zaterdag 14 augustus 2021

Playlist 13 Augustus 2021 Zoeken

 Beste Plaatgenoten,

Naast ademen is zoeken wel één van de meest beoefende menselijke activiteiten. Niet alleen kwijtgeraakte sleutels, manchetknopen, aanstekers , en schoenlepels moeten gezocht worden, ook weggelopen katten en marmotten willen worden teruggevonden, en voor problemen moeten oplossingen worden gezocht. Of je wil of niet, je moet je hele leven lang elke dag weer zoeken. Wie meent met het vinden van iets zijn doel bereikt te hebben, komt bedrogen uit. Even wordt het geluk van het vinden beleefd, maar bijna onmiddellijk dient zich een nieuw probleem, weggelopen dwergkonijntje, of verdwenen eiersnijder aan, en begint het zoeken opnieuw. Gelukkig maar, want is er heel af en toe een dag toch niets te zoeken dan manifesteren zich vanzelf de onbeantwoordbare vragen over de oneindigheid en het wat, hoe, waar, wie, en waarom van alles, maar waarvan de beantwoording zelfs door hoogvliegers als Timothy Leary en Wernher von Braun tot nu toe onhaalbaar is gebleken, ondanks dat beiden de vader en moeder van de zoekmachine genoemd kunnen worden, een apparaat dat op algoritmische wijze het onbesuisd zoeken rationaliseert en structureert door overbodige vragen te elimineren. Dat verlicht wel, maar heeft nog niet tot definitieve opheldering geleid. Ondanks veelbelovende ontwikkelingen in talloze wetenschappelijke disciplines blijft een alles verklarende oplossing van het Grote Raadsel nog uit. Het wachten is op een Nobelprijswaardige doorbraak.

Heel verdrietig zijn verloren en vervolgens gevonden voorwerpen die door hun eigenaar niet gezocht worden en jarenlang op eindeloze stellingen in kolossale hallen, zonder hoop op hereniging met hun baasje stilletjes liggen te kermen en te kwijnen. Een lot dat in het bijzonder zachtaardige en fijnbesnaarde zaken als sigarettenkokers, teddyberen, kunstgebitten, en handschoenen ( soms zelfs extra treurig, één enkel exemplaar ) hard treft. Tragische objecten die door hun vertrouwelijke omgang met de mens zich in deze ongewisse omstandigheden verlatener dan ooit zullen voelen.

Zoeken en vinden passen bij elkaar als eten en drinken, sokken en schoenen, passen en meten, dag en nacht, mes en vork, zon en strand, plant en dier, slapen en dromen, wassen en strijken, en Plaatjes en Draaien, het één kan niet zonder het ander. Gisteravond namen wij dat opnieuw waar tijdens het Draaien van de volgende Plaatjes :


Seekers  -  I’ll never find another you  -  1964  -  Jan

Del Shannon  -  Keep searching  -  1965  -  Kees

John Mayer  -  The search for everything  -  2017  -  Harry

Paolo Nutini  -  Iron sky  -  2014  -  Juanita

Koot en Bie  -  Zoek jezelf  -  1975  -  André S

Coasters  -  Searching  -  1957  -  Erik M


Searchers  -  Sugar and spice  -  1963  -  Jan

Kaleidoscope  -  I found out  -  1968  -  Kees

We have band  -  Where are you people  -  2012  -  Harry

New musik  -  Living by numbers  -  1980  -  Juanita

The Who  -  The seeker  -  1971  -  André S

Jerry Butler  -  Find another girl  -  1961  -  Erik M


Iggy Pop  -  Search and destroy  -  1973  -  Jan

Talking heads  -  Found a job  -  1978  -  Kees

Imaani  -  Where are you now  -  1998  -  Harry

Mary J Blige  -  Real love  -  1992  -  Juanita

Seekers  -  Georgie girl  -  1966  -  André S

Solomon Burke  -  Soul searching  -  2002  -  Erik M


Foundations  -  Baby now that I found you  -  1967  -  Jan

Neil Young  -  Heart of gold (BBC sessions)  -  1971  -  Kees

Mumford & sons  -  Where are you now  -  2012  -  Harry

Rihanna  -  Where have you been  -  2011  -  Juanita

Marlena Shaw  -  California soul  -  1969  -  André S

Snarky puppy/Lalah Hathaway  -  Something  -  2013  -  Erik M


Slechts zes bezoekers, die hun muzikale kijk op zoeken en vinden via maar liefst vier ontspannen Draairondes mochten manifesteren. Wij verbaasden en verblijdden ons over en met de ten gehore gebrachte gevarieerde grammofoonmuziek, die toch steeds hart en geest van de verzamelde liefhebbers deed opspringen. Na langdurige en breedvoerig bediscussieerde verkiezing ging de wisselprijs deze keer naar Jan en André S voor respectievelijk the Seekers met I’ll never find another you (schattig filmpje) en The Who met the Seeker. Om deze toch wat onbevredigende ex aequo uitslagen en bijbehorende verhitte gedachtewisselingen in de toekomst te voorkomen heeft de directie André S verzocht, eventueel in samenwerking met een jurist en Maurice de Hond een waterdichtgetimmerde stemprocedure te ontwikkelen. Op 27 augustus komen wij weer bij elkaar en zal het thema Feest worden behandeld.  Wel graag nog steeds aanmelden via mail. Hopelijk tot 27 augustus.

Groet,  Kees