zondag 26 september 2021

Playlist 24 September 2021 Planten

Beste Mededraaiers,

Lang voordat de mens op aarde verscheen, werd al het land bewoond door wilde planten. Het groeide en bloeide, stierf en bedierf, zonder planning of programma. Het recht van de sterkste was de enige wet, de beschaving moest nog uitgevonden worden. Goddank stond net op tijd de mens op om orde op zaken te stellen. Het woekerende groen werd geïnventariseerd, gerubriceerd *, geknot, gesnoeid, en waar nodig uitgedund. Vanaf dat moment onderscheiden wij in de plantenwereld wilde, tamme, en kamerplanten. Alle genoemde soorten mogen zich tegenwoordig in een steeds grotere populariteit verheugen. In het ongerepte landschap valt te genieten van types als berenklauw, engelwortel, pastinaak, en brandnetel, die de natuurvriend op bulten, blaasjes, rode vlekken, en jeuk trakteren, maar tegelijkertijd het slachtoffer een authentiek rauwe primitiviteit laten ervaren. Tamme planten danken hun roem niet aan hun schoonheid of onstuimig imago, maar zijn uitsluitend en vooral geliefd als leverancier van alle voor het gestel onontbeerlijke voedingsstoffen, om hun smaak, en de voor het gebit en tong aangenaam vezelige structuur. Wie loopt niet het water in de mond bij het horen van sprookjesachtige namen als broccoli, spinazie, eikenbladsla, schorseneren, sperziebonen, lollo rosso, en postelein ? Mensen houden veel van deze planten, maar of dat wederzijds is, lijkt twijfelachtig. Dat is zeker wel het geval bij kamerplanten. Met hun afhankelijkheid van het baasje, die moet zorgen voor potgrond, water, licht, warmte, en het bestrijden van ziekten en bladluis, hebben zij zich verzekerd van constante toewijding en een vaste stek in talloze vensterbanken en kantoortuinen verworven.

*Al duizenden jaren houden biologen, veganisten, filosofen, en botanisten zich bezig met de vraag of de wandelende tak en zijn natte familie de zeekomkommer, spons, en zeeanemoon dieren of planten zijn. Met zijn voorkomen en gedrag roept de Carausius Morosus spot en roddel van dieren op, en angst en afgunst bij planten. Door dieren- en plantenwereld veracht en gevreesd heeft de wandelende tak zich noodgedwongen geliefd weten te maken bij de mens, die hem als goedkoop, probleemloos, en stijlvol gezelschapsdier / kamerplant in zijn huis een veilig en gerieflijk onderkomen kan bieden. Een dode boomtak en een stukje kunstgras in een donker hoekje van de kamer kunnen hem al uitstekend tot woning dienen. Wanneer hij voldoende vers, onbespoten blad krijgt voorgezet is de wandelende tak ongevaarlijk voor kamerplanten en huisdieren, en een gewaardeerde en toegenegen boezemvriend. Dit tot ongenoegen van honden, katten, sansevieria’s, hertshoorns, en begonia’s, die hun prominente positie zien wankelen en niet terugdeinzen voor obstructie en treiterij jegens de nieuwste oogappel van hun baasje. Een doorn in het oog van de ware takkenvriend. Wij van Plaatjes Draaien hebben meer op met oorwurmen, in de draailijst van gisteravond hoorden wij er ook weer enkele :


 

Anita O”Day  -  Honeysuckle rose  -  1963  -  André S

Tony Joe White  -  Polk salad Annie  -  1968  -  Erik M

Jefferson airplane  -  White rabbit  -  1967  -  Bert

Heideroosjes  -  Huilie huilie  -  2021  -  Eric B

Zipps  -  Marie Juana  -  1967  -  Jan

Tee set  -  She likes weeds  -  1970  -  Kees

Robert Plant  -  29 palms  -  1993  -  Harry

Rolling stones  -  Dead flowers  -  1971  -  Joke

Peter Green  -  Green manalishi  -  1969  -  Vera

Deep purple  -  Mandrake root  -  1968  -  Dave

Sting & Cheb Mami  -  Desert rose  -  1999  -  Tessa


Francoise Hardy  -  Fleur de lune  -  1970  -  André S

Michael Frantl  -  Ganja babe  -  2003  -  Erik M

Melanie  -  Band new key  -  1971  -  Bert

Lucky Fonz  -  Linde met een E  -  2016  -  Eric B

Fleur  -  Mon ami Martien  -  2019  -  Jan

Harlem Hamfats  -  Weed smoker’s dream  -  1936  -   Kees

Cactus  -  Long tall Sally  -  1971  -  Harry

Marvin Gaye  -  I heard it through the grapevine  -  1968  -  Joke

Fools garden  -  Lemon tree  -  1995  -  Vera

Santana  -  Flor de luna  -  1977  -  Dave

Mercedes Sosa  -  La primavera  -  2001  -  Tessa


Ondanks serieuze technische problemen die op doeltreffende, zij het provisorische wijze door Eric B rap werden verholpen, hebben wij er gisteravond toch nog 22 nummers doorheen kunnen jassen. Van de Harlem Hamfats uit 1936 tot de Heideroosjes uit 2021 streelden onze oren. In Fleur meenden wij de dochter van Francoise Hardy te herkennen, in de Harlem Hamfats de vaders van Tom Waits. Zo blijkt het oude soms nieuw te klinken, en het nieuwe oud. De Wisselschijf, die door Harry van een nieuw, buitengewoon fraai, hedendaags en toch klassiek hoesje is voorzien, ging naar Tessa, voor Mercedes Sosa met La Primavera. Onze volgende zitting zal zijn op 8 oktober, het thema is dan ‘Drank’. Aanmelden is niet meer nodig, want met ingang van heden zijn wat Plaatjes Draaien betreft alle coronabeperkingen  opgeheven. Tot ziens dus op 8 oktober.

Groet,  Kees




 

zaterdag 11 september 2021

Playlist 10 September 2021 Wachten

Beste Plaatgenoten,

Om te kunnen wachten moet je wel vermoeden of zeker weten wat er komt. Voordat het wachten werd uitgevonden gebeurde alles onverwacht. Het was een onrustig en stressvol bestaan. Door de frequente opeenvolging van dag en nacht ontstond langzamerhand het besef dat wat vandaag geweest was, morgen weer zou komen, waarmee ook het wachten ontstond. Aanvankelijk was het dus een blijk van vooruitgang, maar vandaag de dag wordt wachten bijna uitsluitend nog negatief beoordeeld. Hoewel het meestal net zo onontkoombaar is als gerespecteerde activiteiten zoals ademen, eten, drinken, slapen, dromen, stoelgang, en purificeren, heeft het een slechte reputatie. In de loop van de voorbije millennia hebben wij geleerd deze in aanleg toch ook geestdodende bezigheden met andere ogen te beschouwen en daardoor te kunnen waarderen. Mondwater en xylometazoline, deftige full-color kookboeken, bier, waterbedden en pocketveringmatrassen, oneirologie, wc-potten met soft-close zitting, wc-deurbeslag en verjaardagskalenders, plumeaus en gerobotiseerde stofzuigers hebben al deze verrichtingen naar een hoger plan getild en zelfs in een zweem van luxe gehuld. Maar wachten wordt door velen nog altijd gezien als uitsluitend ergerniswekkend en betreurenswaardig tijdverlies, kostbare, maar vergooide ogenblikken, uren, dagen, soms zelfs jaren. Extra gevreesd en gehaat is het zogenaamde stapelen, ook wel wachten in wachten genoemd. Er is het grote wachten : Men wacht bijvoorbeeld al jaren op zeevonk zien,  pensionering, een kampioenschap van Feijenoord, of een totale zonsverduistering. Daarbinnen wacht men op de volgende vakantie, de eerste lentedag, de belastingteruggave, een bulderend onweer, of de aankomst van Sinterklaas, waarbinnen dan weer gewacht wordt op de glazenwasser, het luchtalarm op de eerste maandag van de maand, de muziekfilm op de vijfde vrijdag van de maand, de meteropnemer, de toestand in de wereld door G.B.J.Hiltermann, en de volgende editie van Plaatjes Draaien. En elke dag is er het kleine wachten : op de lift, in het verkeer, de supermarkt, de kantine, op de krant, het aperitief. Door dit stapelen ontstaat dan gemakkelijk de misvatting dat men in het leven niet veel anders doet dan wachten, tijd waarop je niet leeft, maar geleefd wordt. De opkomst en brede verspreiding van de smartphone is hiervoor een uitgelezen remedie. Alle wachttijd, waarin tot voor kort het eigen leven stilstond, maar de tijd doortikte kan nu naar eigen interesse worden benut met alle kennis, amusement, en sociale interactie die voorhanden is. Ik kan bijna niet wachten om te wachten. In de popmuziek werd en wordt, net als in het leven zelf, veel gewacht. Een gevarieerde keus uit het rijkgeschakeerde aanbod Draaiden wij gisteravond :


Pretenders  -  The wait  -  1979  -  André S

Rolling Stones  -  Time waits for no one  -  1974  -  Harry

Blof  -  Wachten op de dag  -  2011  -  Tessa

Kinks  -  Tired of waiting  -  1965  -  Jan

Rolling Stones  -  Waiting on a friend  -  1981  -  Dave

Jimmie Rodgers  -  Waiting for a train  -  1928  -  Vera

Rolling Stones  -  I am waiting (ready steady go)  -   1966  -  Joke

Moby  -  Wait for me  -  2009  -  Kees

Doors  -  Waiting fort he sun  -  1970  -  Erik B

Byrds  -  Eight miles high  -  1966  -  Bert

 

Jethro Tull  -  Reasons for waiting  -  1969  -  André S

Tito Daodu  -  Waiting fort he beep  -  2012  -  Harry

Itzhak Perlman  -  Schindler’s list  -  1993  -  Tessa

Flock  -  Tired of waiting  -  1969  -  Jan

Beatles  -  Wait  -  1965  -  Dave

Flash and the Pan  -  Waiting for a train  -  1982  -  Vera

Nick Cave  -  Waiting for you  -  2019  -  Joke

The Kik  -  Ware Jakob  -  2020  -  Kees

Grapefruit  -  Dear Delilah  -  1968  -  Bert


Gisteravond Draaiden we met het door corona tot maximaal tien beperkte aantal Draaiers twee rondes, aangevuld met de altijd dynamische tweeminutenronde waarin favoriete en dierbare muziek onverbiddelijk na 120 seconden wordt stilgelegd, alom kreten van teleurstelling en verontwaardiging teweegbrengend. Algemene coulance voor dit strenge maar noodzakelijke beleid én meegebrachte hapjes zorgden voor een behaaglijk samenzijn. De verkiezing voor de fijnste muziek van de avond werd moeiteloos opnieuw gewonnen door André S met Jethro Tull – Reasons for waiting. De Gouden Wisselschijf overhandigde André direct aan Harry, die een nieuw artistiek verantwoord hoesje voor de gewilde Wisselschijf zal ontwerpen en vervaardigen. Onze volgende zitting zal zijn op 24 september, het thema is dan ‘Planten’, waarbij er uiteraard weer op los geassocieerd mag worden. Nog steeds zijn maximaal tien personen in het Draaizaaltje toegestaan, waardoor van te voren aanmelden via mijn mailadres noodzakelijk blijft. Misschien tot ziens op 24 september.

Groet,  Kees




vrijdag 10 september 2021

PLaylist 27 Augustus Feest

Beste MedeDraaiers,

Bijna iedereen heeft wel eens wat te vieren. Bijvoorbeeld de jaarlijks terugkerende maar steeds met groter ongemak ervaren verjaardag, een koperen ambtsjubileum, een overwinning van het Nederlands elftal op de Rode Duivels ( 9 – 1  op 4 oktober 1959 ! ), of een eervolle vermelding in het jaarboek van de figuurzaagvereniging. Als je één of meer mensen kent en die kennen jou ook, kun je deze gebeurtenissen samen vieren. Dan heb je een feest. Dat hoeft echt niet duur of ingewikkeld te zijn. Een fles jenever, een spel kaarten, een familiezak Pepsels, een tuiltje sigaretten in een limonadeglas, en een klein doosje bolknakken zijn genoeg om een rumoerig, maar evengoed gemoedelijk feestje te vieren. Met een beetje geluk is één van de gasten een getalenteerd moppentapper, die tussen het roem halen, pit draaien, nat gaan, verzaken, en overtroeven door, de stemming er in houdt met scherts en schuine bakken, terwijl roes en rookgordijnen langzaam maar zeker de kamer aan het oog onttrekken. Meer is niet nodig, maar uiteraard wel mogelijk. Een bezoek aan een goed gesorteerde feestartikelenwinkel is dan aan te raden. Een verbluffend assortiment ballonnen, slingers, hoedjes, confetti, lachzakken, klapsigaren, en de klassieker onder de vrolijke koopwaar, de roltongen, doen een stevig beroep op de zelfbeheersing, want ook hier geldt: overdaad schaadt, en je kunt niet blijven lachen. Wie niemand kent, nooit jarig is, nooit jubileert, niet van voetballen houdt, en niet in een jaarboek staat, kan wellicht een aanleiding voor een feestje vinden in één of meer van de als paddenstoelen uit de grond schietende ’de Dag Van’. Er is er altijd wel één de moeite van het vieren waard. Op 12 mei bijvoorbeeld beulen wij ons af op de Dag van het Tandvlees, idealisten mijmeren opgewekt op 25 september, de Dag van de Droom, uitsluitend linkerhanden worden geschud op 13 augustus, de Dag van de Linkshandigen. Exhibitionisten  etaleren zich op 30 maart, de Internationale Dag van het Potlood, voor sommigen mag het elke dag 19 maart zijn, Pannenkoekendag, anderen zien de kalender het liefst blijven staan op 11 oktober, Meisjesdag. We draaien van voor naar achter en van links naar rechts op 2 oktober, Hoelahoepdag, op 20 augustus krabben wij waar het jeukt op Wereld Muggendag. Bij ons in de stad van de opgerolde mouwen wordt op 22 september uitbundig de dag van het werkpaard gevierd, waarbij de feestgangers niet alleen de mouwen oprollen, maar ook in de handen spugen en zich met een nostalgische alpinopet tooien. En elke tweede en vierde vrijdag van de maand is het de Dag van het Plaatjes Draaien in de Dirk Smitsstraat. Dit is wat wij daar gisteravond hoorden:

 

Mohammed Rafi  -  Jaan pehchan ho  -  1965  -  André S

Ramones  -  Blitzkrieg bop  -  1976  -  Jan

R.E.M.  -  Imitation of life  -  2001  -  Kees

Kool & the Gang  -  Celebration  -  1980  -  Harry

Rolling Stones  -  Harlem shuffle  -  1986  -  Vera

Beatles  -  I don’t want to spoil the party  -  1964  -  Dave

Uriah Heep  -  The magician’s birthday  -  1972  -  Karin



Jona Lewie  -  You’ll always find me in the kitchen at parties  -  1978  -  André S

KC & the Sunshine band  -  That’s the way  -  1975  -  Jan

Sly & the family Stone  -  Thank You  -  1969  -  Kees

Smiling face jazz quintet  -  Celebrate your love  -  2020  - Harry

Tommy Roe  -  Sweet pea  -  1966  -  Vera

Lesley Gore  -  It’s my party  -  1963   -  Dave

Hector Lavoe  -  El cantante  -  1978  -  Karin



Everly brothers  -  The price of love  -  1965  -  André S

Bill Haley & the Comets  -  Rock around the clock  -  1954  -  Jan

Captain Beefheart  -  Party of special things to do  -  1974  -  Kees

Kate Perry  -  Birthday  -  2013  -  Harry

Kinks  -  Sunny afternoon  -  1966  -  Vera

Ricky Nelson  -  Garden party  -  1972  -  Dave

Lovin’Spoonful  -  Summer in the city  -  1966  -  Karin



Plaatjes Draaien is altijd al een feest, en gisteravond, ondanks het ontslapen van alweer enkele jeugdhelden, door het thema nog eens extra aangewakkerd. Zeven Draaiers slaagden er ternauwernood in slechts drie rondes ten gehore te brengen. Grinniken, schateren, ginnegappen, de zeldzame maar begeerde slappe lach, en vrolijke conversatie absorbeerden behoorlijk wat Draaitijd. Na de stemming, waarbij verticaal, horizontaal, en stip overbodige verwarring aanrichtten bleek André S terecht de wisselprijs bemachtigd te hebben voor Jona Lewie met You’ll always find me in the kitchen at parties, een volstrekt origineel en toch doodgewoon liedje. Het door de gisteravond gedraaide feestmuziek geinspireerde Youtube verraste ons in de nazit nog op 15 minutes of magic live at Southend Kursaal van Dr.Feelgood, die in 1976 even lieten horen hoe rock ’n roll gespeeld moet worden. Misschien wil Erik dit feestje als nagerecht nog aan de Youtube lijst toevoegen. Ons volgend Draaifestijn is op 10 september, het thema is dan Wachten. Hopelijk tot dan.

Groet,  Kees