maandag 29 november 2021

Playlist 26 November 2021 Vrijheid

Beste Plaatgenoten,

Iedereen wil vrij zijn. Vrijdag heet niet voor niets zo : In fabrieken, kantoren, scholen en inrichtingen heerst dan altijd een nerveus verwachtingsvolle, maar tegelijkertijd ongedwongen sfeer, want het vrije weekend staat voor de deur en werpt haar licht al vooruit. Veel medewerkers genieten van een roostervrije dag, en zij die er wel zijn ruiken de vrijheid al. ‘Goedemorgen’ wordt ‘een héle goede morgen’. De doordeweeks knellende agenda, kleding, en omgangsvormen mogen wat losser, want bijna vrij is iedereen bijna gelijk. Rond 4 uur vult de geur van bitterballen en kaascroquetjes de kantine en begint de vrijmibo terwijl de verlosten uitgelaten binnenstromen. Al een half uur later klinken de eerste lachsalvo’s en om 5 uur lijkt een eensgezinde losbandigheid uitgebroken, die de volgende ochtend met spijt en schaamte wordt herinnerd, maar waarover de komende maandag met de collega’s besmuikt zal worden gegniffeld.

In de natuur heerst de ultieme vrijheid. Alles wat leeft doet wat het kan, wil, of moet, om te blijven leven, waarbij de één zijn brood, de ander zijn dood wordt, en dit natuurlijk andersom voor aaseters, om van ecto- en zelfs endoparasieten nog maar te zwijgen. Het is een beestachtige situatie, waarin uitsluitend het recht van de sterkste geldt. Overal en altijd wordt geworsteld, gestoken, gebeten, verstikt, verscheurd, gekeeld, afgemaakt, vergiftigd, en verslonden. Niet echt een aanbeveling voor het toch al onophoudelijk misbruikte woord vrijheid, dat daarom altijd met de grootst mogelijke terughoudendheid beschouwd en gebruikt moet worden. Voetbalsupporters (van buiten Rotterdam uiteraard), huisjesmelkers, fietsers, anti-vaxxers, corpsstudenten, Urkers, allerhande sekteleiders, en junkfoodfans eisen stilzwijgend of op hoge toon de vrijheid om stadions, stewards, supporters van de tegenstander, en treinen te slopen, huurders te intimideren en financieel uit te kleden, ’s nachts zonder verlichting tegen het verkeer in te fietsen, de gezondheidszorg te saboteren, groentjes te vernederen, niet-Urkers hun armzalig woonoord Urk uit te ranselen, hun zoekende sekteleden te hersenspoelen en uit te buiten, en hun blikjes, dozen, en zakken, na zich volgepropt te hebben, om zich heen te strooien. Toch goed dat er vrijheidsbeperkende regels zijn, zelfs bij Plaatjes Draaien. Niettemin kozen wij gisteravond in alle vrijheid de volgende Plaatjes :


Rolling Stones  -  I ‘m free (live Hyde Park)  -  1969  -  Joke D

Matisyahu  -  King without a crown  -  2004  -  Juanita

Byrds  -  Chimes of freedom (live Monterey)  -  1967  -  Kees

Neil Young  -  Rocking in the free world  -  1989  -  Jan

Ritchie Havens  -  Freedom (live Woodstock)  -  1969  -  Leonard

Los Lobos  -  Ay te dejo en San Antonio  -  1989  -  André V  -

Paul McCartney  -  Blackbird (live)  -  2004  -  Dave

Van Morrison  -  Born to be free  -  2020  -  Vera

Pharrel Williams  -  Freedom  -  2015  -  Mirjam

Hair (movieclip)  -  Aquarius  -  1979  -  Karin


Tom Petty  -  Free Fallin’ -  1989  -  Joke D

Hamilton  -  I wrote my way out  -  2016  -  Juanita

Kinks  -  Set me free  -  1965  -  Kees

Bonzo Dog Band  -  We are normal  -  1968  -  Jan

Olivia Newton John  -  Me and Bobby McGee  -  1971  -  Leonard

Uriah Heep  -  Easy livin’ -  1972  -  Karin

Sonny Boy Williamson  -  Movin’out  -  1963  -  André V

Steppenwolf  -  Born to be wild (movieclip Easy Rider)  -  1969  -  Harry

Lynyrd Skynyrd  -  Free bird  -  1973  -  Dave

Brian May  -  Born free  -  2017  -  Vera

Ancora  -  Vrijheid  -  2016  -  Mirjam


Zelfs het beestenweer kon gisteravond de liefhebbers er niet van weerhouden naar de Dirk Smitsstraat te komen om muzikaal de vrijheid te vieren, voordat wij wellicht weer voor enkele weken op stok gaan. Het kon niet op : thee, koffie, en bier stroomden rijkelijk, en als vanuit het niets verscheen échte roomboter amandelstaaf, gevulde speculaas, en allerhande zoutjes op de tafels. Zoals gewoonlijk was er muzikaal weer het nodige te beleven. Wanneer hoorde je voor het laatst de Bonzo Dog Band, Sonny Boy Williamson, of Uriah Heep ? Velen maakten kennis met Matisyahu of Hamilton, of droomden weg bij de naïeve kijk op vrijheid in de film Hair. Een nog warhoofdiger opvatting van vrijheid was te beluisteren in Born to be free van Van Morrison, die corona als een wereldomvattende samenzwering ziet. Gelukkig ging de Gouden Wisselschijf naar André V voor Sonny Boy Williamson met movin’out, een nummer waarvan ik geen ander releasejaar heb gevonden dan 1986, hoewel Williamson al in 1965 overleed. Het thema voor Plaatjes Draaien van 10 december is Boeken. Of die editie zich in Nivon zal afspelen of weer virtueel zal moeten plaatsvinden is nog niet duidelijk. Zodra daar zekerheid over is, zal dat via mail worden bekengemaakt. Hopelijk tot dan, zo niet, dan later.

Groet,  Kees




 

zondag 14 november 2021

Playlist 12 November 2021 Ruimte


 Beste Plaatjesvrienden,

Vroeger was echt niet alles beter, maar wel het weer. Het was nooit koud, neerslag kende men niet, en alleen bij hoge temperaturen stak een verkoelend briesje op. Iedereen woonde buiten. Het uitbreken van een ijstijd maakte beschutting tegen de plotseling barre weersomstandigheden noodzakelijk en zette een  ontwikkeling in gang die wij thans in het barbaarse buitengebied nog steeds kunnen waarnemen. Wie zich ooit buiten de stadsgrenzen gewaagd heeft, zal het zijn opgevallen dat daar ruimte in overvloed is. Schrale, onafzienbare heidevelden, verraderlijke moerassen, en onzalige bossen met hier en daar een karrespoor of een attractiepark, teisteren het oog. Primitieve hutjes van takken, plaggen, lege bierkratten, en plastic boodschappentassen bieden een gebrekkig onderdak aan simpele inheemsen die op deze handige, maar ontoereikende wijze binnenruimtes van de grote buitenruimte hebben afgezonderd, en zodoende het bouwen hebben ontdekt.

Niet alleen op aarde, maar ook daaromheen is ruimte, en niet zo’n beetje ook. In de zestiger jaren van de vorige eeuw ontdekte Wernher von Braun deze ruimte rondom de aarde en wist in relatief korte tijd raketten te bouwen die, waarschijnlijk voor het eerst, mensen op de maan bracht, die daar vervolgens ontwaarden dat achter de maan de ruimte zich onafzienbaar verder, misschien wel tot in de eeuwigheid toe voortzette. Niet geheel toevallig toonde bijna gelijktijdig Timothy Leary met zijn experimenten aan, dat ook in de eigen schedel zich een oneindige ruimte bevindt, die door middel van lsd-gebruik ontsloten en verkend kan worden, waarbij buitenaardse vergezichten en lokale inkijkjes elkaar tijdloos afwisselen.

Waar niets lijkt te zijn, is altijd nog ruimte. Wanneer die leegte zich bijvoorbeeld tussen twee stilstaande auto’s bevindt, heet het een parkeerplek, een door alle automobilisten begeerde, maar ongebruikelijke constellatie. Is er eindelijk op een populaire locatie toch zo’n gewilde stek gevonden, dan kunnen de inzittenden de raampjes openen, hun meegebrachte consumpties nuttigen en zodoende op voordelige wijze hun eigen overdekte terras met rookpermissie  creëren, ondertussen gadegeslagen door afgunstige, door de plaatselijke horeca gekleineerde en uitgemolken terraszitters, die op hun beurt bekeken, bespot, en beklaagd kunnen worden door de gereserveerd opgetogen autopassagiers. Wij van Plaatjes Draaien raakten gisteravond opgetogen over de volgende ruimtemuziek :


Billy Preston  -  Outa space  -  1971  -  Erik M

Rolling Stones  -  2000 Lightyears From Home  -  1967  -  Joke D

Kate Bush  -  Rocket man  -  2018  -  Leonard

The Inner Space  -  Flop pop  -  1968  -  Harry

Gustav Holst  -  Pluto the renewer  -  1915  -  André S

Gary Moore  -  The messiah will come again  -  1989  -  Dave

Jimi Hendrix  -  Still raining still dreaming  -  1968  -  Vera

David Bowie  -  Ziggy Stardust  -  1972  -  Karin

Rufus Wainwright  -  Across the universe  -  2002  -  Marit

Rag'n bone man  -  Skin  -  2018  -  Juanita

Maneskin  -  Zitti e buoni  -  2021  -  Ramon

Kinks  -  Supersonic rocket ship  -  1972  -  Jan

Television  -  Venus  -  1977  -  Kees


The Comet is Coming  -  Space Carnival  -  2016  -  Erik M

Rolling Stones  -  Moonlight mile  -  1971  -  Joke D

Bruce Springsteen  -  When the saints (live Dublin)  -  2007  -  Leonard

Kenny Loggins  -  Danger zone  -  1986  -  Harry

Julian Cope  -  I come from another planet  -  1996  -  André S

Barclay james harvest  -  Child of the universe  -  1974  -  Dave

Jefferson Airplane  -  White rabbit (live Woodstock)  -  1969  -  Vera

Penelope Cruz  -  Volver  -  2006  -  Karin

Beach House  -  Space song  -  2015  -  Marit

Snatam Kaur  -  Earth prayer  -  2011  -  Juanita

Eddie Murphy  -  Party all the time  -  1985  -  Ramon

John Mayall  -  Room to move  -  1969  -  Jan

Sixteen Horsepower  -  Bad moon rising  -  2000  -  Kees



Met een eventuele nieuwe lockdown in het vooruitzicht hadden gisteravond 12 Draaiers zich naar de Dirk Smitsstraat begeven om misschien wel voor het laatst dit jaar in vertrouwd gezelschap elkaars muziekkeuze te laten horen. De ruimte is groot, en de aan haar gewijde muziek bleek de oneindigheid ook moeilijk bondig te kunnen schetsen, zodat opvallend veel lange stukken te genieten vielen. De Rolling  Stones verrasten met het voor hun atypische 2000 Lightyears, verluchtigd met een psychedelisch animatiefilmpje, Bruce Springsteen maakte diepe indruk met zijn overrompelende versie van het uitgekauwde When the saints go marching in, en Beach house waardeerde hun matige nummer Space song indrukwekkend op met beelden uit het fenomenale 2001, A Space Odyssey. Toch ging de Wisselschijf naar Joke D voor de Stones met het discutabele Moonlight Mile, een uitslag die  niet door iedereen geapprecieerd, maar wel blijmoedig geaccepteerd werd. Het thema voor de editie van 26 november is Vrijheid. Het bestuur gaat de gisteravond uitgevaardigde nieuwe coronabeperkingen bestuderen om uit te vissen of deze voor Plaatjes Draaien consequenties hebben. Mocht het zo zijn dat wij niet meer, of slechts met een beperkt aantal deelnemers bij elkaar kunnen komen, dan wordt dat uiteraard via de mail bekendgemaakt. Hopelijk tot ziens op 26 november.

Groet,  Kees