maandag 17 augustus 2020

Playlist 14 augustus 2020 - Racisme

Beste Platenmaten,

Voordat het racisme ontstond, was de wereld een paradijs. De mens maakte nog deel uit van de dierenwereld, waarin de wolf naast het lam lag, de luipaard naast de geit, en de mens daar tussenin. Goed en Kwaad bestonden niet, het leven was zo leeg en saai als de dood. Wij leefden als dier tussen de dieren, totdat het bewustzijn werd uitgevonden. De grondlegger daarvan is volledig in de vergetelheid geraakt, maar dat het een Oude Witte Man was, lijkt wel zeker, hoewel wetenschappelijk bewijs hiervoor tot nu toe ontbreekt, ondanks diepgaand historisch onderzoek door illustere namen als Herodotus, Indiana Jones, Lange Frans, en Georges Prosper Remi. Voor alle zekerheid is toch maar vast de jacht op de Oude Witte Man (OWM) geopend. Hij is immers de uitvinder van zwarte koffie, de witte dood, Sjors en Sjimmie, Jan de Witt, de zwarte dood, het witte voetje, de moorkop, de blanke pit, zwartrijden, blanke blues, zwartepieten, witwassen, zwartkijken, en witte rook,  en schijnt met de andere OWM’s een Geheime Wereldregering te vormen, met geen ander doel voor ogen dan tot het einde der tijden de touwtjes in handen te houden. Gelukkig lijkt de OWM, geïntimideerd door een internationale heksenjacht, langzamerhand te transformeren tot zwart schaap dat, zoals bekend, verdreven moet worden, waarna het eindelijk afgelopen zal zijn met het Kwaad in de wereld.

Antiracisme is heden ten dage vet uberhip, en dus een uitgelezen kans voor veel Youtubers, influencers, en andere Bekende Nederlanders om zich eens volstrekt belangeloos van hun beste kant te laten zien en tegelijkertijd aansluiting bij de nieuwe tijdgeest te zoeken. Plotseling blijken zij zich al jaren te hebben gestoord aan het stuitende racisme dat zij tot hun ergernis en ontzetting altijd en overal om zich heen bespeuren. In plaats van met de gebruikelijke ongein, prietpraat over woninginrichting en hondenbrokken, soaps, kledingtips, roddel en opgeklopt sentiment, kunnen zij zich hiermee eindelijk eens profileren als serieuze mensenvriend. Wellicht kan op deze geheel risicoloze wijze een nieuw schare volgers, fans, bewonderaars, klanten, of kijkers worden gestrikt. Het is altijd fijn om te deugen en om te weten wie er nog meer deugen, zodat men zich steeds in goed gezelschap kan ophouden, waar het eigen gelijk en morele voortreffelijkheid boven elke twijfel verheven zijn. Muzikale voortreffelijkheid was gisteravond te horen in de volgende Plaatjes die wij Draaiden :

 

Redbone  -  Wounded knee  -  1973  -  Mirjam

Joe Bonamasse/Beth Hart  -  Strange fruit  -  2013  -  Andre V

Mudoven  -  Go back to Africa  -  2014  -  Harry

Blue Mink  -  Melding pot  -  1969  -  Andre S

Syl Johnson  -  Is it because I ‘m black  -  1969  -  Erik M

Bob Dylan  -  Hurricane  -  1976  -  Pierre

BAP  -  Kristall Naach  -  1982  -  Irene

Black eyed peas  -  Where is the love  -  2003  -  Juanita

Bonzo dog band  -  Look out, there ’s a monster coming  -  1967  -  Kees

Equals  -  Black skin blue eyed boys  -  1968  -  Jan

Black sabbath  -  Paranoid  -  1970  -  Bert

 

Johnny Cash  -  Big foot  -  1972  -  Mirjam

Rage against the machine  -  Tom Joad  -  1998  -  Andre V

Peter Green  -  Black magic woman  -  1969  -  Andre S

John Coltrane  -  Alabama  -  1963  -  Erik M

Midnight oil  -  Beds are burning  -  1988  -  Pierre

Haevn  -  Finding out more  -  2015  -  Irene

Hawkwind  -  Silver machine  -  1972  -  Bert

Muslum  -  Supervitamin  -  2012  -  Harry

Nothing but thieves  -  Sorry  -  2017  -  Juanita

Joan Baez  -  Birmingham Sunday  -  1964  -  Kees

Armand  -  Wat het klootjesvolk wil weten  -  1967  -  Jan

 

Wat een prachtlijst ! Oprechte bewogenheid en woede werden enkele malen afgewisseld door de broodnodige relativerende ironie, die een zwaar onderwerp toch licht verteerbaar kan maken. Ook werden wij getrakteerd op onversneden neonazistische uitingen van het terecht onbekend gebleven combo Mudoven, waarvan als enig positieve gezegd kan worden dat zij niet voor gemakkelijk commercieel succes kiezen. Om 22.15 was de tweede ronde afgelopen en werd besloten er nog een 1-minuutrondje aan vast te knopen, overigens buiten mededinging voor de Gouden Wisseltrofee, die weer eens gewonnen werd door Erik M, voor Syl  Johnson met Is it because I’m black, een lied dat in de nazit ook nog werd gedraaid in de fantastische reggaeversie van Nicky Thomas. De volgende editie van Plaatjes Draaien is op 28 augustus, wanneer wij het thema Hitte zullen behandelen. Graag weer aanmelden via het bekende mailadres. Helaas moesten er deze week 3 muziekvrienden worden teleurgesteld omdat in de kleine zaal nog steeds, en naar gevreesd wordt langdurig, slecht 10 Draaiers kunnen meeDraaien. Wanneer de liefhebbers zich zo snel mogelijk aanmelden kan misschien voor 28 augustus de grote zaal voor Plaatjes Draaien worden gereserveerd.

Tot dan.

Groet,  Kees