Beste Mededraaiers,
Lang voordat de mens op aarde verscheen, werd al het land bewoond door wilde planten. Het groeide en bloeide, stierf en bedierf, zonder planning of programma. Het recht van de sterkste was de enige wet, de beschaving moest nog uitgevonden worden. Goddank stond net op tijd de mens op om orde op zaken te stellen. Het woekerende groen werd geïnventariseerd, gerubriceerd *, geknot, gesnoeid, en waar nodig uitgedund. Vanaf dat moment onderscheiden wij in de plantenwereld wilde, tamme, en kamerplanten. Alle genoemde soorten mogen zich tegenwoordig in een steeds grotere populariteit verheugen. In het ongerepte landschap valt te genieten van types als berenklauw, engelwortel, pastinaak, en brandnetel, die de natuurvriend op bulten, blaasjes, rode vlekken, en jeuk trakteren, maar tegelijkertijd het slachtoffer een authentiek rauwe primitiviteit laten ervaren. Tamme planten danken hun roem niet aan hun schoonheid of onstuimig imago, maar zijn uitsluitend en vooral geliefd als leverancier van alle voor het gestel onontbeerlijke voedingsstoffen, om hun smaak, en de voor het gebit en tong aangenaam vezelige structuur. Wie loopt niet het water in de mond bij het horen van sprookjesachtige namen als broccoli, spinazie, eikenbladsla, schorseneren, sperziebonen, lollo rosso, en postelein ? Mensen houden veel van deze planten, maar of dat wederzijds is, lijkt twijfelachtig. Dat is zeker wel het geval bij kamerplanten. Met hun afhankelijkheid van het baasje, die moet zorgen voor potgrond, water, licht, warmte, en het bestrijden van ziekten en bladluis, hebben zij zich verzekerd van constante toewijding en een vaste stek in talloze vensterbanken en kantoortuinen verworven.
*Al duizenden jaren houden biologen, veganisten, filosofen, en botanisten zich bezig met de vraag of de wandelende tak en zijn natte familie de zeekomkommer, spons, en zeeanemoon dieren of planten zijn. Met zijn voorkomen en gedrag roept de Carausius Morosus spot en roddel van dieren op, en angst en afgunst bij planten. Door dieren- en plantenwereld veracht en gevreesd heeft de wandelende tak zich noodgedwongen geliefd weten te maken bij de mens, die hem als goedkoop, probleemloos, en stijlvol gezelschapsdier / kamerplant in zijn huis een veilig en gerieflijk onderkomen kan bieden. Een dode boomtak en een stukje kunstgras in een donker hoekje van de kamer kunnen hem al uitstekend tot woning dienen. Wanneer hij voldoende vers, onbespoten blad krijgt voorgezet is de wandelende tak ongevaarlijk voor kamerplanten en huisdieren, en een gewaardeerde en toegenegen boezemvriend. Dit tot ongenoegen van honden, katten, sansevieria’s, hertshoorns, en begonia’s, die hun prominente positie zien wankelen en niet terugdeinzen voor obstructie en treiterij jegens de nieuwste oogappel van hun baasje. Een doorn in het oog van de ware takkenvriend. Wij van Plaatjes Draaien hebben meer op met oorwurmen, in de draailijst van gisteravond hoorden wij er ook weer enkele :
Anita O”Day - Honeysuckle rose - 1963 - André S
Tony Joe White - Polk salad Annie - 1968 - Erik M
Jefferson airplane - White rabbit - 1967 - Bert
Heideroosjes - Huilie huilie - 2021 - Eric B
Zipps - Marie Juana - 1967 - Jan
Tee set - She likes weeds - 1970 - Kees
Robert Plant - 29 palms - 1993 - Harry
Rolling stones - Dead flowers - 1971 - Joke
Peter Green - Green manalishi - 1969 - Vera
Deep purple - Mandrake root - 1968 - Dave
Sting & Cheb Mami - Desert rose - 1999 - Tessa
Francoise Hardy - Fleur de lune - 1970 - André S
Michael Frantl - Ganja babe - 2003 - Erik M
Melanie - Band new key - 1971 - Bert
Lucky Fonz - Linde met een E - 2016 - Eric B
Fleur - Mon ami Martien - 2019 - Jan
Harlem Hamfats - Weed smoker’s dream - 1936 - Kees
Cactus - Long tall Sally - 1971 - Harry
Marvin Gaye - I heard it through the grapevine - 1968 - Joke
Fools garden - Lemon tree - 1995 - Vera
Santana - Flor de luna - 1977 - Dave
Mercedes Sosa - La primavera - 2001 - Tessa
Ondanks serieuze technische problemen die op doeltreffende, zij het provisorische wijze door Eric B rap werden verholpen, hebben wij er gisteravond toch nog 22 nummers doorheen kunnen jassen. Van de Harlem Hamfats uit 1936 tot de Heideroosjes uit 2021 streelden onze oren. In Fleur meenden wij de dochter van Francoise Hardy te herkennen, in de Harlem Hamfats de vaders van Tom Waits. Zo blijkt het oude soms nieuw te klinken, en het nieuwe oud. De Wisselschijf, die door Harry van een nieuw, buitengewoon fraai, hedendaags en toch klassiek hoesje is voorzien, ging naar Tessa, voor Mercedes Sosa met La Primavera. Onze volgende zitting zal zijn op 8 oktober, het thema is dan ‘Drank’. Aanmelden is niet meer nodig, want met ingang van heden zijn wat Plaatjes Draaien betreft alle coronabeperkingen opgeheven. Tot ziens dus op 8 oktober.
Groet, Kees