woensdag 30 juni 2021

Playlist 25 Juni 2021 Kleuren

Beste Plaatgenoten,

De ouderen onder ons kunnen zich ongetwijfeld herinneren dat in hun jeugd de kleuren nog niet ontdekt waren. Het heelal, de zon, de hele wereld met alles er op en er aan, zelfs bollenvelden en de regenboog, en ook de mensen zelf, waren volledig samengesteld uit grijzen. De nacht was zwart, de dag wit, het bestaan grijs. Het was een ambiance zoals wij die vandaag alleen nog kennen van kille, nevelige winterdagen, waarop wij het liefst lang uitslapen, binnen blijven, naar buiten kijken, naar binnen kijken, en weer vroeg naar bed gaan, in de hoop op kleurige dromen en een opgeklaarde dageraad, desnoods overmorgen. Oude films en foto’s kunnen ons nog een beeldende, maar tegelijkertijd mistroostige indruk geven van die grauwe en vreugdeloze tijd. Na de introductie van de kleurentelevisie op 21 september 1967 bleek plotseling dat de schimmige, bewegende grijze vlekken echte mensen, voorwerpen, en vergezichten waren in tv-programma’s als Floris, de Wrekers, Moef Ga Ga, Voor de vuist weg, en Hoepla. De wereld oogde pardoes fris, fleur- en vrolijk.

Toch maar goed dat de mensheid bestaat : Als wij niet tijdig hadden ingegrepen maar de natuur haar gang hadden laten gaan was de aarde al lang geleden gesmoord in het groen, maar dankzij de mens hebben talloze andere kleuren zich ook kunnen ontwikkelen. Zo heeft de uitvinding van de brandweerwagen, het achterlicht, zonnebrand, schaamte, en bloed, ons de kleur rood geschonken. Blauw hebben we te danken aan Delft, het tientje, de giro, de ANWB-richtingborden, en de knoop. Het briefje van vijfentwintig, de Wegenwacht, de Snelle Visser, ZWN, en Jumbo maakten het rijtje traditionele primaire kleuren compleet. Langzamerhand ontstonden steeds meer dingen en denkbeelden, die allemaal een adequate kleur nodig hadden : bruin voor bakstenen en teddyberen, donkergroen voor wijnflessen en voordeuren, oranje voor juichcapes, koningshuizen, en knipperbollen, roze voor brillen, meisjeskleding, en al dan niet gestampte muisjes, paars voor kazuifels, kabinetten, en manvijandige tuinbroeken, en beige voor lange, dubieuze regenjassen. Vrijwel alles heeft intussen een kleur. Wetenschappers en dilettanten experimenteren naarstig met ouderwetse kleurstoffen, caleidoscopen, en geavanceerde supercomputers om nieuw coloriet te ontwikkelen die nouveautés van onbekende, nu nog onvoorstelbare tinten zullen voorzien. Nooit geziene kleuren popelen in ateliers en laboratoria om hun ongetwijfeld verbazingwekkende luister aan verblufte kijkers te vertonen. Nooit gehoorde muziek verblufte ons gisteravond via de volgende Plaatjes :


Coldplay  -  Yellow  -  2000  -  Marit

Moody Blues  -Nights in white satin  -  1967  -  Ramon

BeFour  -  Red is the color of love  -  2007  -  Harry

Sorrows  -  Pink purple yellow red  -  1967  -  Jan

Donovan & Pete Seeger  -  Colours  -  1966  -  Kees

Van Dyke Parks  -  Donovan’s colours  -  1967  -  André S


Amos Lee  -  Colors  -  2003  -  Marit

Barry White  -  Let the music play (live)  -  1976  -  Ramon

Jimi Hendrix  -  Purple haze (live in Atlanta)  -  1970  -  Harry

Jethro Tull  -  Valley   -  1995  -  Karin

Kinks  -  Village green  -  1968  -  Jan

Sixteen Horsepower  -  Black soul choir (live)  -  1996  -  Kees

Kinks  -  Village green preservation society  -  1968  -  André S


Suzan & Freek  -  Blauwe dag  -  2019  -  Marit

Blue & Elton John  -  Sorry seems to be the hardest word  -  2003  -  Ramon

Beatles  -  Yellow submarine (animatie clip) -  1966  -  Karin

Paul McCartney  -  Blackbird (live Galstonbury)  -  2004  -  Harry

Beacon Street Union  -  Green destroys the gold  -  1968  -  Jan

Sam the Sham & the Pharaos  -  Little red riding hood (Betty Boop clip)  -  1966  -  Kees

Kevin Ayers  -  Red green and you blue  -  1970  -  André S


Slecht zeven liefhebbers hadden gisteravond in het druilerige weer de weg naar de Dirk Smitsstraat gevonden. Vier Draairondes moeten dan moeiteloos mogelijk zijn. Het werden er slechts drie, waarbij de gebruikelijke afsluiting om 22.30 uur ook nog eens fors verlaat werd. Levendige conversatie en verrukkelijke, zelfgebakken en uit enkel gezonde ingrediënten samengetelde taart van jarige Karin zorgden voor ongeplande, maar zeer gewaardeerde onderbrekingen. De verkiezing van het fijnste liedje van de avond werd overtuigend gewonnen door de Kinks met Village Green van Jan, terwijl Village Green Preservation Society van André S ook nog een stem wist te verwerven. Best een fijn bandje toch, die Kinks. Over twee weken Draaien wij weer, op 9 juli zullen wij ons muzikaal wijden aan de OGEN. Waarschijnlijk dan nog steeds voor maximaal 10 deelnemers, dus van te voren aanmelden blijft helaas nog nodig. Hopelijk tot dan.

Groet,  Kees



zaterdag 12 juni 2021

Playlist 11 Juni 2021 Straat

 Beste MedeDraaiers,

Wie in een stad woont en zijn huis uitloopt, betreedt de straat, een onmisbare voorziening om van hier naar daar en ook weer terug te komen. Goed dus dat er straten zijn ; zonder zouden we binnen enkele meters hopeloos verdwalen als in een bos of woestijn, of op zee.  Een beetje grote stad heeft duizenden straten, die de wandelaar bijna onuitputtelijke gelegenheid bieden elke dag via een andere route de hort op te gaan en avontuurlijk te dwalen. Bebouwing en bomen beschutten hem tegen regen, wind, en felle zonneschijn. Zebrapaden en verkeerslichten garanderen een veilige oversteek, terwijl de zintuigen worden verwend met indrukken : Etalages schreeuwen om aandacht met licht, beweging, en muziek, trams krijsen en rinkelen, geuren van friet, nieuwe haring, en stroopwafels kietelen de neus, ogen taxeren de mede voetgangers en bekenden worden begroet, er klinkt muziek van Koperen Ko, draaiorgel ‘Pluto’ van Jac Minning stampt, rammelt, en fluit, blijmoedige heilsoldaten zingen en toeteren, foeragerende duiven worden alert ontweken, en opgevangen woordflarden zoeken inhoud in de bovenkamer. Wie de straat heeft bedacht zal wel altijd een raadsel blijven, maar waarschijnlijk was het de bouwer van een huis die dat niet net als iedereen op een willekeurige plaats deed, maar naast of tegenover een ander huis, en daarmee de straat schiep en zodoende pakketbezorgers, meteropnemers, en postbodes een grote dienst bewees. Door het tot dan toe ontbreken van straten, straatnamen, en huisnummers waren pakjes, kranten, tijdschriften, en brieven praktisch onbestelbaar. Eigenlijk was de hele wereld toen nog een chaotische zwijnenstal, waarin de amper uitgevonden straat eindelijk de lang gemankeerde orde stichtte, die al rap werd uitgebreid met openbare verlichting, geveltuintjes, laadpalen, tramrails, afvalcontainers, parkeerautomaten, bankjes, verkeersborden, fietsnietjes, knipperbollen, boomroosters, zebrapaden, en verwarmde terrassen, faciliteiten die ieder hun eigen publiek trekken en voor een gemêleerde en levendige entourage zorgen. Velen verkiezen daarom soms de opwinding en het onvoorspelbare van de straat, boven het eigen huis waar rust en vrede heersen en alles bekend en vertrouwd is. Hier en daar wordt het plaveisel onderbroken om de getemde natuur toe te laten. Grasperken, bosschages, plantsoenen, bloemenborders, uitlaatzones, en zelfs singels met bescheiden rietkragen plezieren oog en hond, en laten de wandelaar tegelijkertijd beseffen dat onder de bestrating de woeste wanorde van de natuur zijn tijd beidt tot het straatrumoer voorgoed verstomd zal zijn. Opwindend Draairumoer hoorden wij gisteren via de volgende Plaatjes :


Songhoy Blues  -  Bamako  -  2017  -  Kees

Estas Tonne  -  Song of the golden dragon  -  2007  -  Marit

French Montana  -  Unforgettable  -  2017  -  Juanita

Bruce Springsteen  -  Born to run  -  1975  -  Ramon

Rolling Stones  -  Street fighting man  -  1968  -  André S

Gillian Anderson  -  A streetcar named desire  -  2016  -  Harry

Ry Cooder  -  At the dark end of the street (OGWT)  -  1977  -  Erik M

The Who  -  Out in the street  -  1965  -  Jan

Manic street preachers  -  Motorcycle loneliness  -  1992  -  André V

Sophie Straat  -  Groen Amsterdam  (Matthijs gaat door)  -  2021  -  Mirjam

Madness  -  Our house  -  1983  -  Karin


The Fall  -  Free range  -  1992  -  Kees

Sixto Rodriguez  -  Hate street dialogue  -  1970  -  Marit

Jennifer Lopez  -  Jenny from the block  -  2002  -  Juanita

Blue  -  Breathe easy  -  2003  -  Ramon

Bob Dylan  -  Positively 4th street  -  1965  -  André S

Grandmaster Melle Mel  -  Beatstreet breakdown  -  1984  -  Erik M

Shangri-las  -  Out in the streets  -  1965  -  Jan

Ryan Adams  -  Shakedown on 9th street  -  2000  -  André V

Stef Bos  -  Stilbaai  -  2008  -  Mirjam

Hector Lavoe  -  Un amor de la calle  -  1975  -  Karin


Onwennig zochten opgetogen en  met Plaatjes-Draaien-juichcapes en zonnekleppen getooide muziekvrienden gisteravond te midden, maar op anderhalve meter afstand van elkaar een plekje in het Draaizaaltje om eindelijk weer eens in het echt Plaatjes te Draaien. De directie heette de aanwezigen hartelijk welkom en diste zekerheidshalve doelen, middelen, en spelregels van onze bijeenkomst nog maar eens op. Nog gewend aan de ongelimiteerde tijdsspanne van de virtuele edities werden talrijke langere nummers geDraaid waardoor, in combinatie met een levendige gedachtewisseling, slecht twee Draairondes werden gerealiseerd, waarin overigens veel moois te beluisteren viel. De Gouden Wisselschijf ging naar Marit voor Sixto Rodriguez met Hate street dialogue. Deze gewilde trofee zal zij verdedigen op onze volgende zitting die op 25 juni om 20.00 zal plaatsvinden. Helaas nog steeds met een tot 10 beperkt aantal bezoekers, waardoor aanmelden hiervoor vereist is. Het thema dat die avond zal spelen is : KLEUREN. Tot dan graag.

Groet,  Kees