voor kort was het een plek die bekend stond als één van de afschuwelijkste oorden op aarde en omgeving, en waar je liever niet gezien wilde worden. Het werd bevolkt door heidenen, andersdenkenden, zonaanbidders, booswichten, onverlaten, en ontaarde zondaren van diverse pluimage. Maar sinds de ontkerkelijking is de belangstelling voor de hel dramatisch teruggelopen, waardoor de voorheen gestage aanwas van nieuwe bewoners decimeerde, terwijl de ter plaatse onvermijdelijk toch al hoge energiekosten tegelijkertijd de pan uitrezen en de exploitant voor grote financiële problemen plaatste. Het vervangen van de nog op kolen ( ! ) gestookte verwarmingsketels door geavanceerde elektronische, met de modernste zelflerende algoritmes uitgeruste, en mede daardoor ook op personeelskosten besparende apparatuur, bracht weliswaar de kosten aanzienlijk omlaag, maar bleek op langere termijn geen fundamentele oplossing te bieden. De inkomsten moesten omhoog. Omdat het de bedrijfsleiding niet ontgaan was dat sinds de zeventiger jaren vanuit Zuid-Europa relatief veel overwinterende overledenen uit Noord- en West-Europa zich aan de poort meldden, ontstond langzamerhand het idee overwinteraars de mogelijkheid te bieden tegen concurrerende tarieven de gure winter te ontvluchten in het voor de liefhebber aangename hellevuur. Bijkomend voordeel was dat een deel van deze wintergasten zich wellicht te zijner tijd voor eeuwig zou vestigen en op die wijze een altijddurende bron van inkomsten zou vormen. Nu sinds enige tijd stamppot boerenkool, Sauerkraut mit Bratwurst, mosselen met friet, köttbullar, gravad laks, en fish & chips op het menu staan, lijkt de  toename van het aantal Noord- en West-Europese overwinteraars structureel geworden. Volgens hen die beweren er geweest te zijn is de kwaliteit van het eten goed, het bier betaalbaar, roken ook binnen toegestaan, en het klimaat weldadig, want dag en nacht beulen de boetelingen in het ketelhuis zich af om het de bezoekers naar de zin te maken. Wanneer in de niet al te verre toekomst de hel zal zijn toegetreden tot de Europese Unie zal ook de nu nog ergerlijke administratieve rompslomp rond visa en irritante grenscontroles tot het verleden behoren. Ook wordt het niet onmogelijk geacht, dat op termijn zelfs helstaatsobligaties zullen worden uitgegeven, waardoor ook de kleine belegger zal kunnen investeren en zodoende een graantje kan meepikken van de hernieuwde publieke belangstelling voor de hel. Wij hadden gisteravond slechts belangstelling voor de volgende Plaatjes uit de hel :


 

AC / DC  -  Highway to hell (live River Plate)  -  2009  -  Leonard / Manfred

Sparks  -  What the hell  -  2017  -  Ria

Paris  -  The devil made me do it  -  1990  -  Hans

Stevie Ray Vaughan  -  Tin pan alley  -  1983  -  André V

Spinal Tap  -  Christmas with the devil  -  1984  -  Joke D

Rolling Stones  -  Sympathy for the devil  -  1968  -  Pierre

Spinal Tap  -  Hell hole  -  1984  -  André S

Tom Waits  -  Hell broke Luce  -  2011  -  Meike

Nina Simone  -  Go to hell  -  1967  -  Erik M

Gun  -  Race with the devil  -  1969  -  Jan

Black Rebel Motorcycle Club  -  Beat the devil’s tattoo  -  2010  -  Kees


JJ Cale  -  Devil in disguise (2 meter sessie)  -  1994  -  Leonard

The Herd  -  From the underworld  -  1967  -  Manfred

Devotchka  -  Blessing in disguise  -  2008  -  Ria

20 Th Century Steel Band  -  Heaven and hell  -  1975  -  Hans

Dead South  -  In hell I’ll be in good company  -  2014  -  André V

Rolling Stones  -  It must be hell  -  1983  -  Joke D

Chris Rea  -  Road to hell  -  1989  -  Pierre

Cat Stevens  -  Images of hell  -  1967  -  Sarah

Curtis Mayfield  -  If there’s a hell below  -  1970  -  André S

Tracy Bonham  -  Cold day in hell  -  2000  -  Meike

Tom Jones  -  Burning hell  -  2010  -  Erik M

AC / DC  -  Hells bells  -  1980  -  Harry

Ozzy Osbourne  -  Hellraiser  -  1991  -  Vera

Black Sabbath  -  Heaven and hell  -  1980  -  Dave

The Who  -  Heaven and hell  -  1970  -  Jan

Graveyard Train  -  Beelzebub  -  2009  -  Kees


Gillian Welch  -  The devil had a hold on me  -  1998  -  Leonard

Robert Long  -  Het leven was lijden  -  1974  -  Manfred

Meatloaf  -  Bat out of hell  -  1977  -  Ria

The Prodigy  -  God of hellfire  -  1992  -  Hans

Animals  -  Gotta get out of this place  -  1965  -  André V

Black Veil Brides  -  Fallen Angels  -  2011  -  Joke D

Otis Rush  -  Cold day in hell  -  1976  -  Pierre

Robert Johnson  -  Hellhound on my trail  -  1937  -  Sarah

White Noise  -  Black Mass  -  1969  -  André S

Brandi Carlile  -  Raise hell  -  2012  -  Meike

Bettye Lavette  -  Sleep to dream  -  2005  -  Erik M

Van Halen  -  Running with the devil  -  1978  -  Harry

Judas Priest  -  Burn in hell  -  1997  -  Vera

Andy James  -  Ghost to hell  -  2013  -  Dave

Lemming  -  Lucifera  -  1975  -  Jan

Gill Scott-Heron  -  Me and the devil  -  2010  -  Kees


Het is of de duivel er mee speelt : Nu is het weer Omikron dat met duivels plezier ons Draaien en (éénmalig!) dansen saboteert. Goddank is er dan de mogelijkheid om op elektronische wijze toch een representatieve Draailijst te compileren uit de door de muziekvrienden aangereikte titels, die bij elkaar een venijnige mix vormen van maar liefst 43 nummers die de iets te nadrukkelijke gezelligheid van de kerstdagen ietwat kunnen compenseren. De verkiezing van de fijnste muziek kon vanzelfsprekend niet plaatsvinden, zodat Andre V thuis nog langer (al sinds 26 november !) van de Wisseltrofee kan genieten. De eerstvolgende keer Draaien we over drie weken, dus op vrijdag 14 januari. Het thema is dan 'IJS'. Zodra duidelijk is of de komende editie live of opnieuw virtueel zal moeten plaatsvinden zal dat worden rondgemaild, zodat in het laatste geval weer titels kunnen worden doorgegeven. Hopelijk tot 14 januari, zo niet, dan later.

Groet,  Kees




zondag 12 december 2021

Playlist 10 December 2021 Boek

 Beste Plaatjesvrienden,

Voordat het boek werd uitgevonden, was iemand die wel eens iets anders wilde meemaken dan zijn eigen gedachten en herinneringen, hoofdzakelijk aangewezen op verhalenvertellers die, puttend uit eigen fantasie en ervaring hun luisteraars konden laten lachen en huilen, huiveren en genieten, inspireren en vertroosten. Omdat geluidsversterking ook nog niet bestond, was het aantal luisteraars per optreden zeer beperkt, terwijl de vraag er naar, bij gebrek aan ander amusement behalve oorlog voeren, vuur maken, en grotten beschilderen, enorm was. Precieze cijfers uit deze verre, ongedocumenteerde tijden zijn niet voorhanden, maar aannemelijk is wel dat verhalenvertellers een aanzienlijk deel van de werkende bevolking vormden, en dus niet alleen op sociaal-cultureel, maar ook op economisch gebied van eminent belang waren. Het leek een onaantastbare status quo. Tot het alfabet werd ontdekt. Vanaf dat moment bleken al die verhalen en kennis te kunnen worden vastgelegd met enkele tekens, eerst met pen op perkament, en later, dankzij Laurens Janszoon Coster, de ambitieuze aangetrouwde achterneef van Johannes Gutenberg, via drukpers op papier. Vandaar was het een kleine stap naar het binden van het eerste boek. Terwijl de verhalenvertellers sprakeloos aan de zijlijn stonden toe te kijken, hapte het met attractieve leesplankjes en magnetische letterdozen lekkergemaakte publiek gretig en massaal toe. Tot de eerste bestsellers in die schrale tijd behoorden uiteraard zware kost als de toen nog invloedrijke, maar inmiddels onleesbare statenbijbel, de verzamelde werken van Wernher von Braun, het Grote Solex Boek van J. Heesakkers, Knutselen met raffia en pitriet van Helena Hornung, Kapitein Rob en het geheim van de Boschplaat, en het destijds actuele The Psychedelic Experience van Timothy Leary. De kennishonger die vanaf dat moment gestild werd, gaf de vooruitgang een enorme impuls en bracht het mensdom behalve de Solex, Volapuk, de frikandel, en de droogkap, ook de grammofoonplaat, zonder welke het Plaatjes Draaien niet zou hebben bestaan, iets wat wij ons nu bijna niet meer kunnen voorstellen. Elke tweede en vierde vrijdag van de maand zouden we steeds iets missen, maar we wisten niet wat. We zouden ons verlaten voelen, maar wisten niet door wie. Toch goed dus dat er Plaatjes Draaien is, waar wij gisteravond, helaas deze keer in eendelijke ambiance, de volgende boekenPlaatjes Draaiden :



Byrds - Turn turn turn (live) - 1990 - Joke D

Bruce Springsteen  -  The ghost of Tom Joad  -  1995  -  Manfred

Led Zeppelin  -  Ramble on  -  1969  -  Leonard

Suzanne Vega  -  Book of dreams  -  1990  -  Ria

Feelies  -  Make it clear  -  2017  -  Kees

Jefferson Airplane  -  White rabbit  -  1967  -  Karin

Monotones  -  Book of love  -  1958  -  Erik M / Pierre

Gibsons  -  The magic book  -  1967  -  Irene

Spirit  -  1984  -  1969  -  Jan

Yes  -  The gates of delirium  -  1974  -  André S



 Bo Diddley  -  You can’t judge a book by the cover  -  1962  -  Joke D / Erik M

Kate Bush  -  Wuthering heights  -  1978  -  Manfred / André S

Machine Head  -  Farewell to arms  -  2007  -  Leonard

Dolly Parton  -  Book of life  -  1971  -  Ria / Vera

Beatles  -  Paperback writer  -  1966  -  Dave

Rolling Stones  -  Sympathy for the devil  -  1968  -  Kees

Donovan  -  Little tin soldier  -  1965  -  Karin

David Bowie  -  1984  -  1974  -  Pierre

Golden Earrings  -  Time is a book  -  1969  -  Irene

Tages  -  I read you like an open book  -  1967  -  Jan

Limahl  -  Neverending story  -  1984  -  Harry

Alice Cooper  -  School’s out  -  1972  -  Eric L



Alan Parsons Project - The Raven - 1976 - Joke D

Rush  -  Tom Sawyer  -  1976  -  Manfred

Iron Maiden  -  Brave new world  -  2000  -  Leonard

Willy deVille  -  Storybook story  -  1987  -  Ria

Moody Blues  -  Dear diary  -  1969  -  Dave

Junglebook (movieclip)  -  Als je van beren leren kan  -  2016  -  Vera

Lewsberg  -  Carried away  -  2018  -  Kees

Small faces  -  The journey  -  1968  -  Karin

Oddisee  -  Book covers  -  2015  -  Erik M

Kinks  -  Picture Book  -  1969  -  Pierre

Julien Clerc  -  Bibliotheque Mazarine  -  1980  -  Irene

Love  -  My little red book  -  1966  -  Jan

Metallica  -  Turn the page  -  1998  -  Harry

Deep Purple  -  Listen, learn, read on  -  1968  -  Eric L

Boudewijn de Groot  -  Aeneas nu  -  1968  -  André S


 

Gezellig is anders : met lange gezichten zaten wij thuis te sippen bij wéér een thuiseditie van ons favoriete muzikale vermaak. Gelukkig zijn er wel de door de muziekvrienden met kennis, smaak, en passie gekozen boekenPlaatjes om ons op te vrolijken. Worden bij onze reguliere zittingen doorgaans 20 tot 25 nummers geDraaid, gisteren waren dat er moeiteloos 37, een bonte variatie van de Monotones uit 1958 tot Lewsberg uit 2018, van Turn turn turn uit het bijbelboek Prediker tot Sympathy for  the devil, en van ingetogen folk van Donovan tot trashmetal van Machinehead. De verkiezing van het opmerkelijkste Plaatje kon uiteraard helaas niet plaatsvinden, het thema voor onze kerstmiddageditie van 24 december is op onze laatste live-bijeenkomst in bedaard overleg bepaald op ‘de Hel’. Deze middageditie zal Draaien van 1400 tot 1700 uur. Als je er bij wil zijn graag via mijn mailadres aanmelden, zodat bij grote opkomst tijdig de grote zaal kan worden ingericht. Hopelijk dus tot 24 december.

Groet,  Kees