zaterdag 24 juli 2021

Playlist 23 Juli 2021 Psychedelica

Beste Plaatjesvrienden,

Soms lijkt het alsof alles al bestaat, maar nog wel ontdekt moet worden. Voor de goede verstaander die op het juiste moment alert is, heeft het toeval af en toe ongezochte, maar essentiële vondsten in petto. Röntgenstraling, het theezakje, penicilline, teflon, cornflakes, aspartaam, en de magnetronoven bijvoorbeeld waren cadeautjes van het door aandacht en verbeeldingskracht begunstigde toeval. Ook zo’n onverwacht presentje bleek in 1943 de plezierige bijwerking van een mislukt geneesmiddel tegen ademhalingsproblemen. Dat medicijn heette LSD 25, en raakte in de zestiger jaren in trek bij verwende en verveelde Amerikaanse hippies die zich argeloos en met groot genoegen schaarden achter de slogan van hun geestelijk leider Wernher von Braun : turn on, tune in, drop out. In eigentijds Nederlands : zet aan, stem af, en val uit, een advies dat ouderen onmiddellijk doet denken aan de nostalgische, meestal irritant krakende en naar verhit bakeliet geurende lampenradio met altijd het schilderachtige Beromünster uiterst rechts op de afstemschaal. De invloed van dit geestverruimend middel op de popmuziek kon niet uitblijven. In plaats van zoals gewoonlijk plezier, lust, woede, liefde, verwondering, en verlangen in simpele, opwindende liedjes te vangen, wilden veel artiesten via hun muziek laten horen wel degelijk er ook een interessant spiritueel leven op na te houden. Dat leidde bij respectabele bands als de Beatles (Revolver) en de Stones (Their satanic majesties request) tot pijnlijk pretentieuze miskleunen. Jammer, en zinloos bovendien, want  de zintuigen van de door psychedelica begoochelde luisteraar zijn zodanig ontregeld dat kritiekloos zelfs het zachtjes tikken van de regen op het zolderraam, het ritselen van de ratelpopulier, of het gieren en slurpen van een wasautomaat als buitengewoon complexe en bekwaam uitgevoerde composities worden beleefd. Ook visueel zelfbedrog laat zich gelden wanneer diezelfde wasautomaat achter het kijkglas op beperkte schaal de woeste golven, nevel, schuim, en schimmen van de ondergang van de Titanic of het einde der tijden lijkt te vertonen. Voor andereen lijkt de aarde opeens een gigantische toverbal, sommigen ondergaan een sprankelende en labyrintische ervaring zoals ook opgeroepen door de in eerdere thema’s al ter sprake gekomen caleidoscoop die de wereld toont zoals die er uit kan zien na het gebruik van psychedelica. Broodnuchter, welwillend, maar meedogenloos kritisch beoordeelden wij gisteravond de volgende Plaatjes :


The comet is coming  -  Summon the fire  -  2019  -  Erik M

Pink Floyd  -  See Emily play  -  1967  -  Karin

The Move  -  I can hear the grass grow  -  1967  -  André V

The Who  -  Pinball wizard  -  1969  -  Mirjam

Stromae & Will I am  -  Papaoutai  -  2013  -  Juanita

Karl Jenkins  -  Benedictus  -  2001  -  Harry

Jimi Hendrix  - Voodoo chile  -  1968  -  Kees

Great Society  -  Free advice  -  1965  -  Jan


Screamin’Jay Hawkins  -  I hear voices  -  1965  -  Erik M

Beatles  -  Revolution number nine  -  1968  -  Karin

Marianne Faithful  -  Sister morphine  -  1965  -  André V

Fleetwood Mac  -  dreams  -  1977  -  Mirjam

The Prodigy  -  Fire starter  -  1996  -  Juanita

Nightmares on wax  -  Les nuits  -  1999  -  Harry

Neil Young  -  Running dry  -  1969  -  Kees

Electric Prunes  -  I had too much to dream last night  -  1968  -  Jan


Gilbert Becaud  -  L’orange  -  1964  -  Erik M

Beatles  -  Strawberry fields  -  1967  -  Karin

Los Lobos  -  Mas y mas  -  1996  -  André V

The Cure  -  A forest (live Amsterdam)  -  1980  -  Mirjam

Blaudzun  -  Real hero  -  2021  -  Juanita

White Noise  -  Love without sound  -  1969  -  Harry

The first edition  -  Just dropped in  -  1967  -  Kees

Gong  -  Oily way  -  1973  -  Jan

The Moody Blues - Legend of a mind -1968 - Andre S 


Tijdens drie kwalitatief hoogwaardige Draairondes was het aangenaam ronddwalen in het eigen hoofd, waar door de geestverruimende muziek zelden bezochte krochten van de kersenpit werden verkend. Terug op aarde werd in serene sfeer de keuze van Jan, Gong  -  Oily way, met overmacht als winnaar van de Wisseltrofee gekozen. Wie meent dat Gilbert Becaud niets met psychedelische muziek heeft, moet op Youtube het filmpje van zijn live-versie uit 1964 van  l’orange eens bekijken, waarin hij de achterdocht acteert die in dit geval bij een dief, maar ook wel bij het gebruik van middelen kan optreden. Blaudzun trok aller aandacht met een in Rotterdam gefilmde clip waarin ook voor de kenner onbekende locaties te zien waren, en kreten van herkenning klonken bij het bijna vergeten White Noise – Love without sound. De Plaatjes Draaien weer op 13 augustus. Dat is pas over drie weken, maar geen paniek ! 30 Juli is de vijfde vrijdag van de maand, waarop vanaf nu steeds om 20.00 uur in ons eigen Draaizaaltje een muziekfilm kan worden genoten. Volgende week is dat Festival Express. Als je erbij wil zijn wel graag via mijn mailadres aanmelden, want ook hierbij zijn voorlopig maximaal 10 bezoekers toegestaan. Op 13 augustus is het thema Zoeken, wat zoals gebruikelijk, weids geïnterpreteerd, of eventueel zelfs genegeerd mag worden. Tot dan graag, of eerder bij Festival Express.

 

Groet,  Kees



zaterdag 10 juli 2021

Playlist 9 Juli 2021 Ogen

Beste MedeDraaiers,

Als muziekvrienden proberen wij onze oren zo veel mogelijk met fijne Plaatjes te verwennen. Toch zijn het de ogen die door muziekmakers het meest bezongen worden. Al in 1956 hadden de zusjes Mieke en Selma Jansen onder de naam ‘de Selvera’s ‘ een reusachtige hit met het lied ‘Twee reebruine ogen’, terwijl in 1962 het nummer ‘Donkere ogen’ als b-kant van de single ‘Mijn schoonste roos’ van onze eigen Rotterdamse Riet indirect hoge ogen gooide in de Nederlandse hitparade. Ogen zijn niet alleen de vensters waardoor de hoofdbewoner naar buiten kan kijken, maar ook waardoor anderen naar binnen kunnen kijken. En dat is wat dichters, hypnotiseurs, oogartsen, verliefden, opticiens, en helderzienden doen, allen vanuit een ander specialisme en met een ander oogmerk, zoals een gedicht maken, iemand laten blaffen als een hond, een splinter uit een oog halen, een hart winnen, een bril verkopen, en onoplosbare problemen oplossen. Zonnebrillen, knipogen, half geloken wimpers, en opgetrokken wenkbrauwen kunnen deze oogappellezers lelijk in de war brengen. Dankzij de zojuist afgelopen mondkapjesrage die bijna een jaar heeft gewoed, en die de sprekende mond onzichtbaar en het uitgesprokene onverstaanbaar maakte, werd onontkoombaar iedereen niet alleen een expert in ogenlezen, maar ook in ogenspreken. De ogen deden het woord, bijgestaan door de uitbundige gebarentaal sprekende wenkbrauwen.  Dat het oog ons belangrijkste zintuig is blijkt wel uit het grote aantal hulpmiddelen dat er voor beschikbaar is : zo is er voor slechte ogen de bril, voor overbelichte de zonnebril, laagstaande gluren door een periscoop, kleine door een microscoop, grote door een verrekijker, en om nog verder te kijken is er de televisie. Spiegels, parkeersensoren en webcams laten onze ogen achteruit, rondom de auto, en in bijna alle plaatsen van de wereld kijken. Tenslotte is voor een eventueel derde oog de caleidoscoop een eenvoudig, maar doelmatig accessoire.

Ogen doen altijd hun werk, objectief maar gretig signaleren ze alles wat in hun blikveld gebeurt. Wie niet goed oplet is soms net te laat om iets te zien, of misschien nog erger, soms net te laat om iets niet te zien.

De tot voor enkele jaren geleden goedmoedige, onschuldige knipoog staat tegenwoordig vanwege zijn door dubbelzinnigheid gevoede achterdocht helaas in een dubieus daglicht, en zou daarom binnenkort wel eens opgenomen kunnen worden in de canon van verdwenen cultureel erfgoed. Van springlevend cultureel erfgoed  genoten wij gisteravond in de Dirk Smitsstraat, waar wij de volgende Plaatjes hoorden : 


 

Todd Rundgren  -  I saw the light  -  1972  -  Jan

Lizz Wright  -  Open your eyes, you can fly  -  2006  -  Erik M

Mary J.Blige  -  Your child  -  1999  -  Juanita

Elvis Presley  -  Yellow rose/Eyes of Texas  -  1968  -  Harry

Rolling Stones  -  Far away eyes  -  1978  -  Kees



Seemon Posthuma & Marijke Koger  -  I saw You  -  1972  -  Jan

Moody Blues  -  Eyes of a child  -  1969  -  Karin

Chuck Berry & Robert Cray  -   Brown eyed handsome man  -  1986  -  Erik M

Everybody loves an outlaw  -  I see red  -  2018  -  Juanita

Di-rect  -  Red eyes  -  2020  -  Harry

Talking Heads  -  Crosseyed and painless  -  1980  -  Kees



The Who  -  I can seef or miles  -  1967  -  Jan

Moody Blues  -  The story in your eyes  -  1971  -  Karin

Mavis Staples  -  Eyes on the prize  -  2007  -  Erik M

Master KG  -  Jerusalema  -  2020  -  Juanita

Sheena Easton  -  For your eyes only  -  1981  -  Harry

Patti Smith  -  Glitter in their eyes  -  2000  -  Kees


 

Daevid Allen & Euterpe  -  Have you seen my friend  -  1977  -  Jan

Alan Parsons Project  -  Eye in the sky  -  1982  -  Karin

Taj Mahal  -  Lovin’ in my baby’s eyes  -  1996  -  Erik M

Beth Hart  -  LA song  -  1999  -  Juanita

Red Nex  -  Cotton eye Joe  -  1995  -  Harry

Townes van Zandt  -  Big country blues  -  2003  -  Kees



Was het de angst voor de explosief snel oplopende coronabesmettingen of leek de op NPO 1 uitgezonden jubileumuitzending voor het vijftienjarig bestaan van het Sterren Muziekfeest aanlokkelijker dan Plaatjes Draaien waardoor slecht zes Draaiers zich gisteravond in Nivon verzamelden ? In elk geval bleken de thuisblijvers ongelijk te hebben. In een ontspannen tempo jasten wij er vier Draairondes doorheen waarin ongehoorde, bijna vergeten, en overbekende muziek de oren streelde. De Zuid-Afrikaanse Master KG kreeg terecht al snel de handen op elkaar, Di-recht verraste met een dampende versie van Red Eyes, en Elvis verbijsterde iedereen met zijn artistieke dieptepunt. Na een enerverende stemming ging de Wisseltrofee naar Erik M voor Taj Mahal met Lovin’in my baby’s eyes, die daarmee nipt Big country blues van Townes van Zandt versloeg. Op 23 juli Draaien de Plaatjes weer, dan rondom het thema Psychedelica, weetjewel. Zoals André S onlangs al rondmailde, Draait er op de tot nu toe saaie vijfde vrijdag van de maand voortaan een fijne muziekfilm. Op 30 juli wordt dat Festival Express Een tournee per trein door Canada van veel in 1970  grote namen uit de popmuziek. Sex, drugs, & Rock’n roll, in de kinderschoenen. Net als voor Plaatjes Draaien op 23 juli is voor Plaatjes Kijken op 30 juli van tevoren aanmelden noodzakelijk omdat nog steeds slechts 10 Draaiers/Kijkers kunnen deelnemen. Tot dan !

Groet,  Kees